FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Elena |
Dobrý den. Dobrý den. Co vše musím vyplnit a zaplatit při souběhu 3 věcí? Nebo-li 1. Jsem poživatelem ČID. 2. Jsem zaměstnán na zkrácený pracovní úvazek, ale na hlavní pracovní poměr. 3. Chtěl bych si otevřít živnostenský list (mám jej již několik let pozastaven). Protože přijmy mám stále malé, tak bych dělal OSVČ jako přívýdělek. Je to tak možné? Jak mám postupovat ohledně daňového přiznání, zdrav. a soc. pojištění atd?
Dobrý den, jsem spoluvlastníkem rodinného domu, ve kterém jeden pokoj slouží k mému podnikání (poradenské služby). Daň z nemovitých věcí platí zpravidla manžel za nás oba. Chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné upravit výpočet daně o tu plochu, kterou zabírá pokoj k podnikání a jestli je možné zahrnout takto vypočtenou a zaplacenou daň z nemovitých věcí do daňově uznatelných nákladů? Moc děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na přesné podmínky slevy na manželku za rok 2014, zda se bude mateřská dovolená za měsíc prosinec 2014, která bude vyplacená na můj účet až v lednu 2015 počítat do příjmu v roce 2014 či v roce 2015, a dále zda se do příjmu počítají i úroky z vkladů a stavebního spoření. Nerada bych překročila limit 68.000 Kč. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem veden na ÚP, podporu již neberu,pobírám invalidní důchod 1.stupně(6200),od 1.4.2014 mám smlouvu o pracovní činnosti na 60 hodin měsíčně po 70 Kč. Na ÚP mi sdělili, že pokud neberu více jak 4250 hrubého měsíčně,musím to doložit,budu dál veden na ÚP. Nemusím tedy si platit zdravotní ani sociální. Jak to bude s daní z příjmu. Jedná se nejvíce o 4200 Kč. Asi mi zaměstnavatel srazí daň, a když ne jak to mám správně udělat já?
Dobry den, stavam se tento mesic platcem DPH, mohu uplatnit odpocet DPH i na vybaveni kancelare pred datem registrace? Dekuji za odpoved Novak
Dobrý den, naše firma prodává pozemek a dvě montované skladové haly užívané od r. 1992 - nezapsané v katastru nemovitostí, které jsou na tomto pozemku umístěny. Jedná se o mobilné objekty - gumotextilní haly na ocelové konstrukci. Daň z nabytí nemovitých věcí budeme odvádět jenom z pozemku nebo i z montovanýách hal? Děkuji předem za vaši odpověď. Kociánová
Dobrý den, prosím o radu: s manželem jsme v roce září 2011 zakoupili pozemek (hypotéka na 30 let). Nyní zvažujeme jeho prodej (bez toho, abychom na něm něco postavili). Musíme při jeho prodeji odvést daň z příjmů anebo se tomu lze vyhnout? (peníze z prodeje použijeme na splacení hypotéky). Děkuji
Dobrý den, v roce 2012 mi sestra darovala pozemek- Darovací smlouva /zahrádka/. Tento pozemek jsem v témž roce prodala. Můj dotaz zní, platím v tomto případě DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB? TENTO DOTAZ MI BYL JIŽ ZODPOVĚZEN- jen by mě ještě zajímalo kolik procent se platí z prodejní částky při podání DANĚ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB? Děkuji za odpověď. N. Paroulková
Vážení, měla bych prosím dotaz ohledně odeslání roční závěrky za rok 2013 do Sbírky listin. Jedná se o firmu s.r.o. a nevím, co všechno mám odesílat. Mám k dispozici daňové přiznání, rozvahu, výsledovku a povinnou přílohu. Daňového poradce firma nemá a majitel je pouze jedna osoba. Děkuji za odpověď a pozdravem K.D.
Dobrý den, zakládám si vlastní E-shop a chci se zeptat na otázku. Jaký ceny zde uvádět. Např. mám kupní cenu 900kč a prodejní 1249 bez DPH, 1511 s DPH. Kterou cenu mám uvádět? Nejsem plátce DPH. Předem děkuji za odpověď. Špaček
Dobrý den, v roce 2010 jsem si vyřídil živnostenský list a zahájil podnikání, které jsem ukončil k 31.8.2012. Pokud začnu v letošním roce opět podnikat a samostatná výdělečná činnost bude hlavním zdrojem mých příjmů, musím ihned platit zálohy na sociální pojištění jako OSVČ alespoň v minimální výši ( 1894,- Kč ) nebo je platit v letošním roce nemusím a budu je platit až od r. 2015?
Dotaz na daně Řešíme s manželkou následující životní situaci a máme na vás následující dotaz. Jsme spolu s manželkou čtvrtým rokem majiteli stavebního pozemku, máme jej jako SJM a zapsaný řádně na KN. Na tomto pozemku s naším souhlasem začal před 3 lety stavět rodinný dům (RD) můj otec. Na stavebním úřadě můj otec žádal (a obdržel) o stavební povolení, je zde veden jako stavebník. RD je nyní zapsaný v katastru nemovitostí jako rozestavěná stavba a jejím majitelem je můj otec. Otec je ženatý a má spolu s manželkou SJM. Koupi pozemku i výstavbu RD financujeme já a manželka za pomoci hypotečního úvěru. Stavbu skutečně realizujeme já a manželka. Na pozemek máme já a manželka zástavní právo ve prospěch banky i na rozestavěný RD má otec zástavní právo ve prospěch banky. Rádi bychom nyní tento vztah narovnali a stali se jak majiteli pozemku tak i majiteli rozestavěného RD. Ten bychom pak již jako majitelé kolaudovali. Otec by nám rád za tímto účelem RD daroval. V této souvislosti by nás ale zajímalo následující: 1. bude moci otec darovat RD pouze mě? A ten pak přejde do našeho společného SJM? 2. bude moci otec darovat RD nám oběma jako manželům SJM? 3. budeme muset my a nebo můj otec platit darovací daň? 4. budeme muset my a nebo můj otec platit daň z příjmu? 5. budeme muset my a nebo můj otec platit daň z převodu nemovitosti? 6. budeme muset my a nebo můj otec platit nějakou jinou daň? Mám tušení, že se nedokážeme vyhnout dani z převodu nemovitosti. Pokud se nemýlím, nevěděli byste radu jak se této dani vyhnout? Například změnou stavebníka před dokončením, kdy bychom se stavebníky stali já a manželka a na základě této skutečnosti by se provedl přepis na KN? Vím, že je situace dosti komplikovaná, přesto, nebo právě pro to, moc děkujeme za poskytnuté informace.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má zaměstnavatel povinnost odvádět za zaměstnankyni, která je v pracovní neschopnosti a poté na mateřské dovolené (tedy po dobu prac. neschopnosti a po dobu manteřské) povinné odvody na zdravotní a nemocenské pojištění. Děkuji.
Prosím o radu.Před rokem jsme synovi darovali RD,ale syn se o dům nestará a nadále se starat ani nehodlá.Dohodli jsme se,že nám dům daruje zpět a mi se do něj nastěhujeme (doposud využívan k rekreaci).Je možné,aby nám syn dům daroval zpět?Bude převod osvobozen od platby daně? Pokud se rozhodneme pro prodej domu po přepsání na nás,za jak dlouho to můžeme udělat,když před darováním synovi jsme ho vlastnili 10 let?Aby jsme nemuseli platit 15%daň z příjmu,ale jen daň ve výši 4% ( nabití nemovitosti),děkuji.
Dobrý den, v roce 2013 jsem pronajímala byt 9000,-/měs., jiný příjem nemám (mateřská). Uplatnila jsem výdaje 30% z příjmu. Mám nárok na daňový bonus? Pokud ne, bude daň nulová? Mohu si uplatnit částku na poplatníka? Děkuji za odpověď.
dne 26.4.2014 Dobrý den, v roce 2012 mi sestra darovala pozemek- Darovací smlouva /zahrádka/. Tento pozemek jsem v témž roce prodala. Můj dotaz zní, platím v tomto případě DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB? Děkuji za odpověď. N. Paroulková
Dobrý den, je možné částečně nebo zcela se osvobodit od placení daně z prodeje nemovitosti, když částka získána z prodeje bude použita na pokrytí koupě nemovitosti jiné? Obě nemovitosti jsou určeny k bydlení. Děkuji za odpověď. Václav
Dobrý den, děkuji za odpověď. Stále mi však není jasné jak přesně pochopit tento odstavec "přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem dobu 5 let; doba 5 let se zkracuje o dobu, po kterou byly tyto nemovité věci prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele v případě, že jde o prodej nemovitých věcí nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem. Pokud nesplňujete výše uvedené podmínky budete platit daň z příjmu." Pokud tedy to vlastnil otec dýl jak 5 let a poté to přepsal na bratra, který tam nežil, ale má to do ted cca 3 roky, tak se tato doba sčítá a daň se neplatí?
Dobrý den. Prosím, kdo platí daň z nemovitosti? Majitel nemovitosti, který ji vlastní k 1. dubnu, nebo k 1 květnu ? A počítá se to od data zapsání na katastr? Děkuji.
Dobrý den, jak je to s daní z příjmu, jestliže nemovitost dlouho vlastnil náš otec (po přepisu po strýcovi) a nedavno ji převedl na mého bratra. Teď ji chceme prodat. Platíme daň? Děkuji za odpověď