FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na manželku

dobrý den, prosím, započítává se rodičovský příspěvek do vlastního příjmu manželky??Může si manžel coby OSVČ odečíst na mě 24840 kč? děkuji

výdaje procentem

Dobrý den, prosím Vás, dostal jsem dotaci z ÚP na DrHm, ve smlouvě je napsáno, že musím vést DE, mám malé náklady, můžu si udělat výdaje %? Neodporuje tomu něco. Děkuji

Navýšení zdanitelného zisku o částku neuhrazeného…

Navýšení zdanitelného zisku o částku neuhrazeného závazku od 1.1.08.Ráda bych se zeptala, zda to těchto závazků musím počítat i neuhrazené sociální a zdravostní pojištění.Děkuji

drobný majetek

OSVČ-Zednictví.V evidenci zásob jsem vždy uváděl všechno i drobné nářadí.Souhrn jsem pak uvedl v daň. přiznání do zásob. Pak jsem se dověděl, že je to zbytečné,že nářadí,které dám do užívání se rovná spotřebovanému. Tak jsem ho přestal zahrnovat do zásob.Nejsem si,ale jistý,zda mám uvádět např. míchačku na maltu,kteroujsem koupil v r.03 a to starší,za 9800,-.Slyšel jsem,že starší věc,se vždy dá rovnou do spotřeby,tak se neeviduje.Prosím vneste mi světlo do evidence zásob.Děkuji

vyplnění přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak postupovat při vyplňování daňového přiznání, mám příjem z pronájmu nemovitostí a byla jsem doposud vždy zaměstnaná, ale tento rok jsem byla na ÚP od 1.1.08 a od 15.9. jsem na rodicovské. Předem děkuji

výdaje procentem

Dobry den, chtel jsem se zaptat na moznost prechodu u OSVC z vedeni danove evidence na uplatnovani vydaju pausalem. Pokud jsme v predchozim obdobi vedli evidenci, ale nyni chceme uplatnit pro priznani dane z prijmu vydaje pausalem, ale mame z prechoziho obdobi příjem, lze na tento prijem take uplatnit procento vydaje, nebo se tento prijem nacte pri zdaneni v plne vysi až po odpočtu procenta vydaju? Neboli prijem prictu v priznani na radek 101 nebo na 105 a na 106 uz nic. Dekuji velice za odpoved.

výpočet daně

Hezký den. Mám jeden dotaz: V daňovém přiznání jsem vypočetla daň vyšší, než mi byla sražena. Je to možný? Vrátí nám daně vyšší, než jsme zaplatili, nebo jenom do zaplacené výše? Děkuji moc.

danění příjmu

Dobrý den, můj hlavní příjem plyne ze závislé činnosti jako zaměstanec a přivydělávám si projektovou činností jako OSVČ. Teď vyplňuji daňové přiznání a jsem u položky příjmů z podnikání. Nevím jak mám započítat jednu fakturu. Fakturoval jsem firmě částku v prosinci 2008, ale peníze mi přišly na účet až v lednu 2009. Mám si tuto částku započítat do příjmů v roce 2008 nebo až 2009? Předem děkuji za odpověď.

zřizovací výdaje

Z jak dlouhého období před vznikem živnosti lze uplatnit vynaložené výdaje (např.úhrada rekvalifikačního kurzu, správní popl. za živnostenský list...)?

pohledávka

Dobrý den,v dubnu jsem vystavil fakturu,která nebyla do konce roku proplacena.Jsem OSVČ vedu DE.Jak mám postuovat mám ji zdanit nebo mohu nechat v pohledávkéch a danit až po zaplacení.Děkuji Milan

úroky z úvěru a pojistné na SP a ZP

Dobrý den, 1) otázka....mám byt v OV a,platím hypotéku za tento byt, kde od 30.04.2008 již nejsem a mám trvalé bydliště již jinde,mohu si odečíst částečné úroky z hypotéky do 30 4.2008? 2) dělám administrativní činnost(vedlejší příjem- dohoda o provedení práce)měs.5000 hrubého,musím z toho odvést soc. a zdravotní( nebo SVJ, pro které to dělám)Nebo SVJ(PO)návíší tuto částku o 35% soc. a zdrav. a ztoho teprve spočítá 15% daň, nebo to mám popletené....můžete mě uvést na pravou míru,jak to s tou soc. a zdrav. je?....děkuji moc Fingrová

podání přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli si mohu sama vypočítat přiznání daní za rok 2008. Zaměstnavatel nám to sice vypočítává, ale já bohužel naší paní účetní nevěřím. Pracuji v této firmě rok a půl a dodnes mi moje účetní není schopná říci, kolik mám dovolené. Na výplatní pásce mi to po celou dobu nesedí a i jiné údaje mi nesedí. Když jsem se jí na to zeptala, tak mi sdělila, že si těchto údajů na výpl. pásce nemám všímat. Tak nač ji teda mám? Z tohoto důvodu jí nevěřím a chtěla bych si nechat přiznání daní přepočítat, aniž by to věděla. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Pudilová M.

danění příjmu ze zahraničí

Dobrý den,již 5 let pracuji v Rakousku v zemědělství jako zaměstnanec. Povolení mám a povinné platby jako sociální,zdravotní a daně jsou mi strhávány z platu. V ČR nepracuji a ani zde nemám jinou výdělečnou činnost. Dozvěděl,že mám snad i tak platit daň i zde v ČR. Jedná se tedy o dvojí zdanění jež by nemělo být a je ošetřeno mezinárodní smlouvou. Chi se proto zeptat jak mám postupovat a zda dze v ČR daň zaplatit musím. Předem děkuji za odpověď. D.Fabián

danění příjmů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli musím podávat daňové přiznání a pokud ano, co k němu musím všechno přiložit. Jsem studentka (24 let)a v průběhu roku jsem měla uzavřenou dohodu u 3 zaměstnavatelů. Od ledna do června jsem pracovala zároveň u dvou zaměstnavatelů, u jednoho z nichž jsem měla podepsáno "prohlášení poplatníka" a u druhého ne. Poslední čtvrtletí jsem pracovala pouze u třetího zaměstnavatele a tam jsem měla "prohlášení" podepsáno až poslední 2 měsíce. Celkem jsem za celý rok vydělala kolem 20 000,-Kč. U žádného zaměstnavatele můj měsíční příjem nepřesáhl 5 000,-Kč (ani dohromady u dvou současných zamětsnavatelů). Předpokládám, že daňové přiznání asi musím podat sama, ale nevím, jestli potřebuji od všech zaměstnavatelů potvrzení o celkové mzdě. Nevím také, jestli jsem udělala dobře, ale svého prvního zaměstnavatele, u nějž jsem měla podepsané "prohlášení" jsem požádala o "roční zúčtování." Tento papír ("Potvrzení o zdanitelných příjmech...") mám nyní u sebe a nevím, jestli už neměl být odeslán na FÚ, a jestli ne, jestli ho mám společně s daňovým přiznáním odeslat. Omlouvám se za rozsáhlejší dotaz a předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Darina U.

výdaje procentem

Dobrý den, chtěla bych přejít na výpočet daně procentem z příjmů. Musím tuto skutečnost dopředu nahlásit na FÚ? Někde jsem četla, že se to musí hlásit do konce ledna.Je to pravda? Děkuji za odpověď

prodej pozemku

Dobrý den.Chtěl bych se optat za jakých podmínek jsme osvobozeni od placení daně z příjmu při prodeji pozemku,jehož jsme "pouze" vlastníky a navíc nevlastníme nemovitost požadovaných alespoň 5 let. Trvalé bydliště tam samozřejmě také nemáme,když se jedná jen o pozemek.Dočetl jsem se o jedné možnosti a to,pokud podle §4 ods. 1 písm. u) zákona o dani z příjmu do jednoho roku od přijetí peněz z prodeje použijeme tuto částku na uspokojení svých bytových potřeb nebo pokud jsme odpovídající částku vynaložili na řešení bytových potřeb v roce předcházejícím.Platí to stále ? Je tu i jiná možnost ? Nemohu od částky za prodej odečíst prokazatelné náklady,které jsme měli při koupi zmíněného pozemku a teprve na tuto částku se bude vztahovat daň ? Jaká je daňová sazba stanovená pro částku pod 331.200 Kč ? Nad tuto částku je to prý "neuvěřitelných" 32%.Velmi děkuji za radu.

podání přiznání

Dobrý den, musí si podat daňové přiznání za rok 2008 občan Německa, který byl vyslán do ČR? Příjem měl pouze u firmy v Německu, která jej přefakturovává české dceřinné společnosti. Občan má k dispozici služební vozidlo i k osobnímu používání a hradí se mu též služební byt. Děkuji

občanské sdružení

Dobrý den, byla jsem požádána udělat daňové přiznání pro malé občanské sdružení založené 09/2008 za účelem uspořádání sportovních aktivit. Problematiku obč. sdružení ale moc neznám, proto potřebuji poradit, co to pro mě znamená. Příjmy (za reklamu a startovné) jsou cca 7500 Kč, výdaje cca 15000 Kč. Musím opravdu podávat daňové přiznání? Je nutná registrace na FÚ? a jaké účetnictví je potřeba vést? Děkuji mnohokrát za rady :-)

danění odměna na dohodu

Dobrý den, jsem OSVČ a chtela bych napsat odmenu pro důchodce, ktery pobira jen důchod. Jsem plátce DPH. Do odmeny jsem nedala DPH, je to tak spravně? Odmena by cinila 15.000,-Kč na DPČ, zda ten důchodce nemusí platit dan z příimu z teto odměny, nebo do jaké cástky zda do 14.999,- nebo do 15.000,-Kč. Případně kolika lidem odmenu muzu dat, jestli je osvobozena od DPH, a do jaké častky nemusí např. důchodce Dan z příjmu platit. dekuji.

danění příjmu spoluvlastníků

Dobrý den, vlastníme s kolegou (není mezi námi žádný příbuzenský poměr) RD (každý 1/2), který pronajímáme. Rádi bychom, aby celý příjem z tohoto pronájmu zdanil jen jeden - tedy aby byl nájem de facto příjmem jen jednoho. Můj dotaz zní, zda je to přípustné a případně za jakých podmínek. Děkuji za odpověď MC