FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, rád bych vyměnil svůj družstevní byt za jiný družtevní byt (v rámci jednoho družtva) s tím, že majitel toho druhého bytu by mi nějakou částku ještě doplatil. Rád bych se tímto zeptal, jak je to s placením daní z této částky? Předem velice děkuji.
Dobrý den, jsem OSVČ a vedu podvojné účetnictví. Z daňových výdajů odečítám pojistné na soc.a zdrav.poj.Odečítá se toto pojistné také ze základu pro přehledy na OSSZ a ZP. Děkuji O.B.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z příjmu fyzických osob. Celý minulý rok 2008 jsme byla na rodičovské dovolené a přivydělávala jsem si formou DPP a na smlouvu o dílo u jiných zaměstnavatelů. Vzhledem k výši těchto příjmu podávám daňové přiznání, kdy na ř. 32 tohoto přiznání uvádím nulu, jelikož z DPP se neplatí soc. a ani zdravotní pojištění, a daň tak NEVYPOČÍTÁVÁM ze superhrubé mzdy. Je to tak v pořádku? Rovněž mi není jasné, zda mohu uvést na ř. 84 tohoto přiznání sražené zálohy na daň z příjmu DPP,které provedl zaměstnavatel (jsou to zálohy ve výši 15% z příjmu bez slev na dani).Předem moc děkuji. Krejčová
Dobrý den,prosím o radu.Jedná se o byt v podílovém spoluvlastnictví ve výši 1/6 vůči celku (podíl na domě). Můj manžel uvedený byt kupoval za cenu 500.000,-kč v roce 2005, v roce 2007 ho prodával za cenu 650.000,-Kč. V bytě měl trvalý pobyt více jak 2 roky v okamžiku jeho prodeje. Kupní cenu za byt obdržel v lednu roku 2008. Daň z převodu nemovitosti byla ihned po převodu nemovitosti na kupující zaplacena, ale nyní jsme se od FÚ v Litvínově dozvěděli, že měla být i přiznána daň z příjmů z prodeje nemovitosti, jelikož nebyla dodržena podmínka osvobození od této daně dle § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů. Tudíž byla daň vyměřena, i s penále za nezaplacení. Já jsem však měla za to, že na podílové spoluvlastnictví se použije ustanovení § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů, kde se jasně hovoří i o příjmech z prodeje spoluvlastnického podílu, čili že zde bude platit, že příjem manžela z prodeje bytu bude osvobozen od daně dle tohoto ustanovení, nebot jednak měl jakožto prodávající v prodávané nemovitosti bydliště déle jak 2 roky, a jednak finanční prostředky z prodeje bytu byly veškeré použity na uspokojení bytové potřeby. Místní FÚ však používá ustanovení § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů,čili na příjmy z prodeje nemovitosti neuvedené pod § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů. Jsem však toho názoru, že takto by měl FÚ postupovat např. u družstevního bytu, ne u bytu v podílovém spoluvlastnictví? prosím o Váš názor, zda je daný postup FÚ správný a zda si mylně nevykládám zákon.
Je student nad 26let prezenčního doktoranského studia, pokud má krom studia příjem z vedlejší samostatné činnosti povinnost platit minimální zálohy na sociální pojištění měsíčně 1720, na OSSZ mi bylo řečeno,že stát takovéhoto studenta nepovažuje za studenta a tudíž se vedlejší příjem pro něj stává hlavní a proto vzniká povinnost této v uvozovkách minimální měsíční zálohy 1720? je proti tomu nějaké schůdné řešení?
Dobrý den, v roce 2008 jsem byla po celou dobu na rodičovské dovolené. Během roku jsem uzavřela 2 smlouvy o dílo, které mi vynesly 17 600 Kč. Šlo o stejnou činnost jen u jiných zaměstnavatelů. Jsem povinna podat daňové přiznání? A jak je to ze zdravotním a sociálním pojištěním? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podnikatel podnika v rodinnem dome - obchod, cast pripadajici na prodejnu ma zarazenu v majetku firmy. Zaradit nemovitost do 5 nebo 6 odpis.skupiny?
Dobrý den, FO vede daňovou evidenci. Má neuhrazené závazky již od roku 2005. Závazek je technické zhodnocení a odepisuje se (cca 200000,--).Má se tento závazek v roce 2008 dodanit? Co znamená závazek, z jejichž titulu nebyl uplatněn výdaj?Děkuji.
Dobrý den, prosím o sdělení zda je přijatá dotace z Programu rozvoje venkova ČR pro začínajícího zemědělce na nákup zemědělského pozemku zdanitelným příjmem. Děkuji
Jak jsou zdaněny příjmy jednatele sro (není zaměstnanec)
Dobrý den, jsme firma s velkoobchodem kosmetiky.Zúčastnili jsme se veletrhu na Slovensku, kde jsme měli pronajatý stánek.Tyto služby nám byly vyfakturovány s DPH.Promítne se to v našem daňovém přiznání.Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem na rodičovské dovolené a za poslední 3 měsíce 2008 jsem byla OSVČ, rozdíl mezi příjmy a výdaji byl 8800 Kč. Prosím Vás o informaci zda se liší vyměřovací základ pro sociální a zdravotní pojištění nebo je stejný a to 1/2 z příjmů po odečtu výdajů? Platí to, že má činnost je považována jako vedlejší? Děkuji moc za Vaši odpověď. Jolana P.
Dobrý den, ačkoliv jsem se snažil podnikatelskou činnost vykonávat svědomitě a pořádně, nechal jsem si dělat své účetnictví svým partnerem ( otcem své přítelkyně ) , takže jsem neměl důvod proč bych mu tuto činnost, ve které se vyzanal daleko více jako já nesvěřil. Avšak stalo se to, že výše zmiňovaný partner tragicky zahynul a já, když jsem si chtěl z pozůstalosti vyzvednout, jednat peněžní denník z činnosti v roce 2007 a jednak příjmové doklady z činnosti v roce 2008, jsem s hrůzou zjistil, že nikde nejsou. Nejedná se o milionové částky ale vzhledem k blížícímu se konci odevzdávání DP 2008 jsem poměrně v koncích pouze s jedním příjmovým dokladem co jsem u něj našel.. Najde se nějaká dobrá duše a poradí mi jak v takovýchto situacích postupovat abych neměl nějaké problémy v budoucnu??? Velice děkuji za pomoc.
Dobrý den, ačkoliv jsem se snažil podnikatelskou činnost vykonávat svědomitě a pořádně, nechal jsem si dělat své účetnictví svým partnerem ( otcem své přítelkyně ) , takže jsem neměl důvod proč bych mu tuto činnost, ve které se vyzanal daleko více jako já nesvěřil. Avšak stalo se to, že výše zmiňovaný partner tragicky zahynul a já, když jsem si chtěl z pozůstalosti vyzvednout, jednat peněžní denník z činnosti v roce 2007 a jednak příjmové doklady z činnosti v roce 2008, jsem s hrůzou zjistil, že nikde nejsou. Nejedná se o milionové částky ale vzhledem k blížícímu se konci odevzdávání DP 2008 jsem poměrně v koncích pouze s jedním příjmovým dokladem co jsem u něj našel.. Najde se nějaká dobrá duše a poradí mi jak v takovýchto situacích postupovat abych neměl nějaké problémy v budoucnu??? Velice děkuji za pomoc.
Je poskytnutá dotace z Programu rozvoje venkova ČR pro začínajícího zemědělce na nákup pozemku zdanitelným příjmem? Děkuji.
Dobrý den, prosím vás, mám za to, že poplatník který má příjem pouze z pronájmu a jeho dílčí základ daně po odečtu 30% nákladů je 56.000, takže daň by měla činit 8.400, ale po odečtení slevy na poplatníka 24.840 se daň bude rovnat nule. A nebo se nejprve musí odečíst od 56.000 sleva na poplatníka, čili zbude 31.160 z čehož daň tedy bude 4.674 respektivě 4.665 Kč? Za odpověď vám opravdu velice moc děkuji.
Dobrý den, mám dva dotazy. 1) jsem zaměstnanec a zároveň jednatel v jiné firmě, jak je to s placením zdravotního pojištění u jednatele? 2) když s.r.o. nemá zatím žádné příjmy, jak je to s vyplněním přiznáni k dani z příjmů? děkuji
Dobry den, chtel bych se optat. Roku 2007 hypotecni smlouva kde byli uvedeni rodice a ja jako syn. Za rok 2007 jsem si uplatnil odpocet uroku z hyp. jsem majitel bytu. V roce 2008 jsem se nechal vyskrtnout a na hypotece zustali pouze rodice.Zaplacene uroky tudiz prisly na jejich adresu a ted je situace jestli si bude moci jeden z nich odecist zaplacene uroky z hyp. diky
Dobrý den, jsem studentka (20 let). Nyní jsem přerušila studium na VŠ(prezenční forma)z osobních důvodů na dobu jednoho roku. Do této doby za mě sociální a zdravotní pojištění hradil stát. Zajímalo by mě,jestli si nyní musím hradit soc. a zdra.poj. sama, když nestuduji a nemám ani prozatím žádnou práci? Děkuji za Vaší odpověď.
Dobrý den,manžel začal podnikat a jako klempíř potřebuje ohýbačku, kterou má můj otec. Může ji od tchána koupit na paragon za 7.tis.,i ten když nepodniká ale má jí jen po dědovi doma?A můžu jí odepsat daňově celou jako DHIM v daňové evidenci?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.