FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost platit daň

Dobrý den, jsem studentka a je mi 22 let. Vloni jsem si koupila byt v podílovém vlastnictví, takže vlastním pouze určitý podíl z každého bytu. Vztahuje se na mě daň z nemovitosti? Děkuji za odpověď

daň v případě SJM

Při prodeji nemovitosti je u přiznání k dani z převodu uvedeno, že v případě převodu ze společného majetku manželů podává každý manžel daňové přiznání samostatně. Vypočtená daň (3 %) se v takovém případě dělí na 2 poloviny? Stačí u příloh odkaz na skutečnost, že přílohy jsou u přiznání manžela? Děkuji za odpověď. František Princ, frantisek.princ@seznam.cz

změna způsobu uplatnění výdajů

Dobry den, procital jsem diskuze a zjistil jsem rozpory mezi nekterymi odpovedmi, proto bych se Vás take rad zeptal. Jsem zivnostnik, vedu danovou evidenci. V roce 2007 jsem uplatnoval vydaje dle skutecnosti. Vystavil jsem fakturu v roce 2007 a byla mi zaplacena az v roce 2008. V roce 2008 chci prejit na vydaje pausalem. Podal jsem tedy Dodatecne danove priznani za rok 2007, kde jsem dodanil fakturu (zvysil jsem pomoci tab E zaklad dane). V danovem priznani za rok 2008 mam tedy prijem faktury pricist do radku 101 a pomoci tabulky E snizit zaklad dane? Vydaje % bude pocitat z radku 101 (vcetne vyse zminovane faktury)? Do prehledu pro Soc. a Zdrav. uvedu prijmy z radku 101 (vcetne faktury) a vydaje z radku 102. -------------------------------------------------- Priklad: -------------------------------------------------- faktura 2007: 10 000 prijmy 2008: 20 000 (faktury vystavene a zaplacene v roce 2008) 10 000 (faktura vystavena 2007, proplacena 2008) prijmy celkem 2008: 30 000 vydaje: treba 50% = 15 000 zisk: 30 000 - 15 000 = 15 000 zaklad dane: 15 000 - 10 000 = 5 000 -------------------------------------------------- Je ma uvaha spravna ? Dekuji za odpoved

daňové náklady

Dobrý den. Mohu si dát do nákladů jako OSVČ zabezpečení osobního vozidla, které není vloženo do podnikání, ale slouží k převozu materiálu a nářadí. Děkuji za odpověď.

doplatek daně

Dobrý den, obracím se na Vás jako na odborníky s dotazem. V roce 2008 jsem byl zaměstnán u dvou zaměstnavatelů, kde mi byly ze mzdy u obou zaměstnavatelů prováděny dle zákona veškeré zrážky (sociální, zdravotní, zálohy na daň). Podal jsem daňové přiznání sám za rok 2008, kde jsem tím, že jsem měl součtem vyšší příjmy, mi výsledek rozdílu daní zaplacených srážkou ze mzdy a daní vypočtenou dle tabulky vyšel doplatek daně 1980 Kč. Slyšel jsem, že pokud jsou prováděny pravidelné srážky daní měsíčně zálohami na daně, nemusím údajně doplatek daně zaplatit. Chci se zeptat, zda mi hrozí nějaké sankce, z důvodu nezaplacení této částky, případně následky nezaplacení. Děkuji. S pozdravem Josef

vztah OSVČ a s.r.o.

Dobrý den, prosím o Vaši radu. OSVČ, daňová evidence, založil si s.r.o. Jako OSVČ má obchod, služby. V s.r.o. je nákup,prodej. Může vyfakturovat jako OSVĆ zboží společnosti, při dodržení cen, i když je jediný společník i jednatel? Děkuji.

sleva na dani

Dobrý den, jsem studentka a pracovala jsem v jednom obchodě na dohodu o provedení práce, jejich účetní mi za 2 měsíce strhla daň i když věděla, že jsem podepsala daňový formulář a uplatnila jsem tak slevu na studenta a měla i potvrzení o studiu. Doposud mi nebyly peníze navráceny a mezitím mi smlouva zkončila. Proto se chci zeptat, zda tuto nemalou částku mohu stále požadovat a označit to jako o neoprávněné obohacení? Předem děkuji

dodatečné přiznání

Dobrý den, manžel při podpisu Prohlášení neuvedl manželku bez příjmu, tím pádem toto nebylo při ročním zúčtování zohledněno. Pro účetní je to již uzavřená věc a prý máme smůlu, ale podle mě je určitě možnost podání dodatečného či opravného daňového přiznání. Děkuji za radu a přeji hezký den :-)

registrace plátce

Dobrý den, do letošního ledna jsem podnikala v oblasti domácí péče a v soc. službách. Z toho vyplývali, že jsem nebyla osobou povinnou platit DPH. Ovšem letos jsem zdravotnickou registraci zrušila a mám jen živnostenský list na poskytování služeb pro rodinu a domácnost a zaměřila jsem se na pečovatelskou službu a sociální služby.(zákon o soc. službách 108/2006) Jsem osobou povinnou platit DPH, jestliže podnikám v sociálních službách? Děkuji

odpočet při změně režimu

Dobrý den, mohu uplatnit odpočet u telef.služeb za předcházející měsíce před registraci k DPH? Př. nová společnost s.r.o., v březnu dostanu fakturu za telef.služby vč.DPH, od dubna se stane dobrovolným čtvrtletním plátcem DPH. Může si s.r.o. zpětně uplatnit odpočet DPH za březen? Děkuji

podání přiznání

Dobrý den pane doktore, nikde jsem prosím nenašel zmínku o možnosti "společného" podání 1 přiznání k dani z převodu nemovitosti v případě , že prodávanou nemovitost spoluvlastnili manželé. Děkuji a přeji hezký den Martin Řehák

hospodářský výsledek v DE

Dobrý den, ráda bych se ještě zeptala, jestli va DE na konci roku mohu mít hosp. výsledek do minusu (o rozdíl DPH - na příjmu a na výdaji), pokud vyberu pokladnu na 0, ale základ daně je v pořádku např. 200 tis.? Předem děkuji za odpověď. (dělám DE v programu POHODA) Petra K.

srážková daň

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi srážkovou daní a daní placenou zvláštní sazbou? Mám počítat srážkovou daň, tak bych se chtěla zeptat, jak se zaokrouhluje? Když mám např.: hrubá mzda 500,- superhrubá (zastupitel) 545,- srážková daň 15% 81,75- -zaokrouhlím na 81 nebo 82 (a má vliv, jestli je to pod 0,50 nebo nad?)

inflační doložka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak pracovat s inflační doložkou a navýšením nájmu. První rok je jasný, ale další roky? Co je základem pro výpočet nové částky, cena ve smlouvě nebo poslední vypočtený nájem (tedy již o nějakou inflaci opravený)? Mnohokrát děkuji, Irena Bártová

sleva na maželku

Dobrý den,celý rok 2009 budu pobírat rodičovský příspěvek na dítě.Vlastní příjmy mám na dohodu o provedení práce ve výši 10 000Kč měsíčně po dobu leden až květen 2009,celkem 50 000Kč.Po zbývající měsíce již budu bez příjmů.Jak je to s uplatněním odpočtu na manželku bez příjmů?Je možné,aby si manžel uplatnil za rok 2009 - při ročním zúčtování daní - celou výši odpočtu na druhého manžela bez příjmů? Nebo si uplatní pouze za část roku,tedy od června do prosince 2009?Děkuji za odpověď.

výpočet pojistného

Dobrý den, pobírám plat 9000 hrubého (0,5 úvazku) a z OSVČ jako činnosti vedlejší budu mít zisk 130 000. jak vysoké jsou mé odvody z OSVČ na důchodové, zdravotní, nemocenské a na politiku zaměstnanosti. Děkuji

nákup potravin

Dobrý den, mám ŽL - hostinská činnost. Část roku jsem provozovala restauraci. Nákupy potravin pro přípravu jídel jsou daňovým výdajem? Nebo jsou to jen zásoby, které se na konci roku proúčtují "nějakým způsobem" s tržbami? Děkuji moc za informaci.

účtování na přelomu čtvrtletí

Chtěla jsem se optat, do kterého čtvrtletí se účtuje faktura vystavená 31.3. a zaplacena 2. 4.. Do kterého čtvrtletí spadá odvod DPH výše uvedené faktury. A dále jaký doklad o zaplacení potřebuji mít uložen, když daná faktura přišla dobírkou. Děkuji.

daňové výdaje

Dobrý den, začala jsem podnikat v hlídání dětí u klientů v domácnosti, mám to jako vedlejší činnost. A zajímalo by mě, co vše si mohu odečíst z daní? Nebo kde tuto informaci zjistím? Děkuji

sleva na poplatníka

Dobrý den, pracuji u firmy na HPP (čistá mzda cca 9.000), v lednové výplatě mi byla odečtena z daně sleva na poplatníka, v únorové mzdě nikoliv - účetní mi bylo řečeno, že jsem nepodepsala prohlášení k dani, což není pravda, na personálním jsem toto podepisovala a dále že o tyto peníze jsem již přišla, že je nedostanu. Účtárna a naše personální sídlí v jiných městech.problém se snažím řešit v rámci podniku, zajímalo by mne ale, zda je možné, abych o tyto peníze skutečně příšla, když jde o to, že buď personální nebo účtárna ztratili mé prohlášení k dani a jejich vinou mi byla mzda zdaněna. Děkuji za vaši odpověď D. Belková