FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Elena

Prodej chalupy s pozemkem

Prodal jsem chalupu s pozemkem, které jsem vlastnil 25 roků, za 125 000 Kč a zaplatil daň z převodu nemovitostí. Podléhá tento příjem také dani z příjmů?

Prodej vozidla

Prodal jsem synovi osobní automobil za 14 tis. Kč. Podléhá tento příjem dani z příjmu?

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Podnikání

Dobrý den, ve volném čase se věnuji šití pro vlastní účely. Nyní jsem dostala nabídku na prodej mých výrobků na jedné akci. Jednalo by se o přivýdělek do 5000kč, pouze v tento jeden den. Ráda bych této možnosti využila, ale nevím, zda je to z hlediska legislativy v pořádku, nemám-li živnost ani jiný "papír". Děkuji.

Slevy u příjmu z kapitálového majetku

Dobrý den, pokud mám příjem pouze z kapitalového majetku podávám daňové přiznání ? Mohu si i v tomto případě od vypočtené daně odečíst slevu na dani ? Děkuji.

náklady na cesty

Uplatňujeme auto kráceným paušálem. Můžeme si dát do nákladů, cestu hromadnými dopravními prostředky(když jedeme na pracovní cestu autobusem nebo třeba letadlem)Děkuji za radu.

DP při více zaměstnáních

Dobrý den, mám na Vás dotaz, snad mi alespoň vy dokážete odpovědět. Na finančním úřadu nejsou schopný. Otázka se týká daňového přiznání.Stěhuji se do zahraničí na delší dobu a nevím jak podat d. přiznání za rok 2014. Mám to takové složitější. V Roce 2014:??Leden-únor -Byl jsem student a k tomu měl práci na poloviční úvazek + dohodu o provedení práce. ?Březen-srpen - Byl jsem zaměstnán na plný pracovní poměr, studentem jsem již nebyl, dohodu o provedení práce z ledna, února už jsem také neměl a poloviční úvazek z ledna a února se změnil na dohodu o provedené práci. ?Září - jsem evidován na pracovním úřadě, nemám žádné výdělky. A od října až do konce roku a celý další rok nebudu pobývat v ČR. Jak se tedy vyplňuje daňové přiznání a jak ho tedy vlastně mohu já vyplnit? Děkuji moc, Vágner.

Odvody u DPČ

Dobrý den, jsem student vysoké školy a nyní jsem podepsal dohodu o pracovní činnosti u zaměstnavatele. (růžové prohlášení u zaměstnavatele mám podepsané od května, kdy jsem ho podepisoval souběžně s dohodou o provedení práce, ta mi již vypršela, proto jsem podepsal dohodu o pracovní činnosti. Můj dotaz zní, co vše se mi bude ze mzdy 8500 kč hrubého strhávat (mám na mysli pojištění a daně) a zda mi budou nový rok tyto částky vráceny, pokud bude něco strženo. Děkuji za odpověď

Příjem ze dvou brigád a daně

Dobrý den, jsem studentka a mám dvě brigády. V jedné z nich mám podepsané prohlášení poplatníka. V druhé práci (DPP) nyní ale vydělávám více (přes 5000 Kč). Chci se tedy zeptat, jestli mám raději podepsat prohlášení v té výdělečnější práci nebo jestli existuje možnost, že když na konci roku podám daňové přiznání, tak se mi zálohy na dani vrátí (na internetu jsem četla informaci, že když je výdělek větší jak 5000, tak je to možné). Děkuji za odpověď

vrácení přeplatku

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového přiznání. Jsem student, loni v létě jsem byl na brigádě a zjistil jsem, že bych měl nárok na vrácení přeplatku na dani, jenže jsem nepodal daňové přiznání do konce března. Slyšel jsem však, že mohu daňové přiznání podat až do tří let od období, kdy mi vznikl nárok na vrácení přeplatku. Mohu tedy ještě v této době podat daňové přiznání za rok 2013? V případě, že ano, musím si ještě zajít za bývalým zaměstnavatelem pro potvrzení o příjmech ze závislé činnosti a přiložit ho k daňovému přiznání? Předem děkuji za odpověď.

DPP k HPP a daně

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Pracuji na HPP, ale na zkrácený úvazek 4 hod denně a vydělám si 6000 hrubého. Naskytla se mi možnost příležitostné brigády bylo by to na DPP ( a nebude to více než 300 hod ročně), musím z případného vydělku který bude max 3000 až 5000 měsíčně odvádět daň,pokud ano mám si od zaměstnavatele, který mne bude zaměstnávat na DPP nechávat vystavit nějaké potvrzení. Jinak u HPP mám podepsáno prohlášení, ale vzhledem k minimalní mzdě mi stejně nikdy žádne daně na vrácení nevychází. Soc. i zdravotní pojíštění mi platí zaměstnavatel na HPP. Pak jsem se ještě chtěla zeptat pokud bych tento přivýdělek na DPP nikde nemusela uvádět, tak ale nemohu ani počítat s tím, že by se mi započítaval do výpočtu důchodu. Děkuji předem za Vaší odpověď a radu.

Podnikající student

Dobrý den, dostal jsem se do složitésituace a nejsem si jistý jestli mám vše správně a jak postupovat. situace: a) od Května 2014 mám živnostenský list, který aktivně používám k vlastnímu podnikání b) mám podepsanou dohodu o provedení práce s podepsaným prohlášením (poslední rok jsem však brigádu využil pouze jednou na začátku roku) c) mám podepsanou dohodu o pracovní činnosti (od Srpna 2014 do Prosince 2014), kde mi ze mzdy strhávají pojištění i daň. d) jsem student Jak postupovat při podání přiznání na konci roku a vrátí mi daň z brigády na DPČ? Či mám vše správně v souladu s naším zákoníkem? Předem děkuji za odpověď.

Srážka daně u DPP - studenská brigáda

Dobrý den, jsem studentka a z mé výplaty mi byla odečtena 15% srážková daň. Brigádu mám pouze na dva měsíce. První měsíc jsem neměla podepsané Prohlášení poplatníka, ale druhý měsíc jsem si ho již podepsala. Je možné získat nazpět sraženou částku z prvního měsíce? Výplatu jsem měla nad 5000 Kč. Předem děkuji za odpověď.

Práce na DPP v důchodu

Dobrý den, ráda bych se informovala. Pokud je člověk v řádném důchodu a má možnost podepsat (zřejmě)dohodu o provedení práce na úklid, nabídnutá částka je max. 2000 Kč měsíčně hrubého. Jak je to v tomto případě s odvodem daní, pojištěním apod. Co je potřeba si zajistit, hlásit se někam? Předem děkuji.

Prodej daru - nemovitosti

Dobrý den! Před třemi roky na mě moje maminka převedla garáž v osobním vlastnictví s podíly na pozemcích. Uskutečnilo se to formou darovací smlouvy. Já nyní chci tuto garáž prodat a nejsem si jist,zda-li budu muset platit daň z příjmu FO když já osobně jí vlastním pouze dané 3 roky. Nesčítá se náhodou tato doba vlastnictví nemovitosti v případě darování v přímé linii? Děkuji

Daňový rezident

Dobry Den, od 1.7. 2014 pracuji v Polsku s tim, ze stale bydlim v CR (jsem danovy rezident), t.j. mam status pendlera. Mam manzelku na rodicovske dovolene s 1,5 rocni dcerou. Chtel jsem se zeptat, jake danove slevy (na poplatnika, vyzivovane dite, manzelku)a jestli vubec si mohu uplatnit v rocnim danovym zuctovani.

Sleva na studenta

Dobrý den je mi 22 let jsem zaměstnaný na HPP a budu dálkově studovat na SŠ zajímalo by mě jestli budu mít nějakou daňovou úlevu? a nemyslím tím na zdravotním nebo sociálním pojištění. předem děkuji za odpověď

Převod pozemku a daň z příjmů

Dobry den, otec na me prevedl pozemek u Tabora (v hodnote cca 3000Kc), nusim toto nejak uvadet v priznani dane z prijmu fyzickych osob? dekuji moc za odpoved

Prodej RD a daně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda musím platit daň z prodeje rodinného domu ve kterém mám trvalý pobyt více jak 10 let.Děkuji.Karel.

Souběh zaměstnání

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Mám HPP, kde vydělávám 15 tis. každý měsíc čistého, zaměstnavatel za mě odvádí daně a pojištění. K tomu jsem si našla minulý měsíc brigádu, která mi vydělala 6400,-Kč. Musím z brigády odvádět daně a taky pojištění nebo mám dańový úlevy? A jsem povinna nahlásit zaměstnavateli u HPP, nové zaměstnání, které však není vůbec shodné s tím na brigádě? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, v listopadu budu končit v zaměstnání,…

Dobrý den, v listopadu budu končit v zaměstnání, kde jsem byla celý rok, v prosinci budu na pracovním úřadě a v průběhu ledna se chystám do Irska hledat práci. Moje otázka se týká toho, zda za mě současný zaměstnavatel podá daňové přiznání či ho budu muset v lednu podat sama a jak ho mohu podat, pokud budu v zahraničí. Děkuji Barbora