FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

osvobození od daně

Dobry den, Koupila jsem byt za 2 mil., bydlim zde rok a pul ale nemam prihlaseny trvaly pobyt, ted ho budu za 2,5 mil prodavat a kupovat za tyto penize pozemek na stavbu RD, budu v tomto pripade platit dan z prodeje nemovitosti? Moc dekuji za odpoved

daňová povinnost

Moji rodice jsou rozvedeni 25 let. Polovina rodineho domku patri me matce a polovina memu otci. Muj otec zmrel a jeho polovinu domku by jsme mela zdedit ja a moje sestra. Budeme platit dan z prevodu nemovitosti? I kdyz jsme polovinu zdedily?

účtování pořízení majetku

Dobrý den, ještě jsem zapomněl - k minulému dotazu ohledně daňového odepisování automobilu škoda Fabia v ceně 476 000 včetně DPH. Když si uplatím odpočet, tj 76 000 Kč, jak tento odpočet zaúčtuji do účetnictví? Děkuji

pořizovací cena majetku

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového odepisování. Chci si koupit auto za 400 000 Kč bez DPH, tedy včetně DPH to dělá 476 000 Kč. Pak si udělám odpočet těch 76 000 Kč. A zajímá mě, jestli mám ten automobil odepisovat z částky 476 000 Kč nebo 400 000 Kč? Děkuji.

Přehledy

Jsem zaměstnán a zároveň podnikám na ŽL. Příjmy z podnikání v r.2008 jsem měl nulové. Musím se přesto přihlásit na CSSZ jako OSVC? Musím nějak dokládat pro potřeby sociálního pojištění nulové příjmy ? Musím dokládat že jsem zároveň zaměstnanec (pro r. 2009 jsem se dočetl, že když OSVC nedoloží, že je zaměstnaná a SVC je pouze vedlejší, musí platit zálohy, jako by SVC byla hlavní ?) Děkuji

tvroba rezervy

Dobrý den, dovoluji si požádat o radu - autodopravce se dostal do daňové ztráty 300.000,-, v roce 2007 vytvořil rezervy na opravu HM 1.000.000,- Kč, můj dotaz zní, zda musí i za r.2008 vytvořit rezervu na 1.000.000,- Kč, když se tím vlastně dostane ještě do větší ztráty, nebo zda v r. 2008 nebude o rezervách účtovat, protože je ve ztrátě? Děkuji

sazba DPH

Prosím o informaci, v jaké sazbě DPH je odměna Sazky za provozování terminálu - provize. Od 1.3.2009 jsem se stala plátcem DPH, na trafice provozuji terminál Sazky, u provize mi není jasné, jak účtovat v daňové evidenci přijatou částku. Dále platím Sazce kauci, jak zde DPH? Děkuji za odpověď. Walterová

vyplnění přiznání

Prosim vas mam dotaz ohledne dani v CR. Jsem obcan CR a pracuji legalne v Rakousku kde platim veskere soc a zdrav odvody a taky dan. Ale protoze CR presla vuci Rakoisku do PROSTEHO ZAPOCTU tak mam dan povinost v CR coz bych jeste pochopil ale proc se v radku č. 31 DPFO (uhrn prijmu od vsech zamest.) pise ma hruba mzda nejaka (super hruba)bez odpoctu nezdanitel prijmu??? kdyz ja jsem ty penize niky nevidel?? Proc jse to nevypocitava ze zdanitelnych prijmu?? A proc se prosim vas do radku č. 32 v DPFO uhrn poj ktere je pov. zaplatit sam . . . dava pry castka pro Rakousko 22,4% (zase) ze super hrube mzy ktere plati zemst. sam za sebe??? a tim mi vyskoci muj prijem vzdyt jsem ty penize taky nikdy nevidel. TAK MI TO VSE bylo receno na financaku a maji tam doz velky chaos v tom. A pritom v priloze č. 3 DPFO do kolonky vydaje nemam pry narok nic napsat?? PORADI MI PROSIM NEKDO CO STIM ktere prijmy a jake tam napsat?? a popripade jak se stat rezidentem rakouske republiky kde se o to zada a jak vyridit??? Podminky splnuji nejzdim do CR ani se nezdrzuji dele nez 183 dnu v roce. MOC DEKUJI PREDEM ZA POMOC

prodej majetku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když jako podnikatel prodám auto, odepsané v roce 2003, zda příjem musím danit? Děkuji L.L.

příjmy z pronájmu

Dobrý den Patří prosím příjmy z podnájmu nemovitosti pod paragraf 9-příjmy z pronájmu? A platí se z těchto příjmů sociální a zdravotní? A kdy je nutné vykazovat tyto příjmy pod paragrafem 7 a ne 9, který je výhodnější? Děkuji. Kalichová

odpočet DPH

DPH - dovoz automobilu ze zahraničí Dobrý den, rád bych se zeptal jestli po schválení nového zákona můžu koupit ojetý vůz ze zahraničí (rakousko nebo německo) s nárokem na odpočet DPH, v praxi v případě předložení DIČ při koupi ojetého automobilu v zahraničí zaplatím vůz bez daně, nebudu již muset odvádět žádnou daň v čechách? děkuji za odpověď

příjem manželky

Dobrý den potřebovala bych poradit ohledně daní, které dokládá manžel v práci já jsem nyní na mateřeské dovolené od února 2008 a nevíme jestli se započítávají mateřská a i rodičovský příspěvek dohromady nebo se počítá jeden nebo druhy do sumy 68000Kč a pokud ano tak který jak to funguje každý tvrdí něco jiného. Moc děkuji S.K.

pokladní doklady

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, vedu daňovou evidenci. V excelu mám tabulku, kde mám příjmy a výdaje ovlivňující základ daně. Příjmy jsou tvořeny pouze z vyplacené provize za zprostředkování služeb. Jako doklad o přijetí peněz k tomu dostávám od dané firmy která mě vyplácí doklad o vydání provize (na tomto dokladu stvrzuji podpisem přijetí hotovosti). Musím k tomu vystavit svůj příjmový pokladní doklad? Nebo stačí zaevidovat částku a údaje z tohoto listu do tabulky příjmů a výdajů? budu mít tedy přehled příjmů a výdajů, závazků a pohledávek, majetku atd. Bez vedení příjmových a výdajových dokladnů. Je to správně? Děkuji za odpověď.

registrace plátce

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu v oblasti provozování fotovoltanické elektrárny do 5 kw, která bude umístěná na hospodářské budově a využívána jako zelený bonus a přebytky prodávány do sítě ČEZu. Dodavatel bude účtovat celou elektrárnu s 19% DPH z důvodu, že objekt na němž elektrárna bude osazena není kolaudována ani jinak propojena s rodinným domem pro který bude především energie využívána. Je možné a na základě čeho se stát plátcem DPH a dodatečně doúčtovat DPH? Když osvědčení o provozování elektrárny bude vystaveno nejdříve měsíc po zkušebním provozu a to dude již elektrárna celá uhrazena. Ještě by jsem měla dotaz na placení sociálního a zdravotního pojištění ze zisků dosažených z provozu elektrárny? Děkuji předem za Vaši odpověd´. Šimčíková

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, jsem vlastníkem rekreačního objektu, který s manželem přestavujeme na rodinný dům (oba jsme uvedeni na stavebním povolení). Na přestavbu máme s manželem každý úvěr ze stavebního spoření. Uplatnil si odpočet úroků z úvěru, ale bylo mu řečeno, že na odpočet nemá nárok, protože není vlastníkem objektu (ani spoluvlastníkem). Můžete mi sdělit, zda je tento postup správný? Děkuji

vyplnění přiznání

Dobrý den vážený pane doktore. Za 2007 mám výdaje uplatněné procentem, ve 2008 chci uplatnit skutečné. 1, Je třeba něco učinit v DE nebo při vyplnění DP FO při tomto "zpětném" přechodu? Nemám pohledávky, závazky ani zásoby. 2, Další otázka čistě teoretická, co bych musela učinit v případě že bych měla pohl, záv. a zásoby? 3, V případě paušálu, mám povinnost vedení pohl., záv. a zásob? V DP př. č. 1 se tabulka D vyplňovat nemusí. Mám pocit, že tady může vzniknout nějaký problém. FÚ nevidí jak se věci doopravdy mají. Děkuji za názor!

uplatnění ztráty

Dobrý den, prosím o radu. Manžel je OSVČ, vede daňovou evidenci. Potřebuje podat DODATEČNÉ PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘÍJMU FO za rok 2006. Může zde /tzn. v dodatečném přiznání/ uplatnit zrátu z předcházejícího roku. Děkuji moc za odpověd.

registrace plátce

Dobrý den, prosím o radu. Účtuji pivnici, kde majitel má v pronájmu hrací automaty. Tržby za pivnici jsou nízké, příjmy jsou hlavně z pronájmu automatů. Můj dotaz zní, obrat v pivnici za uplynulých 12měsíců je menší než 1 milion, ale pokud se k tržbám připočte i příjem z pronájmu automatů, tak příjem je větší než 1 milion Kč. Musí se podnikatel v tomto případě přihlásit k registraci o DPH? Nebylo by lepší účtovat pivnici samostatně a příjmy z pronájmu hracích automatů zařadit do příjmu z pronájmu?

odpisování majetku

Dobrý den, zajímalo by mne, zda je možné jakoby "vynechat" odepisování hmotného majetku v 1. roce (kvůli snížené sazbě pro první rok) a začít odepisovat rovnou se sazbou pro rok druhý a odepisování tak "zkrátit" na 19 let.

přílohy k DAP

Dobrý den, děkuji za odpověď od p. Dytricha na můj předcházející dotaz. Potřebovala bych ale vědět, zda uvedené "přílohy" znamenají "Potvrzení o příjmech" od slovenského zaměstnavatele (na kterém je uvedeno, kolik bylo zaplaceno na daních a pojistném), nebo zda skutečně musíme ještě požádat slovenský FÚ o výpis (FÚ v ČR, u kterého podáváme daňové přiznání, totiž tvrdí, že "Potvrzení o příjmech" od slov. zaměstnavatele nestačí. Požadují ještě výpis ze slov. FÚ). Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Gabriela Matulová