FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost danit příjem

Dobrý den pane doktore, jako soukromá osoba jsem prodala tiskárnu a počítač ve výši 50 000,-Kč podnikateli, musím jej zdanit?Děkuji

příjmy pro daň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se do příjmů OSVČ za rok 2008 zahrnuje i částka faktur, které sice byly vystaveny v prosinci 2008, ale jejich úhrada proběhla až v lednu 2009? Pokud ano, v které části daňového přiznání se tato položka objeví? Děkuji za odpověď Jana Jeřábková

povinnost podat přiznání

Jako důchodce mám roční důchod 198886.-Kč.Další příjem nemám. Je nutno přesahujících 8886.-Kč danit, když po odpočtu na poplatníka a snížení základu z pojistného živ.pojištění nedosahuji limitu 198tis.Kč? Musím i v tomto případě podat daňové přiznání? Děkuji Bezděk

daňový bonus

Dobrý den, může si podnikatel, který je ve ztrátě a nemá žádné příjmy ze závislé činnosti, uplatnit daňový bonus na vyživované děti? Děkuji za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mohu si od daňového základu odečíst úroky z hypotéčního úvěru na byt i v případě že v tomto bytě nemám trvalý pobyt? Ze zákona o dani z příjmu si myslím to úplně jasné není a myslím si že to není nutné, ale jistý si nejsem. Děkuji za odpověď

stravenky

Prosím o zaslání informaci k problematice poskytování stravenek zaměstnavatelem. Účtuji v DE. Děkuji.

vyrovnání daně

Dobry den, som obcan SR, studujem VS a pracujem na plny uvazok v Brne. zamestnany som od 1.6.2008 az do dnes a ziadne ine prijmy som v roku 2008 nemal ani v CR ani nikde inde. Chcel by som sa spytat, ako je to z rocnym vyuctovanim dane? u zamestnavatela sme v unoru podpisovali "ruzove papiere". vysledkom mojho zuctovania je preplatok a teda by mi mal byt vrateny. lenze tym, ze som obcan SR, tak mi tento preplatok neprisiel na ucet s vyplatou, ako ostatnym kolegom (obcanom CR). zamestnavatel mi vydal akurat potvrdenie o zdanitelnych prijmoch za rok 2008 a ze s tymto mam ist na danovy urad. je mojou povinnostou podat danove priznanie v CR? kto mi vrati preplatok na dani? mam na neho ako obcan SR narok? trvaly pobyt mam na slovensku, ale v podstate 90% dni v roku som v CR. mozete mi prosim poradit ako dalej postupovat? dakujem

běžný účet

Dobrý den, vedu daňovou evidenci a nějaké platby platím hotově, nějaké přes účet, který používám i pro soukromé účely. Musím platby na účet dokládat výpisy? Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, mám příjem ze závislé činnosti jako zaměstnanec a navíc mám příjem z pronájmu zemědělských pozemků ve výši 300 Kč za měsíc, tedy 3600 Kč za rok. Jsem povinna tento příjem navíc danit? Nekde jsem se dočetla, že jako zaměstnanec jsem od danění tohoto přímu do výše 6 tisíc za rok ozvobozena. Dále bych se chtěla zeptat kdy a pro koho platí osvobození od daně z přímu z přivídělku do výše 15 000 a 20 000 Kč za rok. Děkuji předem za Vaši odpověď.

přepočet měn

Dobrý den. OSVČ má příjmy ze zahraničí.Jaký se používá kurz na přepočet na Kč ? 1) Dle kurzu zahraniční měny v den připsání na účet 2) Dle průměrného kurzu za uplynulý rok, který je uveden v cenovém věstníku. Děkuji. Štěpánová

spolupracující osoba

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jako OSVČ může převést příjmy na syna /vysokoškolák/ jako spolupracující osoba a co plyne pro něj. Nemá živonostenský list, může uplatňovat výdaje procentem vůči příjmům, odvede se z částky pro zdanění sociální i zdravotní jako u OSVČ? Jaké si může uplatňit odpočty?

dodatečné přiznání

Dobrý den Chtěl bych letos uplatnit výdaje procentem z příjmu.Jak jsem se zde dočetl mám z minulého roku zásoby a závazky a ty je třeba dodanit.Daní se na daňovém formuláři za rok 2007 nebo na 2008. Předem děkuji Jura

sleva na studenta

Dobrý den Syn studuje VŠ mohu na něho já ve svém daňovém přiznání odečíst 4020,- kč ?

výdaje procentem

Dobrý den, OSVČ chce uplatnit v DAP výdaje procentem (revizní technik = řemeslná živnost). V rámci svého oprávnění také školí obsluhy zařízení. Lze příjmy ze školení také zahrnout do řemeslné živnosti? Děkuji a přeji pěkný den. Květa N.

povinnost platit pojistné

Dobrý den, můj otec 80 let starobní důchodce, pobírá kromě starobního důchodu ještě doživostní důchod z pojištění ve výši 912 Kč/měsíčně. Důchod z pojištění přiznává pro rok 2008 jako příjem podle par.10 ZoDP FO, vypočtená daň je 0. Marně ale hledám, zda má za rok 2008 povinnost z tohoto příjmu platit i důchodové a zdravotní pojištění a registrovat se jako jejich plátce, pokud ano, kde najdu více informací (sazby, způsob úhrady). Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď. Helena Turková

základ daně

Dobrý den, zdědil jsem stavební parcelu a se sousedem jsem se domluvili, že mi prodá ještě pás 30x3 m svojí zahrady,kvůli přístupové cestě na mojí parcelu, domluvili jsme se na ceně 20 000,- Chtěl jsem se Vás zeptat jak je to v tomto případě s daní z převodu nemovitosti,četl jsem že jsou to tři procenta z ceny, bude to tedy 600,- ??? Nebo je třeba nechat zpracovat cenový odhad tohoto pozemku?? Při dědickém řízení už cenový odhad na m2 naší parcely byl zpracován, tudíž jsme vycházeli z toho,že m2 sousedovy zahrady má stejnou hodnotu, jako m2 té naší.

sleva na poplatníka

Dobrý den, nejsem OSVČ a nemám jiný příjem než z pronájmu, nejsem student ani důchodce. Mohu v daňovém přiznání na sebe uplatnit slevu na poplatníka 24.840,-? Děkuji.

odměna

Dobrý den, organizační složka zahraniční firmy - vedoucí si chce vzít nějakou odměnu, jak toto zaúčtovat? Lze ještě za rok 2008?Děkuji.

odpočet ztráty

Dobrý den, v loňském roce jsem 11 měsíců pracoval jako zaměstnanec. Poslední měsíc jsem zahájil činnost jako OSVČ. Zahájení podnikání si vyžádalo značné náklady, příjmy byly prakticky nulové. Mohu ztrátu z podnikání započítat do daňového přiznání společně s příjmy ze závislé činnosti? Děkuji.

dodanění ŽP

Dobrý den, od roku 2006 jsem na mareřské (ted už rodičovské) dovolené. Koncem roku 2007 jsem z finančních důvodů ukončila životní pojištění, které jsem v předchozích letech využila ke snížení základu daně ( v r.2005 – 11,486,- Kč a v r.2006 – 12,292,- Kč).V roce 2005 o přeplatek na dani ve výši 2,480,-Kč jsem nežádala.Základ daně byl snížený pouze o základní nezdanitelnou částku 38,040,-Kč a výšě uvedenou částku pojištění. Měla jsem v daňovém přiznání za rok 2007 uvést jako můj jediný příjem částku 23,778,-Kč podle §10? Jestliže ano a já tak neučinila, lze to napravit v letošním daňovém přiznání? Děkuji za pomoc