FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na pracovníka ZTP/P

Dobrý den, majitelka restaurace zaměstnává cca 10 zaměstnanců. Jeden zaměstnance je držitel průkazu ZTP. Může si na tohoto zaměstnance něco odečíst z daní? Děkuji

výše daně

Jsme s.r.o..V období od 15.ledna do 15.února 2009 jsme měli v depozitu SPZ dvou nákadních automobilů. Budeme platit silniční daň za celé oba měsíce, nebo se částka s těchto měsíců rozpočítá na dny?

sleva na poplatníka

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zdali jako důchodce, který má ještě příjem z pronájmu můžu uplatnit na sebe slevu na dani (24.840,-Kč)? Doplatek daně mi vyšel 10.800,-Kč, takže bych ve výsledku nic neplatil a to mi přijde divné. děkuji MH

účtování daně a dodanění závazků

Dobrý den, 1.zaplacenou daň za rok 2007 mám zaúčtovat na nedaňový účet? 2.Zdanění závazků starších 36měs. se týká i DE? Mnohokrát děkuji

příspěvek na činnost

Můj dotaz se týká Finančního přízpěvku od Krajského úřadu - odboru životního prostředí. Myslivecké sdružení obdrželo tento finanční přízpěvek na vybrané činnosti. Jak se promítne tento přízpěvek v daňovém přiznání? A tento přízpěvek nezvyšuje daňový základ? Děkuji za odpověď

účtování v cizí měně

Dobrý den, kolega byl v Rakousku a platil v hotovosti pohonné hmoty, celkem 42Eur, chtěla jsem se zeptat, jak to mám zaúčtovat a v jaké měně, děkuji

základ daně

Dobrý den. Poplatník, postižený nemocí z povolání, nemá invalidní důchod, ale bývalý zaměstnavatel mu vyplácí dorovnání do průměrného výdělku. Strhává mu daň(20%). Zaměstnavatel vystavil potvrzení o zdanitelných příjmech, z něhož je patrné, že nebylo odváděno pojistné(viz ř.5 "Potvrtzení"). Lze příjem, uvedený na ř.1 "Potvrzení" hodnotit za základ daně? Děkuji

pořízení DHIM

Dobrý den, chci se zeptat, jak zaúčtují drobný dlouhodobý majetek - např. počítač? Je to ten majetek, jehož pořizovací cena je menší než 40 000 Kč? Děkuji

dodanění pojistného na ŽP

dobrý den. v roce 2008 jsem zrušil životní pojistku sepsanou v r.2004. nyní musím částky, které jsem uplatňoval jako nezdanitelné částky dodanit. je pravda že se to týká jen částek uplatněných od roku 2006 (prý od toho roku platí "ten" zákon) a že pokud to nepřekročí částku 6000 tak se to dodanit nemusí? už jsem dostal tolik rad a každá je jiná.

zhodnocení nemovitosti

Dobrý den, prosím o Vaši odbornou radu. Manžel v roce 2008 začal opravovat nemovitost, ve které podniká.Rozhodl se, aby neskončil v červených číslech,že nemovist začne odepisovat až v roce letošním. Nejsem si ale jista s tím, jestli může dát do nákladu r.08 např.opravu střechy, která není TZ, ale opravou,protože se jednalo o výměnu střešního pláště, anebo zda tuto položku musí dát do nákladů letos, když nemovitost odepisuje od letoška? Technické zhodnocení se započítá až do vstupní ceny, tzn.letos? Dále nebude vadit,že budova zatím není zkolaudována? Vede DE. Děkuji předem za vaši pomoc.

ukončení podnikání

Dobrý den ještě jednou Vás prosím o radu. Jedná se o ten problém, kdy jsem vloni v lednu ukončila podnikání. Zbyly mi zásoby zboží, o kterých jste mi napsal, že je musím dodanit.A teď ještě k závazkům ,které jsem nezaplatila v průběhu podnikání a také mi zůstaly.Jedná se především o závazky vůči OSSZ,VZP, FÚ,o ně také musím zvýšit daňový základ? A o všechny nebo o ty starší 36 měsíců? Ještě bych napsala, že jsem vedla DAŇOVOU EVIDENCI. Děkuji předem za odpověď. boudovaveronika@seznam.cz

zřizovací náklady

Daňově uznatelné náklady před zahájením činnosti. Dobrý den, fyzická osoba začala podnikat v ubytovacích službách od 1.6.2008. V nákladech má i nákup nábytku s datumem např. 22.1.2008. Lze tyto výdaje uplatnit jako daňově uznatelné náklady? Děkuji za odpověď. MF.

odpočet ŽP

Dobrý den, jsem pracující důchodkyně a platím si životní pojištění.Zaměstnavatele jsem nepožádala o vyučtování záloh na daň. Mohu v podaném daňovém přiznání snížit daňový základ až o maximálně 12 000 Kč.

pojistné z příležitostného příjmu

Dobrý den, byl jsem v loňském roce zaměstnán na plný úvazek, zaměstnavatel za mě platil zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Krom toho jsem obdržel autorský honorář (Smlouva o vytvoření a užití díla) za jednorázovou práci u jiné firmy. Jsem povinen z takto obdržené částky platit sociální a zdravotní pojištění? Pokud ano, v jaké výši?

odčitetelné položky a slevy

Manžel má příjem pouze ze zaměstnání a zaměstnavatel mu nechce udělat roční vyr,daně.Může manžel odepsat z příjmu mimo živ.pojistky,úroku z hypotéky odepsat i nějakou částku na manželku?V r.2008 jsem byla na nemocenské/bez nároku na peníze/,zbytek roku na úř.práce.Za celý rok jsem dostala pouze z ú.práce asi 15000kč.Máme 1 dítě do 15let.Děkuji Hálová

doplatek a přeplatek pojistného

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda doplatek sociálního a zdravotního pojištění za rok 2007 doplacený v roce 2008 je daňový náklad a zda přeplatek sociálního a zdravotního pojištění za rok 2007 vyplacený v roce 2008 je daňový příjem

pojistné z příjmů

Dobrý den, jsem starobní důchodce. Jako SHR prodávám přísady rostlin s nepatrným ziskem. Řádově se jedná o stovky až tisícovky. Obrat mám cca 20 000 Kč za rok. Díky odpočtu nemusím letos platit žádnou daň. Nevím však jak je to s platbou sociálního a zdravotního pojištění, zda i z tohoto nepatrného zisku musím něco odvádět, vyplňovat přehledy, hlásit se na OSSZ a ZP. Děkuji za pomoc.

účtování sám sobě

Dobrý den, má prosba o radu se vztahuje k faktuře za práci - živnostník ná hypotéční úvěr a sám si v rámci smlouvy jako svépomocné práce opravil rodinný dům, může vystavit fakturu sám sobě za tyto provedené práce - na hyp.bance mu sdělili, že je to v pořádku a je to přípustné, faktura by měla být ještě do r. 2008, jako jeho zdanitelný příjem. Nevím kde v zákoně o DzP je toto zohledněno. Můžete mi posím poradit.Děkuji

náklady na řidičák

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda když našemu zaměstnanci uhradíme řidičské zkoušky, jedná se o daňově uznatelný náklad. děkuji

výdaje pro Přehled

Dobrý den, započítávají se odpisy ZP do výdajů pro potřebu "Přehledu o přijmech a výdajích" pro ČSSZ? Děkuji za odpověď