FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Elena |
Dobrý den, rodiče mi chtějí darovat rodinný dům. Jelikož mám bratra, bude v darovací smlouvě mezi rodiči a mnou uvedeno, že musím bratrovi vyplatit určitou hotovost. Na tuto hotovost si budu brát i hypotéku. Zajímalo by mne zda, ev. kdo a z jaké části domu budeme platit daň z nabytí nemovitosti? Děkuji.
Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem na rodičovské dovolené a mám domluvenou brigádu přes agenturu. Je moné si z tohoto přivýdělku odečítat syna z daní?
Dobrý den, v rozmezí 10. dnů mi umřela babička i děda, se kterými jsem s manželem sdíleli domácnost. Majetek už žádný meněli, respektive přepsali. Zbyl po nich spořící účet na kterém je cca 120 tisíc korun a běžný účet na kterém je cca 30 tisíc. Ke spořícímu není karta. Chtěla jsem se optat, jak se toto řeší. Dočetla jsem se, že už není dědická daň. Musí tedy nastat nějaké dědické řízení? Pokud ano, tak musím oslovit notáře nebo advokáta? Nebo nějak automaticky nastane dědické řízení a nějaký notář mne bude kontaktovat? Nebo si lze peníze rozdělit v rodině jen tak a pak se musí uvést do daňového přiznání? Děda a babička měli dceru a syna. Nevím jak je se toto řeší. Řeším to víceméně já, protože jsem s nimi žila. Jde mi o to, abych neměla nějaké problémy, že jsme z těch peněz nezaplatili nějaké daně. Děkuji za odpověď. Martina Kočová
Dobrý den, pokud jsem vyslaná na služební cestu s noclehem, můžu si vykazovat 160,- na každý z obou dnů služební cesty? A nebo pouze na jeden? Odjezd je ráno kolem sedmé a návrat druhý den kolem šesté večer cca. Děkuji za odpověď.
dobrý den, Potřeboval bych poradit v oblasti daně z převodu nemovistosti resp. dnes daně z nabytí nemovitých věcí. Potřebuji tuto daň zaplatit z pozemku, který jsem prodával. Někde jsem četl, že pro výpočet daně již nemusím mít znalecký odhad/posudek. - Stačí opravdu uvést do daňového přiznání jen částku, za kterou prodej proběhl? - porovnává poté někdo na základě cenových map relavantnost prodejní ceny? když jsem pozemek prodával, byl nezasíťovaný čili cena byla výrazně nižší než dnes. zohledňuje toto někdo? - Je potřeba dokládat smlouvu s uvedením částky k daňovému přiznání, když je dostupná na KÚ, kde je již transakce zapsána. - Je možno mi poslat odkaz na formulář (daňové přiznání) - ideálně s návoden pro blbé. předem moc děkuji
Dobrý den, mám byt v OV, který pronajímám, jako jeden z výdajů uplatňuji úroky z hypotečního úvěru, jež byl poskytnut na pořízení bytu. Vlastníkem bytu jsem pouze ja (nabytý před manželstvím, stejně tak jsem jediným účastníkem úvěrové smlouvy). V současné době uvažuji o možnosti navýšení tohoto úvěru o 500 tis Kč a tyto peníze využít k částečné úhradě kupní ceny pozemku, na němž plánujeme do 2 let zahájit stavbu rodinného domu, jež bude sloužit pro naše trvalé bydlení (do úvěrové smlouvy by okamžikem navýšení vstoupil také manžel, pozemek budeme mít ve společném jmění manželů). Můj dotaz směřuje k tomu, zda je možné úroky z úvěru po navýšení rozdělit na 2 části - 1) úroky z původní části úvěru vztahující se k pořízení bytu, jež pronajímám nadále uplatňovat jako výdaj k příjmům z pronájmu (v mém DP - jsem na rodičovské dovolené a mám pouze příjmy z pronájmu) a 2) úroky vztahující se k navýšené částce úvěru o 500 tis Kč uplatňovat jako odpočet úroků na bydlení dle §15 odst.3 (uplatňoval by manžel ve svém DP, sama bych neměla po dobu rodičovské dovolené dostatečně velký přijem pro uplatnění odpočtu). Banka poskytne potvrzeni o zaplacenych úrocích z celé výše úvěru, rozdělení úroků bych doložila vlastním výpočtem. Děkuji za odpověď. Eva
Dobrý den, jsem zaměstnanec a k tomu mám živnost volnou vedlejší a chtěl bych se zeptat jestli jsem povinném platit silniční daň jelikož jsem vlastníkem auta. K práci samotné auto nepotřebují . Velice děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den, odkoupil jsme od bývalé manželky polovinu spoluvlastnického podílu na bytě, který jsme dříve vlastnili.Nyní je celý byt převeden na mne.Do kupní smlouvy bylo nešťastně uvedeno, že plátcem daně z prodeje nemovitosti jsem já.Kupní částka byla uvedena cca.568 tisíc, z toho jsem 100 tisíc vyplatil v hotovosti a zbylých 468 tisíc je polovina hypotéky.Finanční úřad mi počítá 4% daň,právě z uvedených 568 tisíc.Nějak se mi to nezdá, protože každý měsíc splácím na úrocích a daních myslím dost.Chtěl bych se touto cestou zeptat, zda-li je to v pořádku tak jak ode mne žádá finanční úřad. Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem
Dobrý den,zrušíl jsem letos životní pojistku, na kterou jsem 3 roky uplatňoval odpočet daně: celkem 36 000,-. Musím tuto částku příští rok zdanit, když nemám žádný jiný příjem z důvodu péče o nemocného člena rodiny a žijeme jen ze soc. dávek ? A pokud ano, mohu si od této částky odečíst slevu na poplatníka ( 24 840,-), dary krve a příspěvky penzijního připojištění ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den nyní jsem vedená na ÚP a chodím na brigádu smlouvu mám dohodu o pracovní činnosti a chtěla bych vědět jak to je,když bych se odhlásila z úp co vše by mne bylo strženo.U zaměstnavatele mám podepsané prohlášení na daně.Mám dvě děti,ale na ty si uplatnuje slevu manžel.Jen vím že nějaké procento by my bylo stženo na sociální a zdravotní pojištění,ale právě nevím jak to bude,když se odhlásím z úp bude to stále stejné jako dosud,měla bych možnost na více hodin chodit,ale nevím jestli se to vyplatí děkuji předem za odpověd s pozdravem Horálková
Dobrý den, pojedu do zahraničí a budu potřebovat založit osobní účet v cizí měně. Můžete mi prosím poradit, u jaké banky si ho mám založit, aby to pro mě bylo co nejvýhodnější a banka měla pobočky v co nejvíce evropských zemích? Ideální by bylo kdyby byla banka i ČR, ale není to podmínkou. Jsem studentka. Děkuji za odpověď
Dobrý den, nesprávně jsem vyplnila daňové přiznání - zapomněla jsem vyplnit odečitatelnou položku na poplatníka. Zjistila jsem to až nyní. Mohu s tím ještě něco dělat ? Přeplatek daně mi byl již vrácen. Nově vypočítaný přeplatek je vyšší. Mohu žádat FÚ aby mi rozdíl ještě doplatil ? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o informaci, jak je to s výdělkem při plném invalidním důchodu. Je nějaký rozdíl, pokud budu zaměstnaná a pokud budu dělat na živnostenský list? Je výdělek omezen? předem za odpověď děkuji
Dobrý den, mám dva dotazy: Jsem student, v květnu budu mít dvoudenní jednorázovou brigádu. Budu podepisovat prohlášení k dani. Od července budu mít další brigádu u jiného zaměstnavatele, mohu podepsat prohlášení k dani také u tohoto zaměstnavatele? A druhý dotaz: Loni v létě jsem měl tříměsíční brigádu (DPČ), první dva měsíce jsem však nepodepsal prohlášení k dani (oba dva měsíce nepřekročil příjem 5000,-), třetí měsíc jsem již prohlášení podepsal a uplatnil slevy na dani. Mohl jsem podat daňové přiznání a požádat finanční úřad o vrácení přeplatku daně za první dva měsíce, kdy se mi mzda plně zdanila? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, studuji denní studium na Vyšší odborně škole a 18.6. (den po absolutoriu) prestavam byt studentem. K tomu mam uzavrenou dohodu o pracovni cinnosti. Jak to bude s odvodem ZP za cerven, bere se, ze jsem jeste student nebo uz musim odvest minimalni vymerovaci zaklad? A musim nekomu nahlasit ze prestavam byt studentem? (zdravotni pojistovna atp.) Jeste me zajima jak to bude s uplatnenim danove slevy na dite u rodicu (mohou si v cervnu jeste uplatnit slevu 1117kc?). Predem dekuji.
Dobrý den,prosím o sdělení zda má syn nárok na odpočet na manželku když jeho žena měla v roce 2013 příjmy za autorské honoráře ve výši 103 000,- . Jiné příjmy neměla. Spolupracující osobou je její manžel, řádně přihlášený jako spolupracující osoba. Na manželku připadlo 60% tj. 62 000,-Kč a spolupracující manžel přiznával 41 000,-. Dále přiznával jen příjmy ze závislé činnosti. Finanční úřad mu odpočet nepřiznal. Děkuji za odpověď. Marie Butulová
Dobrý den, manžel asi před více než 15 lety (tehdy jsme ještě manželé nebyli) založil s.r.o - bylo to za účelem privatizace, která ale nakonec neproběhla. Společnost pak již dále naprováděla žádnou činnost, bohužel se ale obávám,že ani nikdy nepodávala daňové přiznání a pod. Společnost je zapsaná v obchodním rejstříku a já mám obavy, aby z toho, že nikdy nepodala žádné přiznání ap. (dle manžela nebylo z čeho, takže to nedělal). nakonec manžel neměl nějaké problémy. Domluvili jsme se, že společnost zruší - prosím o radu jak to udělat co nejjednodušším způsobem. Neměl by předtím podat přiznání za všechny roky,kdy s.r.o. existovala? (nic neprováděla, takže by byla asi nulová, ale nevím, zda mu teď hrozí nějaká pokuta). Děkuji.
Jsem nezaměstnaná od počátku roku. Na dohodu jsem pracovala u jednoho zaměstnavatele,kde jsem podepsala Prohlášení poplatníka,přesto mi strhli daň(435 Kč).Když budu podávat daňové přiznání,mohu si daň odečíst?A slyšela jsem, že když jsem pracovala alespoň část roku, mohu si odečíst odpočitatelnou položku na poplatníka za celý rok (24840 Kč). Je to skutečně tak, jsou tam nějaké další podmínky?
Dobrý den, koupil jsem byt v osobním vlastnictví, na jeho koupi jsem si vzal hypoteční úvěr. V tomto bytě nebydlím, pronajímám jej, ale pouze za náklady (inkaso, voda, teplo atd.), takže z něj nemám žádný zisk. Chci tento byt prodat, a to jen za částku, která bude na vyplacení hypotečního úvěru. Tento byt ještě nevlastním 5 let. Chci se zeptat, zda budu muset peníze z prodeje, i když je celé použiji na vyplacení hypotečního úvěru, přiznat ke zdanění z příjmu ? Vím že od této daně bych byl osvobozen, pokud bych nemovitost vlastnil déle jak 5 let, což nesplňuji. Ale také mi žádný příjem nevznikne, protože uhradím tu hypotéku, která byla použita na nákup této nemovitosti. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, letos mi bude 25 let a v říjnu bych měla nastoupit na denní studium vysoké školy (nikdy předtím jsem na vysokou nechodila) Studium mám na tři roky, tudíž platit za mě sociální a zdravotní pojištění bude stát pouze první dva roky studia, po té mi bude 27. Chci se proto zeptat, zda ten třetí rok studia si budu muset vše platit sama, zdravotní i sociální pojištění. Nebo lze ten třetí rok přejít na dálkové studium, zapsat se na úřadě práce, aby mi bylo placeno alespoň zdravotní pojištění? Sociální mi ovšem už nikdo platit nebude že ano?? Děkuji předem za odpověď. Eva