FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Elena

Silniční daň

Dobrý den. FO (občan) vlastní OA OCTAVIA. Nyní ho chce pronajmout (nájemní smlouva) na několik měsíců s.r.o. pro jeho potřeby. Kdo bude platit silniční daň? Bude ji vůbec někdo platit?děkuji

Daň z nabytí nemovitých věcí při směně

Dobrý den, mám dotaz k výpočtu daně z nabytí nemovitostí vyplývající ze směnné smlouvy. Byli jsme vlastníky domu a směnili jsme jej za byt + doplatek (druhá strana si brala na doplatek hypotéku). Jak by měla být vypočtená daň pro obě strany ? Děkuji za odpověď.

Přivýdělek k důchodu

Kolis si můžu vydělat k starobnímu důchodu?

Daň z Přijmu FO - vypořádání spoluvlastnického…

Daň z Přijmu FO - vypořádání spoluvlastnického podílu na nemovitosti nabytý děděním. Dobrý den, mám poměrně specifický dotaz, který by asi nejlépe dokázal zodpovědět nějaký metodik Finančního úřadu. Maminka měla pozemky ve vlastnictví od roku 1997, cca od roku 2005 začali stavět dům. Od roku 2009 v něm bydleli a platili také domovní daň. Kolaudace byla v roce 2012. Pak maminka těžce onemocnila již se nestihl podat vklad na katastr. Ten proběhl až po dědickém řízení v roce 2013 jako podílové spoluvlastnictví mé a mojí sestry. Chtěl bych od ní její podíl odkoupit. Bude to osvobozeno od daně z přijmu FO dle: §4 - osvobození od daně (1) b). b) příjem z prodeje nemovitých věcí neosvobozený podle písmene a), přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem dobu 5 let; doba 5 let se zkracuje o dobu, po kterou byly tyto nemovité věci prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele v případě, že jde o prodej nemovitých věcí nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem, nebo o dobu, po kterou prodávající vlastnil pozemek, jenž byl předmětem výměny v rámci pozemkových úprav, v případě prodeje pozemku nabytého výměnou od pozemkového úřadu, tato doba se započítává i do doby, která běží od vyřazení vyměněného pozemku z obchodního majetku; Jak se může prokázat, od kdy měla maminka dům ve vlastnictví, když nebyl zapsán v katastru? Vlastnictví domu by se údajně nemělo prokazovat jen zápisem do katastru, ale od vzniku stavby jako věci v právním smyslu. Lze toto prokázat např. právě placením daně z nemovitosti (domovní daně). Myslím, že by Finanční úřad neměl mít na vlastnictví z pohledu obou daní dvojí pohled. Děkuji

Je nutný pro pořádání příměstského tábora (1x za…

Je nutný pro pořádání příměstského tábora (1x za rok - 5 dní) živnostenský list?

Dobrý den, nepomohli byste mi prosím spočítat…

Dobrý den, nepomohli byste mi prosím spočítat následující příklady? Hlavně tedy příklad 4,5. Děkuji mockrát předem 1) Poplatník byl zaměstnán v měsící listopadu 2014 na základě pracovní smlouvy. Příjem za měsíc listopad činil 19 800 Kč. Poplatník podepsal prohlášení k dani. Zaměstnavatel poskytl poplatníkovi bezplatně v měsíci listopadu osobní automobil na služební a soukromé účely. Vstupní cena automobilu činí 356 000 Kč. Poplatník je ženatyý, vyživuje 2 nezletilé děti a manželka měla příjem za rok 2014 ve výši 30 020 Kč, Vypočítejte zálohy na daň z příjmů že závislé činnosti a výši čisté mdy za jednotilivé měsíce. 2) Společnost BM a. s., vykázala za rok 2014 výsledek hospodaření 1 200 000 Kč. Z účtů účtové třídy 5 (Náklady) jsou kromě jiných nákladů evidentní: Náklady na reprezentaci 80 000 Kč Zaplacené smluvní pokuty 40 000 Kč Uhrazené penále vyměřené finančním úřadem 16 000 Kč Účetní odpisy 300 000 Kč Společnost vykázala v roce 2007 daňovou ztrátu ve výši 200 000 Kč a v roce 2009 ve výši 420 000 Kč. Ani jednu z těchto ztrát dosud neuplatnila. Daňové odpisy činily celkem 250 000 Kč. Vypočítejte daň z příjmů právnických osob, uveďte datum, do kdy musí společnost podat DP a zaplatit daň, v případě povinnosi platit zálohy, tak jejich výši a zálohové období. 3) Pan čejka je zaměstnancem společnosti Marys s. r. o.. Od této společnosti mu plynul pravidelný roční úhrn zdanitelných příjmů dle § 6 byl 414 000 Kč, zaměstnavatel zaplatil pojisté nad rámec danitelných příjmů 140 760 (SP a ZP). Na zálohách panu Čejkovi srazili celkem 83 340 Kč. Pan Čejka vyživuje 2 děti, na které uplatňuje daňové zvýhodnění. Zároveň si pan Čejka platí na základě smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem každý měsíc pojistné ve výši 1 000 Kč. 4) Poplatník byl zaměstnán v měsíci březnu 2014 na základě pracovní smlouvy. Příjem za měsíc listopad činil 35 800 Kč. Poplatník podepsal prohlášní k dani. Zaměstnavatel poskytl poplatníkovi bezplatně v měsíci listopadu osobní automobil na služební a soukromé účely. Na soukromém životním pojištění bylo zaplaceno jedné pojištovně 8 000 Kč a druhé 25 000 Kč. Vstupní cena automobilu činí 250 000 Kč. Poplatník je ženatý, vyživuje 5 nezletilých dětí a manželka měla příjem za rok 2014 ve výši 30 020 Kč. Vypočítejte zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti a výši čisté mzdy za jednotlivé měsíce. 5) Společnost BM a. s., vykázala za rok 2014 výsledek hospodaření 1 200 000 Kč. Z účtů účtové třídy 5 (Náklady) jsou kromě jiných nákladů evidentní: Náklady na reprezentaci 80 000 Kč Škoda způsobená firmě a od pojišťovny nahrazeno 2 500 Kč 45 000 Kč Zaplacené smluvní pokytu 40 000 Kč Uhrazené penáe vyměřené finančním úřadem 16 000 Kč Účetní odpisy 300 000 Kč Společnost vykázala v roce 2007 daňovou ztrátu ve výši 200 000 Kč a v roce 2009 ve výši 420 000 Kč. Ani jednu z těchto ztrát dosud neuplatnila. Daňové odpisy činily celkem 250 000 Kč. Na záloze bylo zaplaceno 5 000 Kč. Vypočítejte daň z příjmů právnických osob, uveďte datum, do kdy musí společnost podat DP a zaplatit daň, v případě povinnosti platit zálohy, tak jejich výši a zálohové období.

Prodej zděděného pozemku

Dobrý den, dědila jsem v roce 1980 ve třetí skupině (spolubydlící). Nyní probíhá dodatečné dědické řízení na malý pozemek, který chci obratem prodat. Budu platit daň s příjmu, když jsem měla dědit již v roce 1980? Jaká hodnota bude základem pro případnou daň?_ Děkuji Věra

Darování nemovitosti dceři

Dobrý den, mám prosím dotaz..moje matka kupuje nemovitost, bude na katastru pouze ona zapsaná jako majitelka. pokud by mi třeba za půl , za rok nemovidtost darovala-budeme platit darovací daň?? Podotýkám, jsem její vlastní dcera...děkuji Vám za odpověď,. Lacinová

Darování pozemku

Dobrý den, s přítelkyni jsme si koupili pozemek ale kvuli financování jsme ho museli napsat na ni. rozestavěnou stavbu máme zapsanou na nás oba a teď banka kvuli hypotéce žádá abychom měli pozemky napsané na nás oba. Když mi přitelkyně daruje polovinu pozemku jaká tam bude dan nebo jak se dá osvobodit od daně. Děkuji

Podnikání při HPP

Dobrý den, chci se zpetat na založení živnosti při HPP. Jsme státním zaměstancem - pedagog. Chci si založit živnost - zprostředkování obchodu a služeb. Roční zisk odhaduji max. 20 000Kč. Budu platit zdrav. a sociální pojištění? Lze vše vyřídit na příslušném živnostenském úřadě? Děkuji.

Dobrý den, kupoval jsem byt na hypotéku s bývalou…

Dobrý den, kupoval jsem byt na hypotéku s bývalou přítelkyní. Po rozchodu byla hypotéka převedena na mne. Nicméně na katastru ještě zůstává veden její spoluvlastnický podíl a samozřejmě zástavní právo Banky. Teď bychom chtěli její podíl převést na mne, ale netušíme jak. Je jediné řešení darovací smlouvou a podáním návrhu na katastr? A jak je to v tom případě s daní z příjmu? Děkuju za odpověď. TV

Rodičovský příspěvek a pojistné

dobrý den.mám dvě malé děti (pět a rok a půl) a nyní jsem nastoupila na plný úvazek do práce (děti hlídá jejich babička). pobírám rodičovský příspěvek. mateřskou mám nuceně do 4 let věku mladšího dítěte, tzn ještě cca dva a půl roku. chci se zeptat, jak je to v tomto případě s placením daní a sociálního a zdravotního pojištění? zda se normálně platí z platu, nebo to dále platí stát?děkuji za info.

Dobrý den, s manželem jsme vlastnili nebytové…

Dobrý den, s manželem jsme vlastnili nebytové prostory, které měl manžel v obchodním majetku. Já ne, ale podnikala jsem v těchto prostorách. Po rozvodu jsem ukončila živnost a prostory jsme kvůli majetkovému vypořádání prodali. Musím platit daň z příjmu i já ze svého podílu?

zůčtování daně

Dobrý den, jsem momentálně na rodičovské dovolené. Žádala jsem zamětnavatele o roční zúčtování daně za rok 2013. Byla mi předána výplatní páska za únor 2014, na které je uvedena vrácená daň. Dosud mi však nebyla vyplacena. Zaměstnavatel je momentálně v insolvenci, chtěla jsem proto na ÚP podat žádost o uspokojení mzdových nároků, ale bylo mi tam řečeno, že žádost není možné podat (respektive podat ji můžu, ale bude zamítnuta), pokud je hrubá mzda za daný měsíc 0,-. Ráda bych se proto zeptala, jestli je možné se nějak dostat k penězům, kdteré mi patří (zaměstnavatel je pravděpodovně dostal od FÚ, ale mně je nevyplatil). Velmi děkuji.

Dobrý den. Od listopadu 2012 jsem měla nárok na…

Dobrý den. Od listopadu 2012 jsem měla nárok na starobní důchod. Jelikož podnikám,tak jsem si o něj nepožádala,vím že mohu požádat až 5 let zpětně. Nyní(v roce 2014)jsem požádala o přiznání starobního důchodu zpětně od 1.1.2013 tak,jak mě to doporučila pracovníce na OSSZ. Přišlo mi rozhodnutí o důchodu s datem od 1.1.2013. Nyní zpracováváme daňové přiznání a účetní mií sdělila,že tím,že jsem požádala zpětně o důchod od 1.1.2013 ,nemám nárok na slevu na poplatníka. Kdybych prý požádala zpětně od 2.1.2013,tak bych slevu mohla uplatnit. prosím o radu,zda je možné ještě požádat o změnu přiznání důchodu od 2.1.2013 místo od 1.1.2013. nebo je možné požádat o nějakou výjimku? Eva

Daňový bonus

Dobrý den, prosím o informaci k daň. zvýhodnění na dítě. Narodí se nám šesté dítě. Jak se uplatňuje sleva na dani, resp. bonus, pokud je strop 60.300 Kč u rodin s vyšším počtem vlastníchm, nezletilých dětí? Jsem zaměstnanec a manželka na mateřské. Děkuji za odpověď.

Výdělečná činnost

Dobry den, letos absolvuji VOŠ a podle zákona "přestávám být studentem dnem následujicím po úspěšném absolvování absolutoria" (tj. někdy 19 června) a dál na vysokou školu jít neplánuji a pracuji na DPČ s příjmem cca 6000Kč/měsíc. Jestli to dobre chapu tak musim od 1.7 oznamit zamestnavateli, ze nejsem student a at za me plati zdravotní pojištění dle minimálního vyměřovacího základu. Co by ale bylo v pripade kdybych mel DPC s prijmem do 2500 (bere se to jako vydelecna cinnost nebo by za me platil pojisteni stat? To stejne me zajima s dohodou o provedeni prace s prijmem do 10000kč za mesic. Předem děkuji.

Daň z nabytí nemov. věcí při prodeji bytu

Dobry den, zdedila jsem byt v osobnim vlastnictvi a byt byl v roce 2014 jiz na katastru na mne prepsan. Nemam tam trvale bydliste.Byt bych chtela letos prodat a z techto penez bych chtela poridit druzstevni byt.Zajima mne, jak je to s placenim dane z prevodu nemovitosti v pripade prodeje bytu v osobnim vlastnictvi, kde nemam trvale bydliste. Dekuji za odpoved.

Dobry den, v dubnu jsem pracoval na dpp.…

Dobry den, v dubnu jsem pracoval na dpp. soucasti smlouvy bylo, ze zamestnanci budou hrazene cestovni naklady 3,5kc/km. Cetovne tedy prisluselo 1500kc a casova mzda 3000kc. Celkem tedy 4500kc. Chtel bych se zeptat zda se dani cestovni naklady rovnez 15%. Domnival jsem se, ze cestovni naklady nejsou predmetem dane z prijmu. Za odpoved predem dekuji. S pozdravem. Rene

Omezení vydajových paušálů a spolupráce

Pokud OSVČ ke svému podnikání využívá spolupracující osobu, jak se chápe strop 2mio Kč pro použití paušálních nákladů (nyní pro 40%, v budoucnu pro všechny skupiny nákl. paušálů). Například, jestliže OSVČ bude mít příjem 3mioKč a rozdělí své příjmy a náklady v poměru 50% na spolupracující osobu, může stále použít nákladový paušál? Odvozuje se stropní hranice příjmu 2mio před rozdělením na spolupracující osobu (v uvedeném příkladu 3mioCzk), nebo až po rozdělení (v uvedeném příkladu 1,5mioCzk)? Děkuji