FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet DPH

Dobrý den, pořídili jsme v 03/09 užitkový automobil formou úvěru. Je správně, když odpočteme DPH v plné výši v březnu 09? Děkujeme

placení záloh

Dobrý den, zajímalo by mě, zda jako podnikatel musím dle zákona platit minimální odvody na sociální pojištění či pak ještě doplácet dle výše zisku. děkuji

sazba daně

Dobrý den, Jaká sazba DPH se použije při výstavbě domu, kde v přízemí budou komerční prostory a nad nimi 8 bytů pro sociální bydlení. Myslím tím faktury subdodavatelů za střechu,atd..... Bude všude základní sazba? Při prodeji pak firma bude fakturovat byty se sníženou sazbou a komerční prostory se základní sazbou, myslím si to správně?

platnost zákona

Dobrý den,jsme dědici 2 linie,teta nám umřela v 2007 ale dědické řízení ještě není ukončeno,bude v našem případě platit nový nebo starý zákon.Děkuji za odpověď.

povinnost platit pojistné

Dobrý den, prosím o radu. V roce 2008 jsem byl OSVČ. Od 05/08 až do 28.12.jsem byl na nemocenské, tudíž jsem nemusel platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Od 28.12.mi byl přiznán starobní důchod, takže jsem přerušil nemocenskou. Když jsem starobní důchodce, nemusím také platit zálohy na sociální a zdravotní (pokud samozřejmě nemám výdělky jako OSVČ). Proč tedy po mě chce Okresní správa soc.zabezpečení (OSSZ), zálohu za měsíc prosinec? Tvrdí, že je zajímá pouze, pokud jsem na nemocenské po celý kalendářní měsíc, jinak musím platit zálohu, ale jako důchodce ji přece platit nemusím. Nechápu tedy, proč kvůli dvou dnům po mě chtějí zálohu zaplatit. Kdybych to věděl, nechal bych si schválit důchod k 31.12., ale to by asi nešlo. Proč tedy, když v obou případech bych teoreticky platit neměl, ale stejně musím? Prosím o odpověď. Děkuji

dodatečné přiznání

Jsem SVČO. Teď zjišťuji, že účetní mne řadu let mylně informovala, že jako plátce DPH nemohu prý náklady "paušálem" uplatňovat. Za r. 2005-2007 jsem platil zbytečně vysokou daň. Mohu dodatečně přejít na "paušál" - a podat DDP? Je možno podat i dodatečné přehledy na zdravotní a soc. pojišťovnu? Děkuji Vám.

osvobození od daně

Dobrý den, chtěl Vás zeptat, jedná se o osobození daně z příjmu fyzických osob: Podmínkou pro uplatnění osvobození dle § 4 je bydliště prodávajícího v předmětné nemovitosti po dobu dva roky bezprostředně před prodejem. V případě, že by však prostředky získané prodejem použil na bytové potřeby, není nutnost splnit dvouletou podmínku. Není přitom důležité mít nahlášené trvalé bydliště, prodávající však musí jiným způsobem prokázat, že v daném domě bydlel. Teď ta otázka, chtěl jsem se zeptat, co je myšleno tím termínem "bytové potřeby", je tím myšleno např. výměna oken atd.? Další otázka by se týkala jakým způsobem má prodávající prokázat, že v daném domě bydlel, stačí čestné prohlášení spolubydlících, např. matka? Poslední otázka by se týkala: Pokud by se mě osvobození daně z příjmu týkalo, musím toto osobození dokládat na finančním úřadě, pokud ano, co je potřebné? Děkuji předem za velmi obsáhlou otázku a doufám že mi poradíte. P.O.

podání přiznání

Podala sem čestné prohlášení o nevýdělku a to na finančáku i na zdravotku. na OSVČ zatím ne, jelikož sem myslela, že prvním rokem na žvnosteckém listu se to smí i když člověk vydělával, pak jsem zjistila, že tomu není tak. Jak to mám stáhnout a budu z toho mít nějaké potíže. Děkuji za odpověď. Petra

dodanění ŽP

Chtěla bych se zeptat, kde v daňovém přiznání k dani z příjmu FO zohlednit zrušené životní pojištění. děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat,zda-li jsem osvobozen od poplatku silniční daně podle §3, když používám k živnosti(není v majetku živnosti,odepisuji koeficientem) auto Pick up(v TP jako nákladní automobil),celková hm. 1510 kg,1289 cm3, r.v. 1988,uveden do provozu 1999. A ted hlavně - POHON NA LPG-odborná přestavba,ofic. v TP. Pokud osvobozen jsem, musím platit zálohy a podávat Přiznání k sil.dani a pak teprve uplatnit osvobození dle §3? Loni jsem zaplatil plnou sazbu sil. daně,měl jsem toto auto 1 rokem a neuvědomil si to, mám nárok na vrácení daně? Moc děkuji za radu a za Váš čas Sládek

pojistné na SP

Dobrý den, prosím o radu: V roce 2008 jsem celý rok byl OSVČ, příjmy po odpočtu výdajů mám cca 11000,- Kč. K tomu jsem od 1.2.2008 měl hlavní pracovní poměr, kde jsem měl hrubý výdělek cca 92000,- Kč.Při vyplňování přehledu pro správu soc. poj. si nejsem jistý, jak je to s mojí hlavní a vedlejší činností, když jsem nebyl zaměstnán celý rok a výdělek nebyl 96000,- Kč za rok. Budu muset doplatit pojistné za OSVČ za celý rok ve výši minima, nebo jsem měl podnikání jako hlavní pouze v lednu a v ostatních měsících jako vedlejší?

uplatnění daru

Dobrý den, prosila bych o Vaše posouzení, jestli je možné hodnotit dobrovolný příspěvek určité části měsíčního ohodnocení zaměstnance pro svého zaměstnavatele (smlouva) brát jako dar organizaci a tím pádem ho tedy odečíst v závěru roku od daňového základu. Zaměstnavatel je v oboru strojírenství. Děkuji předem za Vaše hodnocení.

uplatění daru

Dobrý den, prosila bych o Vaše posouzení, jestli je možné hodnotit dobrovolný příspěvek určité části měsíčního ohodnocení zaměstnance pro svého zaměstnavatele (smlouva) brát jako dar organizaci a tím pádem ho tedy odečíst v závěru roku od daňového základu. Zaměstnavatel je v oboru strojírenství. Děkuji předem za Vaše hodnocení.

povinnost platit daň

Dobrý den, jsme přihlášeni k silniční dani. Za rok 2008 jsme podávali dańové přiznání paušálem a s největší pravděpodobností budeme stejně danit i za rok 2009. Musíme i nadále platit silniční daň? Děkuji Marcela Dušová

vrácení DPH

Dobrý den, mám dotaz.Manžel je invalidní důchodce - ZTP/P a vlastní automobil na který byla čerpána soc.dotace 100tis.Kč, zároveň bylo i po koupi vráceno DPH.Auto je 2,5roku staré a chceme ho prodat, víme že musíme vrátit část soc.dotace, ale nevíme jestli se musí vrátit i DPH nebo jeho část.Můžete mi poradit.Děkuji B.Š.

účtování o škodě

Dobrý den, prosím o radu. Náš zaměstnanec si v práci způsobil úraz. Ve zdrav.pojˇišťovně posoudili, že nebylo správně zabezpečeno pracoviště zaměstnavatelem a vyúčtovali nám 16 tis. Kč jako náhrady na léčení zaměstnance. Protože máme sjednáno pojištění odpovědnosti, žádali jsme tuto náhradu u Čes. pojišťovny. Ta nám vyplatila 13,5 tis.Kč, zbývající 2,5 tis. jsme odeslali zdrav.pojišťovně z našch prostředků (ve smlouvě sjednaná spoluúčast). Máme tedy účtovat 13,5 tis. jako výnos účet 648 (plnění od pojišťovny) a celých 16 jako náklad? Jedná se o daňový náklad? Nebo mám dělit 13,5 daňový (máme k němu výnos) a 2,5 nedaňový? Mockrát děkuji za odpověď a za Váš čas. Voborníková Olga

vklad majetku

dobrý den podnikám jako fyzicá osoba jsem měsíčním plátcem DPH. Jsem majitelem nemovitosti (stodola a bývalý vepřín) rád bych tyto nemovitosti v budoucnu opravil a využil v podnikání (dílna, sklad) jaký je nejjednodušší způsob převodu nemovitosti do majetku firmy odhad nemovitosti a rozpočet mám již vypracovaný.Prosím o informace kam nejdříve jít a jak postupovat

placení pojistného

Mám zaměstnanec a přitom mám přijmy z provozu malé fotovoltaické elektrárny. Tyto příjmy jsou 5+1 rok osvobozeny od daně z příjmu a tudíž z nich po tuto dobu nemusím podávat daňové přiznání. Jestliže jsou tyto příjmy osvobozeny od daně z příjmu musím z nich platit sociální a zdravotní pojištění?

zálohy na pojistné

Dobrý den, rád bych se Vás dotázal na placení záloh na zdravotní a sociální pojištění pro rok 2009. Podnikám od roku 2008, respektive od podzimu, zálohy jsem zatím neplatil a jsem student. Nyní jsem podával daňové přiznání, kde jsem uhradil nedoplatky za ZP a SP, stejně tak mi byla vypočtena z měsíčního průměrného příjmu záloha, kterou bych měl platit v tomto roce. Průměrný měsíční příjem se mi z původních cca 22 250 snížil na průměrných 15 000 v současnosti, mohu tedy požádat o snížení záloh, nicméně i tak mi to vyjde na nějakých 2000 tisíce za SP a o něco méně za zdravotní. Chci se tedy zeptat, zda jako student což znamená, že mám podnikání jako vedlejší činnost, nemohu být nějakým způsobem zvýhodněn? Doslechl jsem se, že bych mohl požádat o prominutí záloh v případě, že by měsíční příjem činil maximálně 4600,- což je v mém případě více. Děkuji za radu S pozdravem Jan Borcovan

vyřazení nákladů, neuplatnění slev na dani

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o informaci: 1)zda FÚ postupoval správně,když u mne zahájil daňovou kontrolu za rok 2001 v roce 2006 a ikdyž jsem zavedla OA do majetku firmy,vedla knihu jízd a další náležitosti,toto vyřadil a následně doměřil daň? 2)jak postupovat,když zaměstnavatel i přes upozornění nesprávně počítá mzdy a nezahrnuje do mzdy odpočitatelné položky na daně (děti a zaměstnanec)? Domnívám se,že u obou subjektů se jedná o pochybení a jak se případně domoci svých práv. Předem Vám velmi děkuji za odpověď. S přáním krásného dne.Dana