FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den mám dotaz ohledně zdravotního pojištění. Jsem studnet doktorského studijního programu a je mi 26 let. Na zdravotní pojišťovně (konkrétně HZP) mi vyměřili měsíční pojištění 1080 Kč. Žádné příjmy nemám, daňové přiznání nepodávám. Musím na pojišťovnu podávat přehled o zaplaceném pojištění?Nevíte zda se částka 1080 která se na mě vztahuje od nového roku nějak zvýšila? Popravdě mi přijde divné, že musím zdravotní pojištění vůbec platit, když nemám žádné příjmy, ale asi to tak bude. Moc děkuji za odpověď. Ing. Michal Remeš
Dobrý den, zajímalo by mě, jakým způsobem se bude uvádět a případně i přiznávat částka náhrady mzdy při prvních 14 dnech nemoci, pokud zaměstnavatel poskytne vyšší, než zákonem stanovenou náhradu. Děkuji
Dobrý den, rád bych se zeptal jak nebo kde zjistím že za mě daňové přiznání podal zaměstnavatel a co mám dělat pokud tak neučinil. děkuji S pozdravem Rejmont Roman
Dobrý den, byl nám odcizen předmět leasingu. Pachatel je známý. Soud již proběhl, vyúčtování leasingové společnosti(úhrada zůstatkové hodnoty) a plnění pojišťovnou také(likvidace pojistné události). Potřebovala bych poradit, jak mám správně vše zaúčtovat. (jedná se o s. r. o.). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel pracuje v Rakousku a trvalé bydliště má v ČR. Do Rakouska každý den dojíždí. Nyní jsme se dozvěděli o daňové povinnosti, kterou má i v ČR. Je tedy pravda, že by měl v ČR doložit a doplatit daň z příjmu tj. rozdíl mezi rakouskou a českou daní z příjmu? Pokud tuto daň nezaplatí, jaký je možný postih? Jaké jsou úroky? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den měl bych takový dotaz.Po dlouhe době si sám vypisují peněžní deník a mám v tom chaos. Nevím kam mám napsat nářadí, zda si mohu jako živnostník odepsat zdr. a soc.,a jest-li, když mám dobijecí kupon zda ho mohu taky odepsat z daní. Díky moc za kladné vyřízení.S pozdravem Garbarčík Zdeněk.
Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH a sjednávám smlouvu o dílo na zámečnické práce s místem plnění na Slovensku, se slovenským s.r.o., rovněž plátcem DPH.Předpokládám, že faktury vystavím v Kč, s 19% DPH, a v daňovém přiznání zařadím jako plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně. Uvažuji správně? Děkuji za odpověď.IH
Dobrý den, máme korejského jednatele společnosti, který nemá příjmy v korei, ale zato má příjmy na Slovensku i v čechách. Více času tráví v čechách, ale na slovensku má manželku. Na slovensku mu provedli roční zůčtování daně. Co mu máme udělat v čechách? Roční zůčtování, nebo daňové přiznání? A v případě že daňové přiznání, tak jak máme postupvat se slovenskými příjmy? Děkuji předem za odpověď.
Dobry den! je poplatek za uzavreni uverove smlouvy a uroky z uveru danove uznatelnym vydajem pro rok 2008 a 2007? FO, predmetem uveru je koupe DHM - auto, a take je platcem hypotecniho uveru na bydleni. Moc dekuji za odpoved.
Dobrý den,mám dotaz na toto: odhlášila jsem se jako plátce DPH, ale zapomněla jsem zdanit zásoby, které jsem ještě jako plátce měla. Bylo to v roce 2008.Jak to mám letos dodanit, jaký druh priznání bych měla zvolit, myslím si že dodatečné a jaké období zdanění tam mám uvést? Budu muset platit nějaké penále za pozdní podání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Vydražil jsem dům v dražbě a měl bych zaplatit daň z převodu nemovitosti. Kdy a jak to mám udělat? Vztahuje se na to datum 31.3.2009, kdy se obecně mají platit daně? Děkuiji, Martin Jaroš
Dobrý den, OSVČ, daňová evidence, kupuje od původního majitele stroje a zařízení /drobný majetek do 40 tis.Kč/. V kupní smlouvě je uvedeno, že od datumu podpisu smlouvy je majitelem kupující. Kupující hradí splátkami kupní smlouvu. Prosím o Váš názor, částku za nákup drobného majetku z kupní smlouvy uvedu do daňového přiznání přílohy E úpravy snižující a zároveň do řádku 106 přílohy 1? Děkuji.
Prosím o radu, potřebuji vyřadit majetek z fyzické osoby. 491D-700.000,- 021MD-700.000,- 081D-200.000,- Když zaúčtuji 491/081 zůstatková cena 500.000,- 081/021 vyřazení 700.000,- tak mi na 491D zůstane 200.000,-. Co s tím ? Nebo na 491 patří cena bez oprávek? Děkuji
Dobrý den, jsem podnikatel, vedu DE a během roku 2008 jsem si do firmy pořídil vozidlo na úvěr. Ke konci roku se stala autonehoda a poškozené vozidlo jsem prodal. Vyúčtování od pojišťovny přišlo ke konci roku 2008, ale částku, kterou jsem měl doplatit za předčasné ukončení smlouvy apod. jsem zaplatit až v roce 2009. K jakému datu tedy zaúčtuju náhradu od pojišťovny, když to celé bylo jako jeden doklad? Mohu si uplatnit odpis i za tento rok nebo se auto v DE odepisuje až po splacení celého úvěru? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat jak postupovat při placení daně z převodu nemovitosti. S bývalou manželkou jsme prodali rodinný domek každý z nás byl majitelem 1/2 rodinného domu ale po prodeji musím manželku vyplatit z určité částky kterou investovala do domu po prodeji jejího bytu který měla před uzavřením manželství. Platíme daň z převodu stejnou částkou nebo se počítá jen částka která každému znás zůstane.Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám takový problém. Dozvěděla jsem se, že rodiče si musí podat sami daňové přiznání a s tím souvisí má otázka. Oba pracovnali od1.1.2008-26.4.2008 v Severním Irsku, poté byli na úřadu práce a poté oba poslední měsíc v roce pracovnali. Chci se zeptat co vše je třeba k vyplnění příjmů z ciziny.Přijmy i pojištění budou muuset načíst z výplatních pásek, protože nemají takový přehled jako dává zaměstnavatel zde. V Severním Irsku mají jiné zdaňovací období. Ostatní se nejspíš doloží potvrzením úřadu práce a další příjem od zaměstnavatele budou mít doložený přehledem od zaměstnavatele. Chci se ještě zeptat jakou částku si mohou nárokovat jako odečitatelnou, zda celý rok nebo poměrnou část. Za odpověď předem děkuji
Dobrý den, chci se zeptat , jestli má osoba pracující v Rakousku u firmy jako zaměstnanec, s bydlištěm v ČR, povinnost platit daň ze mzdy v české republice, pokud jsou jí strhávány daně ze mzdy v Rakousku.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a můj jediný příjem je příjem z pronájmu bytu v mém vlastnictví (nejde o SJM). Celková výše příjmů za minulý rok je 80000 po odečtení paušálních nákladů 30% je rozdíl mezi příjmy a výdaji 56000. Chtěla bych se zeptat, která částka je rozhodující pro to, zda si manžel na mě může uplatnit slevu na dani - zda celých 80000 a tedy slevu na dani uplatnit nemůže a nebo 56000 a slevu by tedy uplatnit mohl. Děkuji
Dobrý den, řeším v daňovém přiznání jak správně odečíst úroky z hypotéky. Vlastním byt který jsem užíval do poloviny roku, po další část roku je byt celý pronajímán. Zjistil jsem, že mohu daňový základ snižit tedy jen o polovinu z celkové částky úroků. Dále jsem nalezl informace, že v případě pronájmu celé nemovitosti může poplatník pouze úroky uplatnit jako daňový výdaj k příjmům z pronájmu. Rozumím tomu celému tedy tak, že polovinu úroků použiji pro odečet a druhou polovinu úroků použiji v příloze 2 DAP ř.202 jako výdaj k pronájmu. Nejsem si ale úplně jist zda je můj výklad správný, proto Vás prosím o radu. Velice děkuji Karel R.
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zda musím zaplatit nějaké sociální a zdravotní pojištění, pokud jsem v roce 2008 byla na rodičovné dovolené a moje podnikání byla vedlejší činnost? Můj HV je 60 000 a do jaké částky bych nemusela sociální pojištění vůbec platit. Děkuji Lenka