FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

ručně vedené účetnictví

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohou Prohlášení na poplatníka podepsat i nezletilí a uplatnit si tak slevy na dani? A ještě by mne zajímalo, jestli musí s.r.o. účtovat v účetním programu nebo stačí vést deník, hl. knihu apod. Děkuji moc

sleva na manželku

Dobrý den, já jsem v částečném invalidním důchodu od 24.10.2009 a před tím jsem byla vedena od 18.12 2007 na ÚP může manžel jako OSVČ žádat o slevu na daních???Děkuji

sleva na manželku

Dobrý den, známá je doma s dítětem a pobírá rodičovský příspěvek. Může její manžel jako OSVČ na ni žádat slevu na daních?? Děkuji.

dodanění ŽP

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jak je to s dodaněním životního pojištění. V roce 2006 jsem si zřídil životní pojištění a letos v únoru jsem ho zrušil a následně si zřídil pro mě výhodnější životní pojištění. Je pravda, že když si převedu naspořené peníze (odbytné) do nové smlouvy, nemusím zpětně dodanit (vrártit) peníze na které jsem uplatňoval daňovou úlevu? V případě, že to takhle nejde co mi hrozí,když bych státu nevrátil úlevu na dani za ty 3 roky zpětně. Za jek dlouho by se to případně promlčelo? Děkuji za odpověď

výdaje u pronájmu

Dobrý den, mám družstevní byt, za který jsem zaplatila v lednu 2008, 600.000,-Kč. Tento byt jsem začala od ledna2008 pronajímat za 5.000Kč +služby k vyúčtování.Takže jsem měla příjem z pronájmu 60.000Kč za rok 2008. Dotaz mohu si odečíst nějaké výdaje, myslím za pořízení byru nebo jiné a jaké.Nevedu účetnictví jsem FO.Nebo výdaje se mohou uplatnit pouze kdybych vedla účetnictví př.odpis za byt?Děkuji za odpověď.

vrácení přeplatku

Dobrý den. Chci se zeptat zda mohu ještě zažádat o vrácení přeplatku na dani z příjmu? Děkuji moc. Janoušková

příjem ze závislé činnosti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nemocenská příjmem ze závislé činnosti a pokud ano, tak jaká její část. Abych byla konkrétnější - je nemocenská na níž jsem byla 6 měsíců z důvodu rizikového těhotenství příjmem ze závislé činnosti? A poslední dotaz - dá se obecně říci, že příjmy, které nepodléhají dani nejsou příjmy ze závislé činnosti? Konkrétně mě zajímá přídavek na bydlení u vojáků z povolání - je to příjem ze závislé činnosti nebo ne? Děkuji za odpověď.

daň a student

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak je to s daněmi z přijmu FO, pokud je FO student. Jedná se mi konkrétně o situaci, kdy budu příštím rokem studentem VŠ a rád bych začal pracovat na plný úvazek u nějaké firmy (využít tedy situace, že budu ještě studentem). Příjem předpokládám mezi 15000 až 20000 Kč. Již jsem zjistil, že záleží na tom, jakou smlouvu se zaměstnavatelem sepíšu. Zajímalo by mě tedy, jaké jsou rozdíly mezi druhy smluv (ve vztahu k daním pro studenta). Dále pak, co pro mě zmanená podepsání daňového prohlášení? Předem děkuji za odpověď.

ztráta v Přehledech pro OSSZ a ZP

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jesli se do přehledů pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu pro rok 2008 někde promítá ztráta z minulých let podobně, jak je tomu u daně z příjmů. Děkuji za odpověď

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den.Podal jsem daňové přiznání za rok 2008.V tom roce jsem pracoval větší část roku, přes 182 dní v Irsku.Jestli jsem dobře pochopil smlouvu o dvojím zdanění, tak bych příjmy z Irska neměl uvádět.Nebo je uvést, ale neměl bych je znovu danit.

odpisy a výdaje procentem

Jsou odpisy součastí částky výdajů vypočítaných procentem z příjmů nebo se dají uplatnit ještě navíc? Děkuji

doklad k přijaté platbě

Zdravím, MÁM DOTAZ K DAŇOVÝM DOKLADŮM K PŘIJATÉ PLATBĚ Kdy je společnost vedoucí podvojné účetnictví, která je plátcem DPH povinna vystavit daňový doklad k přijaté platbě zálohové faktury? Zajímá mě stav od 1.1.2009 Za odpověď děkuji

účtování doměrku daní

Dobrý den, FÚ nám doměřil DPH a daň z příjmu z mank na prodejně za hospod. rok končící 30.6.2007. Jak zaúčtovat platební výměr? Děkuji

danění příjmů z akcií

V roce 2008 jsem obchodoval měnové páry u společnosti XTB.Jedná se o tzv.Forex (obchody na burze).Za loňský rok jsem 101 tis.Kč ve ztrátě.Jakým způsobem se tato skutečnost objeví v mém daňovém přiznání za rok 2008.Konzultoval jsem tuto záležitost s pracovníkem spol. XTB.Ten mi odpověděl (ale jenom laicky), že pokud jsem ve ztrátě, tak se uvedené obchody v daňovém přiznání neobjeví.Děkuji za odpověď

daň z nemovitostí

Přítel koupil byt. "Informace o řízení" z Katastrálního úřadu na svých stránkách uvádí: založení řízení 5.12.2008 zaplombování 5.12.2008 zahájení řízení 9.12.2008 předání ke zpracování 10.12.2008 předání vkladu k aktualizaci 19.12.2008 změny navrženy 22.12.2008 zamítnutí budoucího stavu 5.1.2009 změny navrženy 5.1.2009 odsouhlasení budoucího stavu 5.1.2009 Provedení vkladu 5.1.2009 vypravení spisu 15.1.2009 ukončení řízení 23.2.2009 Dotaz: V jakém termínu nabyvatel má nebo měl povinnost přihlásit se k dani z nemovitosti? V případě prodlení, jak má stav napravit? Předem děkuji. Jiří Dostalík

plátce daně

K zákonu č.235/2004 ve znění pro r.2009 (DONAUMEDIA). §5 (1) - osoba povinná je fyzická osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomickou činnost §5 (2) - ekonomickou činností se rozumí soustavná činnost osob poskytující služby Dotaz: Dle těchto ustanovení se vztahuje zřejmě povinnost k dani i pro fyzické osoby poskytující pronájem bytů, nebytů, domů a pozemků, které jsou jejich vlastnictvím (upřesňuji jedná se tedy o osoby platící daň z příjmů podle §10, tedy nepodnikatele). Je tomu tak? §6 (1)- uvádí limitní obrat 1000000Kč za 12 měsíců. Dotaz:Myslí se s DPH? Jak bych postupoval v případě neplátce DPH?

pojistné za společníky v.o.s.

Dobrý den, měla bych na Vás jeden dotaz, firma v.o.s. vede účetnictví, za společníky je odváděno sociální a zdravotní pojištění. Jsou to nákladové položky nebo musí být zaúčtovány nedaňově?Děkuji za odpověď.

odvod daně z příjmů plátcem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám zaměstnance od 1.2.2008, musím za zaměstnance vyplnit Daň z přijmů fyzických osob za minulý rok? děkuji vám za odpověď

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den. Můj dotaz se týká daní z příjmů fyzických osob. Mohu ve svém zdanění z příjmů odečíst úroky z úveru, které platím za manželku pokud tento úveř byl použit na stavbu nemovisti jejíž je manželka spolumajitelem? Vzhledem k tomu, že žena je na mateřské je odečet úvěru v jejím případě nepoužitelný. Děkuji a omlouvám se pokud jsem podobný dotaz již přehlédl.

zařazení materiálu do majetku

Dobrý den, začínám podnikat jako OSVČ. Mám k dispozici nějaký materiál, který jsem pořídil před začátkem podnikání. Mohu ho vložit do podnikání jako osobní vklad ? Bohužel nemám většinou doklady. Lze to i tak ? Jak se dá ocenit ? Lze to provést jako "zřizovací výdaje" ? Děkuji Pavel