FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde lze naleznout německé daňové zákony pro rok 2009. Nejlépe v češtině, popřípadě v němčině nebo angličtině. Na internetu se mi nedaří je nalézt.Děkuji
Dobrý den, jsem osvč, uplatňuji skutečné výdaje - ne paušálem!, jsem plátce dph. Mám dotaz ohledně záloh na pojištění - všude se píše a uvádí, že již nepatří do nákladů. Když jsem platila měsíčně zálohy na soc. a zdr.poj., účtovala jsem je v peněžním deníku do výdajů, odčitatelných od základu daně - výdaje na zajištění příjmů. Kam se teda účtují teď? Do výdajů ostatních, co nemají vliv na základ daně? Děkuji za odpověď. Mám v
Dobrý den! Jen bych měl takový dotaz. Podal jsem si daňové přiznání jako FO a zajímalo by mně za jak dlouho je finanční úřad povinnen poslat přeplatek daně. S pozdravem J. Tuček České Budějovice.
Dobrý den,reaguji na můj dotaz, zaslaný asi před hodinou-tvorba OP v účetnictví. Jsem již asi přepracovaná. Je mi jasné, že při daňovém odpisu pohledávky musím OP zrušit. Děkuji a nashledanou.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda se může uplatnit sleva na manželku za celý rok. Leden - srpen (rodičivský příspěvek) , září - prosinec (zaměstnání ,příjem za 4 měsíce 33tisíc)
Dobry den,vedle podnikani jako OSVC [danova evidence-vydaje pausalem 50%] pronajimam byt v osobnim vlastnictvi.Ve smlouve o pronajmu mam uvedenu zvlast cenu za pronajem vc. fondu oprav 10000 Kc a zvlast cenu za zalohy na sluzby a energie 4000 Kc. Tyto zalohy dle smlouvy vzdy po vyuctovani od poskytovatele sluzby s najemcem zuctuji [vyrovnam]. Velmi vas prosim o odpovedi: 1.-do prijmu ke zdaneni, od ktereho budu odecitat vydaje pausalem 30 %, pocitam: a)pouze najem, tedy 10000 Kc, nebo b)najem plus zuctovatelne zalohy na sluzby, tedy 14000 Kc? 2.-mohu jeden rok u tohoto jednoho pronajmu a)uplatnovat vydaje ve skutecne vysi a druhy rok pausalem,prip. b) naopak? 3.-pocita se do zdanitelnych prijmu prijata vratna kauce na pronajaty byt? Moc Vam dekuji za odpovedi Alena V.
Dobrý den,mám dotaz ohledně účetního dokladu.Potřebuji dodatečně zaúčtovat nákup zboží do účetnictví,ale originál paragonu se ztratil a kopie je založena v účetnictví dodavatele.Můžu nákup zaúčtovat na základě obyčejné kopie (ofocené na kopírce),nebo musí být úředně ověřená?Nebo jakým způsobem provést zaúčtování?Moc děkuji za odpověď.
Prosím, chtěla jsem se zeptat, zda se daní důchod, a pokud ano tak od jaké výše
Dobrý den, prosím o radu: pohledávky v PU: mám v účetnictví vytvořené opravné položky k pohledávkám podle §8c - v r.2007. Je možné tyto pohledávky v r.2008 daňově odepsat podle §24 odst.2y)? To by se do nákladů promítly 2x - opravnou položkou i odpisem. Děkuji za odpověď.
Dobrý den Koncem roku 2007 jsem dědictvím po velmi vzdáleném příbuzném nabyl malý domek, v dědickém řízení ohodnocený na 500 000.-Kč. V roce 2008 jsem jej prodal za kupní cenu 700 000,-Kč. Trvalé bydliště jsem v něm neměl. 1. Jakou částku musím uvést do daňového přiznání za rok 2008? 2. Mohu uplatnit daň dědickou, daň z převodu nemovitosti, notářské poplatky a platby odhadcům jako náklady snižující můj daňový základ v roce 2008? Děkuji Petr Texler texler.petr@seznam.cz
Dobrý den, chtěla jsme se Vás zepatat. Jsme firma (s.r.o.),která pořádá pro farmaceutické firmy různé kongresy a semináře. Nyní děláme kongres do USA a na fakturu píšeme pořádání kongresu v termínu toho a toho a cenu na faktuře uvádíme bez DPH. Ale v ceně je i produkční a agenturní provize, která je uvedena v ČR. Neměli bychom z toho odvést DPH? Můžete mi prosím poradit kdy odvádět DPH a kdy nemusíme u zahraničních kongresů? Moc děkuji
Dobrý den. Chci se zeptat co vše je potřeba k uplatnění nároku na odečtení daně ze stavebního úvěru. Mzdová účetní našeho podniku mi odmítla tento nárok uznat pokud Jí k rukám nepředložím potvrzení o platném stavebním povolení a doklad dokazující vlastnictví této nemovitosti. Poskytl sem smlouvu o úvěru ze stavebního spoření a doklad zaslaný stavební spořitelnou o nároku na odpočet daně. Bylo mi řečeno že to nestačí a pokud s tím nesouhlasím mohu si daně "udělat" na finančním úřadu. Z důvodu nedostatku času a malé cílové částce úvěru se mi toto nevyplatí. Chci se zeptat zda nároky mzdové účetní jsou oprávněné a pokud nejsou jak se proti tomu bránit. Předem děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat na možnost odečtení zaplacené daňe z převodu nemovitostí v daň. přiznání. V loňském roce jsem prodal byt a zároveň koupil druhý, pro účely bydlení. Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat ohledně darovací smlouvy. Můj strýc mi chce darovat garáž, není mi ale jasné, jestli tento dar může ovlivnit jeho (je živnostník) nebo moje (jsem zaměstnanec) daňové přiznání v příštím roce. Od daně jsme osvobozeni ale nevím si jestli tento dar nemusím do daň. přiznání dát jako příjem. Děkuji
Dobrý den.Potřebovala bych vědět, jestli těžba dřeva a pomocné práce v pěstební činnosti spadají do kategorie "lesnické práce" a jestli tudíž můžu uplatňovat 80 procent výdaje.Daň z příjmu provádím procentuálně.Díky za odpověď.
V roce 2008 jsem neměla žádné příjmy z podnikání,byla jsem nemocná a nepracovala, platila jsem si ZP a SP.Musím podávat DP? A pokud ano ty zálohy na ZP a SP se nedávají do výdajů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chci se zeptat,podle jakého § a zákona se z cenin stává zboží pro obchodování.Je to dáno jen předmětem podnikání nebo je to konkrétně specifikováno?
Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z přímu. Manžel je zaměstnán v Rakousku tam odvádí daně a sociální i zdravotní pojištění. Teď jsme se dozvěděli, že by měl ještě zdanit superhrubou mzdu tady v Čechách. Prosím jak je to když v Rakousku nepodniká, ale je pouze zaměstnanec. Děkuji
Dobrý den,manžel začal 1.3.2009 podnikat,platí ještě zákon,že začínající podnikatelé neplatí daně?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o sdělení kolik je sazba pohoných hmot - nafty - pro zaměstnance i pro podnikatele pro rok 2009. Pro podnikání používáme jak soukromé, tak služební auto. Dále prosím o dotaz, jak to budu zaúčtovávat. Děkuji Toušková.