FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, měla jsem po celý rok přerušenou živnost, nemám žádné příjmy, pobírám pouze rodičovský příspěvek. Mám povinost podávat daňové přiznání a přehledy na VZP a ČSSZ, přestože mé příjmy jsou nulové? V případě, že ne, je potřeba podat alespoň nějaké ohlášení? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ukončila zemědělskou činnost 20.1.2009 jako fyzická osoba.Jsem plátce DPH a vedla jsem daňovou evidenci. V hmotném majetku mám ještě neodepsaný traktor a za 20 000 Kč zásob. Zajímalo by mě jak mám tento traktor převést do osobního užívání a jak postupovat v daňovém přiznání a v přiznání k DPH. Děkuji. Miroslava Dvořáková
Dobrý den měla bych následující dotaz: Snacha pracovala a podepsala prohlášení na zdaňovací období 1-10/2008. Na toto období dostala od bývalého zaměstnavatele Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků.K 31/10/2008 rozvázala pracovní poměr a šla studovat fyzioterapii.Předpokládala, že bude moci studovat dálkově, protože je jí 41 let, ale tento obor lze studovat jen normálně na denním studiu.Vyplňuji ji daňové přiznání a nikde nemohu zjistit, zda v tomto případě uplatňuje slevu ve výši pouze 20700,-- za 10 měsíců nebo v celé částce 24840,00 za celý rok. Nevím, kam je možno v případě, že nelze uplatnit celou slevu napsat, že se jedná jen o 10 měsíců, nebo zda v řádku 64 přiznání se pouze vyčíslí nižší částka. Syn si na ní za zbývalé 2 měsíce uplatnit slevu nemůže, protože její výdělek v roce 2008 přesáhl 68000,-- Kč. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Růžena Novotná runovotna@seznam.cz
V roce 2008 jsme koupili na hypotéku družstevní byt, který v roce 2009 převedeme do OV. Koupi jsme financovali z hypotečního úvěru a stavebního spoření. V bytě nebydlíme, nemáme v něm ani trvalé bydliště a chtěli bychom ho na 1 rok pronajmout. 1.Jak je to s odpočtem úroků z hypotéky a stavebního spoření? Můžeme si je uplatnit v daňovém přiznání? 2. Změnilo by se něco, pokud by měl manžel v tomto bytě trvalé bydliště? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, přítel nyní v roce 2009 začal pronajímat byt, který splácí úvěrem. Chtěla bych se zeptat, zda-li i pro rok 2009 si můžete úroky z úvěry dát jako odpočitatelnou položku....Trvalé bydliště má pořád v pronajímaném bytě. Pokud by si je mohl dát jako odpočitatelnou položku, musí mít trvalé bydliště v pronajímaném bytě nebo si ho může změnit a nebude to mít na nic vliv? předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli si manžel na mě může v daňovém přiznání odečíst částku dle § 35ba odst.1b a případně kolik, když jsem v období od ledna do srpna (včetně) byla na MD a pobírala jsem rodičovský příspěvek a v období 8-12 jsem měla příjmy v celkové výši 54 894 Kč. Děkuji Vám za odpověď. Kučerová
Dobrý den, platí stále pro nově pořízenou kuchyňskou linku roční opotřebení 5% a životnost v rocích 20 let? Což by pro linku za 20tisíc bylo asi o 83Kč měsíčně navýšené nájemné. Hezký den a děkuji
Dobry den. Chtela jsem se zeptat, jestli je nutne k danovemu prizani FO prilozit nejake "cestne prohlaseni", pokud jsem byla zamestnana do 30.6.09 a od 9.6.09 do konce roku jsem byla registrovana na uradu prace. Priklada se tez nejake potvrzeni o vedeni na uradu prace? Dekuji. EK
Můj dotaz zní: Jaký vliv má 1)účetní a 2)daňová zůstatková cena na daně z případného pozdějšího prodeje domu, byl-li dům pouze pronajímán a) jako rodinný dům nebo b) jako nebytová nemovitost. Domnívám se, že čistý pronájem podle §9 není podnikání a tedy nejsou stanoveny žádné čekací lhůty pro osvobození od daně z príjmu. Otázkou je, zda znalecký posudek pronajímané nemovitosti kvůli odpisům provedený těsně před zahájením pronájmu nebude brán FÚ za reprodukční pořizovací cenu minus odpisy a z té vyměřen poplatek z převodu- prodeje nemovitosti. Nebo existuje nějaká doba po skončení pronájmu, kdy je možné použít nový znalecký posudek a FÚ jej musí respektovat?
Dobry den, jsem student a v uplynulem roce jsem od dubna do prosince pracovala u jednoho zamestnavatele na DPP, mzda nikdy neprekrocila 5000. u tohoto zamestnavatele jsem nepodepsala Prohlaseni. Zaroven jsem v srpnu pracovala u druheho zamestnavatele (DPP) kde jsem prohlaseni podepsane mela a mzda opet nepresahla 5000. ALe soucet obou vydelku za mesic srpen (z obou brigad) sumu 5000 presahl. Mam tedy povinnost vyplnit danove priznani, nebo ho mam vyplnit protoze je to pro me vyhodne? a pokud ho vyplnovat budu, mam postupovat tak ze prijmy napisu do radku tusim 31 (zaklad dane) a ted jsem na vazkach..zamestnavatel mi strhaval pouze srazkovou dan (ne zalohu na dan z prijmu) takze do radku 84 (uhrn srazenych zaloh) nevyplnuju nic? nebo se postupuje jinak kdyz jsem mela brigady dve? Co dale v priznani vyplnit? dekuji moc za odpoved, Hrncirova
Přítel v dubnu 08 ukončil přerušení podnikání, ale podnikat vůbec nezačal. Má povinnost podat nulové daňové přiznání? Tím pádem bude platit ZP jako OSVČ - vyšší sazbu než samoplátce? Nestačí nějaké čestné prohlášení,že nepodnikal? Dva měsíce byl zaměstnán ve svém s.r.o., první měsíc měl plat 50tis./odvedl daň,SP,ZP) a druhý měsíc jsme zapomněli včas odhlásit, takže jsme dali O. Bude si moci při vyúčtování ze zaplacené daně odečíst daňové zvýhodnění za 2 měsíce, nebo za celý rok? Jinou činnost za úplatu nevykonával. Zatímco já daním příjmy z pronájmu a uplatňuji 2 děti,v DP mi vyšel přeplatek na dani 21000, žádnou daň jsem ale neplatila, mám požádat o vrácení přeplatku? Vloni to samé činilo 1700,-
Dobrý den, poprosil bych o osobní/placenou konzultaci s panem JUDr. Petrem Dytrichem a poprosím o jeho kontaktní informace. Děkuji. S pozdravem, Martin Chrastil, 776 596 159
Přítel v dubnu 08 ukončil přerušení podnikání, ale podnikat vůbec nezačal. Má povinnost podat nulové daňové přiznání? Tím pádem bude platit ZP jako OSVČ - vyšší sazbu než samoplátce? Nestačí nějaké čestné prohlášení,že nepodnikal? Dva měsíce byl zaměstnán ve svém s.r.o., první měsíc měl plat 50tis./odvedl daň,SP,ZP) a druhý měsíc jsme zapomněli včas odhlásit, takže jsme dali O. Bude si moci při vyúčtování ze zaplacené daně odečíst daňové zvýhodnění za 2 měsíce, nebo za celý rok? Jinou činnost za úplatu nevykonával. Zatímco já daním příjmy z pronájmu a uplatňuji 2 děti,v DP mi vyšel přeplatek na dani 21000, žádnou daň jsem ale neplatila, mám požádat o vrácení přeplatku? Vloni to samé činilo 1700,-
Dobrý den, prosím o radu. Jedná se mi o prodej osobního automobilu s limitovanou vstupní cenou. Jak správně vyplnit daňové přiznání? Výdaje uplatňuji paušálem. Mám tři verze: 1. příjem z prodeje OA mám v plné výši zahrnutý v celkových příjmech na řádku 101 na řádek 106 uvedu částku - rozdíl mezi pořizovací a vstupní cenou 2. příjem z prodeje auta ponížím již v celkových příjmech na řádku 101 3. Příjem z prodeje auta plně vyřadím z celkových příjmů na řádku 101 na řádku 105 uvedu částku - rozdíl mezi prodejní cenou a rozdílem mezi pořizovací a vstupní cenou. Vzhledem k pokročilému datu moc moc porsím o brzkou odpověď. Děkuji Jitka Dědičová
Dobrý den,mám odtaz ,zda může s.r.o. poskytnout bezúročnou půjčku druhé společnosti,taktéž s.r.o .ntuno podotknout, že u obou s.r.o.,je uvedený stejný jednatel.Smlouva o půjčce by byla na 1 mil.Kč a na dobu 5-ti měsíců.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, stanu se vlastníkem bytu, který získám odkoupením od obce (privatizace bytového fondu). V bytě jsem trvale žil jako nájemník. Po odkoupení bytu, jej chci obratem prodat. Budu osvobozen od daně z příjmu tohoto bytu ve kterém jsem trvale žil (ovšem nikoliv jako vlastník ale jako nájemník) ? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se zeptat, zda se přeplatek na dani z příjmů FO zahrnuje do zdanitelných příjmů v následujícím roce. OSVČ uplatňuje výdaje procentem z příjmů a dobrovolně si platí měsíční zálohy na DzP. Díky tomu, a také díky narození dvou dětí a využití společného zdanění manželů vznikl přeplatek na dani za rok 2007 ve výši cca 40 tis. Přijde mi, že by se do zdanitelných příjmů za rok 2008 zahrnovat neměl, vzhledem k tomu, že vznikl díky placení dobrovolných záloh ( 2 tis. měsíčně ) a slevami na děti atd. Přeplatky na soc a zdr. poj. se ale do zdanitelných příjmů zahrnují, že?¨ Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den. Dupalová
Dobrý den. Již tři roky pracuji na autorskou činnost (Grafika). Po letošní úpravě zákona o sociálním pojištění (autor od nového roku musí platit) a změnách v daňovém přiznání jsem na vážkách, zda se vyplatí živnostenský list - hlavně kvůli možnosti odepisování 50 procentních paušálních výdajů. Pokud jsem dobře pochopil, zdravotní a sociální pojištění platím stejné jako OSVČ. Takže mám dotaz:Pokud člověk má možnost pracovat na živnostenský list, je oproti tomu autorská činnost nějak zvýhodněna?
Dobry den, muzete mi prosim odpovedet na dotaz - nedari se mi najit jakou maji informacni povinnost firmy, ktere jsou kotovane na burze (trh ČR) - jake vsechny informace o hospodareni musi zverejnovat? Diky za odpoved, Machalkova
Dobry den, muzete mi prosim odpovedet na dotaz - nedari se mi najit jakou maji informacni povinnost firmy, ktere jsou kotovane na burze (trh ČR) - jake vsechny informace o hospodareni musi zverejnovat? Diky za odpoved, Machalkova