FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Od ledna 2008 pobírám starobní důchod, zároveň jsem po celý rok 2008 pracovala ve firmě jako zaměstnanec a od září 2008 jsem začala podnikat jako OSVČ-zprostředkování obchodu a služeb (vedlejší činnost). Prosím Vás o radu, zda někde v daňovém přiznání budu uvádět výši starobního důchodu a zároveň zda si výdaje z podnikání můžu uplatnit procentem ve výši 50% příjmů.Lze, abych v roce 2009 přešla na skutečné výdaje? Děkuji a přeji hezký den Kadeřábková
Dobrý den, jak je to s uplatněním odečitatelné položky za studenta za rok 2008? Je mi 25 let a v červnu 2008 jsem složila státní zkoušku (ukončila jsem vysokoškolské studium). Promoce byla v září 2008. Za které měsíce si můžu uplatnit odpočet 335 Kč/měs.? A jak je to s bezplatným dárcovstvím krve? Kolik Kč si můžu uplatnit do odečtů v daních za jeden odběr? Děkuji za odpověď
Může si společník s.r.o, který nepobírá odměnu ani není zaměstnán, vyplacet cestovní náhrady a pokud ano, tak benzín podle tabulek pro zaměstnance? Předem děkuji.
Navýšení zdaň. zisku o částku neuhrazeného závazku od 1.1.08. Ráda bych se zeptala, zda do těchto závazků musím počítat i neuhrazené soc. a zdr.pojištění. Jsem OSVČ, vedu DE a nemám zaměstnatce.Moc děkuji
Vážení přátelé, obracím se na Vás z dotazem ohledne zdanění příjmu z cenných papírů. Jedná se mi o stav, kdy jsem na jedné straně dosáhl zisku z prodeje c.p. a při druhé operaci ztrátu. Např. prodám se ziskem akcie A a se ztrátou akcie B. Mohu si o ztrátu z prodeje akcií B snížit zisk z prodeje akcií A? Samozřejmě předpokládám, že obě operace realizuji ve lhůtě 6 měsíců, takže mi vznikne daňová povinnost. Za informace Vám předem děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o odpověď: Fyzická osoba před léty uzavřela mandátní smlouvu s pojišťovnou. Na základě této smlouvy uzavřela několik pojistek a z těchto pojistek má provizi. Jedná se v případě příjmu z provize o příjem z podnikání? Může uplatnit 50% paušál? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o odpověď: Fyzická osoba před léty uzavřela mandátní smlouvu s pojišťovnou. Na základě této smlouvy uzavřela několik pojistek a z těchto pojistek má provizi. Jedná se v případě příjmu z provize o příjem z podnikání? Může uplatnit 50% paušál? Děkuji za odpověď.
V roce 2008 jsem předčasně splatil leasing, který měl být ukončen 7.4.2010. Následně jsem předmět leasingu prodal. Jak zaúčtovat náklady na leasing, a jak zaúčtovat prodej předmětu leasingu, když jsem k 30.9.2008 ukončil podnikání? Vedu daňovou evidenci. Děkuji za odpověď. Ivo Saran
ážený pane doktore, jedná se o osobu s částečným invalidním důchodem a o OSVČ. V Přehledu ... pro důchodové pojištění se posuzuje její činnost jako vedlejší samostatná činnost a minimální vyměřovací základ je nulový? V Přehledu ... pro VZP se taktéž taková osoba částečně invalidní neposuzuje jako samostatně výdělečně činná, kde tato činnost je hlavním zdrojem příjmů a není tedy stanoven minimální vyměřovací základ - tedy je nulový (počet měsíců je 0, řádek 6 Přehledu ...)? Děkuji předem za odpoveď a jsem s pozdravem Zeman.
Vážený pane doktore, jedná se o osobu s částečným invalidním důchodem a o OSVČ. V Přehledu ... pro důchodové pojištění se posuzuje její činnost jako vedlejší samostatná činnost a minimální vyměřovací základ je nulový? V Přehledu ... pro VZP se taktéž taková osoba částečně invalidní neposuzuje jako samostatně výdělečně činná, kde tato činnost je hlavním zdrojem příjmů a není tedy stanoven minimální vyměřovací základ - tedy je nulový (počet měsíců je 0, řádek 6 Přehledu ...)? Děkuji předem za odpoveď a jsem s pozdravem Zeman.
Dobrý den, firma poskytuje svým zaměstnancům stravenky. Může je poskytnout i zaměstnanci, který má místo výkonu práce doma a pracovní úvazek je 20 hodin týdně? Pokud ano, v jakém počtu? Bude to daňově uznatelný náklad? Děkuji Vám za odpověď.
dobrý den, chtěl bych se zeptat jakým způsobem a na základě čeho lze proplácet společníkům s.r.o. cestovní náhrady, pokud nejsou zaměstnanci společnosti. V jedné studii jsem se dočetl, že pokud jsou zaměstannci byť jen 1 měsíc z kalendářního roku a dále pak již zaměstnanci nejsou lze na cestovní náhrady pohlížet celý rok, jako by zaměstnanci byly.Tedy výdaje jsou danově uznatelné na základě vyplněného cesťáku. Děkuji za radu.
Od roku 2004 mi je vyplácen starobní důchod, takže již od té doby nepobírám částeční invalidní důchod. Mohu si v daňovém přiznání za rok 2008 uplatnit odečitatelnou položku 2520 Kč? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám příjem ze závislé čin. a současně mám příjem z podnikání (jeden měsíc) ve výši 10 000, musím podávat d.přiznání?
Moji rodiče darovali sestře dům s podmínkou že mi vyplatí 300000 kč .musím z této částky zaplatit dan a jestli ano tak kolik procent.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat, jak je to v případě, když jsem zaměstnanec a současně podnikám v autodopravě, mohu si v daňovém přiznání uplatnit slevu na dani jako OSVČ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem student podnikající od října 2008 na živnostenský list. Získat ale zakázky zdaleka nebylo tak snadné nevznikl u mě tedy žádný zisk ani náklady. Musím podávat Daňové přiznání? Musím dokládat přehledy na zdravotn a sociální pojištění? děkuji Martin Černý
Dobrý den, musí zahraniční fyzická osoba z EU podnikající v ČR (volná živnost), která nemusí být zapsána v OR, vést účetnictví, nebo stačí daňová evidence? Není mi jasné, zda se považuje za účetní jednotku podle §1 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si mohu vypočítat přiznání daní za rok 2008 sama, podle údajů z výplatních pásek, nebo zda jsou k tomu potřeba nějaké údaje od zaměstnavatele. Popř. jaké údaje od zaměstnavatele potřebuji. Děkuji Pudilová M.
Účtujeme v PÚ metodou B. PS 112000 je 1 883 895,46Kč 112000/701000. K 31.12.08 stav skladu 1 869 418,33Kč. Během roku účtuji spotřebu na analitické účty 501... . Mám převod PS do spotřeby nějak analiticky rozdělovat a konečný stav také nebo zaúčtuji PS na jeden účet např.501000/112000 a konečný stav skladu 112000/501000? Co potom se zůstatkama na analitických účtech 501...? A co s rozdílem 14 476,67Kč? Je to manko? To bych zaúčtovala 549000/112000 popř. manko do normy bych neúčtovala vůbec? Děkuji