FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyúčtování škody

Vrátili jsme dodavateli výrobek k reklamaci, ale ztratil ho, což nepopírá. Souhlasí s fakturou za škodu. Fakturuje se s daní nebo je to nedaňový doklad? Děkuji za odpověď ac

úroky z úvěru

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci. Jsou zaplacené úroky z úvěru u banky daňově uznatelné ? Děkuji

vyplnění přiznání

Dobry den,nasim zahranicnim odberatelum pronajimame jednotky na sledovani,nebo pro ne upravujeme software. Rada bych se zeptala jak je to s clenenim DPH, respektive do jakeho radku priznani DPH to zaradim. Zahr.odberatel ma VAT, takze je to bez DPH. Nejsem si jista kam presne castku zaradit. Dekuji

sleva na dítě po rozvodu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda po rozvodu manželství můžu i nadále uplatňovat odpočet z daně na 2 děti které spolu máme a které,jak jsme se dohodli, přejdou do její péče,budou s ní bydlet a já na ně budu platit alimenty a nebo je musím "odhlásit" a tento odpočet může nadále uplatňovat jen matka?

stravné OSVČ

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s cestovními náhradami OSVČ. Při tuzemských i zahraničních cestách prokazuji jízdné (ať už bus,vlak), popř. PHM a náhradu opotřebení. U zahraničních cest dále využíváme jako náklad diety+ kapesné dle limitů Zákoníku práce. jak je to ale se stravným u tuzemských cest? Slyšela jsem, že OSVČ si může uplatnit stravné dle zákoníku práce jen u cest delších než 12 hodin, ale nenašla jsem k tomu nikde v zákoně oporu. domnívám se tedy, že mohu uplatnit stravné dle ZP bez ohledu na délku služebních cest.Můžete mi toto osvětlit? děkuji

danění příjmů ze zahraničí

Pracuji trvale v německu kde i platím daně, soc. a zdravotní pojištění. Jsem občan CZ bydlím v CZ. Zaslechl jsem, že došle ke změně v kontextu s daňovou povinností. Měl bych tedy podávat daňové přiznání i v CZ kde nemám žádné příjmy? Je stejná situace i s Rakouskem? Nebo se jedná o planý poplach? Děkuji za Váš čas a odpověď.

obrat pro registraci a odpočet při změně režimu

Dobrý den, ráda bych se zeptala: 1) zda limit 1 mil Kč za 12 po sobě jdoucích kal. měsíců dle zákona o DPH je včetně nebo bez DPH a zda to bylo stejně i před novelou DPH 2) zda platí, že jako nový plátce DPH si mohu odečíst DPH za nakoupené věci rok zpětně. Děkuji.

danění příjmů a pojistné

Dobrý den,prosím o radu: jedná se o příjmy z fotovoltaiky-solárního zařízení. Tento příjem je podle §4 ZDP osvobozen v 1.roce a dalších pěti let. 1.)odpisovat tento majetek lze začít až v tom roce, kdy již nebude příjem osvobozen? 2.)jedná se o příjem podle §10 ZDP? Předpokládám, že ano. A tyto příjmy se nezapočítávají do vyměřovacího základu pro OSSZ a ZP. Ale ze strany pracovníků OSSZ bylo sděleno, že by se měly započítávat do vyměřovacího základu a z těchto příjmů odvádět pojištění. Jaký je Váš názor? Děkuji za odpověď.

práce při MD a daně

Dobry den, jsem tč.na MD se dvemi detmi.Byla mi nabidnuta spoluprace s komunitnim centrem, kde bych provozovala masaze a klub zdravi a podilela se na chodu prodejny zdrave vyzivy. Momentalne jsem stale zamestnanecem mistni nemocnice. Dostavam se tedy k dotazu.Jak je to s prividelkem na MD?jak je to se Zivnosti?odvodem davek zdravotnich a socialnich a dani?Kolik mohu vydelavat?Jak je toto prosim osetrene?Manzel si mne jako zivnostnik odepisuje kazdy rok z dani.Ztrati tuto moznost?Dekuji Pavlu

přeplatek na dani

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Daň platím 0 kč, ale když mi FÚ vrátí daňové zvýhodnění na vyživované dítě tj. 10.680,- Kč na podnikatelský účet,musím tuto částku zdanit a uvést ji do příjmů podnikatele? Když ne, tak kam? Do ostatních příjmů bez vlivu na zisk? Děkuji. Kratochvílová

danění více přímů

Dobry den pane doktore, v říjnu roku 2008 jsem se odstehoval do Irska, v listopadu téhož roku jsem nastoupil do prace kde pracuji doted.Zajimalo by me jestli jsem povinen zaplatit dane v Ceské republice popřípadě výši zdaneni a jestli je to vůbec možné z důvodu dvojitého zdaneni?Za odpoved předem děkuji

účtování dokladu s DPH

Prosím Vás o radu, nevyúčtovali jsme DPH z jedné nákladové faktury. Do nákladů(k zákl.daně)budeme počítat částku bez DPH, nebo můžeme dát celkovou částku, protože není DPH vyúčtované - vrácené? Za odpověď mnohokrát děkuji.

přerušení podnikání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: Manžel, fyzická osoba (plátce DPH, vede daňovou evidenci) hodlá od 01.05.2009 do 31.12.2009 přerušit svoji živnost a zároveň se přihlásit na pracovní úřad, tedy přestane platit sociální i zdravotní pojištění. Zajímá mě, jaká přiznání (přiznání k DPH, přiznání k DPFO) případně přehledy (sociální, zdravotní pojištění) musí podávat a k jakému datu. Za Vaši odpověď předem děkuji.

firemní auto pro soukromé účely

Dobrý den,mám zakoupené auto na podnikání/na firmu/,ale využívám ho i pro soukromé účely.Jakým způsobem toto zohlednit v daňové evidenci/je možné procentem?/a je nutné v tomto případě vést knihu jízd?Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

danění příjmu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda musím do daňového přiznání zahrnout i vyplacenou částku ze stavebního spoření. Děkuji

daňová povinnost

Zdravím. Mám dotaz ohledně daně silniční. v roce 2007 jsem na leasing zaplatila firemní osobní vozidlo. V lednu 2008 jsem ho vyřadila z obchodního majetku a zrušila registraci k dani silniční. Neuplatňuji ani cesťáky na použití vlastního vozidla. Prostě žádným způsoben auto v podnikání neuplatňuji. Pouze mi zůstala z doby, kdy jsem auto měla v obchodním majetku, reklama na autě. V současnosti tedy používám auto výhradně k soukromým účelům, jen mi na něm zůstala reklama. Musím též platit daň silniční? (Jak mi sdělila pracovnice finančního úřadu?) Děkuji. LG

sazba daně

Mám dotaz, jaké DPH je správně u kávy.Na dokladu z obchodu (vytištěném z pokladny)je uvedeno u jedné kávy DPH 19% a u druhé kávy DPH 9%.Děkuji za odpověď.

oprava nemovitosti

Dobrý den, vlastnim nemovitost a pronajímam byty. Jsem zaměstnán a nemám ŽL na pronájem . Daň platím jako pragraf 9.Chtěl bych se zeptat opravil jsem letos fasadu a vyměnil okna řádově v hodnote 400 000 z domu mám pronájmem zisk cca 100 000. Mohu si odečíst opravu této fasády. A jit do ztráty a tu i odečítat i v dalších letech. A nebo si mohu odečítat pouze výdaje na udržení příjmů. Dá se oprava fasady považovat jako výdaj na zdržení příjmu a nebo je to již zhodnocení majetku a musím ji odepisovat. Dům nijak neni odepisován. Díky za odpověď

podání přiznání

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat, pokud jsem od 1.5. 2008 vedena na ÚP zda jsem povinna podat daňové přiznání.Pokud ano tak co je potřeba doložit. Děkuji Kučevová

spotřeba auta

Dobrý den, jsem OSVČ a mám přihlášené auto k podnikání. Používám účetní metodu dle počtu ujetých km. Cenu PHM stanovuje MF, ale nevím jakou spotřebu vozu uvedenou ve velkém TP mám v účetnictví použít (město, mimo město, či kombinovanou)?