FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Budeme prodávat letost byt v osobním vlastnictví a chci se zeptat z čeho se platí daň z prodeje nemovitosti.Jestli je to z odhadní ceny nebo z prodejní ceny a kolik to dělá procent.Děkuji
Dobrý den, v jaké výši si můžu uplatnit paušální náhradu za používání soukromého nákladního vozidla pro podnikání v roce 2008? Platí dvojnásobek základní sazby 4,10 Kč nebo ne? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné doložit k daňovému přiznání také potvrzení zahraničního finančního úřadu (konkrétně slovenského) o tom, že všechny daně byly řádně zaplaceny. Manžel má příjem z ČR i ze SR (2 různí zaměstnavatelé), podal daňové přiznání, ve kterém doložil všechna potvrzení o příjmech, tedy od českého i slovenského zaměstnavatele a tedy předpokládá, že další potvrzení z finančního úřadu by bylo nadbytečné. Prosím o informaci, zda uvedené potvrzení je nutné předložit nebo ne. Předem velmi děkuji. S pozdravem, Gabriela Matulová
Dobrý den, pane doktore, naše společnost s r.o. byla založena 23.6.2008. K 31.12.2008 vykazuje svůj HV jako zisk. Jak se následně počítá daň? Musí se upravený základ daně přepočítat na 12 měsíců? Počítá se to i s červnem? Myslím to takhle: Upravený základ daně např. 70 tis. Kč vydělím 7 (červen až prosinec) a vynásobím 12. Což bude činit upravený základ daně za celý rok. A pak teprve vypočítám daň z příjmu. Za odpověď předem děkuji Kelblová
Prosím o radu. V lednu 2008 jsem byl v pracovním poměru a od 1.2.2008 pobírám strobní důchod a podnikám jako OSVČ. Chci se zeptat, zda musím do příjmu za rok 2008 zahrnout také starobní důchod a zda z této částky ( ze zaměstnání + důchod + příjem jako OSVČ)budu platit daň z příjmu? Děkuji Vám předem za brzkou odpověď. JR
Dobrý den, jsem OSVČ na rodičovské. Dítě se narodilo loni v listopadu. Za celý rok jsem měla příjem něco přes 100 000 Kč, takže po odečtu výdajů a slevy na poplatníka a na dítě za dva měsíce se dostanu do mínusu kolem 20 000 Kč. Jak se uplatňuje daňový bonus? Děkuji za odpověď!
Vedu DE a mám pohledávku za rok 2005 a do dnešního dne nebyla zaplacena. Jak dlouho vedu tuto pohladávku v evidenci a co stím? Děkuji.
Dobrý den. Jsem fyzická osoba. Je příjem z prodeje movitého předmětem daně a nebo je osvobozen? Co lze dát v případě danění do nákladů? Děkuji. Svatek
Dobrý den, jsem svobodná matka na mateřský,ale chodím při tom do práce, abych to finančně zvládala. Trochu mi není jasné, když teď nastupuji z brigády na smlouvu - dohoda o prac.činnosti, 80Kč/hod, ale budou mi odečítat zdrav.poj., jenže i sociální a zdrav.za mě platí sociální úřad, ne? jak mi to teda mohou odečítat 2x?na internetu jsem nikde o tom nic neobjevila... Další menší dotaz, na který se ptám, jen pro klid duše mé kamarádky, protože myslím, že nic není, jestli existují nějaké úlevy pro svobodné matky. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký zbytek dne. S pozdravem Černá Radka
Dobrý den, musí mít jednatel s.r.o. mandátní smlouvu a musí mu být vyplacen plat i přesto, že s.r.o. nemá žádné příjmy? A může se tento výdaj uplatnit v přiznání DPPO? Děkuji
Dobrý den řešíme ve firmě takový problém: vedeme PÚ,přišla zálohová faktura na materiál 3000 EUR,zaplatili jsme v roce 2008 jen 2000EUR.V roce 2009 jsme doplatili zbytek a přišel daňový doklad.Úhrada 2000 EUR je proúčtována jen v bance 314/221.Musíme v roce 2008 k 31.12.přepočítat kurzový rozdíl z této zálohy? a v jaké výši? jen z té úhrady nebo z toho dluhu 1000EUR? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz k ročnímu zúčtování daně. Zaměstnanec na dohodu o pracovní činnosti od 1.1.do 31.12.2008(starobní důchodce) u nás podepsal daňové prohlášení,uplatňoval slevu na poplatníka. V roce 2008 měl příjem ještě od jiného zaměstnavatele do 6000,- Kč, ze kterého mu byla sražena zálohová daň. Musí si sám podat daňové přiznání z důvodu příjmů od více zaměstnavatelů? Vychází mu totiž vratka daně sražená u 2.zaměstnavatele. Děkuji předem, DanaRz.
Dobrý den, zajimalo by me, zda mohu jako OSVC v DP za rok 2008 uplatnit odecteni uroku z preklenovaciho uveru, ktery byl pouzit za ucelem financovani druzstevniho bytu pred prevodem do OV (doba cerpani cca 6 mesicu). Jsem 100% majitelkou bytu, avsak o splaceni hypoteky se delim s partnerem. Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, jsme nezisková organizace, vedeme jednoduché účetnictví. V roce 2008 jsme obdrželi dotaci z MF na rekonstrukci budovy ve výši 1 mil. Kč, naše náklady na rekonstrukci činily 19.000,- Kč, pořiz. cena budovy ( je z roku 1972 ) činí 223.000,- Kč. Je správné, že celková hodnoty budovy bude ke konci roku 2008 1.242.000,- Kč ( kolaudační rozhodnutí z 30.11.2008 ), budova se do roku 2008 účetně neodpisovala. Je to správné ? Z jaké částky můžeme uplatnit daňové odpisy? V kterém řádku DP se objeví náklady ve 1 mil. Kč a 19.000,- Kč ? Za odpověď moc děkuji.
Dobrý den,jsem OSVČ a již několik let jsem uplatňoval odpisy z nemovitostí.Jelikož za loňský rok jsem ve ztrátě,nevím jak mám postupovat s odpisy a pak i následující roky.Pokud jeden rok nebudu odepisovat,prodlouží se o to celková doba odpisů?Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, firma nám za demontáž, začištění zdiva, montáž nové kuchyňské linky, manipulaci a dopravu účtuje DPH 19%. Tyto práce byly provedeny v domě, kde maximální výměra bytu je 88m2. Neměla být uplatněna snížená sazba daně, pokud práce byly prováděny v bytu? Děkuji
Dobrý den,manžel začal podnikat jako pokrývač a nevím , zda nákup silikonu ,PBlahve na lepení Ipy a sponky do sešívačky na folii,hřebíky na latě mám učtovat, jako nakup materiálu, nebo jako provozní režii-firemní náklady. Poradili mi známí že to mám učtovat jako materiál a pak ze skladu vydat se vším zákazníkovi na dodací list,ale moc se mi to nezdá.Děkuji Vám předem za Vaši odpověď.
Dotaz: Dobrý den, prosím o radu. Jedná se mi o prodej osobního automobilu s limitovanou vstupní cenou. Jak správně vyplnit daňové přiznání? Výdaje uplatňuji paušálem. Mám tři verze: 1. příjem z prodeje OA mám v plné výši zahrnutý v celkových příjmech na řádku 101 na řádek 106 uvedu částku - rozdíl mezi pořizovací a vstupní cenou 2. příjem z prodeje auta ponížím již v celkových příjmech na řádku 101 3. Příjem z prodeje auta plně vyřadím z celkových příjmů na řádku 101 na řádku 105 uvedu částku - rozdíl mezi prodejní cenou a rozdílem mezi pořizovací a vstupní cenou. Vzhledem k pokročilému datu moc moc porsím o brzkou odpověď. Děkuji Jitka Dědičová Odpověď: Správně nneí ani jedna možnost. Přžíjem z prodeje majetku je daňový příjem. Tedy ř.101. Pokud bylo OA odpisováno, uplatníte za r.2008 odpisy ve výši 50% ročního odpisu a to se promítne do tabulky E přílohy 1 DAP, tedy jako položka snižující základ daně. Sem také uvedete rozdíl mezi zůstatkovou cenou OA po provedeném odpisu a pořizovací cenou OA, pokud nebylo OA zcela odepsané. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Omlouvám se, ale tato odpověď je v pořádku uplatňuji-li výádaje ve skutečné výši!!! Psala jsem, že je uplatňuji procentem. Jedná se mi o §23 odst 4 písm. l ve znění k 31.12.2007, kdy já si hodnotu prodaného automobilu s limitovanou vstupní cenou mohu ponížita to do výše součtu jeho zůstatkové ceny a rozdílu, o který pořizovací cena převyšuje vstupní cenu. Příjem z prodeje OA mám ve výši 500.000, zůstatková cena je 0 a rozdíl mezi pořizovací a vstupní cenou je 200.000,--. jde mi o to jak správně vyplnit přílohu 1 daňového přiznání, protože mám (viz. výše) tři varianty a jen na dani tam mám rozdíl až cca 40.000,-- mezi jednotlivými variantami. Děkuji Dědičová
Daň z nemovitosti (osvobození od daně): Dobrý den, prosím o radu. Mám byt v osobním vlastnictví v panelovém domě SVJ. V r.2006 byla provedena výměna oken za plastová okna a byla zateplena severní strana domu, v r. 2008 byla zateplena jižní strana panelového domu. Až nyní jsem se dozvěděla, že jsem mohla uplatnit v přiznání k dani z nemovitosti osvobození od daně podle § 9 odst. 1 písm. r) zákona o dani z nemovitosti na dobu 5ti let. Chci vědět, co dělat, abych tento nárok na osvobození mohla zpětně ještě získat, co je k tomu zapotřebí. Stavební úpravy zateplením pro r. 2008 podle potvrzení stavebního odboru nevyžadovaly stavební povolení ani ohlášení. Jestli je tedy ještě nějaká možnost požádat zpětně o provedení dodatečného přiznání z r. 2007 a r.2008. Nepodnikám. Děkuji za radu.
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o odpověď na dotaz z oblasti DPH: FO, plátce DPH provádí stavební práce a z vystavench faktur odvádí dle povahy zakázky 9 nebo 19%. Při větších zakázkách pro něho provádí jako "subdodávku" pomocných a zednických prací pracovníci s.r.o. a ona společnost mu vždy fakturuje DPH ve výši 19% i v případě, že vykonává práce výhradně na bytech a v bytových prostorách. Odůvodňuje to tím, že pro něho provádí službu. Lze se s tímto tvrzením spokojit a prosím o jaký par. zákona o DPH se toto tvrzení opírá, děkuji mnohokrát za odpověď. Zemanová.