FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci se ještě zeptat k finančnímu leasingu, jestli je akontace daňově uznatelným nákladem? A odkupní cena tj. 1000 Kč po skončení leasingové smlouvy také daňově uznatelným nákladem? Děkuji
Dobrý den,mám dotaz ohledně ročního zúčtování mezd zaměstnance.Zam. má 2 děti, na které uplatnuje zvýhodnění,jeden měsíc byl zam. nemocný tzn. že dan.zvýh. byla O, jak je to při ročním zúčt.,když se mu od základu daně odečte sleva na poplatníka 24.840 a za děti to bude 21360, nebo o jeden měsíc míň kvůli nemoci tj.19580,-?A ještě u druhého zam.u ročního vyúčt.daně,vyšla roční daň 21630, za poplatníka se odečetlo 24840, daň vyšla nulová, zálohy měl zaplacené ve výši 420,- kč.Budu mu v únorové výplatě snižovat zálohu o 420,- nebo to bude O.Děkuji
Dobrý den, v daňovém přiznání za r.2008 chci využít paušální výdaje. Mým předmětem podnikání je Montáž a opravy vyhrazených elektrických zařízení. V průběhu roku jsem pracoval na motážních elektroinstalacích, ale také ve výrobě rozvaděčů. Vím, že v pol. roku došlo ke změnám ohledně určení živností a některé elektro živnosti byly převedeny z volných na řemeslné. Můžete mi to objasnit a určit v jaké výši mohu paušál využít?
Dobrý den měla bych na Vás prosbu:na finačním uřadě mám zaplacenou dan z nemovitosti,ale nedodala jsem včas znalecký posudek po vyzvání fin.uřadu nechávám znalecký posudek obnovit!!Jaké mohu dostat penále?? děkuji za odpověd Pokorná
Dobrý den, prosím o radu, OSVČ koupil v roce 2007 nákladní automobil a zařadil do dlouhodobého majetku.Protože však již druhým rokem má výdaje vyšší než příjmy, nebyly do daňových výdajů dosud započítány ani odpisy tohoto majetku. Zůstatková cena je tudíž stále cenou pořizovací. Je tento postup možný a jak dlouho může být odložen první odpis majetku? Mockrát děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ,kamarádce se narodilo mimčo, 22.5.2008,může si odečíst částku při ročním zůčtování za celý měsíc Květen ,nebo až následující měsíc červen? Díky moc Fingrová
Dobrý den,prosím o radu,jak správně vyplnit daňové přiznání za r. 2008.Jsem na rodičovké dovolené a pronajímám byt,jiné příjmy nemám. V nájemní smlouvě je předepsáno nájemné vč. záloh za služby,elektřinu a vodu.Do daňového přiznání se do příjmů z pronájmu započátávají celkové příjmy vč. záloh na služby,elektřinu a vodu nebo pouze čisté příjmy za pronájem bez těchto nákladů na byt? Do výdajů - 30% z dosažených příjmů patří výdaje za služby,elektřinu a vodu a ostatní nebo jen výdaje za "údržbu" pronajaté nemovitosti? Odpočet za dítě mám uplatňovat já nebo manžel, kterému dělá daňové přiznání zaměstnavatel?Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den, na daňovém přiznání daně z příjmu FO na ř. 42 je částka 423606 Kč. Na řádek 46 mohu napsat 5000 Kč. Lze si dar odečíst? Na stránkách daňových poradců danovepriznani mi dar odečíst nedovolili a přiznání vypočetli bez něj. Děkuji Vám Dana Skořepová
Dobrý den, jsem OSVČ, mé roční příjmy se pohybují cca 250 000 kč.Náklady si odečítám paušálně (50%), manželka celý rok pobírá rodičovský příspěvek - jiné příjmy nemá.Máme dvě děti. Chci se jen zeptat, zda máme nárok na daňový bonus(21 360kč). Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,prosím o radu.V nájemní smlouvě je předepsáno čisté nájemné a nájemníci hradí náklady za služby,elektřinu a vodu sami. Tyto náklady za služby,elektřinu a vodu jsou tedy výdaje nájemce? Do daňového přiznání se do příjmů z pronájmu započátávají pouze čisté příjmy za pronájem bez těchto nákladů na byt a pak se uplatní 30% odpočet na ostatní výdaje? Jak správně vyplnit daňové přiznání? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím podávat daňové přiznání za minulý rok, když jsem byla od 20.11.2007 - 2.9.2008 v pracovní neschopnosti a 2.9.2008 jsem přešla na peněžní pomoc v mateřství (trvá do dnes). Jiný příjem jsem neměla. Žádné daně jsem přeci neplatila, že? Děkuji za odpověď Štěrbová
Vedu daňovou evidenci a chci uplatnit výdaje procentem z příjmů. Od 1.7.2008 se živnost volná změnila na živnost řemeslnou. Jaké % uplatnit. Půl roku 50% a půl roku 60%? Nebo celý rok 50%? Nebo celý rok 60%? Nenašla jsem k tomu nikde metodiku a je to dost podstatný problém. Děkuji za odpověď.
dobrý den, rád bych se optal na vrácení roční daně. Minulý rok jsem byl zaměstnán do srpna 08 a pak jsem byl veden na ÚP. Mohu požádat o vrácení daně u bývalého zaměstnavatele? a jakým způsobem?prosím o odpověď. děkuji Jinak jsem uplatňoval slevu na 3 děti a manželku.
dobrý den, rád bych se optal na vrácení roční daně. Minulý rok jsem byl zaměstnán do srpna 08 a pak jsem byl veden na ÚP. Mohu požádat o vrácení daně u bývalého zaměstnavatele? a jakým způsobem?prosím o odpověď. děkuji Jinak jsem uplatňoval slevu na 3 děti a manželku.
Dobrý den, vypracovala jsem novou učebnici matematiky pro střední školy, za níž mi náleží honorář ve výši cca 40 000,- Kč. Můj dotaz zní, zda se tato odměna musí zdanit 15% daní z příjmů nebo by se dalo využít tzv. autorské právo a rozložit celou sumu po 7 000,- na jednotlivé měsíce a odměna by se tudíž nezdaňovala. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vedu podvojné účetnictví, dneska už jen ,,účetnictví". Pořídil jsem si automobil za hotové a následně zařadil do obchodního majetku, kde ho začnu odepisovat. Zajímá mě, jestli ho může jen odepisovat daňově, nikoliv účetně? Četl jsem, že snad účetní odepisování není pro účetní jednotku ze zákona povinné - že je to zpravidla ponecháno na vůli té účetní jednotky, jestli ho chce či nechce odepisovat. Děkuji za dotaz.
Dobrý den, vypracovala jsem novou učebnici matematiky pro střední školy, za níž mi náleží honorář ve výši cca 40 000,- Kč. Můj dotaz zní, zda se tato odměna musí zdanit 15% daní z příjmů nebo by se dalo využít tzv. autorské právo a rozložit celou sumu po 7 000,- na jednotlivé měsíce a odměna by se tudíž nezdaňovala. Děkuji za odpověď.
Jak je to s postupem odpisování majetku při přerušení >>odpisování? >>uplatnuji zrychlené odpisy majetku, v r.2007 jsem >>odpis neuplatnila. Dle zákona se pokracuje v >>odpisovaní >>tak jako by k preruseni nedoslo. >>Zrychlene odpisy se pocitaji dle vzorce 2 x ZC/ >>koef.-počet let,po které byl majetek odpisovan. >>Pocitaji se do let odpisovní i roky, kdy nebyl odpis >>uplatnen? >>Tj. majetek zarazen v r.2005, odpis uplatnen v >>r.2005, >>2006, v r.2007 neuplatnen. >>Ucetni program mi pocita do poctu let odpisovanych 3 >>roky (tj.vc.roku neuplatneneho), ja si myslim ze by >>mely byt 2 roky. >>Co je spravne????????
Dobrý den, dělám takovou studii ohledně odepisování dlouhodobého hmotného majetku a zajímá mě, z jakého důvodu se neodepisují pozemky? Děkuji. Novák