FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

změna režimu

Dobrý den, prosím o vyjádření, zda budu postupovat správně: Od 1.3.2009 jsem se stala plátcem DPH. Na prodejně mám zboží, které bylo nakoupeno před 1.3.2009. K 28.2.2009 byla provedena inventura stavu zboží v nákupních cenách. Použiji v prvním přiznání k DPH odpočet DPH při změně režimu na toto zboží na základě inventurního seznamu? Děkuji za odpověď. Hana Walterová.

změna režimu

Dobrý den, obrat pro povinné plátcovství DPH je platné i pro rok 2009 1 mil. za 12 měsíců? Když tato situace nastane cca v červnu 2009 mohu si zpětně uplatnit DPH z pořízeného majetku a kolik měsíců zpětně? Uplatní se ke dni vzniku plátcovství i DPH ze zásob? Děkuji.

osvobození od daně

Dobrý den, sestřenice mi chce darovat pozemek. Podle vymezení II. skupiny pro vyměření daně darovací si nejsem zcela jistý, zda je tento dar od daně osvobozen nebo ne. Můžete mi poradit? Děkuji

sleva na studenta

Dobrý den ! Je mi 34 let,při zaměstnání dálkově studuji. Mám nárok na slevu na dani pro studenty? Děkuji Iva Bár,Ústí n/L

výplata tichého společníka

dobrý den.můj tichý společník by si chtěl vybrat polovinu základního kapitálu z 200.000 Kč, kterou vložil při založení společnosti a nyní byji chtěl použít jinde. je to vůbec možné?děkuji

pojistné na SP a ZP

Dobrý den, zaplacené sociální a zdravotní pojištění je pro rok 2008 neďanovým výdajem. Toto pojištění se zároveň ani nezahrnuje do přehledů pro pojišťovny? Na sociálním poj. mi vznikl za rok 2008 přeplatek. Pokud si tento přeplatek nechám v roce 2009 poslat zpět na účet, o jaký příjem se bude jednat? Nezdanitelný? Děkuji moc za odpověď

čas.rozlišení akontace

Dobrý den, prosím Vás o odpověď. Firma /nájemce/ obdržela splátkový kalendář - datum předání předmětu leasingu byl k 25. 02. 2009. Nultá a první splátka ve výši 49 019 EUR. Druhá splátka DUZP 01.04. 2009. Od kdy má být časově rozlišena první splátka? Děkuji za odpově´d

danění příjmů

V našem bytovém družstvu je několik členů, kteří dlouhodobě pronajímají úplatně byt. Příjem nezdaňují.Jakou zodpovědnost má představenstvo? Jak se v takovém případě postupuje.

převod nemovitosti

Dobrý den, babička vlastní domek, respektive jeho 2/3, jelikož po smrti dědečka došlo v dědickém řízení k převodu 1/6 na mou matku a 1/6 na tetu. Teď bychom situaci chtěli vyřešit tím, že se celý domek přepíše na mě. Kterou daň budu platit, pokud se bude jednat o bezúplatný převod v rámci první, popř. druhé skupiny? Jaký by byl rozdíl v případě, kdy by převod tetiny části byl zpoplatněn? Děkuji za odpověď.

vyplnění Přehledu

Dobrý den, několik let mám již mimo hl. pracovní poměr vedlejší přijem jako OSVČ, každý rok podávám přehled a platím zálohy (vše jen vedlejší činnosst). Za rok 2007 byl podán Přehled na OSSZ na jehož základě byly hrazeny v roce 2008 zálohy. V roce 2008 se příjmy snížily a v přehledu na řádku 27 mi vyšla částka 30 tis. Kč. Není mi jasné, zda do řádku 28 mohu uvést 0, požádat o vrácení záloh a neplatit zálohy, nebo zda musím do ř. 28 uvést částku v rozmezí 25872-1034880 a platit zálohy. Děkuji za odpověď

daňový bonus

Dobrý den. Jsem matka samoživitelka. Momentálně s dětma doma na mateřské. Děti jsou čtyři roky a dva a půl roku. Děti žijí se mnou, soudem svěřené do mé péče. Ve společné domácnosti nikdo jiný s náma nežije.Momentálně mi účetní tvrdí, že i já mám nárok na nějaké vyplacení daňového bonusu na dítě. Což je prý novinka. Domnívám se, že jde pouze o podnikatele podávající daňové přiznání. Domnívám se dobře? Pobírám pouze rodičovský příspěvek na čtyři roky, alimenty, přídavky na děti a doplatek. Žádné další příjmy nemám. Děkuji Karolína

vyplnění Přehledu pro OSSZ

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s přehledem osvč za rok 2008. Paní účetní mi to vypočetla, ale na ossz mi řekli, že je to špatně. Pracovala jsme 5 měsíců, 2 jako hl.činnost, 3 jako vedlejší. Zálohy za ty dva měsíce, kdy jsme nebyla studentkou jsem zapltila. Mám poměrně dost doplácet.Průměrný měsíční příjem byl 7500Kč. Jak vyplním řádky 26a a 27? Děkuji moc.

náklady na soukromé auto

Dobrý večer, rád bych se zeptal jaké další náklady (vyjma účtování spotřeby PHM) spojených s používáním osobního vozidla za účelem podnikání (platím silniční daň, vozidlo není vloženo do obchodního majetku) mohu uplatnit) je možno započítat do výdajů? Děkuji.

majetek při ukončení podnikání

Dobrý den, prosím Vás o radu: OSVČ chce ukončit podnikání. V obchodním majetku má nemovitost neodepsanou, 1 x automobil neodepsaný, 1 x automobil odepsaný. Plynou nějaké povinnosti z majetku při ukončení firmy, myslím tím, dodanění zůstatkové ceny neodepsaného majetku, doplatek sociálního pojištění z neodepsaného majetku, příp.jiné? (předpokládám přeřazení majetku do soukromého užívání)

uplatnění DPH

Dobrý den. Právě jsem začal podnikat jako OSVČ - na vedlejší činnost. Potřeboval bych poradit, jak vystavit daňový doklad. Nakupuji zboží a materiál, kde je mi učtováno 19% DPH. Jakou sazbu DPH si mám účtovat na daňových dokladech za zboží a montáž (práci) pro své zákazníky. Mám na daňovém dokladu uvádět DPH, když jsem neplátce DPH? Předem děkuji za odpověď.

výpočet analýzy

Dobrý den, v rozvaze jsem se setkala s pojmem "z toho svěřené prostředky". Počítám finanční analýzu, konkrétně poměrové ukazatele a chtěla bych vědět, zda se tyto svěřené prostředky odečítají od příslušných položek, u kterých jsou uvedeny (např. od aktiv celkem, krátkodobých závazků apod.). Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobry den,s manželem jsme v roce 2005 koupili starsi rodinny dum,na ktery jsme cerpali uver ze stav.sporeni.Rodinny dum je v nasem vlastnictvi,ale nemame zde trv.pobyt,jelikoz dum vyzaduje rekonstrukci,ktera zatim z nedostatku financnich prostredku nezacala.Muzeme uplatnovat odpočet uroku z dani?Za roky 2005-2007 jsme uroky uplatnili a za rok 08 nam FU nechce odpocet uznat,z duvodu,ze nemame v domku trvaly pobyt a chce vratit provedene odpocty za minule roky.Je to tak spravne? Ale jak tam mame mit trvaly pobyt, kdyz je treba rekonstrukce? Tzn.,ze si nemuze uplatnit uroky ani ten, kdo si pujci na stavbu? Moc dekuji za odpoved

odpočet DPH

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu z oblasti DPH. U přijaté faktury je rozhodující datum uskutečnění zd. plnění nebo datum zaplacení faktury pro začlenění faktury do období z hlediska možnosti nejdříve uplatnit nárok na odpočet daně? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

vedení evidence při výdajích procentem

Dobrý den, jsem OSVČ. Na výpočet daně uplatňuji náklady procentem (50%). Jakou formou je potřebné vést evidenci, pokud zde není nutné vést účetnictví? Děkuji

sazba daně

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit jakou daň lze používat u oprav v pronajatých bytech v domě, kde jsou všechny byty do 90m2 a dále pronajaté nebytové prostory. Byty jsou s regulovaným nájemným. Děkuji a přeji hezký zbytek dne VS