FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Plátce DPH vlastní nemovistost, kterou dále pronajímá jiným plátcům i neplátcům. Faktury za energie dodavatel posílá pronajímateli na jeho jméno a ten tyto energie v nezvýšené formě rozpočítává a vyúčtovává nájemcům. Oblast změn u přefakturace je mi jasná. Vzhledem k tomu, že faktura např. za plyn je vystavena 1x ročně, požaduje pronajímatel zálohy na energie. V roce 2008 přijal pronanímatel zálohu (nebyla zdanitelným plněním, pouze průběžnoju položkou, ze které se neodváděla DPH), kterou ve vyúčtovací faktuře odečetl. Od 1.1.09 sena přijatou zálohu musí vystavit daňový doklad a odvést DPH. Je možné například dodatkem smlouvy upravit to, že poskytnuté zálohy nejsou zdanitelným plněním a postupovat jako v minulém roce, nebo je nutné opravdu vystavovat další papíry a odvádět DPH? Děkuji
Dobrý den, prodávám chalupu s kupní cenou 600.000,-Kč za cenu 900.000,-Kč po 5-letech vlastnictví. Jaké budu platit za prodej daně a v jaké výši? Dań z prodeje nemovitosti, daň z převodu nemovitost, daň z příjmu ? Z jakých základů, případně rozdílů? Předem děkuji za odpověď. Robert Bieda
K 31.1.2009 byl se mnou ukončen pracovní poměr z organizačních důvodů s tím že obdrží 3 měsíční odstupné. Během pracovního poměru jsem používal služební vozidlo k soukrpomým účelů- a to bylo také promítnuto do daní. Dotaz . když jsem k 31.12.2008- tedy ukončení pracovního poměru protokolárně odevzdal služební vůz , zda mi může být do tříměsičního odstupného ještě započítávana částka , jako bych i nadále během těch tří měsíců za které dostávám odstupné,používal služební vozidlo.
Dobrý den, prosím o radu. Na začátku loňského roku jsem ukončila svoji podnikatelskou činnost v oblasti hostinství. Nyní musím ještě podat Přiznání k dani z příjmu FO.Chtěla jsem se zeptat, zda v případě ukončení činnosti má přiznání nějakou jinou podobu. Zůstaly mi nějaké zásoby neprodaného zboží a tak se chci zeptat, zda se zahrnují pouze do ZÁSOB (příloha č. 1, odst. D), nebo, zda o ně musím navýšit příjmy? A pak jsem se ještě chtěla zeptat, jedná se prý o nějakou novinku - Dodanění nesplacených dluhů starých 36 měsíců. Mám samozřejmě z podnikání nesplacené dluhy a nevím, zda se o ně např. také nenavyšují příjmy. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Veronika Boudová (boudovaveronika@seznam.cz)
Dobrý den, od února jsem nezaměstnaná a protože mi nikdo neřekl, že mám podepsat daňové prohlášení pro rok 2009, tak mi ve výplatě za leden nebyla odečtena sleva na poplatníka (2070 Kč). Mohu tuto částku ještě nějak dostat? Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den,jsem OSVČ. Otec je v důchodu a já bych mu chtěl vypsat odměnu za práci celkem 15000,-/rok. Kterou dohodu je lepší s ním uzavřít, DPP nebo DPČ, aby nemusel on platit žádné sociální ani zdravotní pojištění nebo daně. Pobírá jen čistý důchod a nemá žádné vedlejší příjmy. Děkuji.
Pronajímám byt ve kterém mám trvalé bydliště / bydlím v 10km vzdáleném městě/ . Cca 2x za měsíc do bytu jezdím a do svého daň .přiznání / pouze příjem ze zaměstnání a příjem z pronájmu / si uplatním cestovné .Vlastníkem vozidla dle TP je manžel , daň přiznání podává manželka. Jak se silniční daní?
Dobrý den, dcera studuje VŠ, v průběhu roku 2008 měla příjem ze závislé činnosti od dvou různých subjektů. V potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti od obou má nulové skutečné sražené zálohy na daň z příjmu. Musí podávat daňové přiznání ? Pokud ano pak jestli může uplatnit při odečtech celou částku 24 840,- Kč na poplatníka a celou částku 4 020,- Kč na studujícího i když tuto práci vykonávala jen 10 měsíců, tedy ne celý rok ? Děkuji za odpověď
Chtěla bych se zeptat, podnikám v oblasti sportovní činnost a výdaje chci uplatňovat paušální částkou. Kolik % si můžu odečíst? Děkuji
Dobrý den. V loňském roce jsem v květnu skončila jako OSVČ a nastoupila do zaměstnání,kde uplatňuji slevu na dani /2070 měsíčně/. Nyní budu podávat daňové přiznání z podnikání a ze závislé činnosti dle potvrzení o zdanitelných příjmech. Mohu si v přiznání uplatnit slevu na poplatníka v plné výši tj.24840 Kč ? Děkuji.
Jaký je rozdíl mezi obecným pojmem dlužná faktura a faktura po splatnosti. Mohu obojí zařadit v Daňové evidenci jako běžný daňový výdaj? Jelikož penále za pozdní platby faktur a pokuty, např. FÚ, se zařazují do nedaňových výdajů. Jsou tyto informace správné? Děkuji.
Dobrý den, prosím Vás je správně, když se vozidlo N1 nakoupené v roce 2007 v roce 2007 odepisovalo ve skupině 1a = 4 roky a v roce 2008 se bude odepisovat ve skupině 2 = 5 let? Děkuji
Může poplatník, který je ve starobním důchodu a má příjmy pouze z pronájmu, uplatnit slevu na dani na řádku 64.da´.přiznání ve výši 24840 Kč? Děkuji.
Dobrý den, OSVČ zemědělec, za pomoc při úklidu lesa mohu vyplatit jako jednorázovou výpomoc kč 20000 - což si já mohu dát do nákladů a proti osoba nezdanit?Děkuji.
Dobrý den! OSVČ je v provozovně - v pronájmu. Dle smlouvy má s pronajímatelem dohodnuto, že místo nájemného uhradí rekonstrukci. Technické zhodnocení dle smlouvy bude odepisovat pronajímatel. Pokud však výdaje na rekonstrukci budou např. 300 tisíc a nájemné za rok 2008 by činilo 100 tisíc, jak toto zdaní? Jde to udělat tak, že ke konci roku vystaví OSVČ fakturu na pronajímatele ve výši vyložených výdajů na rekonstrukci a jako nepeněžní plnění. A do tabulky E - výdaje snižující základ daně uvede částku, které by zaplatil za nájemné za rok 2008 a potom bude každý rok takto uplatňovat nájemné, dokud výše nájemného nedoběhne výše rekonstrukce? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat zda je možné snížit daňový základ o kapitálové životní pojištění. Ve smlouvě je to rozděleno na kapitálové životní pojištění, pro případ smrti, na úraz a na nemoc. V případě že ano, můžu odečíst celou tuto částku nebo jen kapitálové životní pojištění. Děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ poskytuji pojišťovací služby a chtěla bych přejít v roce 2008 na výdaje stanovené paušální částkou a nejsem si jistá zda mohu uplatnint z §7 odst.7 c) 50% nebo spadám do písmene d) a uplatnit si z příjmů pouze 40%. Přesné znění mé živnosti je: Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona Obory činnosti: Činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců Předem Vám děkuji za upřesnění Beránková
pracuji za ŽL pro rakouskou firmu. vystavuji jim faktury v EUR. nákupy provádím na jejich karty, takže od nich dostávám faktury s přefakturací nákladů. nedochází k proplácení faktur, ale jednou měsíčně vždy k poslednímu dni v měsíci k písemnému zápočtu. jaký kurz použít? na oboje (závazky i pohledávky) vždy použít kurz k poslednímu dni v měsíci? tzn. že tržby i náklady budou ve stejné výši. někdy dojde k proplacení rozdílu z měsíčního zápočtu, někdy se rozdíl přesune do dalšího měsíce. vedu DE, takže o kurzových rozdílech neúčtuji? používám denní kurz, protože jsem plátce DPH.díky
Dobrý den.Rodinný domek jsem měla v podíl. vlastníctví s býv.manželem . Bydlela jsem tam 1965-1996. V roce 2000 jsem provedla rekonstrukci a změnu užívaní na obchod,který provozoval syn. Byl účtován nájem § 9 z poloviny budovy, druhou vlastnil býv.manžel, v r. 2006 zemřel a dědil syn. Nájem již nebyl účtován,provozovoval ve svém, nezahrnul do majetku firmy. Obchod provozoval syn do 2/2009. Nyní se dům prodává.Pro účel úvěru bude provedena změna užívaní zpět na rod.dům.Prosím o radu, jaké daně se budou platit. Děkuji
DD, jakym zpusobem lze prohlasit alespon cast bytu v osobnim vlastnictvi splaceny z hypoteky za prostor urceny k podnikani a co vsechno pak lze usetrit na danich, jsem-li platce DPH? Tzn., pripadne platby bance (za cast umernou cast hypoteky) a/nebo neco jineho? Lze vubec prevest cast takoveho bytu pod podnikatele a tim taky na necem usetrit?