FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci se zeptat, jsme manželé, každý máme svoji živnost (rozdílné IČO), manžel měl firmu, ve které jsme od 1.7.2008 spoluvlastníky. V říjnu 2008 manžel činnost přerušil a jsem vlastníkem já. Nevím, kdo má za jaké období podat přiznání k dani z příjmu FO a jak je to s majetkem? Kdo ho uvede do přiznání? Děkuji za odpověď Eliška
Dobrý den, v roce 2008 jsem ukončila podnikání dne 4.7.2008 a od 5.7.2008 jsem důchodce bez jiných příjmů než důchod. Mohu si uplatnit slevu na poplatníka v plné výši t.j. 24 840,-Kč?
Dobrý den, jsem OSVČ, stále podávám d.přiznání, nežádal jsem v minulosti o vrácení přeplatků,kolik let zpět mohu žádat o jejich vrácení,na jednom int.foru jsem našel informaci, že se nevrácené přeplatky stále automaticky započítávají jako zaplacená záloha, po kolika letech může stát nevrácené přeplatky stornovat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pronajímám byt od loňského listopadu podle § 9, na který čerpám hypotéku. Oproti příjmu uplatňuji skutečné výdaje. Mohu do těchto výdajů zahrnout i úroky z hypotéky? Byt se nenachází v místě mého bydliště. Mohu do výdajů zahrnout i jízdné (vlak), které jsem zaplatil při příležitosti předání bytu a následné kontrole ko konci roku? Dále bych se rád zeptal, pokud bych se rozhodl byt za několik let prodat, platil bych z uplatňovaných odpisů daň, kolik by tato daň činila % a popřípadě je možné se této dani nějakým způsobem vyhnout (např. investicí do další nemovitosti). Děkuji za odpověď.
Manžel měl za rok 2008 hrubý příjem 246 000,- Kč,měsíční slevu na dani měl 2 070,- Kč,uplatňuje slevu na manželku,která neměla příjem přesahující 68 000,- Kč a penzij.připojištění zaplatil ve výši 7 032,- Kč.Chtěla bych vědět,kolik mu bude činit přeplatek daně za rok 2008,zaplacené zálohy daně má asi 24 700,- Kč.Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda manžel musí platitzdravotní a soiální, v případě, že začne podnikat a současně zůstane zaměstnán v podniku, kde za něj sociální a zdratovní platí.V případě, že bude soc. a zdravotní muset platit, od jaké výše výdělků se platí a kolik %.Děkuji
Dobrý den. Tento rok jsem prodal byt v OV,který jsem nadobudl r.2005,z poloviny sumy jsem doplatil hypotekárni uvěr a s maželkou jsem následne koupili RD.Můžu uplatnovat slevu na dani?(napr.zda se může od prodejní ceny odečist doplacení hypoteč. uvěru etc.) Dekuji.
Dobry den, rada bych se zeptala na radu ohledne priznani dane z pronajmu. Na uzemi CR vlastnime rod. dum, ktery jsme v roce 2008 pronajimali po dobu 6 mesicu. Zijeme ale mimo CR, kde manzel (cizi statni prislusnik) pracuje a i odvedl dane z prijmu. Ja jsem minuly rok byla v domacnosti. Muzeme ted v CR priznat jen dan z pronajmu na moje jmeno nebo jsme tak meli ucinit v zemi, kde ted zijeme? Dekuji Vam predem a jsem s pozdravem, Dagmar Chovet
Dobrý den, pane doktore, prosím o Váš názor na následující věc: S.r.o., s předmětem činnosti též "Grafické a kreslířské práce". V praxi se vlastně jedná o grafické studio, které též kompletně graficky zpracovává časopisy. Jde mi to, že s.r.o. má jediného společníka a ten pro společnost, jako autorskou činnost (zdaňovanou u něho jako u fyzické osoby), dodává "samotné nápady, koncepci" (nevím, jak lépe to teď napsat), které připraví tak, aby je s.r.o. mohla (technicky)implementovat do samotného časopisu. Společník fakturuje s.r.o. cenu spíše nižší než obvyklou v daném místě a čase, rozhodně ne vyšší. Ve společnosti má společník uzavřenu pracovní smlouvu, je tedy ve standardním pracovním poměru, jako project manager. Prosím o Váš názor, zda je možno takto postupovat. Vím, že tato problematika je křehká. Velmi děkuji za Váš čas a zůstávám se zdvořilým pozdravem, Lenka Hrdinová
Dobrý den, ráda bych se zeptala v jaké výši se daní příjmy z pronájmu. Vlastním dům a chci zde pronajmout jednu místnost jako kancelář. Ráda bych, aby mi zbylo po zaplacení daní alespoň 5 000 Kč, jaká by měa být koncová cena za pronájem? Úhradu energií (elektřina, voda)se bude platit zvlášť. Nemovitost se nachází v centru České Lípy. Děkuji za odpověď.
Dobrý den vyplňuji poprvné formulář pro OSSZ,od 01.01.-31.08.jsem byl student,od 01.09.-30.09.jsem byl veden na ÚP a od 01.10.2008 jsem začal podnikat.Příjmy po odpočtu výdajů jsou 36500,-.Nevím si rady s řádkem č.28,opravdu tam musím uvést částku 64680,-Kč??Děkuji za odpověď
Dobrý den, účetní mého manžela mě neuvedla do jeho DP jako vyživovanou osobu. Byla jsem část roku na rodičovské dovolené a část na mateřské s druhým dítětem /můj příjem z PPM byl za rok 2008 menší než 68000 Kč/. Teď nevím, zda je nutné podat opravné DP? Nebo stačí, že přepočet udělá můj zaměstnavatel za mě u mého DP /něco jsem podepisovala.../ a tím je vše vyřešeno? Děkuji za odpověď. E.Poláková
Je možné, abych jako OSVČ neměl žádnou daň? V r.2008 jsem vydělal 200tis., paušální výdaje (50%). Takže zbývá cca 100tis. 15% daň je cca 15tis. Žádné zálohy jsem neplatil. Odečtu-li za poplatníka něco přes těch 24tis., znamená to, že nemám žádnou daň? Děkuji za odpověď!
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně slevy na dani. V roce 2008 jsem pobírala necelé 4 měsíce PPM, po zbytek roku rodičovský příspěvek. Rovněž mi byla od zaměstnavatele vyplacena dovolená. Potřebuji vědět, zda si manžel může na mě uplatnit slevu na dani. Můj max. příjem může být 68 000 Kč. Počítá se do tohoto příjmu i PPM? Pokud ano, do výše 68000 se nevejdu. A do tohoto příjmu se mi rovněž bude zahrnovat vyplacená dovolená, tzn. hrubá mzda nebo čistá mzda? Moc děkuji! LJ
Dobrý den, Jsem majitelka činžovního domu. Nájemci, který platil regulované nájemné, byt s mým souhlasem zrekonstruoval na vlastní náklady a v roce 2008 se odstěhoval, jsem zaplatila odstupné. Nyní byt pronajímám za daleko vyšší nájemné. Mohu si dát vyplacené odstupné do nákladů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je možné vystavovat faktury ve dvojí měně? Jedná se mi o to, zda lze pro zahraniční firmu vystavit fakturu např. v UDS i CZK, kde by částka byla převedena podle daného kurzu v den vydání faktury (kurz i datum kurzu by byly na faktuře uvedeny) a firma by mohla zaplatit ve měně, která by jí vyhovovala. Lze to takto provést?
Dobrý den, mám dotaz, při vyplňování DP známý pracoval 1 měsíc, 2 měsíce byl na Úřadu práce a 9 měsíců jako OSVČ. Je možné odpočítat 24.840,- Kč, ze zaměstnání nemá potvrzený doklad. Děkuji D. Růžičková
Dobrý den, ráda bych se zeptala na problémy spojené s DPFO a uplatnění výdajů procentem.Příjmy se týkají pouze § 7. V roce 2007 byly výdaje v DPFO v prokazatelné výši a mimo jiné koupil i nový nákl.automobil, na kterém uplatňuje odpisy. Pro rok 2008 by bylo výhodnější uplatnit výdaje procentem a nejsem si jistá, jestli může i přesto, že loni začal odepisovat investiční majetek.Prosím o radu, na co nesmím zapomenout a zda to vůbec jde. Z § 23 odst.8 Zákona o daních z příjmů moc chytrá nejsem. Děkuji za odpověď Tůmová Milena
Dobrý den, podle §10 (ostatní příjmy) daním příjmy z obchodování s akciemi. Tento rok mi v akciích vznikla ztráta. Obchoduji také s komoditami. V komoditách mám tento rok zisk. Můj dotaz je jestli mohu zisk v komoditách snížit o ztrátu z akcií? Nebo musím v příloze číslo 2 daňového přiznání tyto příjmy rozlišit? Pak bych tedy nemohl zisk z komodit snížit o ztrátu z akcíí a tento zisk zdanit celý. Děkuji za odpověď
Jak dlouho po ukonceni cinnosti v.o.s.jsem povinna podavat danove priznani?Staci prohlaseni,ze cinnost byla pozastavena a jiz nepodnikam?Jak dlouho se musi schranovat podklady pro ucetnictvi?Jak zrusit v.o.s.?Cinnost pozastavena v kvetnu 2002.Dekuji.