FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jako fyzická osoba pronajímám nemovitost - pozemky, nájemce mi proplácí na základě nájemní smlouvy nájemné a daň z nemovitosti. Musím zdanit veškeré prostředky přijaté od nájemce nebo pouze nájemné. Výdaje budu uplatňovat procentní sazbou. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,v minulém roce jsem začal podnikat jako živnostník.Začal jsem podnikat od října a můj příjem za tyto tři měsíce byl dohromady 17 000, když od toho odečtu soc. a zdra. tak mi vychází příjem něco okolo 12 tisíc,mám povinnost dávat daňové přiznání?
Jsme plátci DPH, koupili jsme nákladní auto od neplátce DPH nepodnikatele, teď ho prodáváme opět neplátci DPH nepodnikateli, musíme odvést DPH? Děkuji.
Dobrý den, obdržela jsem starobní důchod, vyplacený za tři roky zpětně. Bude se muset tato částka nějak danit? Pokorná
Dobrý den, od nového roku mělo dojít k novele, která se týká celních služeb. T.j. když fakturuji klientovi poplatky za proclení (tedy za službu, kterou jsme pro ně provedli) s DPH. Prý se mají faktury vystavovat bez DPH. Pokud ano na základě kterého §. Děkuji Pokorná
Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Před 2 lety jsem si vyřizovala živnost a při té přiležitosti jsem obdržela i dotaci od ÚP. Absolovala jsem tehdy i kurs pro podnikatele od ÚP. Na tomto kursu i od ÚP jsme obdrželi informaci, že tato dotace není příjmem, který podléhá dani. Nyní jsem se dozvěděla, že opak je pravdou. Prosím o potvrzení, zda dotace od úřadu práce je příjem,který podléhá dani a zda jej mohu nyní dodatečně dodanit a jak při tomto dodatečném dodanění postupovat. Děkuji za Vaši odpověď předem. D.P.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli si mohu odečít úroky z úvěru za rok 2008, které platí manželka, když máme nemovitost koupenou ve společném jmění manželů,žijeme ve společné domácnosti, každý platíme půlku úvěru, ale manželka brala celý loňský rok rodičovský příspěvek = neměla zdanitelný příjem?
Dobrý den, mám dotaz ohledně zaúčtování krátkodobé půjčky osobě s podstatným vlivem. Půjčka měla být splatná ke konci roku 2008, nyní je evidována na účtu 351, jak se dál tato pohledávka bude v účetnictví "chovat" pokud nedojde k úhradě a smlouva nebude prolongována. Děkuji za odpověď, DanaRz
Dobrý den, mám dotaz na vrácení přeplatku na dani z FO, z hlediska organizace. Přeplatky zaplatíme zaměstnancům k platu, lze ale o ně požádat finanční úřad, o jednorázové vyplacení? Jelikož máme vyšší částku, než jsme schopni za rok umořit odepisováním na zálohách z příjmu FO. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den. Můj dotaz se přímo netýká zdaňování příjmu z pronájmu. Tam platí, že zdanění podléhá tzv. čisté nájemné, nikoliv zúčtovatelné úhrady záloh na služby, spojené s užíváním bytu. Prosím o informaci, zda je možné od nájemníka bytu požadovat úhradu všech položek uvedených v tzv. SIPU včetně např. příspěvků do FO. Je to individuální záležitost upravená náj. smlouvou, nebo existuje nějaké obecné pravidlo? Děkuji.
Dobrý den,potřebovala bych poradit ohledně daně z nemovitosti.Přistavěli jsme si s manželem patro na rodinném domku jeho rodičů a mě by zajímalo zda se musí platit nějaká daň?Rodiče samozřejmě platí daň z původní stavby.Pokud ano,jaké doklady budu muset předložit finančnímu úřadu?Děkuji za odpověď
Prodala jsem nemovitost, kterou jsem nabyla dědictvím, a to jednu polovinu po rodičích a druhou polovinu ze závěti po bratrovi.Polovinu po rodičích jsem vlastnila déle než pět let, po bratrovi méně než pět let, ale on svou polovinu vlastnil dědictvím po rodičích třetinou déle než pět let, zbývající část méně než pět let.Rodiče vlastnili nemovitost od roku 1935. Dotaz: 1. Z jaké části budu muset platit daň z přímu za rok 2009? 2. Mám povinnost platit z této částky zálohu? A Pakliže ano, tak do kdy?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně silniční daně. Přítel podniká jako OSVČ, každý rok podával klasické přiznání k dani příjdu, náklady na soukromý automobil si započítával do základu daně z příjmu a platil silniční daň. V letošním roce se rozhodl podat přiznání k dani počítané procentuelně, tedy neodečítá si kilometry. V lednu ovšem podal přiznání k silniční dani a zaplatil silniční daň. Proto mu účetní doporučil podat opravné přiznání k silniční dani a požádat o vrácení této daně. Včera ho ovčem kontaktoval FÚ s tím, že jistě auto používal a i když si náklady nezapočítal do základu daně, o vrácení požádat nemůže a musí ho písemně stáhnout. Proto jsem se chtěla zeptat, zda je tento požadavek FÚ oprávněný, pokud se jedná o soukromé vozidlo, jehož pořízení si nedával do daní a tudíž nefiguruje jako majetek firmy. FÚ dále uvedl, že pokud opravné přiznání k silniční dani nestáhne, provede u něj kontrolu. Mají na to právo? Předem moc děkuji za radu.
Dobrý den, začínám podnikat v oblasti obchodu. Zřídil jsem si e-shop (výpočetní technika). Prodávat budu po ČR. Nakupovat však budu pouze v Německu za EURa. Od plátců i neplátců DPH -jaký v tom bude rozdíl? Mohl byste mi prosím poradit, zda se stát plátce DPH či nikoli? Co mám brát při rozhodování na zřetel? díky moc
Dobrý den, děkuji mnohokrát za zodpovězení dotazu viz. níže, jen upřesňuji dotaz ohledně automobilu. V TP je uvedeno pouze mé rodné číslo. Děkuji Vám opravdu moc. Dotaz: *((Dobrý den,měl bych dotaz ohledně odpočtů na daních za osobní automobil. V měsíci červenci 2008 jsem si jako OSVČ zakoupil osobní automobil na úvěr v jednom autobazaru. Splátka je rozdělena na splátku za úvěr, za havarijní pojištění a pojištění za odpovědnost za škodu. Nyní bych se chtěl zeptat, jakou formou mohu uplatnit slevy na dani. Zda si mohu uplatnit celou měsíční splátku za automobil, nebo mohu použít odpisy a jak je to poté se spotřebou nafty. Jestli v těchto případech mohu použít paušální koeficient na km či se musí dokladovat paragony. Lze tyto formy vůbec skloubit dohromady? A náklady na provoz automobilu (opravy apod.)? Dále pokud k účelům podnikání (sportovec) musím bydlet přechodně v jiném městě (např. 1 rok) vzdáleném 325 km, musím si hradit pronájem bytu a služby s ním spojené (energie, voda) – vše na smlouvu o pronájmu, mohu si tyto náklady taktéž odečíst z daní? Za rok 2008 jsem si platil povinné zálohy na sociální a zdravotní pojištění, mohu si jej tedy taktéž za loňský rok odečíst - snížit daň? Předem Vám děkuji za Vaši odpověď, moc by mi to pomohlo.Hezký den.)) Vaše Odpověď: Na první dotaz Vám neodpovím, proptože v něm chybí důležitá informace a to zde je auto v obchodním majetku či nikoli, tedy zda je v TP uvedeno Vaše iČO nebo RČ. Pokud jde o náklady za náhradní ubytování a pojistné na SP a ZP to jsou bohužel nedaňové výdaje, tedy nelze o ně snížit základ daně z příjmů. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, prosím o Váš názor: Podnikatel plátce DPH používal ke své podnikatelské činnosti nákladní automobil, který odepisoval v průběhu podnikání. Automobil odepsal do výdajů. V roce 2007 zakoupil nový nákladní automobil a původní prodal až v roce 2008. /S původním autem již nejezdil - nevykazoval km v knize jízd/ Z prodeje odvedl DPH /na základě vystavené faktury/. Otázka zní: Je možné, aby tento automobil vykázal v přiznání DP jako par. 10, když mu v roce 2008 již nesloužilo pro podnikatelskou činnost? Nebude vadit, že zaplatil silniční daň až do termínu prodeje vozidla?
Jedná se o příjmy z pronájmů, kdy fyzická osoba pronajímá nebytové prostory a ve smlouvě má uvedeno: "nájemce zaplatí pronajímateli při podpisu smlouvy nájemné na dva měsíce a zálohy na energie. Tato částka slouží jako složená kauce (jistina)". Prosím o zodpovězení, zda jsem povinen tuto kauci zahrnout do příjmů z pronájmů a zdanit, nebo tím, že je to kauce,tak tato nevstupuje do zdanitelných příjmů. Děkuji, Hoblíková
Dobrý den, prosím o radu. Začínám s podvojným účetnictvím a nevím zda jsem provedla správně operace na konci roku. Firma byla založena v průběhu roku 2008 a začínala s nulovým skladem. Účtujeme sklady "B". Ke konci roku byl inventurou zjištěn nějaký stav na skladě. Ten jsem zaúčtovala jako 112/501 ze spotřeby do skladu, čímž se mi snížily náklady a následně tedy i daň. Postupovala jsem správně? Děkuji
Dobrý den, měl bych na Vás dva dotazy : 1.Podnikám jako živnostník se spolupracující osobou manželkou (50%). V roce 2008 nám byly oběma vráceny přeplatky na zálohách na soc. a zdrav. pojištění zaplacených v roce 2007, samozřejmě na jeden běžný účet. Předpokládám správně, že tyto přeplatky musím zahrnout do příjmů v roce 2008 stejně, jako jakýkoliv jiný příjem, bez rozlišení, komu jak velký přeplatek vznikl? 2. U Vaší, mimochodem skvělé "rozšířené" kalkulačky jsem si všiml jediného problému (možná pouze pro mne), že v oddíle "Zadejte počet měsíců pro uplatnění slevy" je uvedeno mimo okének pro děti i okénko student-pouze jedno. Předpokládám, že okénko student se tedy týká případného studia subjektu, který přiznání podává, je to tak ? Děkuji moc za odpověď
Dobrý den, jsem zaměstnán na hlavní pracovní poměr. Ale souběžně vykonávám práci dle dohody o pracovní činnosti podle ust. $76 a násl. zák. č. 262/2006 Sb. zákoníku práce, ve znení pozdějších předpisů (vyčetl jsem z pracovní smlouvy). Musím plat z této vedlejší činnosti zavádět do zdaňovacího formuláře i když na tomto vedleším poměru nepřekročím měsíčně částku 4.150kč a ročně nepřekročím částku 42.000kč hrubého? Případně mi prosím poradtě jaký předpis toho určuje. Děkuji Vápeník Roman.