FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

doprava v EURO

Dobrý den. Rád bych Vás poprosil o informaci ohledně fakturace v měně EUR. Jakým způsobem mám fakturovat za přepravní službu v rámci EU české firmě (registrace v ČR) když je např. dohodnutá cena za přepravu 500 EUR. Vyfakturuji 500EUR a následně přepočtu na měnu CZK a cena je myšlena včetně DPH 19%DPH, nebo rovnou připočtu 19%DPH k částce 500EUR tedy budu fakturovat 595 EUR? Předem děkuji za informaci.

přeplatek na dani

Dobrý den,zpracováván přiznání podnikateli, který je zaměstnán, podnikání má jako vedlejší činnost. V roce 2007 byl ve ztrátě z podnikání, FÚ mu vrátil v roce 2008 přeplatek daně.Přičemž zálohy na daň za něj platil zaměstnavatel ze závislé činnosti.Je toto vrácení daně zdanitelný příjem?Děkuji.

výdaje za elektřinu

Dobrý den, v červnu r.2008 jsem přerušila živnost.Od 1.1.2009 jsem začala opět podnikat.V únoru r.2009 jsem doplatila za elektřinu spotřebovanou do června r.2008.Mám částku zahrnout jako výdej roku 2009? Děkuji za odpověď a přeji pohodový den

kávovar a ubytování

Dobrý den,zakoupili jsme pro své zaměstnance kávovar včetně kapslí na kávu.Můžeme si dát do výdajů alespoň ten přístroj,jak účtovat nákupy kávových kapslí?Naši zaměstnanci jezdí často na montáž,kde jim platíme ubytování v ubytovně.Je tato částka také daňový výdaj?Děkuji.Hezký den

doložení příjmů manželky

Dobrý den. Žena je na mateřské a pobírá rodičovský příspěvek. Mimo to, si přivydělala částku nepřesahující 15000 Kč, tudíž nepodává daňové přiznání. Musím já, když chci slevu na dani za manželku bez příjmů, doložit nebo prohlásit, že její příjmy nepřesahují danou (68.000) částku ?

půjčka společníkům

Dobrý den, máme dotaz, zda společnost s r.o. může poskytnout svému jednateli a členům bezúročnou půjčku. Děkuji.

sleva na manžela

Dobrý den, pracuji v Rakousku a jsem v ČR daňový nerezident, mám v ČR nulový příjem, žiji však s manželkou ve společné domácnosti (přijíždím do ČR pouze na víkendy). Může si moje manželka na mě uplatnit slevu na dani - odečíst z daně částku 24 840,- Kč, podle paragrafu 35ba odst 1. písm. b) ? Děkuji.

vyúčtování nájemného

dobrý den, v loňském roce v mojich skladech měl uskladněné zboží jiný podnikatel. zapoměl jsem mu vystavit fakturu za nájemné. oba jsme ale plátci DPH, vedeme DE. podléhá nájemné nebytových prostor DPH nebo to mohu vystavit i zpětně za rok 2008. ani jeden ještě nemáme rok uzavřený, tak v tom by problém nebyl. peníze mi během roku dával, ale na doklad jsme nějak zapoměli. díky.

doložení odpočtu úroků z úvěru

Dobrý den, v přiznání k dani z příjmů FO chci uplatnit odečet úroků z úvěru ze stavebního spoření. Bylo mi řečeno, že vedle potvrzení o poskytnutém úvěru a výši zaplacených úroků musím doložit k daňovému přiznání i kopii smlouvy o stavebním spoření. Podle mne je to nesmysl a plně postačuje potvrzení vystavené stavební spořitelnou. Mám pravdu já nebo se mýlím a je skutečně nutné doložit i nějaké další dokumenty? A pokud ano, tak na základě čeho? Nikde o tom nemohu najít žádnou zmínku. Děkuji. Urban

oprava přiznání

Dobrý den, potřebuji opravit daňové přiznání za rok 2007, 2006 a 2005. Je to možné i tři roky zpátky? A jak postupovat? Díky J.K.

aktivace vlastních výrobků

Dobrý den, prosím o radu. Jak provedu aktivaci v případě, že si firma zabývající se výrobou nábytku vyrobila pro svou vlastní potřebu psací stůl a skříň, které by chtěla dát přímo do spotřeby cena je podle kalkulace asi 12000,-obsahuje materiálové náklady, mzdové a náklady na energii. Děkuji

sleva na poplatníka

Dobrý den, prosím o radu ohledně slevy na poplatníka.Mám případ, kdy 12-letá dcera má příjmy z §9 a já pokud jí to zdaním nevím, jestli může uplatnit slevu na poplatníka, přiznání k dani z příjmu podává ona sama, samozřejmě prostřednictvím zástupce-své matky. Děkuji za odpověď.Kréďa.

koupě a prodej chaty a daně

Dobrý den, prosím o radu, v červenci 2008 jsem koupil chatu v OV a letos ji chci prodat za 280 000,- a zároveň kupuji chatu v jiné lokalitě o 200 000,- dražší než byla původní chata. Jaké daně budu muset v tomto případě zaplatit ?

sleva na studenta

Dobrý den, jsem OSVČ do 26 let a při práci zároveň studuji dálkovou formou studia, chtěla bych se zeptat zda existuje v tomto případě nějaká sleva či odpočet na dani z příjmu, ZP či SP. Děkuji

doklady pro slevu na dítě

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu z daní. Jsem OSVČ a nevím si rady uplatněním odpočtu daně na dítě. Žijeme s přítelkyní v pronajatém bytě, tedy ve společné domácnosti už 3 roky, každý má trvalé bydliště jinde. Máme 2 děti, jedno přítelkyně, kde není uveden otec a druhé společné. Jde mi hlvně o to jak prokázat společnou domácnost, zda stačí čestné prohlášení, nebo nájemní smlouva kde jsme uvedeni oba, případně jak toto řešit, děkuji za odpověď.

vyplnění přiznání

Hezký večer. Mám jeden dotaz: V daňovém přiznání jsem vypočetla daň vyšší, než mi byla sražena. Je to možný? Vrátí nám daně vyšší, než jsme zaplatili, nebo jenom do zaplacené výše? Děkuji moc.

zahraniční poplatník daně a slevy

Dobrý den,kamarád je Polák,trvale bytem v Polsku.Půl roku pracoval v ČR a další půlrok v Norsku.Může si v ČR uplatnit slevu na poplatníka v plné výši 24840Kč? Má nárok i na slevu na manželku(nepracovala,tj. nedosáhla příjmu 68 tis.Kč) a zvýhodnění na dítě - v plné výši, nebo pouze za půl rok práce v ČR. Děkuji za odpověď

podání přiznání

Dobrý den, v roce 2008 jsem pracovala 3 měsíce na HPP v jedné firmě, od které mi před necelým měsícem v únoru přišlo Potvrzení o zdanitelných příjmech ze ZČ a FP, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění. Chtěla jsem se zeptat, jestli za mě firma teda podala daňové přiznání nebo jestli ho mám já podat.. zajímá mě totiž, jestli mi z těch tří měsíců, co jsem tam pracovala, budou vráceny daně. V tom Potvrzení je zapsán Úhrn zúčt. a vyplacených příjmů, Úhrn pojistného, Základ daně a nakonec Skutečná sražená záloha na daň z příjmů. Kolonka 15. (Roční zúčtování záloh a daň. zvýhodnění "nebylo" - "bylo" provedeno s tímto výsledkem) je nevyplněná. Nakonec podpis a razítko firmy. Děkuji za odpověď, příjemný den.

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, potrebovala bych adu. Sestavuji si sama danove priznani, jehoz soucasti jsou i prijmy ze zahranici, a to ze zavisle cinnosti na Slovensku. Vzhledem k tomu, ze v roce 2008 je jiny zaklad dane u techto prijmu u nas a na Slovensku, zajima me, jaky zaklad dane mam uvadet v danovem priznani. Zda podle Potvrzeni o zdanitelnzch prijmech od slovenskeho zamestnavatele nebo podle nasich predpisu? Na Slovensku superhrubou mzdu (hruba mzda navysena o platby pojistneho zamestnavatelem) jako zaklad dane neznaji. Dekuji

danění příjmů a sleva na dítě

Dobrý den, dcera je studentkou třetího ročníku VŠ, bude prvně podávat za r. 2008 daň z příjmů FO . Jako členka taneční skupiny (bez ŽL) má nahodilé příjmy z různých tanečních a divadelních vystoupení, reklamy a pod. Spadají tyto příjmy spíše pod § 10 ZDP nebo pod § 7,odst.2,písm b) ZDP? V případě že pod § 7, platila by rovněž sociální a zdravotní pojištění? Uplatňovala jsem na základě potvrzení školy u svého zaměstnavatele slevu na dani na vyživované dítě za r. 2008, není to v rozporu? Děkuji za odpověď.