FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
muzu si dat jeste odklad dane z prijmu za rok 2008? dekuju horvathova
Dobrý den, od prosince 2008 jsem obnovila činnost, kterou jsem měla pozastavenou. V listopadu jsem nakoupila zboží, mohu si uplatnit v daňové evidenci výdaj na toto zboží, i když jsem ještě neměla činnost obnovenou? Děkuji za Vaši odpověď.
Vážení, v letech 2005-2006 (do února) jsem měl příjmy ze živnosti dle §7. Od 01/2006 jsem se zaměstnal a mám příjmy dle §6. V 02/2006 jsem živnost přerušil. Protože uvedenou živností bylo Finanční poradenství (jako získatel) plynou mně ještě drobné příjmy z provizí ze sjednaných životních pojištění a penzijních připojištění v souhrnné částce cca 6000 Kč/rok. Proto si DAP podávám sám. Mám však nejistotu v zařazení tohoto druhu nepravidelného či příležitostného příjmu a tedy v příloze, kterou musím k DAP přiložit.. Řekl bych, že jde buď: a) o příjem dle §7 (pak vyplním přílohu č. 2). Ale to je v rozporu se skutečností, že mám živnost přerušenou. nebo b) o příjem dle §10-Ostatní příjmy (Kat. A-příležitostná činnost nebo kat. F-jiné ostatní příjmy.) Můžete mi poradit, zda je tento příjem povinně zdanitelný, popř. jak tento příjem zařadit, a který formulář použít? Děkuji S pozdravem Jaroslav Kroupa E-mail1: kroupa_j@valachnet.cz E-mail2: j.kroupa@pbt.cz
Dobrý den, může si cizinec, podnikatel, nerezident, který je zapsaný v OR, vede podvojné účetnictví a podává v ČR daňové přiznání z příjmů v ČR, uplatnit slevu na dani na poplatníka ? Děkuji za odpověď
Důchodce a DPP - prosím o ujasnění při zdanění DPP - limit 5000 Kč je odvozen z měsíčního průměru za rok, nebo prostě výše odměny v daném měsíci? Mám DPP na rok 2008 na 100 hod - odměna byla vyplacena 2x v roce a v tom případě vždy přesáhla 5000 Kč - zdaněna 15%. Měsíční průměr v roce by byl samozřejmě < 5000 Kč. Mohu nebo musím podat DP (a uplatnit slevu na dani)? Jak to v tomto případě ovlivní podepsání či nepodepsání Prohlášeni o dani u zaměstnavatele? Děkuji.
Dobry den,mam dotaz ohledně DPH. V srpnu loňského roku jsem zapomněl zaúčtovat fakturu vydanou do DPH.Šlo o zápočet a fakturu jsem přehlédl.Nyní při uzávěrce roku jsem na to přišel.Udělám dodatečné DPH na tiskopis č. 14,ale nevím,které řádky vyplnit.Základ daně 2200,DPH 418,celk.2618 Kč.Můžete mi ještě napsat,jaký postih z toho budu mít?Děkuji moc za odpověď.Jaroslav Š.
Jsem zaměsnána jako zdr.sestra v Rakousku již 17 let.Letos prý musíme podávat daňové přiznání i v Č.R.,i když zde nemám žádné příjmy a daně platím v Rakousku.Je to pravda? Děkuji za odpověď
Zaměstnankyně ve firmě nastoupila 1.10.2008,má 2 malé děti,stále pobýrá rodičovský příspěvek.Během roku u jiného zaměstnavatele nepracovala.Při vyúčtování daně můžu uplatnit slevu na poplatníka v celé roční výši 24 840 Kč a daňového zvýhodnění na 2 nezletilé děti 2 x 10 680 = 21 360 Kč (její manžel si v roce 2008 neuplatňoval daňové zvýhodnění na děti).Předpokládám,že rodičovská je od daňových příjmů osvobozená.Stačí mi její čestné prohlášení, že v roce 2008 v žádném jiném zaměstnání nepracovala a byla na rodičovské dovolené?
Daň z příjmu - prodej družstevního bytu Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jakou formou se mohu vyhnout placení daně z příjmu. V roce 2008 (září) jsem prodal družstevní byt (resp. jsem převedl práva k užívání bytu) za cenu 940.000,-Kč. Byt jsem užíval 2 roky a koupil jej za 450.000,-Kč. Rád bych se osvobodil od povinosti platit daň z příjmu a proto zvažuji např. koupi pozemku. Můj dotaz zní : 1) jaké nároky musí pozemek splňovat ? (může to být např. trvalý travní porost?). Je důležité, aby pozemek byl v ÚP označen jako stavební parcela nebo nemusí i když vím, že v budoucnu tomu tak bude ? 2) musím na tomto pozemku do nějaké doby postavit/zahájit stavbu RD ? 3) lze se dani vyhnout tak, že koupím od rodičů jejich byt (v KN veden na mého otce), zaplatím "jen" daň z převodu nemovitosti, která by mě prokazatelně vyšla mnohem nižší než platit daň z příjmu ? Děkuji.
Dobrý den. Chci uplatnit v přiznání daně z příjmu OSVČ za rok 2008 výdaje paušální sazbou 60%. Co musím udělat před podáním DP.Závazky, pohledávky za rok 2007 nejsou, pouze stav zásob k 31,12,2007 činil 22473,- Kč. Děkuji za odpověď.
Pekny den, chtel bych vyuzit nakupu sluzebniho auta bez DPH po konecnem schvaleni teto moznosti v pristich mesicich. Jsem jednim ze dvou jednatelu spolecnosti typu s.r.o. a nemame zadne zamestnance. Bude mozne vyuziti tohoto zakona i pro nasi spolecnost? Predem dekuji za odpoved. LF
Dobrý den, jako OSVČ mám v plánu dovoz zboží z třetí země (Čína). V tomto konkrétním případě se jedná o nákup přes zprostředkovatele - tím pádem bohužel nebude od prodejce vystavena faktura (konkrétně budu mít jen předpis od prostředníka kolik mám zaplatit a za co). Zboží při dodání projde celním řízením a bude vyměřeno CLO a DPH. Jak dále postupovat, aby mohlo být toto zboží prodáváno prostřednictvím firmy a mohlo projít účetnictvím, když chybí faktura? Podle pracovnice FÚ nelze zboží přijmout do účetnictví bez faktury. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jako OSVČ mám v plánu dovoz zboží z třetí země (Čína). V tomto konkrétním případě se jedná o nákup přes zprostředkovatele - tím pádem bohužel nebude od prodejce vystavena faktura (konkrétně budu mít jen předpis od prostředníka kolik mám zaplatit a za co). Zboží při dodání projde celním řízením a bude vyměřeno CLO a DPH. Jak dále postupovat, aby mohlo být toto zboží prodáváno prostřednictvím firmy a mohlo projít účetnictvím, když chybí faktura? Podle pracovnice FÚ nelze zboží přijmout do účetnictví bez faktury. Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o radu. Pokud si bude chtít advokát, který podniká na základě registrace u České advokátní komory uplatňovat výdaje paušálem, kolik procent z příjmů si může uplatnit? K 31.12.2008 má dvě pohledávky u odběratelů (dvě nezaplacené vydané faktury). Musí je přidat do příjmů za rok 2008 - tedy pokud by uplatňoval výdaje procentem. Děkuji za odpověď
Prosím o sdělení % sazby daně z příjmu fyzických osob za r. 2008.V zákoně 586/1992 Sb, § 16 je uvedeno 12,5 %( na tomto WEBu) a já se domnívám, že by to mělo být 15 %. Děkuji za brzkou odpověď. Jiří Durák
Dobrý den, mám 2 dotazy,HIM je myšlený od 40000,- poř.ceny včetně DPH nebo bez.Jedná se o stroj, který má cenu 39.900 + 7581,- DPH.Celkem 47481,- Druhý dotaz se týká DP. Zaměstnanec pobíral na základě PP mzdu 132810,-ročně,pojistné 46487,základ daně 179297. - /zálohy na daň 3525,-Kč.Donesl potvrzenío výši úroků v částce 42029.K tomu si dle ŽL ročně vydělal 82314,-.Do dan.přiznání vyplní jak základní část, tak přílohu 1, kde částku 82314 si může uplatnit paušálně.?Dle mých propočtů mi vyšlo, že dostaně zpět na daních 2839,- Kč.Děkuji
Dobrý den, mám živn. list na zprostředkování obchodu, mohu na tento ŽL provozovat nákup zboží za účelem jeho dalšího prodeje? Děkuji
Dobrý den, dotaz se týká daň.odpisů. firma má hospodářský rok 1.9. - 31.8., dotaz se týká ještě r.2007. Hospod.rok od 1.9.2007 do 31.8.2008. Hmotný majetek nabytý darem, zařazen v r.2006. Mohla si firma uplatnit poloviční daňový odpis u hmotného majetku (s pořiz.cenou nad 40 000Kč) za období 9-12/2007? Od r.2008 dle §27 písm.ch) je takovýto majetek vyloučen z odpisování.Majetek nebyl dosud vyřazen.
Dobrý den, jde podat dodatečné daňové přiznání za rok 2007, kdy jsme zaplatili daň cca. 100.000,-Kč, protože náš starý účetní nedal do nákladů 100% pohledávek přihlášených do konkurzu, ale jenom část, cca 20% jako opravné položky, po době splatnosti? Že by nám finanční úřad vrátil 100.000,- Kč?Jde to?Nebo si spíš koleduju o kontrolu z FÚ? Předem děkuji za odpověď. Nováková Irena
1.za účetní období 2008 mám pohledávky které převádím do roku 2009. Musím tyto pohledávky mít potvrzené od zákazníků? 2.Jak dlouho musím uvádět pohledávky které vznikli v roce 2006 a k dnešnímu dni nejsou zaplaceny? Vedu daŇovou evidenci. Popřípadě jak účtovat o těchto pohledávkách? Děkuji.