FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Mohu si u daň. přiznání za rok 08 uplatnit odpočet na mé ditě, jestliže jsem byl 1.1.08 do 30.6.08 byl veden jako zamětstnanec a u zaměstnavatele jsem odpočet neuplatňoval. Od 1.7.08 do 30.11.08 jsem byl veden na úřadě práce a od 1.12.08 jsem OSVČ.Tudíž si daň. priznání dělám sám.Děkuji.
Mohu si u daň. přiznání za rok 08 uplatnit odpočet na mé ditě, jestliže jsem byl 1.1.08 do 30.6.08 byl veden jako zamětstnanec a u zaměstnavatele jsem odpočet neuplatňoval. Od 1.7.08 do 30.11.08 jsem byl veden na úřadě práce a od 1.12.08 jsem OSVČ.Tudíž si daň. priznání dělám sám.Děkuji.
Je možné, aby plátce DPH uplatnil do účetnictví (daňové evidence) výdajový doklad za rok 2008, když tento doklad neuplatnil v daňových přiznáních DPH v roce 2008? Dodatečným přiznáním DPH si asi život komlikovat nebude, ale lze tento doklad do daňové evidence zařadit a pokud nebyl nárok na odpočet DPH uplatněn, lze za výdaj daňově uznatelný počítat celou částku včetně DPH? Děkuji
Manžel jako řemeslník uplatňoval doposud skutečné výdaje. Za rok 2008 mu to lépe vychází jako paušál. Má jednu pohledávku z roku 1999 na cca 20000. Skutečně není jiná možnost než podat dodatečné přiznání za rok 2007? Pohledávka nebude již nikdy uhrazena. Po podání takového dodatečného přiznání je nutno podat i opravný přehled na OSSZ a Zdravotní pojišťovnu? Děkuji.
Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat, jaké procenta z příjmu mohu použít při uplatnění paušálních výdajů, mám-li v ŽL uvedeno:Poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost. Můžu použít 80% nebo jen 50%? Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den Manželka začla podnikat při mateřské dovolené , měla druhým rokem rozdíl mezi příjmy a výdaji 202.000,- . Mateřská skončila 30.3.2007 Stará se o tři děti 17 , 13 a 5 let , bylo jí řečeno, že je osvobozena do sedmi let věku nejmladšího , od placení zdravotního pojištění . Nepobíráme žádné příspěvky od státu na děti . Zisk byl za rok 2006 , kdy poté uplatňovala strátu z roku 2005 ve výši 130.000 ,pro finanční úřad bez odpočtů na děti zůstal zisk 70.000,- . Nyní dostala dopis od zdravotky , že za rok 2006 , respektive za příjem z roku 2006 dluží na zdravotním 17.500,- bez penále . Je to opravdu tak ? Musí to platit ?
Dobrý den p. doktore, ještě jednou se vrátím k dotaci z úřadu práce. Četl jsem, že se nejedná o dotací, ale příspěvek z veřejného rozpočtu a jako takový by se danit neměl, napsala to prý p. Sedláková, nemám její knihu, tak nemohu zkontrolovat. Děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat byla jsem studentkou do září, prohlášení poplatníka daně z příjmu FO mám podepsaný od října. Mohu si snížit daň za celý rok 24840Kč. A kdyz jsem měla smlouvu o dílo a vidělala jsem si 11.000Kč, jak to mám danit? Děkuji. Červenclová
Dobrý den, do kterého řádku daň.přizn. právn.osob se zapisuje částka, o kterou musím dle §23,odst.12 zvýšit základ daně(neuhrazené závazky splatné více jak 36měs). Vztahuje se tento odstavec i na podnikatele vedoucí dan.evidenci? Je zde uvedeno ze obdobne postupují poplatníci s příjmy podle §7 a 9 ,kterí nevedou ucetnictví...me to vsak nedava smysl, proc by mel dodanovat neco, co jeste nema v danovych vydajich,kdyz je to nezaplacene?
Dobrý den, mám pár otázek jednoduchých. Poraďte, jak mám zaúčtovat náklady spojené se zdravotním a sociálním pojištěním, které účtuju VÚD každý měsíc po provedených mzdách na účet 524/336. V případě, že pojištění nebylo zaplaceno od 7/2008 bude předpis zaúčtován na 5249-neuznatelné náklady. A tím mi vzniknou připočitatelné položky na Dani z pr.osob. A veškeré pokuty přijaté od Fů též na 545?
Dobrý den,jsem na rodičovské dovolené(2.rok),pracuji na částečný úvazek a jsem zároveň OSVČ,proto musím podávat DP.Můj příjem z OSVČ byl za rok 2008 pouze 16.500,-,z pracovního poměru 91.000,-.Při vyplňování Přehledu na OSSZ mi vyšlo, že mám doplatit 7.000,-.Je to možné?Nebo mám nějaké úlevy,když pobírám rodičovský příspěvek a pečuji o dítě?Je příjem z OSVČ považován za vedlejší či hlavní???Děkuji.
Dobrý den. Zajímalo by mně jestli mám nárok na vrácení daně za rok 2008. V polovině ledna roku 2008 jsem přešel do jiného zaměstání a tam mi za leden a unor nebyla odečtena slava 2070 na poplatníka od Března již sleva davana. ale za leden z předchozího pracovište mi ta sleva byla normalne dána. Tak by mně zajimalo jestli mám ted nárok na vracení te slevy na poplatnika za leden a unor nebo jen za unor. (v lednové vyplate z prvniho zamestnáni slevu mam a z druheho pracoviste ji za leden a unor nemam az od brezna). Mám tedy Nárok na obě slevy nebo jen na tu jednu aby mi byla vrácena? Předem děkuji Pavel
Dobrý den, prosím o radu. Mohu zaúčtovat výměnu dřevěných oken a dveří za plastová v celkové hodnotě 26 tisíc jako opravu nebo to musím dát jako zhodnocení? Děkuji
Dobrý den. Možná jsem naivní, ale ani v daňovém přiznání ani v poučení jsem nenalezl to hlavní - výši daně v procentech. Na ministerstvech to možná vědí, ale např. v našem domě v mém okolí to z lidí podávajících přiznání neví nikdo. Dříve bylo dobrým zvykem alespoň toto výslovně udat, a to na rozdíl od dneška srozumitelně. Jako nepracující starobní důchodce mám příjmy z pronájmu a skutečně teď nevím, kolik mám platit. Ani mne, ani sousedům se to ze současných formulářů nepodařilo vyčíst, a to ani z poučení. Jak to mám zjistit? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPFO za rok 2008. V lednu jsem 15 dní nepracoval od 15.01.08 do 31.03.08 jsem byl veden na Úřadu práce a od 01.4.08 do 31.12.08 jsem byl zaměstnán. Jelikož jsem pozdě dodal podklady pro roční zúčt.daně u zaměstnavatele (neuplatňoval jsem daň.zvýhodnění na 2 děti) mohu si sám podat daň.přiznání?? Jiné příjmy než od zaměstnavatele jsem neměl. Podpora v nezaměstnanosti se do příjmu nepočítá?? Podle výpočtu daň.přiznání mě vychází přeplatek na dani přes 21000,-Kč. Mohu o tento přeplatek požádat FÚ??? Děkuji
Dobrý den,prosím Vás o radu,jak zaúčtovat částku dovolené,kterou zaměstnanec nechtěl při ukončení PP proplatit,ale zažádal o převod zůstatku dovolené na nového zaměstnavatele.Starý i nový zaměstnavatel s převodem a částkou souhlasili.Nevím ovšem,jak zaúčtovat a to i jako výdaj u starého zaměstnavatele a příjem u nového zaměstnavatele.Děkuji moc za radu.Děkuji.
Dobrý den. Prosím o potvrzení správnosti mé úvahy. Pronajímáme družstevní byt, proti příjmům z pronájmu uplatňujem skutečné výdaje (nájemné družstvu, opravy ap.) V letošním roce se budou provádět výměny oken v bytě i v celém domě, výměna zavěšených balkonů za stabilnější a zateplení v celkové hodnotě cca 200 tis. Kč na 1 byt. Smlouva zní na družstvo, částka na jeden byt je rozpočtena. Je možno tuto částku uvést na daňovém přiznání jako náklad , čímž vznikne ztráta z pronájmu a tuto ztrátu následně umořovat po dobu 5 let? děkuji
Dobrý den, prosím o radu týkající se výpočtu daně z příjmů (OSVČ, která vede DE, plátce DPH (DPH poměrem sazeb §91). Chtěla bych si potvrdit, zda základ daně snížím o odvedenou DPH, tedy o roční vypočtenou daň. A dále bych se chtěla zeptat, když pro rok 2008 neuplatním odpisy HM, zda odpisy mohu uplatnit znovu v roce 2009, i když jsem je za rok 2008 neuplatnila. Děkuji.
Moje jediné zdanitelné příjmy jsou příjmy z pronájmu bytu (48,000 Kč ročně.) Jsem občanem české republiky ale většinu roku žiji v zahraničí a v české republice se zdržuji pouze čtyři měsíce v roce. Chtěl bych se zeptat jestli mám nárok na uplatnění slevy na dani (24840 Kc) nebo alespoň na poměrnou část k době trávené v české republice. Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, vyplňuji přehled pro VOZP a nevím zda když pobírám od 24.10.2008-31.12.2008 částečný invalidní důchod,kolik mám počítat měsíců ve kterým se na mě nevztahuje minimální vyměřovací základ.Hlavně zda mám vůbec částečný ID zohledňovat.Dále nevím, zda se částečným invalidním důchodem počítám mezi osoby, pro které není stanoven minimální vyměřovací základ.Když jsem si to vypočítal dle vzorečku na formuláři VOZP, tedy 0,135 x 0,5 x vyměřovací základ děleno 12 měsíci, tak jsem se dostal kvůli nízkému základu daně na částku ca 20Kč (0,135 x 0,5 x 3861 /12).Snad jsem to nějak trochu srozumitelně popsal.Prosím o radu.Děkuji Honza