FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

změna odpisů

Dobry den, chtela jsem se zeptat ohledne daň. odpisu ve spolecnosti s.r.o. Mění se výpočet odpisu u majetku ktery je odepisovan zrychl.a zařazen v 2. odp. sk. , v roce 2005 a 2006 ? Dekuji za odpoved Sommerova

sazba daně

Dobrý den, měla bych dotaz na sazbu DPH. Chceme opravovat nemovitost-zapsaný v KN jako RD, v přízemí jsou sklady,které pronajímáme a v 1.a 2.NP byt,který obýváme. Na domě potřebujeme opravit statiku (lana+odvodnění). Domnívám se, že by měla být na celou opravu použita snížená sazba DPH dle §48,ZDPH, firma chce použít obě sazby v poměru byt:nebyt. Pokud nelze použít snížená sazba na celou opravu, prosím na základě čeho. Jak to bude s opravou podezdívky plotu a zděné kůlny, která je na pozemku a slouží nám k bytu,snížená nebo základní? Předem děkuji za odpověď M.R.

Přehledy pro SP a ZP

Ještě k mému dotazu: Započítávají se promlčené závazky nebo pohledávky ,které snižují nebo zvyšují základ daně do přehledů na SP a ZP? Snad ne? Moc, moc děkuji. Marie

povinnost podat přiznání

Dobrý den,mám dotaz ohledně OSVČ.Od ledna 08- 25.března 08 byl nemocný. Pak mu byl přiznán inv. důchod.Od 26.3.08 si pozastavil činnost na 2 roky.Žádné příjmy z podnikání neměl. Musí podat na ty 3 měsíce daňové přiznání, nebo stačí čestné prohlášení, že neměl žádné příjmy? Moc děkuji za odpověď.

reprezentace

Je nákladem oběd - obchodní partner+zaměstnanec s.r.o.(který je zároveň společníkem i jednatelem bez odměn této s.r.o.)?

dodanění pohledávek a závazků

Dobrý den pane Dytrich, mám velkou prosbu.V přiznání za r.2008 se mají v DE navýšit příjmy o neuhrazené nebo promlčené závazky.Pak čtu,že novelou ZDP č2/2009 Sb.doplněno,že poplatníci s příjmy podle §7 nebo §9,kteří nevedou účetnictví a výdaje uplatňují podle §24,zvýší rozdíl mezi příjmy a výdaji o částku neuhrazeného závazku odpovídajícího pohledávce,od jejíž splatnosti uplynulo 36 měsíců nebo se promlčela.Dotaz zní: promlčený závazek cca 5000,- promlčená pohledávka cca 300000,-. Závazek dám do příjmů zvyšující základ daně a pohledávku do výdajů snižující základ daně, ale v jaké výši? Když bude taky 5000, tak je to nula od nuly. Když by byla v celé výši, tak ano. Stále je vedu napřed v JÚ a teď v DE. U podvojného se mohly umořovat,ale tady ne.Jsem z toho fakt jelen a už ničemu nerozumím. Na FÚ mi neporadil správce daně. Tak jsem zase u Vás. Děkuji za pomoc a přeji hezký zbytek dne Vaše stálá tazatelka Marie

zaúčtování HV

Dobrý den, máme s.r.o. hospodářský výsledek je + 393,-Kč k tomu pokuty, penále 545 - 2.612,- Kč Daňový základ vyjde 3005,-Kč zaokrouhleno 3000,- Kč Daň 630,- Kč. Teď můj dotaz, co, jak a kdy se z výše uvedeného účtuje? Vím, že daň 630,- Kč zaúčtuji v roce 2008 591/341 no a hospodářský výsledek (431) vyjde 393-630= - 237Kč ??? a to už teda opravdu nevím kdy a kam zaúčtovat Předem Vám děkuji za odpověď

prodej stromů

Prodal jsem vzrostlé rostoucí stromy pile z vlastního pozemku, která si je na své náklady pokácela a já jsem měl na své náklady odklidit odpad tzn. odřezané větve, což jsem taky učinil. Za tento prodej jsem obdržel 60 tis. korun. Zajímá mě, zdali jsem povinen tento obnos zdanit, zda se na něj nevztahuje osvobození podle §4, prodej movitého majetku a pokud ano,tak jakým způsobem a zda si proti němu mohu uplatnit výdaje, které jsem měl s úklidem větví po těžbě. Děkuji

přeplatek na pojistném

Dobrý den. V roce 2008 jsem měla uzavřený pracovní poměr a byla jsem zároveň i OSVČ-jako vedlejší činnost. K 31.12.2008 jsem ukončila činnost. V roce 2009 jsem již neměla žádný příjem, pouze z OSSZ mi byl vrácen přeplatek ve výši 15 tis. Kč. Je nutný tento přeplatek dodanit a je možné si proti němu započíst náklady 50%? Děkuji za odpověď.

vyrovnání daně

Dobrý den, nevím jistě na koho se mám obrátit vzhledem k povaze mého problému. V roce 2008 v měsíci říjen mi nebyla ze mzdy odečtena sleva na dani (kolem 2000 KČ). Je možné si tuto slevu dodatečně uplatnit? Bylo mi řečeno zaměstnavatelem, že dojde k vyrovnání v ročním zúčtování, nakonec se tak ale nestalo a byla jsem odkázána na daňový orgán s dokladem - Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti... U svého zaměstnavatele pracuji od 28.9.2008. Předtím jsem byla 19 měsíců odcestovaná v zahraničí, trvalý pobyt mám na Slovensku. Je možné něco v mé situaci udělat? Děkuji za pomoc S pozdravem Monika Adamíková

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, jsem zaměstnanec a budu si sám podávat přiznání daně a nevím, zda si mohu odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření použitého na opravy rod. domku, který jsem převedl na syna, takže již nejsem majitelem ani zde nemám trvalé bydliště. Děkuji

povinnost podat přiznání

Dobrý den, prosím o radu, Chci se zeptat, zda musím podat daňové přiznání.V roce 2008 (leden-říjen08)jsem byla na mateřské dovolené,v listopadu 2008 mi mateřská dovolená skončila a hned se mnou zaměstnavatel ukončil pracovní poměr a dal mi odtupné 71 000 hrubého.Nic jsem u zaměstnavatele nepodepsiovala (růžový formulář). Jiné příjmy jsme v roce 2008 neměla.Musím podat daňové přiznání? Co mi hrozí pokud daň.přiznání nepodám. Děkuji

odpis pohledávek

Dobrý den, máme v účetní evidenci pohledávky z r. 2002 a 2003 jedná se o penálizační faktury, které nám nebudou patrně zaplaceny a neprobíhá s nimi žádné soudní rízení. Tyto výnosy byly tehdy zahrnuty do základu daně. Mám za úkol je zlikvidovat z účetnictví. Zúčtovali bychom na 546, ale nejsme si jisti, jestli budou daňově účinné. Děkujeme

výdaje pro Přehled

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli odpis majetku mohu uplatnit jako výdaj i u přehledu pro OSSZ a ZP.Jsem OSVČ vedoucí daňovou evidenci a základ daně počítám dle příjmů a výdajů, ne procentem.Děkuji Danielisová

příspěvek na stravu

Dobrý den, chci se zeptat jaká nejvyšší částka může být na jednoho zaměstnance u stravenek?

zástupce poplatníka

Dobrý den, mám jen kratičký dotaz - musí být zástupcem živnostníka pro podání daňového přiznání daňový poradce, nebo může jít o jakoukoli osobu, které živnostník udělí plnou moc? Děkuji.

odpočet úroků z úvěru

Jsem vlastníkem malého družstevního bytu. Malý byt chci nyní pronajmout, protože jsem si na hypotéku zakoupil větší byt. Mohu uplatnit nárok na slevu na dani z pronájmu malého bytu vzhledem k tomu, že cena za pronájem činí polovinu výše splácené hypotéky na větší byt? Děkuji za radu. Raděj

odpočet úroků z úvěru

Jsem vlastníkem malého družstevního bytu. Malý byt chci nyní pronajmout, protože jsem si na hypotéku zakoupil větší byt. Mohu uplatnit nárok na slevu na dani z pronájmu malého bytu vzhledem k tomu, že cena za pronájem činí polovinu výše splácené hypotéky na větší byt? Děkuji za radu. Raděj

prodej movitých věcí

dcera je na mateřské dovolené a v roce 2008 prodala kočárky a další věci na miminko.Musí tzto peníze z prodeje zdanit?

podání přiznání

Dobry den,nas zamesntanec ma ZL, jako vedlejsi cinnost, na kterou za cely rok vystavil jednu fakturu. Nekde se doslechl, ze do urcite vyse nemusi prijmy z teto vedlejsi cinnosti davat do danoveho priznani. Tak bych se rada otazala, jak to ve skutecnosti je. Dekuji