FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem jedním z mála úspěšných zaměstnanců, kteří na bývalém zaměstnavateli vymohli značný doplatek platu a vysoké úroky z prodlení. V průběhu správního řízení bývalý zaměstnavatel doplatek platu v roce 2006 zdanil a úrok vyplatil celý. V dalším průběhu správního řízení druhý doplatku v roce 2008 zdanil společně s úrokem z prodlení a navíc z obojího provedl srážky soc. a VZP. Nyní mám problém s daňovým přiznámím. FÚ zastává názor, že úrok z prodlení je příjmem ze závislé činnosti(samozřejmě s tím, že budu nucen doplatit daň za rok 2006).Já tvrdím, že je to náhrada škody - odškodnění a jako takový je úrok z prodlení osvobozen od daně. Samozřejmě daňové přiznání musím podat podle údajů v "potvrzení o zdanitelných příjmech...." bývalého i současného zaměstnavatele za koky 2006 a 2008 a proti rozhodnutí FÚ se budu odvolávat.Jak je ale opravdu s tím úrokem z prodlení. Nikde jsem nenašel žádnou judikaturu, ani rozsudek.
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat. Pokud občan Čr nebyl zamestnán po určitou dobu (cca 8 měsícu) či celý rok a ani nebyl veden na úřadě práce v roce 2008, zda-li má na slevu na poplatníka 2040 Kč za každý měsíc nárok? A zda-li je možné v ročním zúčtování částku žádat? Děkuji mockrát za odpověď, Čechmánek.
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat. Pokud občan Čr nebyl zamestnán po určitou dobu (cca 8 měsícu) či celý rok a ani nebyl veden na úřadě práce v roce 2008, zda-li má na slevu na poplatníka 2040 Kč za každý měsíc nárok? A zda-li je možné v ročním zúčtování částku žádat? Děkuji mockrát za odpověď, Čechmánek.
vedu danovou evidenci jsem fo a zajimalo by me jestli stale za r 2008 mohu uplatnovat do nakladu platby za socialni a zdravotni pojisteni .diky
Dobrý den, prosím o konzultaci: FO,podnikající ve sdružení,vedou PÚ,plátci DPH.V majetku sdružení byly 2 dodávkové automobily,při pořízení odpočet DPH u l.člena sdružení(ten,který vedl účetnictví za združení).Odpisy se dělily rovným dílem. V r.2008 automobily vyřazeny z OM(již byly odepsané),za několik dní prodány. Byla vystavena faktura(pro odvod DPH).DPH v přiznání odvedl 1.člen sdružení,ten, který v minulosti nárokoval odpočet.Do konce r.2008 nebyla faktura zaplacena. Postup v přiznání k DPFO: 1)Příjem z prodeje bude daněn podle §10. Bude daněn v r.2008,kdy byla vystavena faktura-výnos, nebo až při zaplacení(prodej majetku, který již nebyl v OM)? 2)Příjem z prodeje si oba členové rozdělí rovným dílem, když výdaje a odpisy během let také uplatňovali rovným dílem? Předpokládám, že ano. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o informaci ohledně přeplatků ZP a SP za rok 2007. Tyto přeplatky jsem si nenechala vyplatit, ale použila jsem je k zaplacení záloh ZP a SP za rok 2008. Musím tyto přeplatky, i když mi fyzicky nebyly připsány na účet, v roce 2008 uvést do příjmů? Pokud ano, jak je mám zaevidovat? Děkuji za odpověď
Dobrý den,jsem OSVČ-FO,lze doplatek na OSSZ a VZP za rok 2007 zaplacený v 2008 dát v daň.evidenci do nákladů?Děkuji
Dobrý den, odepisuji dlouhodobý hmotný majetek, respektive automobil a chci se zeptat, jestli mohu tento DHM vyřadit před úplným odepsáním? Děkuji
Dobrý den, podařilo se mi při používání elektronického bankovnictví omylem zaplatit soukromý výdaj z účtu organizace. Částku organizaci uhradím, ale nevím jak to zavést do účetnictví. Mohl bych to vyrovnat přes účet 378? Jedná se o neziskovou organizaci.
Dobrý den, mám dotaz ohledně zakoupeného ojetého osobního automobilu ,,Škoda Fabia" z autobazaru v hodnotě 120 000 Kč. Když tento koupený automobil zařadím do obchodního majetku mohu si uplatňovat odpisy? A také mě zajímá jestli si mohu udělat odpočet DPH, když tento automobil není nový? Jinak jsem plátce DPH. Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, v jakých případech se používá progresivní odepisování dlouhodobého majetku u účetních odpisů? Řekl bych, že je to docela nevýhodné např. oproti degresivnímu odepisování. Děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kdy zaměstnavatel vyplácí případný přeplatek na dani? Manžel je zaměstnancem, jiný příjem nemá, DP za něj podával zaměstnavatel. Ve výplatě za měsíc únor žádné vyúčtování daně nemá. Přiznání podepisoval v měsíci lednu. Děkuji M.
Dobrý den, může si zaměstnanec,který má příjmy jen od jednoho zaměstnavatele a který zapomněl požádat o roční zúčtování svého zaměstnavatele,sám podat daňové přiznání na finanční úřad a zúčtovat si tak zálohy na daň a vrátí mu finanční úřad přeplatek daně? Děkuji
Dobrý den pane Doktore, mám otázečku. Jako soukromá osoba,jsem koupila nemovitost,která byla v zástavě banky CS(ve výši 1880 tisíc korun),já jsem si vzala přesně v takové výši hypotéku a dluh jsem za prodávajícího uhradila ,na základě kupní smlouvy přímo bance(ČS) na účet. Tudíž prodávající neobdržel,žádnou finanční hotovost. V kupní smlouvě máme bod,že daň z převodu nemovitosti zaplatí prodávající. Já jako kupující,ale vím,že prodávající je v tento moment bezdomovec,což znamená,že daň platit určitě nebude(dluží i u jiných instituci). Prosím poraďte ,co já jako kupující,teď s tím? Je smlouva nadřazena nad zákon? Nebo se mám dohodnou s FU? Děkuiji moc
dobrý den,nevím jak na daně jsem na mateřské dovolené,pobírám sociální příspěvky(na malou,na bydlení)a přišlo mi na odečet úroků zaplacených na hypotéku,chtěla bych se zeptat kolik bych mohla mít maximálně příjem (brigáda)abych nepřišla o zmíněné dávky a zároveň mohla odečíst tu hypotéku.moc děkuji ZG
Dobry den, chcela by som sa spytat, na ktory FU mam podat DP za rok 2008. Pracovala somv Prahe do 9/08 na TPP, v sucasnosti som zas studnetkou na Slovensku. Byvala som na Prahe 5 - Stodulky, mam teda adresovat svoje DP na FU Praha 5? Trvaly pobyt mam na Slovensku, v CR som nemala vybaveny prechodny pobyt ani nemam iny doklad (najomnu zmluvu). Dakujem Vam velmi pekne za odpoved! S pozdravom Juliana Rečlová
Dobrý den, v případě prodeje nemovitosti je poplatníkem daně z převodu nemovistostí prodávající (převodce). Kupující (nabyvatel) je v tomto případě ručitel. Lze nějakým způsobem ochránit kupujícího před možností, že bude muset tuto daň zaplatit za prodávajícího v případě, že prodávající úmyslně nepodá daňové přiznání a daň nezaplatí? Děkuji.
Slevy na dani. Chci se zeptat na slevu na dani, v zákoně je uvedeno - sleva - 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 38 040 Kč. Se svojí družkou žijeme ve společné domácnosti a v lednu 2008 se nám narodila dcera. Během roku pobírala PPM a následně RP. Vztahuje se tato sleva i na druha a družku nebo jen na manžele. Jestliže ne tak proč, když se jedná o to samé jen nemáme papír, že jsme manželé. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem studentkou a nastupuji na brigádu, kde jsem podepsala dohodu o provedení práce. Předpokládám odměnu cca 9.000 Kč. Žádné prohlášení o dani jsem však nepodepisovala. Prosím o vysvětlení, jak bude tento můj příjem zdaněn, jestli budu muset podávat daňové přiznání, či budu moct uplatnit nějakou slevu na dani. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se zeptat jestli osoba s trvalým bydlištěm na Slovensku, podnikající v ČR může při výpočtu daně z PFO uplatnit slevu na dani nejen za sebe, ale i za dítě a manželku, která už neni na mat. dovolené, ale je v domácnosti. Podotýkám, že manželka i dítě v ČR nebydlí. Děkuji.