FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podání přiznání

dobrý den. Môj syn /17/, obcan SR, student v SR, je zarobkovo cinný v CR, kde sa dlhodobo zdrzuje/300 dni do roka/. Zo mzdy v CR pravidelne odvádza 15% dan z prijmu. CHcem sa opýtat na to, ci je povinný podať danove priznanie v CR. Od FU ma danovy domicil.

důchodce podnikatel

Prosím o radu,důchodce v roce 2008 příjem ze zprostř.činnosti(pojišťovnictví)50tis.Kč.Nemá ŽL,můžu v DP §7,40% výdaje,nebo §10?Na SP+ZP není přihlášena,jak s přehledy? Děkuji

odpočet nákladů

Dobrý den,mám dotaz.OSVČ-automechanik se rozhodl už nebýt v nájmu,ale opravit si stáré stodoly u rodinného domu.Staví svépomocí,pokud možno bez dokladů.Může si dát o výdajů doklad za projektové práce a inž.činnost(37000Kč)a geometrický plán(6902Kč)v roce 2008 v celé výši?Díky

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den,chci se je ujistit.Máme byt na hypotéku od r.2005.Oba s manželem jsme vlastníky a dlužníky.Já a dcera máme trvalé bydliště v daném bytě, manžel ne. Přesto se domnívám,že si může manžel dát do daň.přiznání(OSVČ) zaplacené úroky z hypotéky. Je tomu tak? Díky

prodej bytu a daň

Dobrý den, mám dotaz.Chtěla bych prodat byt v osobním vlastnictví,který mám od roku 2005.Od roku 1992 jsem měla v tomto bytě trvalý pobyt až do roku 2006.Zajímalo by mě jestli budu platit daň z přijmu prodeje nemovitosti.

ocenění majetku

Dobrý den, má otázka se týká zařazování dlohodobého majetku do evidence.Začal jsem podnikat v zemědělství jako fyzická osoba a chtěl bych do podnikatelského majetku zařadit zakladní stádo skotu,kravín,skladové budovy,traktory apd.Tento majetek jsem vlastnil už před začátkem podnikání.Zajímalo by mě jakou cenu mám použít pro zařazení do evidence.Musím vše nechat odhadnou odhadcem? A ještě bych se chtěl zeptat jestli vůbec musím jako podnikatel mít obchodní majetek, lze to řešit jinak? Děkuji za odpověď. Pavel Dvořák.

danění dotací zemědělce

Manžel je soukromý zemědělec, plátce DPH, vede daňovou evidenci a dostává dotace od SZIF na zemědělskou plochu. Jedná se o zdanitelný příjem? Na školení mu řekli, že má zdanit jen tu část, kterou v daném roce nevyčerpá. Nevím, jak to mysleli, zda když má ztrátu, bere se to jako vyčerpané, nebo když mu to poslali až 30. 12. 2009 tak jako nevyčerpané, protože to logicky nemohl stihnout konkrétně tuhle dotaci utratit. Děkuji.

příjmy z pronájmu a tvorba rezervy

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO podnikající, má ve svém majetku nemovitost.V r.2007 byla tvořena rezerva na opravu nemovitosti-1.rok. Ke konci r.2007 založila s.r.o., kde je zaměstnána. FO již v r.2008 aktivně nepodnikala, ale živnost není přerušena-dobíhají různé úhrady závazků, pohledávek apod. Nemovitost FO pronajímá vzniklé s.r.o. Dotaz: lze postupovat při sestavení přiznání k dani z příjmu za r.2008 takto? Řídit se pokynem D-300,k §23 bod 20 - (kde se však hovoří o ukončení podnikání)- FO bude dále pokračovat v tvorbě rezervy, dále pokračovat v odpisech a příjem z pronájmu může zdaňovat podle §9? Nebo musí nemovitost z majetku vyřadit, aby byl příjem z pronájmu zdaňován podle §9? Co v tom případě dále s odpisy a s tvorbou rezervy? Děkuji za odpověď.

paušální cestovní náhrady

Dobrý den, zajímalo by mne jak se pohlíží na využívání soukromého vozidla pro firemní účely. Jestli se nepletu, tak silniční daň je nutnost. Zaměstnavatel pak zaměstnanci platí buď a) amortizaci + kombin. spotřeba*cena stat. úřadu b) amortizaci + účty za pohoné látky. Z praxe vím, že existuje ještě varianta c) dohodnutá částka za km Má tato třetí varianta oporu v českých předpisech? Firma takto vydané peníze počítá jako náklady? Co zaměstnanec - musí takovéto náhrady nějak speciálně danit (přiznávat)?

vyřazení auta z majetku

Dobrý den, obracím se na Vás z dotazem, který se týká převodu automobilu do soukromých rukou. Pokud si koupím osobní automobil "na firmu" a využiji možnosti odpočtu DPH, můžu ho po určité době převést na fyzickou osobu (např. manželku,syna...)? Pokud ano, po jaké době a jakým způsobem lze tuto transakci provést. Mohu využít formu daru? Děkuji za Vaši radu a odpověď. S pozdravem Martin Svoboda

danění příležitostných příjmů

Dobrý den! Předem svého e-mailu Vás srdečně zdravím. Dovoluji si obrátit se na Vás se svou prosbou o radu, protože nevím, koho fundovanějšího bych měl kontaktovat. Jsem posuzovatelem králíků, což je nesouvislá činnost (posuzuji na výstavách, kam si mě pořádající organizace pozvou - objednají, a to asi na dvaceti výstavách ročně, avšak ne s pravidelnou periodicitou). Na každé výstavě mi náleží odměna cca 500 až 700 Kč za ohodnocení vystavených králíků. Posuzování králíků provádím na základě průkazu posuzovatele, který mi byl vydán Českým svazem chovatelů - Ústřední odbornou komisí chovatelů králíků. Byl mi vydán na základě úspěšného složení posuzovatelských zkoušek, jimž předcházel tříletý přípravný kurz. Nejsem vlastníkem živnostenského listu, tato činnost není mým soustavným povoláním, pouze tím, co jsem uvedl výše - tedy je příležitostná. Prosím Vás, poraďte mi, do jakého zákona - paragrafu a případně písmene tato moje činnost spadá --> jak by se správně mělo provádět zdaňování příjmů posuzovatelů, aby bylo prováděno správně. Předem Vám mnohokrát děkuji za Váš čas a za vysvětlení. S pozdravem Bc. Jan JIRKŮ, posuzovatel králíků jan.jirku@centrum.cz

sleva na manželku a dítě

Dobrý den, měla bych dotaz na uplatnění slevy na manželku. OSVČ je již od podzimu 2008 v rozvodovém řízení, ale rozveden bude až v březnu 2009. Již od loňského podzimu ale platí výživné, které mu vyměřil soud, na 2 děti a manželku ( je s nimi na rodičovské ). Může si uplatnit slevu nejen na děti, ale i na manželku, protože manželství právně trvalo po celý rok 2008? A jak je to s tím, že spolu musí žít ve společné domácnosti? Prokazuje se to nějak? Děkuji moc za odpověď, Dupalová

danění ostatních příjmů

Dobry den, je nutné podávat daňové přiznání a přehledy pro OSSZ a ZP u činnosti - připojení i-netu, která je provozována na základě povolení od telekomunikačního úřadu. Máme to jako vedlejší činnost. Děkuji za odpověď Markéta B.

přeplatek na SP a ZP

Dobrý den,prosím o radu.OSVČ uplatňuje výdaje %.Přeplatky z SP+ZP za rok 2007 dát do příjmů a pak výdaje % nebo dát do tabulky E,násl.ř.DP č.105? Děkuji předem za radu.

dodanění ŽP

Hezky den, predcasne (po deseti letech) jsem zrusila zivotni pojisteni a zalozila jine. Za rok 2006 a 2007 jsem uplatnovala slevu na danich. Vim, ze tuto slevu je nyni nutno vratit, ale nevim jakym zpusobem postupovat. Musim podat danove priznani z prijmu? A z jake castky, z toho co jsem uplatnovala pro odpocet? Predem velice dekuji za odpoved

odpočet při změně režimu

Dobry den, potrebovala bych poradit s uctovanim zrizovacich nakladu - jedna se o naklady, ktere byly porizene do jednoho roku zpetne. U OSVČ se jedna o platce DPH a nevim, zda si zpetne mohu uplatnit dan na vstupu, nebo pokud tento naklad bude cely do nakladu i vcetne DPH.. DUZP by byl na dokladu jiny nez pri zauctovani. Vedeme danovou evidenci. Dekuji za odpoved Marketa B.

odpočet PP

Dobrý den, zaměstnanec žádá vypořádání daně a přinesl dvě potvrzení o platbách penzijního připojištění. Do 8/2008 byl pojištěn u ING, kde zaplatil 12000,00Kč a od 9/2008 u AXA, kde zaplatil 6240,00Kč. Převod příspěvků z ING do AXA doložil potvrzením od ING. Je možné uplatnit odpočet z obou potvrzení součtem, tedy v max.výši 12000,00 nebo musím 6000,00 odečíst od každého potvrzení nebo mohu uplatnit pouze platnou, tedy poslední smlouvu u AXA a uplatnit pouze 240,00Kč? Děkuji za odpověď. BK

doplatek pojistného

Doplatek na soc. a zdrav. pojištění za rok 2007 budou zaáčtovány jako výdaje na zajištění a udržení příjmů bo ne? děkuji.

vyřazení DHIM

Dobrý den, vedu DE a v rámci živnosti evidují DHIM jako např. video, rádio, mobil apod. Některé tyto položky již nepotřebují pro živnost a chci je vyřadit. Na druhou stranu je nechci ani zlikvidovat nebo prodat. Můžu si tyto věci po vyřazení ponechat pro svojí vlastní potřebu? Co se potom uvede do evidenční karty DHIM? Děkuji za odpověď.

stravenky

Dobrý den, FO podnikající v pohostinství a plátce DPH. Návštěvníci platí stravenkami, tato platba se zahrne do celkových tržeb a odvede DPH. Je to správně?Děkuji.