FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
dobrý den, chtěl bych se zeptat jak se stanoví základ daně pro převod nemovitosti. například prodejní cena je 1 mil. Kč včetně provize realitní kanceláře. je tedy základem daně celková prodejní cena nebo pouze cena bez provize realitní kanceláře. děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně daní a příjmů v rámci systému PayPal. Několik plateb za služby mi přišlo prostřednictvím tohoto systému. Většinu prostředků jsem si pak převedl na běžný účet v Kč, malou část jsem ponechal na účtu PayPal. Otázka 1: Jak mám vykázat částku ponechanou v systému PayPal pro účely přiznání - předpokládám, že bych ji měl převést na Kč v určitém kurzu? Otázka 2: Systém PayPal negeneruje klasické výpisy, pouze potvrzení/upozornění e-mailem. Jak mám příjem částky doložit? Moc děkuji za odpověď.
dobrý den, chtěl bych se zeptat jak se stanoví základ daně pro převod nemovitosti. například prodejní cena je 1 mil. Kč včetně provize realitní kanceláře. je tedy základem daně celková prodejní cena nebo pouze cena bez provize realitní kanceláře. děkuji
Můžu si jako FO uplatnit jako odečitatelnou položku v oddíle 3. v přiznání-nezdanitelné části zákl.daně,částku 4096,-kč-soukromé životní pojištění? Děkuji D.Havlíčková
Dobrý den,jsem OSVČ a mám jen příjem z řemeslné živnosti. V DP jsem spočetl daň 13425,-Kč, když odečtu 24840,-Kč na poplatníka vyjde mínus 11415,-Kč. Znamená to, že daň bude nula? Nebo je možno požádat správce daně o přeplatek, i když nebyla placena žádná záloha? A druhý dotaz. Mohu používat manželčino auto, popř. i svoje na služební jízdy (vedu knihu jízd) a dávat tyto výdaje do účetnictví aniž bych platil silniční daň? Děkuji za odpověď. LJ
Nezbytně vynaložené výdaje vzniklé před zahájením a spojené se zahájením podnikání lze uplatnit dle zákona, týká se to také při obnovení činnosti? Materiál nakoupený v listopadu, obnovení činnosti v prosinci. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na zařazení sazby DPH u výroby pizzy. Jedná se skutečně pouze o výrobu, není zde u toho žádné restaurační zařízení,je to pouze na dovoz. Jedná se o potravinu pouze, tudíž by měla spadat do snížené sazby? Díky moc.
Dobrý den,prosím,začínám podnikat,výdaje řemeslné živnosti uplatňuji paušálně 60%.Je nutné zakládat podnikatelský účet,nebo stačí běžné postžiro,které mám pro vedení domácnosti.Mnohokráte děkuji. S pozdravem Jiří Pátek,Skyšice 41 patek.jiri@email.cz
Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit o problému vzhledem k dani z nemovitosti, z neznalosti jsem nepodala danove priznani k dani z nemovistosti (byt v osobnim vlastnictvi), chtela bych se zeptat, jak mam nyni postupovat, mam vyplnit danove priznani nyni a cekat, jak mi financni urad vymeri pokutu? Nebo je nutne udelat jeste neco jineho? musim se k dani z nemovitosti nejak na prislusnem FU registrovat, dodat kopii vypisu z katastru nemovitosti apod.? Dekuji za pomoc Karolina Horinova
Dobrý den, nevíte, jestli už parlament schválil to zrychlené odepisování pro 1 a 2. odpisovou skupinu? U druhé skupiny se ta doba zkracuje na dva roky, tak nevím, jestli už mohu podle toho odepisovat automobil. Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat, pokud mám automobil na leasing, tedy vlastním je leasingová společnost. Můžu si uplatňovat účetní odpisy? I když nejsem vlastníkem tohoto automobilu? Děkuji.
Dobry den. Jelikož jsem byla po dobu minulých dvou let na mateřské dovolené, přerušila jsem dne 30.10.2006 živnost. Ta byla přerušena do 30.10.2008. Bohužel, živnost jsem nadále nepřerušila (od října 2008 jsem opět těhotná). Zapomněla jsem na to. Tudíž již od listopadu 2008 jakoby podnikám, i když nepodnikám. Jaký dokument mám na FÚ vyplnit v 30.3.2009? Údajně bych měla vyplnit i čestné prohlášení o nepodnikání v daném období. Je i na toto nějaký speciální formulář nebo to mohu sepsat ručně sama na obyčejný papír? Musím zpětně tuto skutečnost o zahájení podnikání ohlásit na sociálce a zdravotní pojišťovně, i když jsem nepodnikala? Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možno uplatnit v roce 2008 daňovou ztrátu z loňského roku i když jsem letos opět ve ztrátě. Děkuji.
Daňové přiznání FO. dotaz položka 65a odečet na manželku Manželka je druhým rokem na mateřské a nemá jiný příjem, mohu tedy do kolonky uvést 12. měsíců.
Prosim o sdělení zda mohu uplatnit do daňového přiznání odpočet úroků z úvěru na koupi nového bytu pro syna. Majitelem bytu je syn, který v tomto bytě bydlí ale hypotéku splácím já a na smlouvě o úvěru jsem uveden i jako spoludlužník a zároveň účastník smlouvy a úvěru. Děkuji
Máte to špatně. Na ř.Dobrý den. Mám problém s přílohou,již jsme to odnesli na FÚ a paní mi volala,že jí to nebere počítač.... Vedeme účetnictví: ř.104 VH před zd. 184 016,- ř.105 penále OSSZ 129,- ř.106 odpisy 7978,- ř.107 50% na spoluprac.manželku 92 008,- ř.113 84 159,- Ona mi tvrdí,že na ř. 107 musí být polovina zohledněná o ř.105 a 106 aby jí vyšel ř. 113 polovina z ř. 104, ale to by to tam pak bylo 2x ne? Navíc v pokynech je že na ř. 107 se píše část VH před zdaněním, kterou rozdělujeme na spoluprac.osobu a to je přece před úpravou o n.N a n.V...tudíž pro nás polovina z ř. 104 Máme to špatně? Pokud ne,jak jí to máme vysvětlit? Moc děkuji. >>>
Uz jsem obdrzela odpoved , ze preplatek z OSSZ musim povazovat za prijem. Nelogicky si teda stoprocentne tipnu ze penizky co jsme poslali za leden az brezen 2008 na OSSZ uz nemuzu letos pouzit jako vydej....proste prachy co dostanu zpet (svoje penize) uvedu jako prijem (coz mi prijde znacne nechutne) ale to co jsem poslala v 2008 uz nemuzu uplatnit jako vydej:-))))))))))))))))....a druha otazka , danovy preplatek ze spolecneho priznani manzelu obdrzeny v dubnu 2008 ( za rok 2007) snad uz pro Buh jako prijem nepovazuju nebo snad ano?
Dobrý den, vrátil jsem se v řijnu z Austrálie po 12ti letech (byl jsem tam rezident). 1.12.08 jsem začal pracovat v ČR. Potřebuji podat sám danové přiznání, protože jsem měl příjem z pronájmu v ČR v r.2008 (plus příjem za prosinec od zaměstnavatele. Musím zanést do přiznaní i příjem z Australie za rok 2008? Odváděl jsem v Austrálii zálohu na daň.
Dobrý den, jsem OSVČ, a mám průkazku ZTP. Mohu uplatnit v daňovém přiznání slevu na dani nebo tuto slevu může uplatnit pouze osoba se ZTP/P ? Děkuji Novotný
Dobrý den,mám dotaz ohledně daně silniční.Vzhledem k loňské úpravě,která se týkala snížení silniční daně u nových vozidel,mám přeplatek na dani silniční,protože jsem poslala celou částku již v lednu 2008.Mám platit i dále zálohy nebo si tuto částky započte Fú Z LOŇSKÉHO PŘEPLATKU? Musím o započtení žádat,nebo je to automatické.Děkuji Novotná