FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mámdotaz ohledně odpočtu úroků z úvěru. Jsou dva dlužníci,každý z nich dostal potvrzení na zaplacené úroky, ale pouze jeden je vlastníkem nemovitosti, oba tam ale mají trvalé bydliště, nejsou manželé. Může si veškeré úroky uplatnit jeden z nich nebo každý sám? Nebo úroky toho,který není majitel se nemohou vůbec odčítat? Vůbec mi to není jasné. Moc děkuji
Účtuji v PÚ. Na rekapitulaci mezd mám a zaúčtuji: SP pracovníka 47 613Kč 331/336; SP zaměstnavatele 183 070Kč 524/336; 1/2 náhrady při DNP -1216Kč ???; DNP -34 972Kč 336/331. Prosím, jak zaúčtovat 1/2 náhrady? Bude to 1216Kč 336/524 (nebo s mínusem 524/336, ale jak potom s úhradou? Z BÚ odvádíme 194 495Kč. Normálně jsem účtovala banku 230 683Kč(194 495 + 34 972) 336/221 a 34 972Kč 221/336. Moc děkuji
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat,zda musím podávat daňové přiznání,jelikož jsem byl od 07.12.2006 - do 08.07.2008 v pracovní neschopnosti a od 09.07.2008 pobírám plný invalidní důchod.Potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele mám,ale ve všech kolonkách jsou nuly,pouze mám odpočet na hypoteční úvěr.Prosím vás o radu,zda mohu nějak tento odpočet uplatnit a jak.Děkuji Pavel.
OSVČ je zároveň zaměstnancem má manželku na MD a 2 nezletilé děti. Při výpočtu daně na Finanční kalkulačce mu vyšel bonus na děti a to přeplatek ve výši 22755,- Kč. Zaměstnavatel mu strh na zálohách na dani 2290,- Kč. Zajímá mě zda si má na FÚ požádat o přeplatek ve výši 22755,- Kč anebo pouze daň zaplacenou 2290,-. Děkuji za odpoveď.
OSVČ je zároveň zaměstnancem má manželku na MD a 2 nezletilé děti. Při výpočtu daně na Finanční kalkulačce mu vyšel bonus na děti a to přeplatek ve výši 22755,- Kč. Zaměstnavatel mu strh na zálohách na dani 2290,- Kč. Zajímá mě zda si má na FÚ požádat o přeplatek ve výši 22755,- Kč anebo pouze daň zaplacenou 2290,-. Děkuji za odpoveď.
V minulých letech jsem uplatňoval výdaje ve skutečné výši. Letos jsem přešel na uplatňování výdajů procenty z příjmu. Jsem povinen podat dodatečné d.p. za rok 2007 i v případě, že jsem na konci roku neměl žádné pohledávky, závazky, sklad ani jiné zásoby kromě hmot. majetku do 40000 používaneho před koncem roku 2007? Částka daně by byla nulová.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda do daňového přiznání FO za 2008 musím uvádět přijaté úroky na bankovním účtu, a to jak na soukromém účtu tak na podnikatelském účtu (OSVČ). Pokud ano, kde se mají tyto příjmy uvést. Předem vám děkuji za odpověď.
V letošním roce jsem jako OSVČ vydělával velmi málo. Proto chceme u manželky uplatnit slevu na dani (řádek 65a daňového přiznání). V pokynech je uvedeno: "...nemá vlastní příjmy přesahující částku 68 000 Kč ročně". Co se u OSVč považuje za příjem? Logicky bych použil částku z řádku 42 (Základ daně), kde jsou sečteny (v mém případě) příjmy od zaměstnavatelů (Dohoda o prac. činnosti) a příjmy z podnikání po odpočtu výdajů (ř.37). Děkuji za odpověď. Matějíček
Dobrý den , prosím vás prodávám družstevní byt o výměře cca 50m2 v Hradci Králové k 1.4.2009 a tak mě zajímá jak je to z placením daně z částky v 2 050 000kč kterou obdržím , kdy mám jít částku zaplatit a kolik asi ta částka bude. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem zaměstnaná a své kolegyni vypomáhám v době její dovolené s podnikáním. Za tuto výpomoc jsem obdržela 10 tis. Kč. Ráda bych se zeptala, zda musím na tento zisk podat daňové přiznání spolu s příjmy od zaměstnavatele. Děkuji za odpověď. H. V.
Dobrý den, mám životní pojištění a splňuji podmínky pro odpočet od zákl. daně Kč 12 000,-. Po 60-tém roce věku bych chtěla pojistku zuršit formou odkupu. Budu muset vrátit úsporu na daních? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2008 mi nákladní vozidlo o celkové hmotnosti 22 tun jeden měsíc nevyjelo. Musím i za tento měsíc uhradit silniční daň? Myslím si, že ano. Děkuji.
OSVČ má manželku na MD a 2 nezletilé děti. Zkusila jsem výpočet podle Daňové kalkulačky a výsledek mi vyšel -22755,- Kč. Zaměstnavatel mu,ale strhl na zálohách pouze 2290,- Kč. Domnívám se,že může požádat FÚ o vrácení pouze částky 2290 Kč. Děkuji za odpověď.
Dotaz: Jsem na mateřské dovolené , celý rok 2008. Mám ŽL a podnikám 4 měsíce . Mám příjem na faktury. Jak bude vypadat mé daň. přiznání? Mám nárok na odč. položku 24.840Kč. Potřebuji i doklad že jsem v r. 2008 pobírala mat. dovolenou? Děkuji za odpověď.
Dotaz: jsem OSVČ, s příjmem měsíčním cca 20.000Kč( hrubého na fakturu).Chtěla bych jít na mateřskou dovolenou.Z jaké čásky se mi bude počítam mateřská?? Má na to vliv VZP, nebo OSSZ kolik platím zálohy?? Mám si třeba zvednout sama o sobě zálohy na OSSZ? Chtěla bych mít cca 13.000Kč. Jak na to?? Děkuji předem.
Dobrý den, může si lékař uplatnit výdaje % z příjmů za rok 2008? Pokud ano, v jaké výši? Předem děkuji za odpověď.
Dobry den, na zacatku roku 2008 jsem spatne vystavil asi tri faktury, na kterych je uvedeno dph i kdyz nejsem platcem (celkem asi za 30tis.). Co se ted s tim da delat? Nikde se nemuzu dobrat odpovedi. Dekuji za odpoved ED
Dobrý den, starobní důchodce pracoval od ledna do prosince 2008 na základě dohody o pracovní činnosti a podepsal Prohlášení. Jeho příjem z této činnosti byl celkem 60.000,- Kč, tj. 5.000,- Kč měsíčně. Kromě toho uzavřel s jiným zaměstnavatelem na měsíce březen 2008 a listopad 2008 dohodu o provedení práce. Z té měl příjem v březnu 40.000,- Kč a v listopadu 76.500,- Kč. Aby mohl na všechny příjmy uplatnit slevu na dani podle § 35ba, odst.1, písm.a), chce udělat daňové přiznání. Potřebuje vědět, jestli do DPFO může zahrnout všechny výše uvedené příjmy a jestli musí do ř. 32 uvést úhrn pojistného , které je povinen platit zaměstnavatel sám za sebe. Toto pojistné má uvedeno v Potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele, u kterého vykonával dohodu o pracovní činnosti. Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský.
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jak je to nově s autorskými honoráři. Podle posledních informací spadají do §7 zákona o daních z příjmu, je třeba se hlásit jako OSVČ a platit sociální i zdravotní pojištění. Pokud my, jako vydavatelství, budeme vyplácet autorské honoráře, odvedeme pouze daň z honorářů do 7000 Kč. Sociální a zdravotní pojištění platí autoři jako OSVČ a z honorářů nad 7000 odvádí daň v daňovém přiznání. Je to tak? Děkuji
Dobrý den pane doktore, ještě mě zajímá jaký je rozdíl mezi vynětím a osvobozením z daně? Děkuji