FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Chtěla bych se zeptat, zda může osoba samostatně výdělěčně činná si daňově uplatnit cestovné - jízda vlakem, stravné,noclažné, parkovné jede-li autem a jak to je s použitím taxi služby.(jedná se o lektora, který často vyjíždí mimo trvalé bydliště)
Dobrý den pane doktore, mám následující trošku složitější dotaz, Nastěhovali jsme se do družstevního bytu psaného na manželovu maminku, ta na nás přepsala družstevní podíl a přestěhovala se do menšího bytu. S manželovým bratrem jsme se dohodli na finančním vyrovnání. Část dohodnuté částky jsme splatili půjčkou z manželova stavebního spoření na nákup švagrova bytu, výpis z katastru je tedy na švagrovo jméno. Vloni jsme úroky z této půjčky bez problémů uplatnili v DP. Letos spadáme pod jiný FÚ a zřejmě budou s uplatněním úroků problémy. Máme podle zákona na uplatnění nárok? Stačí přiložit čestné prohlášení? Jaké by mělo být znění takového prohlášení? Stačí podpisy moje a manžela, nebo pro jistotu i švagrův? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel si chce uplatnit odpočet úroků z hypotéky. Potvrzení banky o zaplacených úrocích je za období 4-12/2008. Doložil k daňovému přiznání kopii úvěrové smlouvy, výpis z katastru dokazující vlastnictví bytu ke konci roku 2008. Finanční úřad mu oznámil, že nemá nárok na odpočet úroků za měsíce 4-5/2008, protože došlo ke vkladu zástavního práva zastavěné nemovitosti, která je předmětem financování, až v měsíci červnu. Máme si vyžádat opravené potvrzení o zaplacených úrocích a podat opravné přiznání do 31.3. Banka ale tvrdí, že je to nesmysl a že původně vystavené potvrzení je v pořádku, protože se jednalo o developerský projekt a tam probíhá financování trošku jinak než u klasické koupě. Kdo má tedy pravdu a jak má manžel dál postupovat?
v roce 2008 jsem byla po část roku jako spolupracující osoba (3-7/08). můžeme si příjmy a výdaje podělit poměrově (dvanáctiny) z výsledků za celý rok, nebo se to musí vypracovat přesně z těch měsíců ve kterých spolupráce trvala? celkem za ten rok stejně vyšla ztráta.
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Mám pouze příjmy z pronájmu bytů v nemovitosti, kterou jsem získala v restituci. Jinou podnikatelskou činnost nevykonávám. Vztahuje se na mě přiznání k dani z příjmu podle §9 a mám za povinnost odvádět sociální a zdravotní pojištění? Pokud ano, v jaké výši? Minimální pojistné nebo z dosažených příjmů? Děkuji Vám za odpověď.
Dobry den ,kolik si mohu vydělat v roce 2008 jako OSVČ/starobní důchodce/,pokud nechci platit sociální pojištění.Děkuji
Jsem na rodičovské dovolené a při ní jsem od 1.4.do 31.12.2008 podnikala v oboru kadeřnictví. Musím odevzdávat přehled na pojišťovnu a na sociálku, když jsem žádné zálohy neplatila, platil to za mě stát(v rámci rodičovských dávek).Děkuji
Dobrý den,prosím o Vaši radu. FO, DE zaačala podnikat v 11/08 provoz motokár. Neměla dost financí a tak si pujčila od své známé, svých synu a manžela. Všichni si vzali spotřeb. uvěr i ona. Kupní smlouva na nákup motokár je na syna,který obchod realizoval a platil ze svého úvěru a částečně z uvěru matčiny známé a uvěru matky. Nákup proběhl v 06/08. Synové ani manžel ani známá nepodnikají v žádné činnosti. Jak postupvat v DP? Děkuji za odpověd a přeji hezký den.
Omlouvám se, ještě k dotazu motokár. Podniká FO starobní duchodkyně samostatně a peníze si pjčila jak jsem uvedla od svých synu, známé a manžela.
Dobrý den, v r.2006 výdaje procentem (50%)zásoby 0, v r. 2007 nedosáhly příjmy 15000 - daňové přiznání nepodáváno a zůstatek zásob, v r. 2008 přiznání opět procentem, mohu mít opět zásoby, nebo se nějak započítávají do příjmů?Děkuji
Dobrý den, manžel dostal loni od svého strýce a tety pozemek (strýc=bratr otce). Je tento dar osvobozen od daně? FÚ manžela uhání, že musí podat daňové přiznání, protože prý teta není pokrevní příbuzná.. Moc děkuji za brzkou odpověď
Dobrý den, prosím Vás, OSVČ si zakoupil nemovitost na RČ po úpravě ji částečně používá k podnikání(hostinská čin.) Je možné aby si na vyčleněnou plochu mohl účtovat nájemné - popřípadě jeho manželka, aby se mu investice na opravu částečně vrátily? Vodoměr i elektroměr má samostatný. Děkuji předem za radu.
jako manželé podnikáme již několit let. (manžel je spolupracující osoba, od října šel do předčasném důchodu). v roce 2008 jsme oba vedle podnikání měli ještě DPP, manžel i při tom důchodu (uplatňovali jsem slevu na dani, zálohová daň byla vždy 0). v roce 2008 jsme v podnikání ale dosáhli ztrátu. mohu tu ztrátu celou napsat na sebe - nemusíme si to rozdělovat na 50%? manželovi podám přiznání jen na těch cca 14000 hrubého co si vydělal na DPP. u sebe přiznám ztrátu a cca 64000 hrubého z DPP. daně budou opět nula. celou ztrátu si tak budu moci odečíst já z případného zisku. je to tak prosím?
Dobrý den, s.r.o. nakoupila osobní automobil do majetku firmy. Jakym způsobem vypořádat osobní jízdy společníků tímto vozidlem? Společníci nejsou zaměstnanci firmy a ani nechteji byt. Budou se jim osobni km fakturovat ? Co s pripadnymi opravami a danovou uznatelnosti splatek leasingu? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,prosím o radu ohledně zařazení HIM do odpisové skuoiny. Pec elektrická 6,4 l - 57.500,-Kč (používá se pro vypálení - vyhřátí formy na zlato nebo stříbro pro zhotovení prstenů Stroj pro lití podtlakové - 56 200,-Kč(ve formě je zlato nebo stříbro a tlakem se vtlačí do všech částí) Děkuji za radu. J. Janoušková
Pekne odpoledne, pronajimame nemovitost - loni jsme upltnovali pausalni vydaje pri prijmech z pronajmu, letos jsme si doklady schovavali,takze budeme uplatnovat skutecne naklady.Chtela jsem se zeptat, zda je mozne v jednotlivych zdanovacich obdobich tyto dva zpusoby menit - mohli bychom se treba pristi zdanovaci obdobi vratit k pausalnim vydajum (odpisy neuplatnujeme)? Dekuji predem za odpoved, Ilona Kapounova
Dobrý den,mám ještě dotaz.Kamarád otevrel provozovnu-prodej ryb(na jídlo). Může uplatnit výdaje %? Je to 50%? Díky
Dobrý den, bud podávat DP za babičku, která je důchodkyně a pronajímá nebytové prostory. Příjmy jsou 126 000,-- Kč, výdaje 37800,-- Kč, Daň tedy vychází 13230,-- Kč. Mohu uplatnit slevu na poplatníka ? Daň by v tomto případě byla 0 ? Děkuji za odpověď. Hrubá
Dobry den, je rozdil mezi rodicovskym prispevkem a materskou kterou jsem pobirala od zamestnavatele??? Pry se mi materska pocita do prijmu a tudiz si me manzel nemuze odecist z danoveho zakladu - ale na druhou stranu mi bylo receno ze jsem nemela zadny prijem a tudiz nemusim delat danove priznani??? Dekuji
Stal jsem se plátcem DPH od 10.3.09. Mám účtovat DPH ke službám. které jsem poskytl do tohoto datumu a budu je fakturovat po tomto datumu?