FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. V roce 2006 banka poskytla úvěr ve výši 1 mil Kč s.r.o., který začala v roce 2006 čerpat.Tento úvěr je ručen jednatelem, který podepsal blankosměnku. Jedná se o spojené osoby, když banka půjčila a jednatel ručí blankosměnkou?Úvěr ještě není splacen.Všude to vysvětlují jinak. Jedni říkají nejsou to spojené osoby - dlužník je s.r.o, věřitel banka -nespojená osoba, na školení a v literatuře jsem se však dočetla o opaku.Prosím o odpověď. Děkuji.
Dobrý den, ještě jsem se chtěla zeptat jestli to chápu správně, že při výpočtu daně z PFO paušálem, vypočítám z příjmů příslušné procento stanovené dle zákona, to co mi vyjde odečtu od příjmů a až ten zbytek je daňový základ ze kterého spočítám daň a následně pak odečtu odčitatelné položky? Např. můžu uplatnit výdaje ve výši 60% z příjmů, takže vlastně daňový základ je 40% z příjmů? Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli může podnikatel ze zahraničí, který je v ČR daňový rezident, při výpočtu daně z PFO uplatnit výdaje procentem z příjmů. A pokud ano, jestli si i v tomto případě může odečíst slevu na dani za sebe, manželku i dítě žijící v zahraničí. Děkuji.
Dobrý den,mám na Vás dotaz.OSVČ si předělal u svých rodičů místnost na provozovnu prodej ryb.Jestliže tam má sídlo firmy a provozovnu,ale nevlastní jí může si dát do výdajů materiál na rekonstrukci? A může si dát do výdajů vybavení této provozovny (stoly, kádě atd.)?Díky
Dobrý den, vedoucí organizační složky uhradil svoji soukromou platbu z účtu organizační složky, jak tuto platbu zaúčtovat? Děkuji.
Dobrý den, vedoucí organizační složky zahraniční osoby má na výpise z obchodního rejstříku zapsáno - právní forma-501 odštěpný závod - je tedy právnickou osobou? Děkuji.
DOBRÝ DEN,V JAKÉ VÝŠI SE VZTAHUJE DPH NA VESTAVNÉ SPOTŘEBIČE PRO KUCH.LINKU,KDYŽ JE VŠECHNY ZABUDUJI,ALE NEPŘIPOJÍM JE.BÝVALO,ŽE CO PEČE JE SAZBA 19% I KDYŽ JSOU K ZABUDOVÁNÍ,ALE KONKURENCE DÁVÁ VŠE S 9%.DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.SOBOTKA ROMAN
Dobrý den!Mám dotaz,na který nemohli odpovědit na fi.úřadě.Jsem OSVČ,mám podnikat.konto,je v něm konto-korent(můžu jit do minusu)Učtuje banka úroky(připsaný/odepsany úrok)Dřive úroky jsem daval v dan.přiznani do §8-příjem.Jak mám zaúčtovat,poukazat v dan.příznani když úrok se znakem minus(odečtený úrok)Nesmim to dat do zdan.výdaji(v loni jsem to udělal)nemůžu dat do dan.přiznani dle §8 kapital.jako příjem,to vlastně neni příjem když je minus.Neni to až tak velká částka ale přesto myslim že musila by byt někdy nějak promitnuta.Otazka: ale kde?a jak?Účet slouží k zajištění příjmu/vydaju.Předem moc děkují.
Dobrý den. V květnu 2008 jsem se stal členem bytového družstva a současně byla uzavřena smlouva o převodu členských práv a povinností s cenou 1.100.000,- Kč, jelikož možnost koupě bytu do osobního vlastnictví v této době nebyla možná. Byt je od března 2009 pronajímán. Na přelomu roku 2009 a 2010 chci byt převést do osobního vlastnictví, jelikož v tuto dobu to již bude možné. Převod bude včetně podílu na pozemku bezuplátně, jelikož cena byla již uhrazena při převodu členských práv. Chci se zeptat zda je možné uplatňovat do výdajů odpisy po převedení do os. vlastnictví a z jaké ceny.
Dobrý den, potřebovala bych poradit s daňovým přiznáním. Pokud budu uplatňovat paušální výdaje - musím vést daňovou evidenci? Cesťáky, silniční daň - uvádím jen v případě skutečných výdajů, je to tak? Pokud jsem si na začátku podnikání (2008) vložila na bankovní účet částku 4000 Kč na zaplacení zdravotního a sociálního pojištění (první příjem - fakturu jsem měla až po termínu zaplacení pojištění, uvádím to jako příjem, musím s tím v daňové evidenci počítat? Ještě dotaz k cestovním náhradám - jak zaokrouhluji? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den. Prosím o radu jak zdanit příjem ze zaměstnání v Rakousku - v minulých letech se nemuselo podávat DP, od r.2008 ano? Jedná se pouze o zaměstnání v Rakousku, v ČR nebyl žádný příjem. Je možné v tomto případě v daňovém přiznání uplatnit slevu na daní na poplatníka a děti? Za odpověď předem moc děkuji. Garčicová
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplnění DP. Manžel je zaměstnán a současně podniká a to na vedlejší činnost. Z podnikání mu vyšel zisk cca 31 000 Kč. Když vyplňuju přehled pro OSSZnevím si rady na řádce 27. Když čtu pokyny, plyne z nich, že pokud je zisk menší než rozhodná částka cca 51000 (pro vedlejší OSVČ), tak tam mám zapsat 0?...počítač mi tam pořád dává polovinu zisku...pokud tam přijde 0bude i ř. 28,29,30 nulový a pak řádek 36 a 37 (tj. měsíční vyměřovací základ a měsíční záloha na DP) taky 0? Poslední dotaz, tento přehled obsahuje taky potvrzení o době trvání a výši příjmů ze zaměstnání a pochopila jsem správně že podstatou je potvrdit že ty příjmy přesáhly 96 000? Manžel měnil zaměstnání a v obou případech ty příjmy tuto částku přesáhnou, stačí toto potvrzení jen jedno?
Prosím o informaci, zda příjem ve výši Kč 68000,- který je rozhodný pro možnost uplatnění slevy na manžela(ku) je včetně navýšení o úhrn pojistného (tzv. superhrubá mzda)nebo bez něj. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jako fyzická osoba si můžu odečíst od základu daně částku 2.000Kč za darování krve na které mám potvrzení.Děkuji JF
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak vyplnit daňové přiznání FO za r.2008. Mám od 11.6. přerušenou činnost, protože se mi na konci května narodilo dítě. Poté jsem začala pobírat rodičovský příspěvek, který se do přiznání neuvádí(jako sociální dávka). Kam bych v novém formuláři měla vyplnit počet měsíců činnosti a je to 6 i když už jsem v červnu nepracovala a nevystavovala faktury? A mohu tam uvést i dítě do odpočtů, když bylo narozené vlastně až po přerušení? (otec ho nezohledňuje) Děkuji za odpověď. Veselá
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na následující problém.Kolegyně vlastní kadeřnický salón, má živnostenský list na kadeřnické služby.Ale s ní tam pracují ještě 2 další kadeřnice, které jí platí určitou část nájmu,popř. jim kolegyně přefakturovává nějaký materiál - (nakupuje jen ona ve velkoobchodu, nájem celý platí taky ona, potřebuje na tu přefakturaci vlastně podnájmu a toho materiálu, ještě jiný živnostenský list?Děkuji za odpověď Poláková
Dobrý den, jsem občas zaměstnán na sml. o provedení a užití uměleckého výkonu, nemám IČO. Pracoval jsem v roce 2008 v ČR a v EU, asi tak po půl roce zde a tam. V DPFO 2008 si ale nejsem jist, kam tyhle příjmy zapsat. Děkuji Venda
Dobrý den,jsem zaměstnanec a v roce 2008 jsem v rámci své dovolené byl zaměstnán u jedné firmy ve Velké Británii.Zde jsem pracoval 5 týdnů,zaregistroval jsem se na HM Revenue & Customs,abych mohl v GB pracovat déle než 4 týdny,odváděl jsem daně a po ukončení jsem požádal o vrácení daní.Musím příjem z GB zahrnout do daní a jakým způsobem?A co daň, která mi byla vrácena?Který formulář je pro tento případ nebo kde bych našel více informací pro tento případ?Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, potřebuji vědět zda si může syn uplatni odpis zaplacených úroků z hypotéky pokud nemá v tomto místě trvalé bydliště. Děkuji
Dobrý den, je tomu skutecne tak,ze dle pokynu D300 je u dohadných polozek, které odhadnu spatne, zauctovat vznikly rozdil jako danove uznatel.polozku? napr. odhad spotr.el.en.r.2007 ve vysi 3000,--Kc = doh.pol. V r.2008 dostanu fa, kde bude spotreba 3500,--Kc. 3000,- zauctuji proti dohad.pol. a zbylych 500,-Kc muzu zauctovat jako dan.uznatel.spotrebu el.en. na ucet 502 ?