FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den ,jsem zaměstnanec, můj manžel pracuje jako OSVČ,pronajímáme chatu ,kterou máme ve společném jméní,takže jí budeme danit §9,Chci se zeptat mohu si jako zaměstnanec v dańovém přiznání uvést i tento pronájem a pokud se rozhodnem tak může třeba příští rok tento pronájem danit zase v daňovém přiznání manžel??Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsem povinna podat daňové přiznání k příslušnému finančnímu úřadu, kde jsem prodala v roce 2008 zemědělskou půdu (okres Vyškov, FÚ Bučovice) a nebo mohu podat přiznání v místě bydliště (FÚ Jihlava)? Děkuji za odpověď Ivana
dobry den, mam nehtove studio, jsem osvč, jakým procentem mohu uplatnit výdaje dekuji
Dobrý den, manžel si v únoru roku 2008 zařídil ŽL, ale nepodnikal, tj. nemá žádný příjem (ani výdaj), pouze platil zdravotní a důchodové pojištění. Musí předkládat DP ? děkuji M.H.
Dobrý den, přečetla jsem již hodně dotazů a jen se chci ujistit, že jsem to pochopila správně. Máme s manželem hypotéku na dům, jsme majitelé a bydlíme v něm, manžel si uplatňuje úroky v daň. přiznání. Zároveň máme úvěr ze stavebního spoření na jiný dům, oba jsme uvedeni ve smlouvě, oba jsme majitelé, ale v domě bydlí můj otec. Může si manžel odečíst i tyto úroky z úvěru ze staveb.spoř? Podle §15odst.4 jsem pochopila, že asi může. Úvěr je z roku 01/2005, můj otec v něm bydlí také od roku 2005, ale trvalé bydliště má až od 08/2006. Je možné udělat dodatečně daňové přiznání - opravu DP již za rok 2005 (třeba s čestným prohlášením, že zde již bydlel) nebo až za rok 2006 a 2007? Děkuji předem za odpověď. Jana K.
Dobrý den chci se zeptat. Jsem student vysoké školy, a je mi 20 let. Pracuji u jedné menší firmy na "Dohodu o pracovní činnosti" od června roku 2008. Do konce roku 2008 jsem vydělal zhruba 60 tisíc korun čistého. Tato firma mi bude dělat i roční daňové zůčtování. Problém je, že mám podepsanou "Smlouvu o dílo", s jednou zákaznicí, pro kterou spravuji webové stránky. Tato smlouva je na dobu neurčitou, a všechny moje výdělky jsou domlouvány ústně a zasílány na můj účet (je to i ve smlouvě). Živnostenský list nemám. A na tuto smlouvu jsem si vydělal do konce roku 2008, pouhých 700,- kč. Jde mi o to, jestli musím tyto peníze nějak danit, případně jakým způsobem a jestli je to možné nějak zdanit právě v ročním zůčtování. A také jak mám doložit ony příjmy? Stačí výpis z bankovního účtu? A poslední otázka. Myslíte si, že mi stát něco vrátí na daních jako studentovi?
Dobrý den, podnikatel si koncem roku 2008 zařídil stolařskou dílnu. Pravděpodobně v květnu 2009 se stane plátcem DPH. Chtěl by si uplatnit odpočet DPH z vybavení nakoupeného v roce 2008. Musí udělat dodatečné přiznání k DPFO za rok 2008? Jaká je minimální pořizovací cena drobného majetku, aby si z něj mohl DPH uplatnit? Děkuji za odpověď
odpovídal(a): | Michal |
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu ohledně DPH: Česká firma fakturuje české firmě pronájem lodě v Chorvatsku. Firma, která fakturuje, si loď v Chorvatsku pronajme (plnění je v Chorvatsku, tudíž neuplatňuje z chorvatské faktury odpočet DPH) a následně fakturuje pronájem lodě české firmě. Nevím, zda fakturovat s DPH nebo bez. Děkuji Blažková
Dobrý den, manžel si v únoru roku 2008 zařídil ŽL, ale nepodnikal, tj. nemá žádný příjem (ani výdaj), pouze platil zdravotní a důchodové pojištění. Musí předkládat DP ? děkuji M.H.
Dobrý den, měla bych následující dotazy. Jedná se o tři samostatné případy: 1. Lze odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření na přístavbu domu pokud je dům rodičů žadatele o odpočet, žadatel zde nemám trvalé bydliště, ale manželka a děti ano. Na úvěrové smlouvě jsou jako dlužníci uvedeni oba manželé. Manželka je na mateřské,bez příjmů, tudíž si odpočet nemůže uplatnit. 2. Lze odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření na byt, který byl v červenci roku 2008 prodán? Úroky jsou za období leden - srpen 2008. Žadatel zde byl trvale hlášen po dobu kdy byt vlastnil. V srpnu 2008 úvěr splatil. 3. Lze dát celou částku úroků z HÚ do výdajů jako výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů? Byt mám na HÚ, nemám ho však ke svému bydlení, ale k pronájmu. Přiznání budu dávat za rok 2008 poprvé, tak se rozhoduji, zda uznávat skutečné výdaje nebo %. 4. Dále bych se chtel zeptat, zda pokud uvedu skutečné výdaje, zda musím byt a jeho zařízení odepisovat. Byt jsem před pronajmutím plně vybavil.
Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatňování odečtu úroků z hypotéky. Společně s manželkou máme hypotéku na rekonstrukci nemovitosti - nemovitost je ovšem psána pouze na manželku. Mohu si však úroky z hypotéky uplatnit já? Jestliže ano, jde to i za 2 roky zpětně? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mohu opravit špatně vystavenou fakturu z r.2008, na kterou jsme uplatnili DPH. Byla špatně dohodnuta cena. Mohu vystavit dobropis na poměrnou část faktury v tomto roce a DPH odečíst až v přiznání v r.2009 nebo musím udělat opravné přiznání k DPH za období, kterého se to týká? Děkuji za odpověď M. Hühnelová
Dobrý deň pán Dytrich, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj známy je Slovák. Prvých šesť mesiacov pracoval na Slovensku, kde si uplatnil slevy na deti i manželku. Od července (teda7,8,9,10,11,12) pracoval v ČR. Podľa zákonov je rezidentom na Slovensku i tu v ČR. Svoje celosvetové príjmy by chcel zdaniť ale na Slovensku. Pokiaľ to chápem správne, tak v ČR teda podá daňové priznanie len na príjmy v ČR. Jedná sa o príjmy zo závislej činnosti. Zamestnávateľ v ČR mu riadne platil soc. a zdrav.. Počas týchto šiestich mesiacoch si ale neuplatňoval slevy na manželku a deti. Manželka je ale na materskej a nemá žiadne príjmy. Môj dotaz je, môže si teraz dodatočne uplatniť slevy na manželku a deti? Ak áno jedná sa len o posledných 6 mesiacov? A taktiež by som sa Vás chcela opýtať, či potom v daňovom priznaní v ČR vystupuje ako rezident alebo nerezident, keď bude daniť iba príjmy získané v ČR. Ďakujem.
Dobrý den, chci se zeptat, co přesně znamenají investiční pobídky? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, uplatňuji výdaje procentem z příjmů. Pro Přehled zdravotní pojišťovny a OSSZ použiji tyto výdaje stanovené procentem z příjmů? Děkuji za odpověď. S pozdravem vmisa
Dobrý den. Absolvoval jsem stáž v Radě EU od září 2008 do ledna 2009 a pobíral jsem prostředky na obživu (1 000 €/měsíc). Tou dobou jsem neměl žádné příjmy ze zdrojů na území České republiky. Tyto prostředky na obživu mi v Belgii nebyly zdaněny. Musím je zahrnout do daňového přiznání a pokud ano, podle jakého paragrafu Zákona o daních z příjmů?
dobrý den chtela bych se zeptat , jsme manžele společne vlastníme nemovitost kterou pronajímame , může podat danové přiznání pouze jeden z nás nebo oba a příjmy rozdělit na polovinu? děkuji
Dobrý den, mám dotaz k přiznání daně - odpočtu na manželku. Manželka nebyla celý rok zaměstnaná, nejprve byla na neschopence z důvodu rizikového těhotenství, poté pobírala peněžitou pomoc v mateřství a poté rodičovský příspěvek. Pokud vím, tak nemocenská i peněžitá pomoc v mateřství se započítává do limitu pro odečet. Manželka tento limit překročila přibližně o 5000, ale je to tím, že jí poslali nemocenskou za prosinec 2007 až s nemocenskou za leden 2008 v únoru 2008. Jak mám nyní postupovat? dostala to takto: 19.2. NM za prosinec 2007 a NM za leden 2008 - 16616 19.3. NM za únor 2008 - 4288 PPM za únor až srpen 2008 - 52528 Děkuji
Dobrý den, mám dotaz k přiznání daně - odpočtu na manželku. Manželka nebyla celý rok zaměstnaná, nejprve byla na neschopence z důvodu rizikového těhotenství, poté pobírala peněžitou pomoc v mateřství a poté rodičovský příspěvek. Pokud vím, tak nemocenská i peněžitá pomoc v mateřství se započítává do limitu pro odečet. Manželka tento limit překročila přibližně o 5000, ale je to tím, že jí poslali nemocenskou za prosinec 2007 až s nemocenskou za leden 2008 v únoru 2008. Jak mám nyní postupovat? dostala to takto: 19.2. NM za prosinec 2007 a NM za leden 2008 - 16616 19.3. NM za únor 2008 - 4288 PPM za únor až srpen 2008 - 52528 Děkuji
Dobrý den chtěla jsem se zeptat s manželem máme hypotéku na barák a chtěli jsme si odečíst úroky z úvěru z daní ale od účetního nám bylo řečeno že to nejde protože zaměstnavatel jim přiznává základní mzdu že si můžeme odečíst akorád dceru.Děkuji za odpověd.