FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

určení druhu příjmu

Dobrý den, za rok 2008 mám několik (6) smluv o dílo od jedné firmy na uměleckou činnost. Na každý měsíc jedna. Za 6 po sobě jdoucích měsíců. Je možné všechny tyto příjmy uvést do par. 10 ? Děkuji

povinnost podat přiznání

Dobrý den, jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr s ročním příjmem 220000,- Kč a vedle toho mám vedlejší příjem jako OSVČ. Za loňský rok mé příjmy z vedlejší činnosti činily 1200,- Kč. Musím podat daňové přiznání nebo stačí napsat čestné prohlášení, že mé příjmy z vedlejší činnosti nejsou vyšší jak 6000,- Kč?

výdaje pocentem

ŽL od 1.10.2008 (pokrývačství, tesařství). Chci uplatnit výdaje procentem z příjmu. 1. Jaké procento výdajů uplatním? 2. Co je příjmem? (vystavená faktura nebo ta, která už je zaplacena)

odpisování auta

OSVČ jako vedlejší činnost platba silniční daně, automobil ve firmě 1. lze do nákladů uplatnit i jízdenky MHD? 2. automobil byl v březnu 2008 ukraden, šetřila POLICIE ČR. Následně byl zakoupen automobil za Kč 75.000,-. V jaké výši může být zahrnut do nákladů roku 2008, jak odepisovat? Děkuji za odpověď

nepodání přiznání

Opomenutí podání daňového přizání Dobrý den, mám prosbu, potřebuji poradit. Má přítelkyně před více jak třemi roky převedla práva a povinnosti členky bytového družstva a protože se domnívala, že když je převede za stejnou cenu, za kterou je získala, nemusí podávat daňové přiznání. Prý ji to poradila nějaká účetní s tím, že když je důchodkyně a daňové přiznání z příjmu fyzických osob nepodává, nemusí jej podávat ani v tomto případě, protože by celý formulář byl s nulami. Teď se obáváme, zda by nemohl FÚ přijít s nějakými sankcemi. Podle mne by se nemohlo jednat o úroky z prodlení, nebo penále, protože základ daně je nulový a stát poškozen nebyl. Jde mi spíš o pokuty podle zákona o správě daní a poplatků. Když jsem přečetl § 37, až mne zamrazilo. V odstavci č. 6 se ale píše, že pokutu nelze uložit, jestliže uplynuly dva roky od konce roku, ve kterém došlo k jednání zakládající právo na uložení pokuty. Teď prosím o radu někoho, kdo se v této problematice vyzná. Jestliže se převod uskutečnil v roce 2005 a daňové přiznání by mělo být podáno do 31.03.2006, můžeme být v klidu? Jestli to správně vykládám, tak by se ta lhůta počítala od konce roku 2006 a uplynula by 31.12.2008. Nechám si poradit, máme kontaktovat FÚ a omluvit se a nebo je radši nedráždit. Děkuji Tomáš

sleva na dítě

Dobrý den,mám dotaz... Máme doma dvě děti,jedno dvouleté,a druhé narozené v říjnu 2008. Může manžel uplatnit slevu i na druhé dítě ( tedy 3 měsíce ) i když má v potvrzení o příjmu od zaměstnavatele jen to starší? Děkuji Bartáková

náhrada za soukromé auto

Dobrý den. Můj tchán používá k podnikání soukromé vozidlo. Může uplatnit kromě odečitatelných nákladů tzv. amortizaci + spotřeba ještě jiné výdaje, např. povinné ručení, dálniční známka a další. není plátce DPH. Děkuji Kolář

výdaje procentem

Dobrý den, prosím o radu, jak uplatnit paušální výdaje (50 %) při přerušení živnosti od 1.1.2009 u OSVČ. Daňové příznání za rok 2008 - příloze č. 1 řádek 101 uvedu skutečné příjmy-zaplacené faktury, řádek 102 uvedu 50 % z řádku 101? Nezaplacené fakury uvedu na řádku 105 a 50 % z těchto nezaplacených faktur uvedu na řádku 106, nebo těchto 50 % si vůbec neuplatním? Děkuji Vám za odpověď.

dělení příjmů a výdajů

Jsme dva spouvlastníci domu, podle KN první vlastní 1/8 a druhý 7/8. V roce 2008 druhý dokladově investoval přístavbu domu a oba písemně při tom dohodli, že pronajímání přístavby s odděleným vchodem bude zcela příjmem prvého a rovněž tak i odpisy z této přístavby. Katastr nemovitostí považuje dům s přístavbou jako jednu věc a přístavbu její součástí a ponechal původní poměr vlastnictví (1/8 a 7/8). Je ale možné podle § 11 ZDP rozdělit podle dohody na prvého 100% příjem ze skutečného pronájmu a 100% skutečné výdaje podle odpisu z ceny přístavby podle znaleckého posudku? Původní dům nebyl před tím odpisován a proto se domníváme, že zůstává nadále daňově neutrální a že není ani potřeba znaleckého posudku ceny původního domu. Také druhý vlastník uznává tento způsob hospodaření. Hodláme oba použít daňové přiznání z pronájmu podle § 9 a tento způsob dělení. Děkujeme za včasnou odpověď.

dodání zboží neplátci do EU

Dobrý den, jsme česká firma plátci DPH a fakturujeme servis polskému zákazníkovi, který nemá platné VAT.Bude naše vystavená faktura zatížena českou daní?Kdo má povinnost odvézt daň a v které zemi? Předem děkuji za odpověď.

osvobození od daně z příjmů

Vážený pane doktore, mohl byste mi prosím poradit, jak je to s daní z prodeje nemovitosti, a sice jedná se o byt, který jsem nabyla na začátku loňského roku. Slyšela jsem, že novostavby, které se prodají do dvou let od zapsání majitele do katastru, podléhají dani ve výši 20%. Je to pravda? Děkuji předem za odpověď. Pecháčková

odpočet úroků z úvěru

Slecna A a pan B, nejsou manzely, maji uver na spolecne bytové potreby. Potvrzeni o vysi uroku prislo zvlast pro slecnu A a zvlast pro p.B. Je mozne aby oboji uroky uplatnila ve svem dan.prizn. slecna A, kdyz se jedna o stejny uver a pan B je nema kde uplatnit?

odpisování majetku

Dobrý den. Koupili jsme teplovody, které předchozí vlastník již odepisoval,takže bychom asi měli pokračovat v odpisování podle nich.Faktura je na částku cca 4 miliony.Sečtením karet majetku,které jsme dostali, vyjde částka cca 3 600 000.Je možné vzít jako pořizovací cenu částku z faktury a odepisovat jako nově pořízený majetek podle § 29,odst.7 zákon o dani z příjmu ? Děkuji za odpověď. Helena Trepková

náhrada za služební auto

Dobrý den, od zaměstnavatele dostanu služební auto i k soukromým účelům.Do mzdy se mi promítne nepeněžní příjem 1% z pořizovací ceny auta, čímž se mi sníží čistá mzda.Může mi zaměstnavatel také strhávat nějakou částku za ujetý km soukromě? Děkuji za odpověd.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, dne 1.4.2008 jsem financovala koupi bytu do OV mojí matce a jejímu příteli. Na úvěrové smlouvě figuruji spolu s manželem, synem a matkou. Následně mi k 2.10.2009 matka a její přítel byt darovali. Matka má i nadále v bytě trvalé bydliště. Mohu si uplatnit odpočet úroků z úvěru na bydlení? Od 1.4.2008 nebo od 2.10.2008? Děkuji Vám za odpověď.

změna příslušnosti k placení daně

Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, co budu muset udělat, když budu pracovat v cizině více jak 183 dnů v roce. Musím se přihlásit někde v cizině na úřadech?Děkuji za odpověď.

odpisy a leasing

Dobrý den, prosím o radu: 1/ Odepisují se pozemky ? 2/ V březnu r.2006 uzavřela OSVČ /vede DE/ leasing.smlouvu na 48měsíců.. Mimořádná splátka nájemného 112500,-Kč. V Přiznání k dani z příjmu FO do přílohy č.1 ř.106 za rok 2006 = 23437, za rok 2007 = 28125 atd. Je to správně? Moc děkuji.

podání přiznání

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně daňového přiznání 2008. Jsem studentka, která měla za rok 2008 několik zaměstnání (brigád) a tak si budu prohlášení dělat sama. Udělala jsem ale jednu chybu a to, že jsem měla daňové prohlášení v měsíci prosinci podepsané na dvou místech. Nebylo to však z důvodu obohacení se, ale z čisté nevědomosti, že se to musí zrušit (odhlásit) do určité doby. Měla jsem zato, že se prohlášení váže na výplatu, kterou jsem v jednom podniku v prosinci nedostala vůbec (neodpracovala jsem tam ani hodinu) kdežto v druhém ano. Ten druhý pra. poměr je poloviční úvazek uzavřeným v prosinci 2008. Můj dotaz zní, co mám v takovém případě dělat? Napadlo mě jakési čestné prohlášení, že jsem nezneužila výhod mi z toho plynoucích,... Má vůbec cenu si ho podávat? Děkuji

povinnost podat přiznání

jsem v zaměstnaneckém poměru v Rakousku a zde odvádím daně z příjmu,mám povinnost danového přiznání za rok 2008 v České republice? děkuji

úrazové pojištění

Dobrý den, měla bych menší dotaz pro ujasnění. Pokud jsem OSVČ-sportovní činnost, mohu si do výdajů, snižujících základ daně, zařadit také úrazové pojištění. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne MB.