FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

krácení odpočtu

Dobrý den,prosím o radu k DPH ve školství. Při výpočtu koeficientu pro krácení DPH je třeba započítat i dotace od zřizovatele? Děkuji Marie R.

krácení odpočtu

Dobrý den,prosím o radu k DPH ve školství. Při výpočtu koeficientu pro krácení DPH je třeba započítat i dotace od zřizovatele? Děkuji Marie R.

vyplnění přiznání

Dobrý den, studentka má příjmy z ČR i ze zahraničí(USA), pracuje jako modelka(focení, přehlídky..)pracuje jako "umělec"-tzn.bez živnostenského listu. Daňové přiznání v USA zatím nepodala-tudíž neví kolik jsou daně. V ČR si vydělala cca 15.000, v USA cca 4.000$, výdaje měla celkem cca 70.000-vše v ČR(solarium, kosmetika, kadeřník...)Jak vyplní daňové přiznání?Které přílohy? Kam uvede jednotlivé příjmy a výdaje? Jak si uplatní výdaje z ČR u příjmů z USA, když bezprostředně souvisely s výkonem práce v USA? Vůbec si s tím nevím rady.Předem děkuji za odpověď

daňové výdaje

Dobrý den jsem podnikatel. Používám auto. V posledních 4 letech jsem si odepisoval akontaci. Chci se zeptat za loňský rok jsem nezaplatil silniční daň, proto by mě zajímalo zda si i letos můžu odepsat poslední čtyři měsíce akontaci a leasing. Ten mi skončil v dubnu. Nebo už tím, že nepoužívám auto ke služebním účelům tyto náklady nemůžu uplatnit. Za odpověď děkuji.

danění příjmů zahraniční osoby

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli si i zahraniční fyzická osoba, která je rezidentem v ČR (100% jeho příjmů plyne z podnikání v ČR a i délka pobytu je delší než 183 dní ), tak jestli i tento živnostník může uplatňovat výdaje procentem a jestli si může odečíst slevu na dani nejen za sebe, ale i na manželku a dítě, kteří v ČR ale nebydlí a manželčiny příjmy v loňském roce nepřesáhly výši 68.000,- Kč a ani neuplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované dítě. A jako zahr. fyz. osoba musí vést účetnictví i v případě, že by daňové přiznání uplatňoval procentem? A musí při podání daně doložit jako přílohu výkaz zisků a ztrát a rozvahu, nebo v tomto případě tyto přílohy dokládat k daňovému přiznání už nemusí? Děkuji. Odpovědět

danění příjmů

Dobrý den, v roce 2008 jsem pracovala na dohody o provedení práce u více zaměstnavatelů, u některých i současně. Jelikož zároveň studuji (ale je mi už přes 26), tak byly mé výdělky většinou pod pět tisíc za měsíc u každého ze zaměstnavatelů až na pár měsíců, kdy jsem u jednoho vydělala víc a dostala jsem na to ten dokument s vyúčtováním daně. Nyní mě zajímá, zda se pro účely daňového přiznání (které musím podat, poněvadž jsem v alespoň jednom měsíci vydělala víc než 5.000 a tedy nestačí srážková daň - jestli jsem to tedy takto správně pochopila) musím výdělky od jednotlivých zaměstnavatelů za každý měsíc sčítat - tak mi vychází za každý měsíc určitě víc než pět tisíc, nebo jestli se do daňového přiznání uvádí pouze ty měsíce/výdělky, které jsou od jednoho zaměstnavatele více jak 5.000 za měsíc. Děkuji

danění příjmů

Dobrý den,nemám živnostenské oprávnění,ale dostala jsem nyní nabídku na jednorázové zpracování účetnictví (vždy 1x za čtvrt roku před DPH). Pokud bychom sepsali smlouvu o dílo dle ObčZ domnívám se, že není třeba si živnostenské oprávnění zřizovat. Mimo tuto nárazovou práci v roce 2009 žádné další činnosti nehodlám provozovat, jsem řádně zaměstnaná, kde SP i ZP odvádím. Sumu ze smlouvy o dílo bych zahrnula na konci roku do daňového přiznání v rámci pr. 10. Je možné to takto vyřešit? Děkuji

počítá se manželce rodičovský příspěvěk jako…

počítá se manželce rodičovský příspěvěk jako výdělek?děkuji

počítá se manželce rodičovský příspěvěk jako…

oprava přiznání

Dobrý den,jako zaměstnanec firmy jsem podal daňové přiznání, daň mi již v poslední výplatě byla vrácena, ale teď jsem zjistil, že jsem zapomněl uplatnit slevu na manželku. Mohu ještě nějak tuto slevu uplatnit?

příjem manželky

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den - jsem daňovým rezidentem ČR a jsem oficiálně zaměstnána v Rakousku. ( závislá činnost ). Od zaměstnavatele dostanu mzdový list, kde bude uvedena brutto a netto mzda a odvedená daň. Od rakouského správce daně budu mít potvrzení o odvedené dani. Dotaz: Jak převedu částky v EUR na CZK ? Jaký kurz se má použít ? Jaké jsou výdaje - existuje nějaká procentuelní paušální sazba ? Postačí mi tyto údaje, abych pak mohla použít přílohu 3 DAPFO a vypočetla si daňovou povinnost ? díky marta.jung@seznam.cz

vyřazení majetku

Dobrý večer,prosím o radu jak postupovat při vyjmutí auta z majetku firmy.Ve firmě od 2002 teď přepis z IČO na rodné číslo.Díky za odpověď.Martin

pojistná událost

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující věc. Mám auto v obchodním majetku, vedu daňovou evidenci, mám připojištěné čelní sklo automobilu. Sklo bylo v důsledku pojitné události nutné vyměnit. Autoservis mi sklo vyměnil, vystavil fakturu, pojiš´tovna poskytla plnění ve výši 90 % výše faktury. Pojistné plnění je zdanitelný příjem. Fakturu za výměnu skla je možno dát celou do výdajů? Nebo jen do výše pojistné náhrady? Děkuji za odpověď.

danění dividend

Dobrý den, vlastním akcie firmy,která má sídlo v USA.Dividendy jsou automaticky reinvestovány do nákupu dalších akcií. Zajímá mě,zda z takto reinvestovaných dividend musím platit daň,nebo jen z prodaných akcií,před uplynutím 6 měsíců po jejich nabytí. Děkuji za odpověď

podání přiznání

Dobrý den, babička pronajala rekr. domek příbuzným, zapomněla,že se musí příjem danit, nevíme nyní, jestli stihneme podat včas daňové přiznání. Chtěla bych vědět, 1.-jaké jsou sankce při nepřiznání příjmu do lhůty? 2.-Co všechno /jaká potvrzení je třeba k podání daň. přiznání - je důchodce 70 let,má penzijní přip., příjem byl 24000 + dostávala peníze na elektřinu - nevíme zda k příjmu tyto peníze přičíst a pak zas odečíst jako náklady. 3.-Dá se zpětně uplatnit sleva za částečný inv. důchod,tak jako za děti? Moc děkuji Ivan

vyřazení majetku v DE

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyřazení os. automobilu z DE. Prodáno 2.3.2009 soukromé osobě za 120.000,-. Nebylo ještě zcela odepsáno, zůstatek činí 9.392,-. Toto mělo být odepsáno v letošním roce. Jak tedy zaúčtova? 120000 - 9392 a to bude příjem nebo se odečítá jen část zůstatku? A jaká část? Děkuji.

dědění stavebního spoření

Dobrý den, mám stavební spoření na babičku. Kdyby se stavební spoření stalo součástí dědictví, platila bych dědickou daň nebo odměnu notáři, která činí asi 2% do 100.000,-Kč, i když platby na spoření jsou prokazatelně z mého nebo partnerova účtu? Děkuji a hezký den

změna předmětu podnikání

dobrý den, účtuji jednoho živnostníka. Živnost má vedenou na služby a prodej. Do 31.12.2007 vedla obchod s potravinami a od 1.1.2008 dělá zprostředkovatelku služeb. Obchod je zrušen, má však v účetnictví veden majetek (PC,lednice,vozidlo).Měla bych do účetnictví dodat k vedení obchodu, zrušení odpisů, zrušení majetku, nebo co s tím? Paní měla i na obchod vzaný úvěr (na vybavení-lednice,mrazák), úvěr je veden v účtu do 31.12.2007, úvěr stále běží, ale k nové činnosti se nevstahuje. Co s tím? Děkuji za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, máme s manželkou úvěr ze dvou smluv ze stavebniho spoření u jedné spořitelny na byt ve společném vlastnictví. Jak lze uplatnit slevu na dani o úroky u manželky, která je na rodičovské dovolené ?. Mohu to uplatnit já když jsem spoluvlastníkem nemovitosti? Díky Mrázek