FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

zrušení registrace plátce

Dobrý den. Ukončil jsem DPH k 25.2.2009.Jsem čtvrt. plátcem DPH.1.Ke kterému datu /25.4.2009/jsem povinen podat přiznání k DPH? 2.Mám v evidenci základní prostředek/stáří 7 let/ale ještě ho nemám celý odepsaný. Odvedu ze zůstatkové ceny DPH? Děkuji

příspěvek při zahájení podnikání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda se zdaňuje příspěvek od úřadu práce na zakoupení strojů při zahájení podnikání.

výdaje procentem

Daň z příjmů FO Dobrý den, přítel za rok 2007 si neodpočítával náklady na živnost paušálem, ale letos nemá téměř žádné náklady, může si odpočítat za rok 2008 paušál ve výši 50%? Děkuji.

pojistné na SP a ZP

Daň z příjmů FO. za rok 2008 jsem byla zaměstnaná a od 1.11.08 jsem živnostník. U příjmu od zaměstnavatele se přičítá soc. pojistné. Jak je to u příjmu z fakturace? Mám faktury za 11 a 12 měsíc, stejně tak zaplacené sociální i zdravotní. Musím navyšovat základ i z živnosti o sociální pojištění nebo mám do přiznání dát pouze výnosy (podle faktur) a 50% paušální odpočet nákladů?

sazba DPH

Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH a ubytování. Ubytování pouze noclen je 9% a ubytová ní se snídaní nebo polopenzí s 19% DPH ? Děkuji O.B.

sleva na ČID a ZTP/P

Dobrý den, jsem držitelkou ZTP/P jako částečně invalidní, ale nepobírám invalidní důchod. Mám souběžně 3 zaměstnání a daňové přiznání si chci dělat sama. Jakou slevu na dani si můžu uplatnit a v jaké částce, když jsem částečně invalidní po celý rok 2008. Děkuji Alena Přibylíková

danění důchodu

Od jaké výše ročního důchodu se platí daň? Do které kolonky daňového přiznání se to zapisuje? Díky za odpověď.

danění ostatních příjmů

Dobrý den, vlastním byt ve společenství nájemníků a pronajímáme jako celek kotelnu za zhruba 30.000,- Kč ročně. Po rozdělení částky se jedná o příjem asi 200,- Kč na byt ročně. Je nutné z této částky platit daň a jak to provést, aby vše bylo O.K.? Předem děkuji.

podání přiznání

Dobrý den. Prosím o informaci zda si kolegyně má podat daňové přiznání když v roce 2008 byla část roku v evidenci ÚP,část roku ještě pobírala rodičovský příspěvek a část roku byla zaměstnaná - na Potvrzení od zaměstnavatele má uvedeny pouze vyplacené bonusy,žádná záloha sražena nebyla.Děkuji za vaši odpověď.T.

danění příjmů

Dobrý den, od roku 1991 jsem pracoval a žiji v Německu u své dcery. Do ČR jsem zajížděl v zimě na cca 2 měsíce, jinak jsem byl policejně hlášen v D. Pobírám starobní důchod v ČR i Německu. Letos v létě se přestěhuji trvale do ČR. Jak to bude s daněmi v ČR? Děkuji.

neuplatnění výdajů

Dobrý den, mohu některé výdaje ať jsou daňově uznatelné NEodečítat od výnosů (neuplatňovat)?Děkuji

odpis pohledávek

Dobrý den, jeden náš odběratel nám na základě smluvního ujednání uvolnil předčasně pozastávky za cenu skonta z faktur. Tyto nedoplatky zatím vykazujeme v účetnictví. V případě odpisu těchto pohledávek - budou tyto daňově uznatelné? Děkujeme

sleva na dítě

Dobrý den , Jsem Slovák a pracuji v České rep. šest let , múžu si při daňovém přiznání uplatnit daňové zvýhodnění na vyživované děti tj. 10680 Kč , když manželka pracuje a poberá přídavky na děti a daňový bonus na Slovensku ?

čas. rozlišení akontace

Dobrý den, ještě mě zajímá u finančního leasingu akontace, jestli si ji můžu uplatnit jako daňový náklad? Musím jí také v účetnictví časově rozlišit - jak by se toto časové rozlišení zaúčtovalo? Děkuji

odpisování předmětu leasingu

Dobrý den, chci se zeptat, po skončení finančního leasingu, když odkoupím od leasingové společnosti osobního automobil a zařadím si ho do obchodního majetku - můžu ho začít znovu odepisovat? Nebo už to nejde, když ho leasingová společnost odepisovala? Děkuji

výdaje s podnikáním

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně odpočtů na daních za osobní automobil. V měsíci červenci 2008 jsem si jako OSVČ zakoupil osobní automobil na úvěr v jednom autobazaru. Splátka je rozdělena na splátku za úvěr, za havarijní pojištění a pojištění za odpovědnost za škodu. Nyní bych se chtěl zeptat, jakou formou mohu uplatnit slevy na dani. Zda si mohu uplatnit celou měsíční splátku za automobil, nebo mohu použít odpisy a jak je to poté se spotřebou nafty. Jestli v těchto případech mohu použít paušální koeficient na km či se musí dokladovat paragony. Lze tyto formy vůbec skloubit dohromady? A náklady na provoz automobilu (opravy apod.)? Dále pokud k účelům podnikání (sportovec) musím bydlet přechodně v jiném městě (např. 1 rok) vzdáleném 325 km, musím si hradit pronájem bytu a služby s ním spojené (energie, voda) – vše na smlouvu o pronájmu, mohu si tyto náklady taktéž odečíst z daní? Za rok 2008 jsem si platil povinné zálohy na sociální a zdravotní pojištění, mohu si jej tedy taktéž za loňský rok odečíst - snížit daň? Předem Vám děkuji za Vaši odpověď, moc by mi to pomohlo.Hezký den.

prodej zásob

dobrý den, v listopadu 2008 jsem pozastavil na fin.urade regístraci dph, k 1.8.2008 jsem zalozil s.r.o. a chci prevest majetek prodejem z fyzicke osoby na pravnickou?musim vystavit fakturu s dph a znova odvest dph anebo budu vystupovat jako neplatce pripadne mi poradte jak to mam udelat nejjednoduseji. dekuji za odpoved. l.h.

prodej zásob

potrebuji radu, v listopadu 2008 jsem pozastavil povinnost odvodu dph na fin.urade, a v lednu zalozil s.r.o., majetek fyzicke osoby jsem prodejem prevedl na s.r.o., musim v prosinci vystavovat fakturu na dph a odvadet dph anebo uz budu vystupovat jako neplatce. dekuji za odpoved.

sleva na dítě

Dobré ráno, mohu na dítě narozené 26.11.2008 uplatnit daňový bonus na dítě za listopad i prosinec 2008? Děkuji

ručně vedené účetnictví

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohou Prohlášení na poplatníka podepsat i nezletilí a uplatnit si tak slevy na dani? A ještě by mne zajímalo, jestli musí s.r.o. účtovat v účetním programu nebo stačí vést deník, hl. knihu apod. Děkuji moc