FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpisování majetku

Dobrý den, potřebuju zatřídit majetek do účetnictví a chtěla bych se zeptat, když je jeho pořizovací cena 40.000,- bez DPH a zákon mluví o majetku jejichž cena je vyšší než 40.000,- ale bez dodatku včetně, musí být tento majetek zatříděn jako hmotný a tutíž se musí provádět odpisy? Děkuji

prodej nemovitosti

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Jsem fyzická osoba. Zdědila jsem nemovitost a chtěla bych ji prodat. Nejsem vlastníkem 5 let, ale peníze, které bych obdržela z prodeje bych využila na splátku úvěru (úcel úvěru Vypořádání úvěru na investice do nemovitosti, Rekontrukce nemovitosti) budu muset uhradit daň z příjmů? Děkuji za podvěď.

odpočet úroků a ŽP

Dobrý den, chci si zpracovat daňové přiznání a proto prosím o radu. Od 29.12.2007 jsem na mateřské dovolené. Moje příjmy v 2008 se skládají z: 1.mateřské (nejvyšší možná) 2.ročního bonusu od zaměstnavatele za rok 2007 3.rodičovského příspěvku ve zvýšené míře Dále uplatňuji odečet z daní: 1.úroky z hypotéky 2.životní pojištění Co všechno se z mých příjmů zdaňuje a co ne? Moc děkuji za odpověď. Příjemný den.

přerušení odpisování

Dobrý den, mohu přerušit odepisování hmotného majetku hned v prvním roce, tedy odložit zahájení odepisování? Na kolik let maximálně můžu odepisování přerušit? Děkuji za odpoveď.

potvrzení o výši příjmů manželky

Dobrý den, chtěla bych se informovat. MAnžel uplatńuje slevu na dani na manželku, bez příjmu přesahující 68000kč za rok. Musím dokládat čestné prohlášení. Účetní manželovi řekla, že to není nutné. Předem děkuji za odpověď. Vitulová Petra

Přehledy pro SP a ZP

Jsem OSVČ, ale v roce 2008 jsem nemela jiny prijem, nez z prodeje akcii, uroku z uctu u brokera( dan nebyla strzena automaticky) a dalsi prijem jsem na dan priznani musela udat vracene pojistne z preplatku na zdrav. pojistovne z roku 2007 Volala jsem na socialku, co mam napsat do prehledu a bylo mi odpovezeno, ze akcie se tam nepisou, o uroku nevedi, jestli se pocita do prijmu pro vypocet zakladu a preplatek ze zdrav. pojistovny napsat do prijmu pry musim. Nejak se mi to vsak nezda... Ten preplatek na zdrav. poj prece neni vydelek z podnikani... nebo ano? A jak je to s temi uroky? (prodej akcii nemam jako predmet podnikani, ani ucet u brokera neni podnikatelsky) Jedna se o minimalni castky, ktere nezmeni zaklad pro vypocet pojistneho...( platim minim. pojistne, vlastne nepodnikam, jen nechci byt na uradu prace ....) dekuji predem za kazdou zpravu. Blanka

výdaje s pronájmem

Dobrý den, lze za výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů z pronájmu považovat poplatek realitní kanceláři za zprostředkování pronájmu?

danění nájmu

Dobrý den, minulý týden jsem zadával dotaz (možnost zdanění celého příjmu z nájmu objektu jen jedním spoluvlastníkem objektu), který byl zřejmě vyhodnocen jako placený (neboť se odpověď na webu neobjevila). Zřejmě jste mi zasílali nabídku ceny, ale měli jsme technické problémy s emailem a některé emaily se ztratily - zřejmě i Váš. Můžete mi prosím zaslat předmětnou nabídku znovu? Děkuji MC

plnění pojišťovny

Dobrý den, platíme pojistku na obchod, pojistné odečítáme z daň.základu. Nyní nám vznikla v obchodě pojistná událost, pojišťovna následně vyplatila plnění. Je tento příjem nutné zdanit? Děkuji

sleva na manželku

Dobrý den, prosím Vás o radu: podle § 35ba odst.1b) si může jeden z manželů odečíst 24840,- Kč na vyživovaného manžela, pokud neměl příjmy vyšší než 68000,- Kč za rok. Nikde ale není napsáno zda jde o čistý nebo hrubý příjem. Já od září podnikám a příjmy jsem měla nad touto hranicí, ale po odpočtu výdajů jsem pod touto hranicí. Odečte si tedy manžel na mě tuto částku nebo ne? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.

výše penále

Dobrý den, jsem OSVČ, za rok 2007 jsem zdanila své příjmy normálně.Za rok 2008 si chci ale uplatnit výdaje paušálem (vychází na mě paušál 50%). Protože příjmy mi činily přes 500tis. a výdaje pouhých 100tis. Takže se mi to určitě vyplatí. Vím, že musím podat dodatečné daňové přiznání za rok 2007 a tam zohlednit příjmy, které se t.r. týkají a odvézt daň (bude činit asi 10tis.). Tyto částky pak nebudu už zohledňovat v roce 2008. I tak je to pro mne výhodné. Chci se jen zeptat, kolik činí penále za dodatečné zdanění, když jde o pouhých 10tis.? Děkuji a jsem s pozdravem Ivana

leasing v DE

Dobrý den, jsem osoba OSVC (nejsem plátcem DPH) a vedu danovou evidenci. V roce 6/2008 jsem koupil auto na leasing, kde první splátka 80 800 + 8 853 (první řádná splátka), byla uhrazena u dodavatele auta a na celkovou částku vlastním ,,Příjmový pokladní doklad". Ted platím mesicne leasingu 59 x 8 853,-Kč. Chci se zeptat jak to mam zapsat do DE, když v leasingove smlouve je ¨jednorázová splátka + 1 rádna splatka uvedena. Dekuji za odpoved.

daňový domicil

Dobrý den, od 20 unora 2008 do unora 2009 jsem pracoval v USA (J1 vizum, vyzkum na univerzite). Po prijezdu do USA jsem podepsal smlouvu o vyjmuti prijmu ze zdaneni (myslim ze to lze na dva roky). Danove priznani jsem v USA podal, dane ktere jsem zaplatil v USA by mi mely vratit (byla to ale velmi mala castka, kterou jsem na danich zaplatil). Chtel bych se zaptat, zda muj prijem v USA podleha zdaneni tez v CR a musim jej uvest do danoveho priznani FO, bude zdaneno a budu muset dan doplatit v CR. Dekuji predem za odpoved.

tvorba rezervního fondu

Dobrý den pane doktore, jsme s.r.o a ze zákona bychom měli vytvořit rezervní fond za rok 2008, prosím pomozte, v jaké výši(procentech) se má tvořit a,kdy? Ještě jsem nevytvořila ani rezervní fond za rok 2007, stejná otázka(kdy a kolik a z čeho (z nerozděleného zisku?) Děkuji moc Fingrová

výdaje procentem

Dobrý den, 1)Rodina artistů (trvalý pobyt i státní příslušnost ČR, daňoví rezidenti ČR) působí pracovně především na Slovensku, příjmem je vybrané vstupné v SK. Není nějaký zádrhel při zdanění v tom, že příjmy pocházejí ze zahraničí? (Tj. je v pořádku postup sečíst příjmy - přepočítat na CZK dle D-321 - snížit o paušál 50% dle ŽL - zdanit jako příjmy dle par. 7 ZDP?) 2) Dvě děti z rodiny se díky dlouhodobému pobytu v zahraničí ocitly v mimořádné situaci - ač plnoleté (18,20), dokončují ještě tuzemskou základní školu. Lze na ně uplatnit slevu na dani? Taxativní podmínky této slevy mluví mj. o 1) dětech nezletilých, 2) připravujících se soustavně na budoucí povolání, čímž se myslí SŠ, VŠ + další méně běžné případy, ale nikoliv ZŠ (myslím pokyn D-300 MF) . Děkuji, Neubergová

odpočet DPH

Vážený pane doktore, naše firma pronajímá dům zahraniční f. os., který je zařazen do obchodního majetku společnosti. Pronájem účtujeme s DPH, pronájem je ekonomickou činností naší společnosti. U předmětného domu došlo k technickému zhodnocení pořízeného z naší strany ( nikoliv ze strany nájemce ), u kterého jsme si uplatnili odpočet DPH na vstupu. Chtěla jsem se zeptat, zda máme právo na uplatnění odpočtu DPH na vstupu při technickém zhodnocení nemovitostí, které jsou dále v souvislosti s ekonomickou činností naší společnosti pronajímány s DPH a zda je rozdíl, zda je nájemcem plátce či neplátce DPH. Předem děkuji za odpověď. Dostálová

vyplnění přiznání

Dobrý dn, chtěla bych se zeptat, jakým způsobem mám vyplnit daňové přiznání a uplatnit odpočet na poplatníka za rok 2008- do září jsem byla na mateřské dovolené a potom pobírala rodičovský příspěvek. Mám i hlášenou živnost, ale v roce 2008 jsem neměla žádný příjem, na potvrzení o příjmech od zaměstnavatele mám cca 27.000,- Kč (proplacená dovolená). Předem moc děkuji za odpověď, se srdečným pozdravem, D.M.

přeplatek SP a ZP

Dobrý den, mám dotaz. Chci se jen ujistit, pokud mi bude v roce 2008 vrácen přeplatek na SP a ZP musim ho dát do zdanitelných příjmů na ř. 101 daňového přiznání nebo ponížit o tento přeplatek výdaje na ř.102 daňového přiznání. A tento přeplatek mi ovlivní vyměřovací základ pro výpočet SP a ZP.Na FÚ mi totiž řekli, že tento přeplatek mám dát na ř.105 daňového přiznání.Můžete mi poradit, co je dobře? předem děkuji za odpověď.

vyplacení spoluvlastníka

moji rodiče darovali sestře dum s tim že mi musí vyplatit 300000kč.musim tuto častku dát do danového přiznání jestli ano tak kolikati procentami se bude danit.

výdaje procentem

Dobrý den. Pronajímám byt, který je v mém osobním vlastnictví. S nájemníkem mám nájemní smlouvu na 5500 kč měsíčně. Nájemník má na své jméno uzavřeny smlouvy na elektřinu a plyn. Já pak správci domu platím cca 3000 Kč, v čemž je údržba domu, voda, teplo, pojištění domu. Jak mám prosím správně postupovat při zdanění příjmu z nájmu? Domnívám se, že úržba, pojištění jsou výdaje na dosažení a udržení příjmu, naopak voda a teplo, které nájemník spotřebuje, výdaji na dosažení a udržení příjmu nejsou. Výdaje na dosažení a udržení příjmu chci uplatnit paušálem - procentem z příjmů. Děkuji.