FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění výdajů procentem. K 5.7. 2008 jsem se odhlásila z podnikání, protože jsem od té doby důchodkyní. Neplatím od té doby zálohy ani na sociální a zdravotní. Ale ještě jeden příjem jsem obdržela v prosinci 2008. Tento příjem musím zdanit podle par.23 ZDP, jako příjem zvyšující zisk. Mohu na tento příjem uplatnit také paušální výdaje procentem. Účetní říká, že ne.
Jsem OSVČ a ptám se zda mohu tvořit rezervu a v jaké výši z daňového základu.
Dobrý den, pokud si uplatňuji na daňovém přiznání výdaje %, musím do Přílohy 1 DAP řádek 105 připočíst i zálohy placené na soc.a zdrav. a tím zvýšit výsledek hospodaření? Nebo vypočtu jen výdaje % a zálohy na DAP neuvádím?
Dobrý den. Rád bych se zeptal jakým daním (z převodu a z příjmu FO)podléhá příjem z prodeje bytu před ukončením období od jeho nabytí a trvalém bydlení za účelem následné koupě podobného bytu. Motivací je změna soběstačnosti dědy po úrazu, aby jej měla rodina nablízku a mohla o něj pečovat. Upřímné díky.
Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem, jakou daň zaplatím v případě prodeje jednoho bytu a násládné koupě jiného podobného bytu ("výměna" prodejem s následnou koupí). Tedy v jaké výši a v jakém termínu. Předem upřímně děkujeme.
V osobním vlastnictví mám byt 1+kk, je financován hypotékou, bydlím v něm já, můj přítel a roční syn. Momentálně jsem na RD, takže jsem bez příjmu a nemohu daňově uplatnit úroky z hypotéky. S tím se asi nedá nic dělat. Ale - byt je nám už malý, nicméně nechceme ho prodat (zatím nevíme, kde natrovalo zakotvíme), nýbrž rádi bychom ho pronajali a z nájmu platili nájem většího bytu, který si pronajmeme. Nájem, který dostaneme, bude jistě nižší, než nájem, který budeme platit, tedy nebudeme z něj mít (prakticky) žádný zisk. Vím, že fyzické osoby mají v dani z příjmu zahrnutý i příjem z pronájmu, je mi jasné, že když budu vlastnit více nemovitostí, tak v jedné bydlím a z ostatních mám zisk, který se zdaní. Co když mám ale jen jednu nemovistost, jen není postačující k bydlení celé rodiny, a musím ji tedy pronajmout, abych si mohla pronajmout jinou a větší? Budu nebo nebudu z ní platit daň (za předpokladu, že se časem vrátím do zaměstnání a mé celkové příjmy přesáhnou daňové zvýhodnění na poplatníka nebo jak se teď tomu říká)? Bylo by to dost paradoxní, ale i to se v českých zákonech stává... Děkuju za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda když si manžel uplatňuje na DP položku vyživovaná manželka. Kdy její přijem nesmí přesáhnout 68000. Manželka měla zaměstnání. Zda se v přehdledu manželky o přijmech za rok 2008 vychází z výdělku ÚHRN PŘÍJMU ZE ZÁV.ČINNOSTI A FUNKČ.POŽITKU nesmí přesáhnout 68 000, nebo ze ZÁKLADU DANĚ? děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zdanění vyplaceného podílu z rolnického družstva. Podíl rolnického družstva byl původně v majetku mojí babičky na základě restituce. Babička 10.8.2004 zemřela. Podíl zdědil můj otec a následně tento majetkový podíl převedl na moji osobu. Já jsem nyní v roce 10.1.2009 dostal podíl vyplacen, chtěl bych se tedy zeptat, jakým způsobem jsem povinen tento podíl zdanit a zda je nebo není osvobozen od daně z příjmu. Pokud je osvobozen do jaké části daňového příznání ho uvedu. Děkuji moc Pavel
Dobrý den, mám následující otázku: Vlastníme s kolegou na půl(nejsme v příbuzenském poměru) malý dům, který pronajíme. Rádi bychom, aby celý výnos z pronájmu objektu zdanil jen jeden z nás. Otázka je, zda-li je to možné a případně za jakých podmínek. Děkuji MC
Přeji dobrý den. Jsem klinický psycholog a v letošním roce jsem přesáhla obrat jednoho mil - budu se tedy muset přihlásit k DPH. Ze zákona jsem pochopila, že výkony zdravotních pojišťoven jsou osvobozeny od daně i s regulačními poplatky. Vykonávám ale také supervize - a to pro občanská sdružení pracující v oblasti prevence drog a dále pro státní instituci : Probační a mediační služba CŘ. Dále vykonávám soudně znaleckou činnost pro soudy. Jsou uvedené služby také osvobozeny od daně, nebo kam je mám zařadit. Děkuji Vám za odpověď
Jsem OSVČ a uplatňuji výdaje procentem z příjmů 50 %, manželka na mě dále převádí jako na spolupracující osobu příjmy ze svého podnikání, u kterého však může uplatnit výdaje pouze ve výši 40 %. Mohu si z této spolupráce uplatnit také 50 % jako u svého podnikání?
Dobrý den. Jaký formulář potřebuji k přiznání daně z finančního daru.Jsem fyzická osoba výdělečně činá.
Dobrý den , v roce 2008 jsem pracoval ll měsíců v závislé činnosti,pobíral jsem daňovou slevu ve výši 2070 Kč/měs. Od l.12.08 jsem v evidenci prac.úřadu. Prosím,mohu při ročním zúčtování záloh na daň provedeném v DAP uplatnit daň. slevu v plné výši,t.j. 24840 Kč /pracoval jsem pouze ll měs./ Děkuji. Pátek Jiří , patek.jiri@email.cz.
Dobrý den.2 roky bydlím v rodin.domě a nyní ho chci prodat a za získané peníze koupit v jiném kraji jiný r.dům.Jakou dan budu muset zaplatit.Dan z převodu,nebo z příjmů?Mohu dan požadovat zpět?děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat, zda si může manželka uznat slevu na dani(§35 ba odst.1 písm.b) na manžela, který v roce 2008 pobíral za měsíce 1-8 nemocenské dávky, dále mu byl přiznán ČID od 08/2008 (celkem ve výši Kč 38000) a za 11+12/2008 měl hrubý příjem ve výši Kč 34000. Počítá se do zdanitelných příjmů i částečný invalidní důchod? Děkuji
dobrý den,17 let jsem bydlel v domě,který jsem potom prodal.peníze jsem použil ke koupi jiného r.domu ve kterém bydlím.Musel jsem zaplatit dan z převodu nemovitosti.Je možné ji v tomto případě dostat zpět?
Dobrý den, prosím Vás může si odečíst DPH při nákupu materiálů na zakázku, kde je použit § 7 odst. 3, plnění mimo tuzemsko (nemovitost v Polsku), fakturace bez DPH. Děkuji
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jaká sazba DPH se uplatní v případě koupi a montáže sekčních garážových vrat do rodinného domu.Jedná se o modernizaci RD, garáž je součástí RD a RD splňuje podmínky sociálního bydlení v souladu s §48a zákona o dani z přidané hodnoty (celková podlahová plocha do 350m2). Máme několik nabídek na garážová vrata a každá nabídka počítá s jinou sazbou DPH. Děkuji za Vaši odpověď. Jitka Mládková
Dobrý den, chtěl bych Vám poděkovat za Vaši odpověď. A měl bych jen doplňující otázku. Pokud přeplatek na SP a ZP vrácený v roce 2008 dám na ř.101 daňového přiznání, považuje se to za příjem ze samostatné výdělečné činnosti. Ale podle § 7 zákona o dani z příjmů se považují za příjem ze samost. výdělečné činnosti pouze příjmy ze zeměd.výroby, ze živnosti atd. A chápu to tak dobře, že pokud by byl přeplatek na SP a ZP v ř.105, nezahrnuje se tento přeplatek do vyměř.základu pro výpočet SP a ZP? Můžete mi ještě v tomto nějak poradit, jsem z toho zmatený? Děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ (poradce) a pro výpočet daně z příjmu jsem dosud uplatňovala náklady procentem (nikoli ve skutečné výši). Nyní jsem však překročila hranici pro registraci k DPH. Mohu i v době, kdy budu plátcem DPH uplatňovat náklady procentem (pro daně z příjmu)? Děkuji