FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

doklad na dodání zboží

Je mezinárodní nákladní list CMR jediným dokladem o pohybu zboží z hlediska zákona o DPH? Jsme výrobní firma dodávající PET lahve do země EU (Německa),v rámci divize nám někdy s našimi zakázkami pomáha firma ve Švédsku, ta nám ale palety na kterých své zboží dodá našemu zákazníkovi poté pošle a vyfakturuje. Potřebujeme z hlediska zákona o DPH doklad CMR o pohybu zboží, že palety šli nejdřív zákazníkovi do Německa a pak teprve k nám do ČR?Švédská firma si totiž musí potvrzené CMR od zákazníka vyžádat u přepravce a pak nám je poslat spolu s fakturou, což je pro ně práce navíc a to odmítají. Děkuji mockrát za odpověď. Hezký den P.V.

danění důchodu

Dobrý den.Od 1.1.2007 mám nárok na starobní důchod,ale i nadále pracuji. Od 1.1.2009 mám uzavřenou pracovní smlouvu na dobu určitou tj.na 1 rok a to samé přepokládám za rok 2010 a 2011. Tímto splním podmínky pro zpětné vyplácení starobního důchodu za 3 roky zpětně. Můj celkový roční důchod nepřesáhne částku 198 tis.Kč. Vypočtený důchod bude cca 15 tis.Kč měsíčně tj. za rok dosáhne 180 tis.Kč a tedy zpětně za 3 roky bych měla obdržet 540 tis.Kč. Moje otázka zní : bude tato částka 540 tis. podléhat zdanění ? Díky za odpověď.Jana

vyplnění dodatečného přiznání

Dobrý den vážený pane doktore. Za 2007 mám výdaje skutečné, za 2008 přecházím na paušál. Mám pohledávku 78 018,- Kč z 2007 zaplacenou v 2008 = dodatečné DP 2007. Nevím přesně jak vyplnit dodatečné DP. Opíši původní hodnoty + v tabulce "E" úpravy zvyšující = nový základ = nová výše daně. Až sem jsem si celkem jista. Následuje oddíl č. 6. 1, Ř. 78 - poslední známá povinnost, uvedu zde povinnost z roku 2007? Asi ano, ale jistá si nejsem. V mém případě 84,- Kč. 2, Ř. 79 - zjištěná daňová povinnost, myslí se tím nově vypočtená částka, zde je uvedena nová výše daně? V mém případě 10 350,- Kč. 3, Ř 80 - rozdíl řádků = 10 266,- Kč, což zaplatím. 4, Vyplňuje se v dodatečném DP ještě něco jinak odlišného od řádného DP? 5, Je ještě nějaká věc kterou při dodatečném DP musím učinit? Děkuji za pomoc!

výdaje procentem u nájmu

Příjem z pronájmu Pronajímám byt od 4/08 ve smlouve dohoda 7000,-Kč pronájem 2500,-rozepsané zálohy inkasa,které se dle vyučtovani skutecne spotreby maji dorovnat.V roce 2008 mi nájemníci dluží za 3 měsíce nájem i inkaso.Nevím si rady s danovym priznanim.7is.x6=42000 a z toho odečtu 30%vdaje pausalni a to je základ daně nebo mohu z těch 42tis.odečíst 3x2500=7500 co jsem za ně platila inkaso a základ daně je 34500,-Kč a z toho vádaje paušálem 30%.Děkuji za radu.Nájemnici neplati dal,od dubna mame splatkovy kalendar.Snad bude fungovat,ale to se bude tykat daní v r.2009

výdaje procentem

Dobrý den, živím se překladem odborné literatury, který provádím na živnostenský list (překladatelské a tlumočnické činnosti). Za rok 2008 chci uplatnit výdaje paušálem, ale nejsem si jistý, zda je mohu uplatnit ve výši 50% nebo jen 40% (autorské honoráře). Děkuji

sleva na manželku

Dobrý den, jsem starobní důchodce a pobírám starobní důchod. V průběhu roku 2008 jsem měl zdanitelné příjmy. V daňovém přiznání/řádek 64/ si snížím daň sám za sebe o 24.840 Kč. Moje manželka je též starobní důchodce, pobírá pouze starobní důchod, zdanitelné příjmy v r.2008 neměla. Mohu uplatnit ve svém daňovém přiznání /řádek 65a/ slevu na dani ve výši 24.840 Kč též na manželku.Děkuji za odpověď.Vlček.

pohledávky a závazky při přerušení podnikání

Přeji dobrý den. Prosím o dopověď. OSVČ uplatňuje výdeja procentem z příjmů. Jak to bude při přerušení podnikání s nezaplacenými fakturami za rok 2008, když budou zaplaceny až v roce 2009? Činnost přerušuje od 1.1.2009. Nejedná se o ukončení živnosti, kde se nezaplacené pohledávky zařazují do přiznání za rok, který předchází ukončení. Děkuji za odpověď.

evidence jízd auta

Dobry den, chci se zeptat, jestli pri uplatneni jizd je nejaky zavazny dokument pro kilometry.Uplatnujeme poprve, a jizdy jsou porad do stejneho mista. D toho mista lze jet po dalnici priklad 70 km, ale taky starou kodrcalkou 64 km. Musim zadat nejkratsi cestu nebo muzu tu delsi po ktere skutecne jezdime.Dekuji

odpočet ztráty

Dobrý den. Jsem OSVČ DE. Za rok 2007 jsem vykázal ztrátu cca 185 tisíc. Mohu ztrátu z roku 2007 uplatnit kdykoliv v následujících 5 letech podle svého uvážení? Nebo musím uplatnit část již a rok 2008. Za rok 2008 zisk, ale po uplatnění slev 0 daňová povinnost, takže bych nejraději neuplatnil žádnou část ztráty a ponechal ji do dalších let (očekávám vyšší příjmy v dalších letech). Děkuji

vyplnění Přehledu pro OSSZ

Dobrý den, jsem zaměstnána a OSVČ mám na vedlejší činnost. Od srpna jsem na nemocenské a nyní jsem od r.2009 mám částečně invalidní důchod. Chtěla jsem se zeptat, jak mám vyplnit přehled pro OSSZ ř.28 Minimální vyměřovací základ, který se prý snižuje o 2156Kč za každý měsíc, ve kterém měla OSVČ nárok na nemocenské z nemocenského pojištění, popřípadě pobírala takové nemocenské.Pokud by se ten základ snížil, pak bych měla na pojištění velký přeplatek a to se mi zase nezdá. Děkuji velice za odpověĎ

odpis pohledávky

Dobrý den, jsem F.O. , mám starší pohledávky 36 měsíců, jsou všechny přihlášeny do konkursu, ale již třeba od roku 2006. Mohu je odepsat daňově, protože výsledek bude určitě O?

dodatečné přiznání

Dobrý den, budu podávat dodatečné daňové přiznáníza rok 2007 a chtěla jsem se zeptat podle čeho se částka dodaňuje. Jestli procenty, které platí v DAP za rok 2008 nebo které platily v DAP za rok 2007?

danění příspěvků

Dobrý den, mám prosbu, obdržela jsem od Úřadu práce překlenovací příspěvek na zřízení nového místa, další na zřízení samostatné výdělečné činnosti. Vedu daňovou evidenci. Jsou tyto příspěvky daňovým příjmem s podnikání? Děkuji

prodej movitých věcí

Hezký den, zajímalo by mě, jestli musím nějak danit/přiznávat příjem z Aukra.cz, kde prodávám pouze svoje použité věci, které jsem si někdy v minulosti koupila. A do jaké částky je nemusím danit a od jaké už ano. Děkuji za odpověď.

první registrace

Prosím o vysvětlení "první registrace vozidla".Koupila jsem vodidlo na leasing. V TP je uvedena první registrace v 21.3.2001 (původní majitel) u mého jména je uvedena první registrace 10.4.2006. Pro silniční daň jsem chtěla uplatnit slevu 48%, ale finanční úřad mi přiznal pouze 25%. Jedná se o slevu dle §6 odst. 6.Děkuji.

zdanitelné plnění

Jsem plátce DPH. V současné době provádím akreditované kurzy pro modeláž nehtů a manikuru (kurz pod ministerstvem školství). Fakturuji kurzy s DPH nebo je tato činnost osvobozena? Děkuji

povinnost podat přiznání

Dobrý den, prosím o radu k podání daňových přiznání. K 3.2009 jsem daroval synovi dům. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti by měla být 0. Budu podávat daňová přiznání či ne? Děkuji K.

přeplatek na pojistném

Dobrý den, děkuji Vám za Vaší odpověď a chtěl bych se ujistit ohledně vráceného přeplatku na SP a ZP v roce 2008. Četl jsem zákon o soc.a zdr. pojištění a v něm mají uvedeno pro rok 2008, že vyměřovacím základem pro výpočet SP a ZP OSVČ jsou příjmy dle § 7 zákona o dani z příjmů po odpočtu výdajů a pro rok 2009 je tento vyměř.základ upřesněn, že je to základ daně dle § 7 po úpravě § 5 a 23.Ale pro rok 2008 tam tuto úpravu nemají.Takže proč se ř.105 započítává do vyměř.základu pro výpočet SP a ZP? A přeplatek na SP a ZP se považuje za příjem dle § 7? Prosím ještě o radu. Předem děkuji.

přeplatky na pojistném

Dobrý den, student ukončil své "podnikání" jako spolupracující osoba k 31.12.2007. V 1. polovině roku 2008 obdržel přeplatky ze záloh na SP a ZP. Stručně zeptáno: Co s nimi z hlediska DPFO, ZP a SP. Děkuji

sleva na poplatníka

Dobrý den,zajímá mě, zda mohu uplatnit slevu na dani za poplatníka i v případě, že manžel ve svém daňovém přiznání uplatnil slevu na manželku, tedy na mě. Mám příjmy z pronájmu nemovitosti, které jsou za rok 2008 ve výši 26000 Kč. V evidenci FÚ jsem od října 2008, jinak jsem na mateřské dovolené.