FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

doklady o příjmu

Dobrý den, jaké příjmové doklady může vystavovat OSČV (neplátce DPH)? Postačí příjmový pokladní doklad? Na něm je ale informace o DPH... díky za odpověď

podnikání a daně

Dobrý den, prosím zajímá mě, jak je to s odvodem daně. Jsem trvale zaměstnaná, ale v letošním roce jsem si udělala trenérský kurz na cvičení. Zajímalo by mě, jakým způsobem musím dokládat příjem z tohoto cvičení? Cvičení mám třikrát týdně 1.hodinu a výdělek mám podle počtu klientů. Kolik je hranice na podání daňového přiznání? Musím být někde hlášená ? Musím mít ŽL ? děkuji B.

danění daru

Dobrý den, rádi bychom založilo občanské združení na pomoc jednomu zvířeti v nouzi, toto sdružení by mělo za úkol založit účet, na který by sedalo přispívat, musí se darované částky danit? Připadně jak?

danění pohledávky

Dobrý den,mám prosbu vedu DE z dubna mám neuhrazenou fakturu.Mám ji zahrnout do přijmů,nebo ji uvést jen v pohledávkách a tudíž nedanit.Díky za odpověd´Milan

sleva na manželku

Dobrý den, prosím o radu: jsem zaměstnanec firmy a dělám si sám daňové přiznání k dani z příjmu. Manželka je OSVČ od 10/2007. Za rok 2008 její podnikání skončilo ztrátou (měla tedy mulový příjem za celý rok) - tedy žila vlastně z mého platu. Je nějaká možnost zohlednit tuto situaci v mém daňovém přiznání za rok 2008? Velmi děkuji, MR

povinnost podat přiznání

Dobrý den. Založil jsem v roce 2008 s.r.o., firma zapsána do obchodního rejstříku 13.10.2008, musím podat přiznání, když jsem pouze vložil základní kapitál, měl zřizovací výdaje 7780 kč a cca 2 kč přijaté na úrocích? žádné jiné pohyby, podnikání se rozjíždí až letos. tzn. že mám za rok 2008 ztrátu. vztahuje se na mě § 3 zák. 563/1991 ? zkráceně - vznik společnosti je v období tří měsíců před koncem kalendářního roku. díky moc mi to pomůže

výdaje procentem

Dobrý den,při výpočtu daně za rok 2008 chci použít odečtení nákladů paušálem. Jak mám postupovat, když mým oborem podnikání je truhlářství. V tisku jsem se dočetl, že došlo ke změně odečítaných procent. Děkuji za odpověď.

prodej obchodního podílu

Dobrý den. Společník s.r.o.,který vlastní podíl 50% na základním kapitálu/ základní kapitál je 100000,-Kč/odchází a převádí svůj podíl na druhého ze společníků.Převod obchodního podílu je úplatný za 5000,-Kč.Jak tuto situaci zaúčtuji?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

úroky z úvěru

Dobrý den. Mám úvěr ze stavebního spoření. Jsem státním zaměstnancem, při vyplění daňového přiznání u zaměstnavatele jsem nežádala o odpis z daní - potvrtení o výši úroků z úvěru se mi dostalo, bohužel, do rukou pozdě. Mohu s tím ještě teď něco udělat? Děkuji za odpověď Petra Š

cestovné, sleva na manželku

Dobrý den,mám dotaz ohledně stravného v zahraničí.Jsem OSVČ,obchod nákup a prodej.V r.2008 jsem si rozšířila živnost o další a to provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cest. ruchu.Uzavřela jsem smlouvu s CK,sjednávám zájezdy s 10% provizí.Jelikož uvedená CK měla loni málo delegátů do Chorvatska měla jsem o tuto činnost zájem a na výše uvedené živnost, oprávnění jsem sepsala smlouvu s CK,kde je uvedena měsíční odměna,náhrada moje osobní auto /pouze mi zaplatili za ujeté km,benzín jsem si proplácela z pokladny CK,auto nemám vedeno v účetnictví a neplatím sil.daň/Obchod zajištoval manžel/je zaměstnán/za pomocí příbuzných.Po návratu po 6 měsících jsem vyfakturovala CK přes 100tisíc,tak jak bylo ve smlouvě ujednáno.Problém je v tom, že k této činnosti mám minimální výdaje,proto bych si chtěla uplatnít stravné v zahraničí. Byla jsem se informovat na finančním úřadě,kde mi bylo řečeno ža mám nárok na 40 euro denně/kurs 25,05kč/,což by se mi do účetnictví hodilo.ˇUřednici si nebili ale moc jistí i ředitel byl na toto dotazován.Když jsem to spočítala,vyšla mi z delegátské činnosti ztráta a celkově v účetnictví bych nedosáhla ani příjmů 68000 kč, tím by manžel na mě ještě využíl odpočet 24840 kč. Prosím o Vaše vyjádření,jestli stravné takhle můžu zaúčtovat a manžel by mohl využít na mě odpočet 24840kč,Děkuji moc dana

dodatečné přiznání

Dobrý den, poprvé budu za rok 2008 jako OSVČ uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Je mi jasné, že musím podat dodatečné daňové přiznání za rok 2007, ve kterém zvýším příjmy za tento rok o pohledávky vzniklé v roce 2007 a zaplacené až 2008 a případné zásoby k 31.12.07. Předpokládám, že doplacení daně nepodléhá žádným sankcím ani se naplatí FÚ úroky, nepletu se ? Musím zvýšení daňového základu za rok 2007 řešit také podáním přehledů a doplacením pojištění vůči OSSZ a VZP ? A ještě jeden související problém, se kterým si nevím rady. V roce 2008 mi byly vráceny nějaké přeplatky soc a zdrav. pojištění z roku 2007. Stačí, když je zahrnu do příjmů roku 2008 nebo je musím naopak v souvislosti s přechodem na výdaje procenty z příjmů uvést v dodatečném daňovém přiznání za rok 2007 ? V zákonu o tom podle mne nic není. Děkuji moc za jakoukoliv odpověď

výdaje procentem

Dobrý den.Začínám podnikat na ŽL řemesl.živností a to opravy siln.mot.vozidel.Nemám vlastní provoz.a tak podnikám v zaved.servisu majitele A.Já,jako OSVČ pou- žívám nářadí servisu A,pouze práce pro servis faktu- ruji v hod.sazbě.Prosím,mohu uplatňovat paušál.výdaje ve výši 60%? Mnmohokrát děkuji. Pátek Jiří

zařazení majetku

Dobrý den, prosím Vás o názor, zda bude dobře zařazený ve 2. odpisové skupině traktůrek na sečení za Kč 110 391,- Děkuji

silniční daň do výdajů

Dobry den, prosim Vas o odpoved: V pripade, ze OSVC uplatnuje sazbu zakladni nahrady za rok 2008 - muze jeste uplatnit do vydaju silnicni dan za vozidlo, u ktereho uplatnuje sazbu zakladni nahrady? Dekuji Vam za odpoved

silniční daň do výdajů

Dobry den, prosim Vas o odpoved: V pripade, ze OSVC uplatnuje sazbu zakladni nahrady za rok 2008 - muze jeste uplatnit do vydaju silnicni dan za vozidlo, u ktereho uplatnuje sazbu zakladni nahrady? Dekuji Vam za odpoved

sleva na dítě

Dobrý den, při podání daňového přiznání mi na fin. úřadě řekli, že nemám nárok na daňový bonus za děti, jelikož nemám příjem vyšší než 48.000Kč. Mám 43.500Kč.Tak se chci zeptat, zda by mi můj problém s nedostatečným příjmem pomohl vyřešit příjem z pronájmu pozemku, který vlastním ( zahrada v kolonii) v celkové částce 7.000Kč. Děkuji za odpověď.

přiznání při podnikání ve sdružení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak zpracovat DPFO pro mého zetě. Od ledna do června byl zaměstnán (§6),od července do srpna byl OSVČ a od září založili s dcerou sdružení a podnikají spolu ve sdružení.Já se domnívám, že musím zpracovat DPFO od ledna do srpna, a další od září do prosince, ale...Nákup zboží v hodnotě 300 000,-Kč pro podnikání nakoupil v červenci. V DPFO za zetě vznikne ztráta, ale zboží je pro podnikání pro oba. Lze převážnou část nákupu za zboží převést do sdružení jako výdaj a né jako osobní vklad podnikatele?Pro upřesnění vedou daňovou evidenci. Děkuji Tůmová

uplatnění DPH

DE,plátce DPH,přeprava osob limuzínou. 1)Praha-Jena-Praha tam s klientem,zpět řidič,objednatel CZ.2)Praha-Mnichov-Praha tam klient,obj. CZ. 3)Praha-Bratislava-Praha,tam řidič,zpět s klintem,obj.SK.4)Praha-Drážďany-Praha,tam řidič,zpět s klientem,obj.CZ 5)Praha-Vídeň-Praha,obj. SK. Kdy faktura s DPH a kdy ne? Prosím o Váš názor. Předem mnohokrát děkuji a přeji hezký den.

povinnost podat přiznání k dani

Darovala jsem dceři větší finanční částku a to písemnou smlouvou, kde jsem uvedla, že se jedná o dar.Přečetla jsem si, že v I.skupině se ďarovací daň neplatí jde mi o to, jestli musím podat formálně daňové přiznání. Děkuji

příloha DAP

Dobrý den, dcera je VŠ studentka a u agentury si za rok vydělala 90 000 Kč. Jiné příjmy nemá. V daňovém přiznání tyto příjmy vypíše do příl.č.2 §10 (jedná se o modeling, práci má jen nahodile ne pravidelně).S výpočtem nemám problém, uplatní slevu i na studenta, daň bude 0.Musí přiložit k DP ještě nějaké potvrzení že si tyto peníze vydělala? Děkuji moc za odpověď.