FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost podat přiznání

Dobrý den. Jsem důchodce s ročním důchodem 130.000,- Kč a zdědil jsem cca 2000 m2 pole které je v pronájmu družstva. Toto družstvo za mě platí daň z nemovitosti a mě platí cca 2.500,- Kč za rok nájemného. Současně mám příjem cca 1.200,- Kc za rok z pronájmu sklepního prostoru v našem panelovém domě. Předpokládám, že nemusím vyplňovat žádné daňové přihlášení. Za odpověď předem děkuji. J. Teplý

výhody založení s.r.o.

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, jaké výhody přináší založení společnosti s ručením omezeným oproti klasickému podnikání na živnostenský list? Četl jsem, že snad s.r.o. mají levnější pojištění, než živnostníci, ale nevím, v jakém slova smyslu se to přesně myslí. Děkuji za dotaz.

úroky z úvěru, odpočet DPH

Dobrý den, dotazy. 1) může s.r.o. mít hypotéční úvěr a uplaťňovat si úroky jako daňově uznatelné? 2)o hypotéce v s.r.o.se účtuje jako o každém jiném úvěru nebo je to jako leasing? Tzn. že majetek bude možné buď odepisovat nebo měsíční splátka rovnou do nákladů jako u leasingu, 3) Fa z roku 2008, již nelze dát v s.r.o. do nákladů roku 2009, stejné je to i s DPH (DPH za 12-2009 nelze uplatnit ve 2-2009)bude to jen platba závazku? Děkuji za Vaše odpovědi

sleva na dítě

Dobrý den jsem OSVČ můžu si do výdajů započítat i zálohy na zdr.a soc.pojištění,jakou částku můžu přerozdélit na dítě abych mohla uplatnit bonusy ,děkuji.

danění příjmu ze zahraničí

Dobrý den, četl jsem v denním tisku, že od letošního roku musí podávat daňové přiznání i lidé, pracující na plný úvazek v Rakousku, zdanění zaměstnavatelem tam. Je to pravda ? Myslel jsem, že mezi ČR a Rak. platí smlouva o zamezení dvojího zdanění. Jsem občan ČR, pracuji od pondělí do pátku v Rakousku, mám tam byt a stálé bydliště (trvale přihlášen), do ČR jezdím pouze na víkendy za rodinou, veškeré daně a soc. pojištění za mě platí můj zaměstnavatel v cizině. Děkuji.

ocenění movité věci

Dobrý den, jakým způsobem se vypočítává náhrada za ztracené-odcizené nástroje s pořizovací cenou do 10 tis.v příspěvkové organizaci? Podle čeho se zjišťuje amortizační hodnota? Může škola předepsat k ůhradě 50% u 8let starého nástroje s pořizovací hodnotou 3tis.?

náhrady jednateli

Prosím, jednatel s.r.o. si nevyplací odměny, jen náhrady za benzín + základní náhradu na km podle tabulek za služební cesty. Může? Myslím, že nikde v zákoně není toto podmíněno vyplacením odměn. Děkuji.

oznamovací povinnost

Prosím, pokud nám nepodnikatel prodá aktualizovanou databázi adres za 45000,-, musíme ho hlásit na FÚ podle § 34 zák.o správě daní a poplatků? Je tam psáno, že se hlásí příjmy z nájmů a jiné samostné výdělečné činnosti podle § 7. Ale co když to bude mít podle §10. Prostě bych se chtěla zeptat, jestli se hlásí všechny platby fyzickým osobám bez IČ. Děkuji.

sleva na manželku

Prosím o radu. Manželčin daňový základ ze zaměstnání byl 43000 Kč. Současně podepsala Prohlášeni v měsících 1 - 12 /08, daň z příjmu jí nebyla stržena, předpokládám, že byla uplatněna sleva 2070 Kč měsíčně. Bylo mi laicky doporučeno uplatnit ji jako vyživovanou osobu a uplatnit na ni slevu na dani ve výši 24840,- v mém daňovém přiznání. Nejsem si ale jist, zda tato sleva nebude uplatněna duplicitně, protože tato asi již byla uplatněna zaměstnavatelem a díky tomu jí daň nebyla strhávána v zaměstnání. Děkuji. Sýkora

dobry den. Počas minulého roka som pracovala v mesiacoch 6,7 v českej republike ako študentka. v danej agentúre nam bolo povedane, že ak podame danove priznanie, bude nam vratena dan. Z agentúry mi poslali potvrdenie o zdaniteľnych prijmoch, dali tam iba úhrn príjmov a danove identifikačne čislo platca, ale žiadnu daň, ani žiadnu konkrétnu čiastku. Chcem sa spytať či môžem podať danove priznanie aj na slovensku, kedže s českym tlačivom mam problemy, a či ho mam vobec podavať? Ďalej ako si mam zistiť čiastku dane, ktorá by mi mala byť vratena. vopred dakujem za odpoved.

sleva na poplatníka

Dobry den, jsem obcan SR ale prijem mam pouze ze zavisle cinnosti v CR, u vice zamestnavatelu a mam povinnost podavat DP v CR. Do prace jsem nastoupila az III/2008, pracovala jsem 10 mesicu. Budu priznani podavat za cely kalendarni rok 2008, nebo jen cast III-XII/2008? ani v tomto pripade se nekrati sleva na poplatnika? vychazi mi pak preplatek, presne 2*2070Kc, a v lednu a unoru jsem predsa nepracovala.. Dekuju za pripadne objasneni, KT

servisní služby

Dobrý den, nevím si rady s následující problematikou. Firma bude provádět záruční opravy. Materiál nakoupí od německé firmy - registrované k dani. Ten použije zde v Čechách při záruční opravě a následně ho s malým ziskem vyfakturuje zpět do Německa spolu s částkou za provedenou opravu. Jaký vliv to má na DPH? Přijatá faktura, vydaná faktura, souhrnné hlášení? Není mi to jasné. Předem děkuji za vysvětlení. JaVo

doplatek pojistného

dobry den jsem fo vedu danovou evidenci a zajimalo by me jestli si muzu dat do nakladu doplatky zdravotniho a socialniho pojisteni za rok 2007 doplacene v breznu 2008 nebo jestli i ty jsou mimo zaklad dane za r 08 dekuji .miki

osvobozený příjem

Dobrý den, je nutné uvádět příjem z prodeje do daň. přiznání, pokud je tento příjem osvobozen od daně? Jde o příjem z prodeje nemovitosti. Pokud se částka do daň. přiznání neuvádí, je i přesto třeba přiložit potvrzení o osvobození? Děkuji za odpověd Michaela

příjmy a výdaje střediska

Dobrý den, naše lyž. středisko pořádalo závod, na startovném vybráno 5200Kč, mám z toho odvést 9%DPH? Pro závodníky koupeny drobné dárky do tomboly za 4800Kč, lze uplatnit DPH a zaúčtovat do dańových nákladů? Děkuji za pomoc

výdaje podnikatele

Dobrý den, prosím o radu. V loňském roce jsem si založil živnostenský list (hostinská činnost). Datum vzniku živnostenského oprávnění je 1.7.2008, ihned jsem činnost přerušil. Skutečné datum zanájení provozování živnosti je 2.9.2008. Vedu daňovou evidenci. Můžu si do nákladů (výdajů) dát nákupy, které se uskutečnily od 1.7. do 2.9.2008 (kauce nájemného, nájemné, vybavení provozovny, nákup zboží aj.? Všechny tyto nákupy se prokazatelně týkají mé podnikatelské činnosti. Ještě se chci zeptat na placení záloh na sociální a zdravotní pojištění: Musí OSVČ, která je nemocná (má vystavené potvrzení o pracovní neschopnosti) platit v tom daném měsíci, kdy je nemocná zálohy na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď

příspěvek zaměstnavatele na ŽP

Dobrý den, měla bych následující dotaz: zaměstnavatel vyplácí zaměstnancům dle kolektivní smlouvy příspěvek na kap. živ. pojištění ve výši 1 000,- měsíčně, tuto částku bude mít daňově uznatelnou dle zák. 586/1992 § 24 odst 2, písm. j5. Jaký podklad k daňové uznatelnosti má mít zaměstnavatel? Je povinen příslušný fond vydávat automaticky po skončení roku potvrzení o úhradě částek zaměstnavatele za zaměstnance? Pokud se stane, že zaměstnanec odešel během roku 2008, zaměstnavatel poslal ještě splátku a zaměstnanec pojistku zrušil, fond peníze vrátí až v roce 2009, je platba v roce 2008 daňově uznatelná? Děkuji za odpověď

dodanění ŽP

V minulém roce jsem předčasně zrušila životní pojištění. Zaměstnavatel odvedl částku už sníženou o daňový bonus za předpokládanou odečitatelnou roční částku pojištění. Jak mám rozdíl dorovnat, když si budu daňové přiznání dělat sama? Mám přiložit doklad o zrušené pojistce? Děkuji, Hachová

osvobození od daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z příjmu při prodeji bytu v OV. Zdědila jsem byt po tetě, která v tomto bytě neměla trvalý pobyt a chtěla bych tento byt prodat. Zajímalo by mě, zda jsem nějak osvobozená od daně z příjmu, pokud tyto peníze použiji na koupi jiného bytu. Pokud ano, tak jaké jsou podmínky - zda zde musím mít trvalé bydliště, za jak dlouho musím nemovitost koupit atd. Děkuji.

Dobrý den, měla bych začít pracovat pro firmu sídlící v Iráku, místo výkonu práce by měla být ČR. V tuto chvíli si stále nejsem jistá, zda by bylo výhodnější pracovat na vlastní ŽL a fakturovat firmě v zahraničí, či se stát jejím zaměstnancem. Mám obě možnosti,ale nevím, jakým způsobem se tento zaměstnanecký poměr daní. S Irákem neexistuje dohoda o zamezení dvojího zdanění.Musela bych v tom případě danit 2x a stejně soc. a zdrav. pojištění platit v ČR? děkuji a zdravím. LT