FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Elena |
Děkují za odpověď , Finanční úřad nam poprvé naší žádost stratil a když jsme jím dodaly kopii kterou si vždy s rázítkem nécháváme ,take už jsme je několikrát kontaktovaly ,což nám bylo řečeno že je to sválené a peníze nam brzo dorazí na účet a furt nic.častka se pohibuje na desetitísíce nevíte jak můžem za prodlení ůroku požádat a kolik se ůrok pohibuje? S díky Elis33
Dobrý den Chtěla bych se zeptat, nam ještě k dnešnímu dni nevrátily přeplatek a dani ,hypoteky atd .I když nam s Finančního úřadu řekly že je to schvalené . Mame nárok na ůroky z prodlení je to docela vysoká částka?a co pro to máme udělat . Díky za odpověď
Dobrý den, do 18 let jsem byla v pěstounské péči mojí pokrevní babičky. Její manžel, ovšem ne otec mého otce, by mi chtěl darovat nemovitost. Já tedy nevím, zdali se mě bude týkat darovací daň nebo bych od ní byla odproštěna. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jaká daň se uplatňuje při DPP ve výši 5 500,- Kč, v roce 2013 a 2014. Bez podepsaného prohlášení. Prohlášení podepsáno v HPP.
Dobrý den, kolik na daních sebere fin. úřad při dědictví z tety na synovce (pokrevní příbuzní)? Nemovitý majetek, peníze na účtech. Děkuji za odpověď .
Dobrý den, pokud jsem špatně vyplnil řádek 35 a 36 o příjmech a výdajích OSVČ pro OSSZ je možné tuto chybu napravit opravným přehledem? Děkuji za odpověd' Pavel
Dobrý den, mám dotaz, zda si mohu uplatnit odpisy z úroků hypotéky, která je psaná na manžela jako dlužníka a já jsem v hypotéce zapsána jako spoludlužník. V katastru nemovitostí je psán manžel jako majitel nemovitosti. Děkuji
Dobrý den, vlastním spolu s manželem byt, ve kterém máme trvalé bydliště 1,5 roku. Nyní budeme kupovat dům a byt prodávat. Na dům si bereme hypotéku a něco nám půjčí rodiče. Až se nám podaří byt prodat, tak peníze z prodeje použijeme buď na vyplacení dluhu rodičům nebo na vyplacení části hypotéky. Chci se zeptat, zda budeme muset platit daň z příjmu při prodeji bytu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Bydlím v družstevním bytě od roku 1984 a v současné době čekám na převod bytu do osobního vlastnictví.Po převodu chci byt prodat.Zajímá mně jestli budu platit daň z přijmu?Děkuji za odpoveď.
Dobrý den, mám dotaz... Je mi 21let, jsem studentem VUT od 4.7.2014. Pracuji, mám nárok na nějakou slevu na dani? Někde jsem se dočetl že by za mě při studiu sociální a zdravotní platit stát, pokud je mi méně než 26let. Můj výděle přesahuje 10000kč měsíčně. Jak to tedy je? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem čerstvý absolvent VŠ (absolvovala jsem v červnu) a momentálně mám brigádu na DPP, kterou jsem měla i v době studia. Práci na HPP si chci hledat až od září a v létě pracovat ještě jen na této brigádě. Můj měsíční příjem je pod 10 000 Kč. Vztahuje se na mě nyní povinnost platit zdravotní pojištění? A jsem povinna platit daň příjmů, když můj příjem nedosáhne víc jak 10 tis Kč měsíčně? Děkuji.
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: Starobní důchodkyně se stala v roce 2012 invalidní - invalidita 2 stupně. Má nárok na slevu na invaliditu v daňovém přiznání za rok 2013-(§ 35ba ZDP) ve výši 2.520 Kč ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem pracující důchodce a chtěla bych vědět jest-li,bude vrácena zpět sleva na dani od 2015?Děkuji.
Dobrý den, rád bych vás požádal o radu ohledně placení daní, nemám s tím žádné zkušenosti. Studuji na VŠ formou prezenčního studia, je mi 20 let. Od 1.1.2014 do 30.6.2014 jsem pracoval formou dohody o provedení práce s odměnou ve výši 1000 Kč/měsíc. Zde jsem nepodepsal růžový papír (tuším, že Prohlášení poplatníka o dani). Dále od 18.8.2014 do 12.9.2014 budu pracovat formou dohody o provedení práce s odměnou 70 Kč/hod (50 Kč + 40% prémie), 8 hodin denně, ve všední dny. Tedy 5600 za měsíc srpen a 5600 za měsíc září. Zde jsem podepsal růžový papír. Již jsem si četl něco o srážkové dani a slevách na dani, ale nejsem z toho moc moudrý, proto bych vás rád požádal o odpovědi na několik níže položených dotazů. Z první práce (od 1.1. do 30.6.) mi chodilo pouze 850 Kč/měsíc. Tuším tedy, že byla odvedena srážková daň 15% a mě vyplaceno 85% z 1000 Kč. Je nějak možné dostat sraženou daň na konci roku od finančního úřadu zpátky? A jak to bude s daní z příjmu v druhé práci (od 18.8 do 12.9.)? Bude zaměstnavatel uplatňovat nějaké slevy na dani a tudíž mi nebude z odměny sraženo nic a dostanu 5600 za měsíc srpen a 5600 za měsíc září? Nebo mi bude opět sraženo 15%? V případě, že mi bude opět sraženo 15%, budu mít možnost získat těchto 15% zpět? Doufám, že jsem své dotazy napsal dostatečně srozumitelně. Děkuji za váš čas a předem děkuji za odpověď, Jakub Holan
Dobrý den, prodáváme pozemek, jehož jsme majiteli na základě darovací smlouvy 2 roky. Musíme tedy kromě daně z převodu nemovitosti bohužel platit i daň z příjmů 15%. Lze do odpočitatelných nákladů započítat: odhadní cenu pozemku?(musí být zřejmě dle cenové mapy z data převodu nemovitosti na nás, že?), právní služby a jiné spojené s prodejem, výdaje, které navýšily hodnotu pozemku a také právě daň z převodu? Děkuji moc za reakci.
Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat, jak je to s dohodou o pracovní činnosti a max. počtem hodin za měsíc. Po přečtení zákoníku práce i po konzultaci s účetní se domnívám, že zmíněný rozsah činnosti ve výši max. poloviny pracovní doby se posuzuje za dobu max. 52 týdnů. Mám uzavřenou DPČ na dobu neurčitou s tím, že mi ve firmě bylo sděleno, že počet hodin se váže k měsíci (tudíž si mohu měsíčně odpracovat max. cca 90 hodin - podle počtu prac.dnů v měsíci). Přitom v některých měsících tohoto průměru zdaleka nedosahuji (mám max. 50 hodin). Proto by mě zajímalo, zda by šlo oněch cca. 90 hodin v některém z měsíců překročit, pokud v jiných měsících průměru nedosahuji, či je to opravdu vázáno na měsíční průměr, který nelze překročit, byť by za 52 týdnů nebyl zákonem stanovený maximální rozsah překročen. Předem děkuji, hezký zbytek dne.
Dobrý den,jsem majitelem bytu,který chci projnamout a rád bych se zeptal,zda-li je možné byt pronajmout své přítelkyni za simbolickou cenu a ona dále byt pronajme,dle svého.Jde mi oto,že přítelkyně půjde na mateřskou a díky tomuto přivýdělku by získala nárok na slevu na dani na její 2 děti(nejsou moje) a taky nárok na uplatnění úroků z hypotéky.Je tohle relně proveditelné a hlavně v souladu ze zákonem.Jsem pracující,ale jakožto druh nemám nárok čerpat na její děti slevu na dani.Paradoxně v globálu je to tak,že díky tomu,že sní žiji,jí stát sebral všechny finannční výhody a já můžu tak leda na paragraf.
Dobry den V roce 2014 pracuji jako zamestnanec v CR. Ukoncim zamestnani k 30.6. Od 1.7. budu mit smlouvu v Madarsku a budu tam pracovat a platit dane a pojisteni. Bydliste budu mit stale v CR. Uvadim do danoveho priznani 2014 prijmy a povinne pojistne a zapl. dan z obou statu? Mohu uplatnit slevy na deti a manzelku atd v cele vysi ? Bude to platit i v roce 2015, kdy budu mit prijmy jen v Madarsku ? Dekuji Ivan Barton
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné zpětně uplatnit slevu na dani na dítě. Otec dítěte(o dítě pečuje, žije ve stejné domácnosti) bude zapsán do rodného listu dítěte až po soudním určení otcovství (cca za rok).Děkuji. Daniela
Dobrý den, jsem student, jsem celoročně zaměstnaná - mám momentálně DPP smlouvu na 300 hodin (kterou když vyčerpám, tak přecházím vzdy na DPČ) u jednoho zaměstnavatele, u kterého podepisuji i daňové přiznání. Jednorázově jsem u jiného zaměstnavatele vydělala, taktéž na smlouvu DPP, 1500,-Kč, které mi sám zaměstnavatel zdanil(protože uplatňuji slevu u prvního zaměstnavatele) a poslal na účet 1250,-Kč. Je tento postup správný? Pokud ano, mám to poté uvádět v daňovén přiznání, případně jak? Děkuji za odpověď.