FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci se zeptat, zda má podnikatel autodopravce, který je celý den mimo provozovnu nárok na stravné jako zaměstnanec. V případě, že ano, jak se počítá. Děkuji za odpověď Vladimíra Holubová
Dobrý den pane doktore, jsem OSVČ, plátce DPH a vedu DE. Mám zájemce o koupi stroje, který byl zakoupen ještě před přihlášením k DPH, což je 5 let (byl tedy zakoupen bez DPH). Nový majitel je rovněž neplátcem DPH. Faktura bude tedy vystavena bez náležitostí DPH. Má toto nějaký vliv (vstup či výstup) na způsob uplatnění v podání přiznání k DPH za 1q? A v daň. přiznání za rok 2009 (tedy příští rok)brát jako příjem........ Děkuji
Dobrý den, je nějaká změna v odpočtu DPH u nového užitk.automobilu nakoupeného v 03/09 formou úvěrové smlouvy? Je to HIM. Děkujeme.
Dobrý den, mám dotaz na použití výpočtu výdajů paušálem. Zatím jem vždy používal skutečné výdaje. Za jakých podmínek mohu paušál 60 % použít (jsem podnikatel fyzická osoba topenář-instalatér). Musím o použití paušálu žádat a jak je to s dodatečným daňovým přiznáním? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, v daň.evidenci má podnikatel neuhrazené pohledávky od zákazníků (z let 2003,2004,2007), z vystavených faktur samozřejmě odvedl DPH. Některé pohledávky byly soudně vymáhány, ale vymožena směšná částka např. 800,--kč. Příjem žádný nebyl, nevstupovalo do dań.přiznání. Lze i případnou zaplacenou DPH nějak zohlednit u finančního úřadu? A ostatní pohledávky, které nebudou vymáhány soudně, mají být v evidenci ponechány nebo vyřazeny? Moc děkuji za vaši odpověď
Dobrý den, jsem s manželkou spoluvlastnikem bytu ve kterem trvale bydlí naše dcera.Byt splaci maželka a dcera úvěrem ze dvou stavebních spoření.Může si dcera uplatnit slevu na dani,popřípadě jak to ošetřít aby dcera mohla slevu uplatnit. Za odpověď předem děkuji
Přítel v dubnu 08 ukončil přerušení podnikání, ale podnikat vůbec nezačal. Má povinnost podat nulové daňové přiznání? Tím pádem bude platit ZP jako OSVČ - vyšší sazbu než samoplátce? Nestačí nějaké čestné prohlášení,že nepodnikal? Dva měsíce byl zaměstnán ve svém s.r.o., první měsíc měl plat 50tis./odvedl daň,SP,ZP) a druhý měsíc jsme zapomněli včas odhlásit, takže jsme dali O. Bude si moci při vyúčtování ze zaplacené daně odečíst daňové zvýhodnění za 2 měsíce, nebo za celý rok? Jinou činnost za úplatu nevykonával. Zatímco já daním příjmy z pronájmu a uplatňuji 2 děti,v DP mi vyšel přeplatek na dani 21000, žádnou daň jsem ale neplatila, mám požádat o vrácení přeplatku? Vloni to samé činilo 1700,-
Dobrý den,pokud dítě zaměstnance ukončilo během studia VŠ (v únoru 2008),pak nastoupila do pracovního poměru do konce srpna a znovu v září začala studovat na jiné VŠ.Má nárok zaměstnanec si odečíst daňové zvýhodnění na dítě v měsících, kdy studovala? Další otázka je na zaměstnankyni,která měla pracovní úraz,pojišťovna jí vyplatila v částce 10 000,-Kč odškodnění na její účet,musí se tento příjem zdanit při ročním zúčtování a když ano,tak jaký je postup? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,manžel začal k 1.3.2009 podnikat.Platí jesště zákon,že začínající podnikatel je zabven platit daně?Děkuji za odpověď
Dobrý den,chci se zeptat, jaká byla v roce 2006 a 2007 nezdanitelná částka na poplatníka? V roce 2007 jsme si podali s manželem přiznání pro společné zdanění manželů, pravděpodobně jsme uvedli do kolonky dle § 35ba odst.1 písm a) sleva na poplatnika nižši částku než jsme si dle zákona mohli nárokovat,a to jak u mě, tak i u manžela. Jakým způsobem a zda existuje nějaká možnost a lhůta pro podání dodatečného daňového přiznání? Co vše ae v tomto dodatečném přiznání vyplňuje,vyplňují se i nějaké přílohy? Musí se toto DDP podat do 31.3.2009?Moc děkuji za brzkou odpověď.S pozdravem Petra
Dobrý den, jsme společnost zabývající se pouze plněním osvobozeným od DPH bez možnosti odpočtu (pojišťovací činnost). Nakupujeme některé služby od plátců DPH, kteří daň z plnění pro nás odvádějí. Je nějaká možnost, jak by námi nakupované služby od plátců mohli být i z jejich strany osvobozeny? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobry den pane doktore.Chtel bych se zeptat na informace ohledne dani v pripade, ze pracuji v zahranici.Zda je mou povinosti odvod dani a objasneni pojmu danovy resident.Za Vaši odpoved predem dekuji
Dobrý den, Od roku 2006 jsem pracoval ve Velké Británii, odkud jsem se v srpnu tohoto roku vrátil k rodině. Od té doby do konce roku jsem byl v evidenci úřadu práce. Podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Velkou Británií - článek 15 odstavec 1) a 2a) se mzdy a podobné odměny zdaňují jen v tom státě, kde se příjemce zdržoval více než 183 dnů v daňovém roce. Přesto se pro jistotu ptám, protože jsem dosud nedostal jednoznačnou odpověď: Budu muset podat daňové přiznání? Jsem považován za daňového poplatníka nebo ne? Sice mám v ČR bydliště, ale nepobýval jsem zde ani 183 dnů a ani jsem zde v roce 2008 neměl zdanitelné příjmy. Děkuji
Dobrý den,mám dotaz. OSVČ uplatňuje výdaje procenty.Poslední fakturu vystavil 31.12.08,peníze dostal až v lednu 2009. Budou se tyto příjmy počítat do roku 2008 nebo až do roku 2009? Tato OSVČ pracuje v lese s motorovou pilou, budou výdaje 50%? Díky
Dobrý den, s.r.o. půjčilo jiné společnosti 2.6.2008 3mil.Kč. Ve smlouvě je uvedeno,ze je půjčka úročena 4% p.a. Do konce roku 2008 nebyla žádná splátka půjčky. Jaká bude výše úroků za r.2008? Jakym způsobem se pocitaji? Dekuji
Dobrý den,prosím o radu ohledně daňového přiznání FO. Osoba je nerezident. V ČR má souběžně 2 příjmy (zaměstnání od 15.8.2008 -uplatňovány slevy na dani, DPP vyšší než 5000 měsíčně). Celosvětové příjmy bude danit na Slovensku, ale v ČR je povinna zdanit příjmy odsud jí plynoucí. Jak je to se slevou na poplatníka v přiznání? V pokynech je uvedeno, že má zadat celou částku 24.840. Ale v tom případě ji vyjde, že dostane veškerou dań zde odvedenou zpět, což je přeci nesmysl?Bohužel, jsem nikde odpověď na tento problém nenašla, ani v daňových pokynech MFCR.Můžete mi v tomto nějak poradit? Děkuji. Martina
Dobrý den, podnikatel plátce DPH zaúčtoval přístroj, který koupil minulý rok jako HIM. Cena 39950,- bez DPH , celkem 47540,- s DPH.Tzn.že ho nezahrnul v pen.deníku do daňových výdajů,ale jako nákup HIM a v daň.přiznání bude uplatnovat výdaje formou odpisů. Nevím, zda neudělal chybu,zda je to HIM, v případě, že ano, jak by měl dále postupovat, zda to tak nechat a ročně odepisovat nebo udělat nějakou dodatečnou opravu a jakým způsobem. Děkuji
Dobrý den, asistentka s.r.o. pojíždí denně po Praze (místo pracovniště i sídlo firmy je Praha) po různých donáškách, za zákazníky atd. Je možné jí dle nějakého zákonného ustanové proplácet jízdné MHD bez prokázání jízdenkou, je možný nějaký paušál?(jízdenek by bylo velmi mnoho)Pokud ano, jedná se o výdaj daňový? A do jaké výše? Je možné v tomto smyslu použít paragraf 159 zákoníku práce? Děkuji
Prosím, FO má malý obchod s oděvy, musí vést sklad nebo stačí :náklady-faktury nákup,příjmy-denní tržby. Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde lze naleznout německé daňové zákony pro rok 2009. Nejlépe v češtině, popřípadě v němčině nebo angličtině. Na internetu se mi nedaří je nalézt.Děkuji