FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,známý byl zaměstnán na základě prac.smlouvy.Jeho zaměstnavatel odváděl za něj sociální,zdravotní pojištění a daň.Mimo to si tento člověk na základě ŽL za rok přivydělal jako instalatér asi 80.000,- Kč .Proto si podal za sebe daňové příznání, kde si výdaje uplatnil paušálem.Musí podat přehledy na zdravotní a sociální pojištění, nebo se ho to netýká, když je zaměstnán, soc. a zdr. za něj platí zaměstnavatel a podnikání má mimo zaměstnání.Co tedy musí udělat ohledně plateb na soc. + zdr. musí tam ještě něco platit.Děkuji
Dobrý den, spletla jsem přiznání k DPH za 3/2009 a chtěla bych podat dodatečné. V řádku 50 jsem uvedla cenu z prodeje HIM (osvobozené, budovu jsme vlastnili více jak 5 let), ale špatně. Dala jsem tam 206000, ale mělo tam 413000. Jak bude vypadat to dodatečné přiznání? Napíši do řákdku 50 pouze ten rozdíl nebo celých 413000? Děkuji. JN
Dobrý den, chci koupit nové osobní auto a prosím o radu. 70% ceny budu platit v hotovosti a 30% budu měsíčně splácet asi po dobu dvou let, společnost mně sdělila že se nejedná o leasing ale o částečný úvěr. Majitelem auta budeme hned my. Kdy má koupě proběhnout, když si chceme uplatnit DPH a můžu si pak uplatnit DPH hned z celkové ceny auta, nebo jenom z toho co budeme platit v hotovosti? A do nákladů /vedu daňovou evidenci/ půjdou odpisy rozdělené na 5 let? Moc děkuji za pomoc. Katka V.
Dobrý den, můžete mi poradit jaký použít odpisový klíč pro odpis osobního automobilu. Automobil byl pořízen na úvěr v roce 2008 a od roku 2009 je veden v DE. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem FO plátce DPH. Zakoupil jsem 1.4.09 osobní automobil starý 7 měsíců v EU bez DPH. Musím doplatit v ČR DPH a nebo se na mne vztahuje zákon o odpočtu DPH na motorová vozidla platný od 1.4.09, vozidlo bude registrováno jako firemní. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz z oblasti DPH. Naše firma obdržela fakturu od osoby registrované v Madarsku a vyfakturovává nám částku za skladování a technické opravy. Firma nám vyfakturovává částku bez DPH? Je to ovšem vpořádku? Nemělo by být odvedeno DPH v Madarsku? Moc děkuji za odpověd. P.
Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně daně z příjmu z prodeje nemovitosti. Prodávám chalupu, nevlastním ji 5 let, ani jsem ji nezdědil. Vím, že je možnost si snížit daň o výdaje do rekonstrukce bydlení, můžete mi prosím poradit podrobnosti, a jak toho dostáhnout? Jaké jsou další možnosti, jak tuto daň co nejvíce snížit? Chalupu prodávám nyní v květnu 2009. Předem Vám děkuji. S pozdravem Lukáš Wydra
Omlouvám se za chybně položený dotaz, který jsem odeslal před chvílí. Nedostal jsem správné informace. Nový dotaz zní takto: Pro českou architektonickou firmu, plátce DPH, provádíme projekční práce pro stavbu, která bude realizována na Slovensku. Vedeme nyní spor o DPH k fakturovanému honoráři (jsme rovněž česká firma, plátce DPH). Odběratel odmítá přijmou fakturu s DPH a argumentuje §10 odst.1) zákona o DPH. Dle jeho názoru jde o plnění vztahující se k nemovitosti (jde o rozšíření stavájícího obch.domu) a tedy je místem plnění Slovensko a my mu máme fakturovat bez DPH. Oni přitom fakturují své honoráře pražskému zastoupení obchodního řetězce (česká s.r.o.) a údajně také bez DPH. Prosím o Vaše názory na tuto záležitost. Velmi bych také přivítal informaci, zda je vůbec někdo v ČR oprávněn dát v této věci pro obě strany závazné stanovisko (pokud možno ne soud). Děkuji. Koutňák, Ostrava
Pro českou firmu, plátce DPH, provádíme projekční práce pro stavbu, která bude realizována na Slovensku. Vedeme nyní spor o DPH k fakturovanému honoráři (jsme rovněž česká firma, plátce DPH). Odběratel odmítá přijmou fakturu s DPH a argumentuje §10 odst.2) zákona o DPH. Dle jeho názoru jde o plnění vztahující se k nemovitosti (která ale ještě neexistuje) a tedy je místem plnění Slovensko a my mu máme fakturovat bez DPH. Prosím o Vaše názory na tuto záležitost. Velmi bych také přivítal informaci, zda je vůbec někdo v ČR oprávněn dát v této věci pro obě strany závazné stanovisko (pokud možno ne soud). Děkuji. Koutňák, Ostrava
Dobrý den, naše firma prodala nemovitost. Kupujícím byli 2 manželské páry a každý má z té nomovitosti 1/4 rovným dílem. Jak je mám všechny 4 vyplnit do přílohy k přiznání k dani z převodu nemovitosti kupní smlouvou, když tam je místo pouze pro jednoho kupujícího - mám vplnit ty přílohy čtyřikrát?Moc děkuju za pomoc. M.S.
DobrĂ˝ den, zdÄ›dila jse finanÄŤnĂ obnos s prodeje domu, do kdy musĂm podat daĹ?ovĂ© pĹ™iznánĂ? dÄ›kuji
Daňová povinnost při prodeji akcií ? V roce 2002 jsem zakoupil akcie firmy A za cenu 100 000,-Kč. V roce 2006 jsem všechny akcie firmy A prodal firmě B za cenu 500 000,- Kč, přičemž polovina ceny byla uhrazena složením hotovosti na účet v roce 2006 ( 250 000,-Kč), druhá polovina prodejní ceny byla vypořádána podstoupením pohledávky firmy B za firmou A ve výši 250 000,-. Tato pohledávka mi byla firmou A proplacena v roce 2008 v plné výši t.j. 250 000,- v hotovosti. Vznikla mi v důsledku celé transakce nějaká daňová povinnost.? Je proplacení pohledávky možno skutečně pokládat za výnos z prodeje akcií ??
Dobrý den, chtěla jsem se optat zda jsme jako firma (s.r.o) povinna vyplnit formulář ,který nám posílá statistický úřad.A co nám hrozí, když ho nevyplníme.děkuji a přeji hezký den J.F.
Dobrý den, měla bych dotaz týkající se ročního zúčtování v konkrétním případě: V lednu jsem byla zaměsnána, pracovní poměr skončil ke konci ledna. Od února pobývám v zahraničí, kde budu do konce roku 2009, jak se bude řešit roční zúčtování daně. Jsem brána jako daňový nerezident v ČR a musím doložit příjmy na území jiného státu (nejedná se o stát EU).. vrátí se mi daň odvedená za leden nebo nikoli? Děkuji
Dobrý den, chtěli bychom posílat faktury našim odběratelům mailem. Je nutné, aby na takové faktuře byl podpis a razítko, nebo je nutný elektronický podpis? Jsou takto zaslané faktury /bez podpisu a razítka/ platné i v zemi EU? Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2008 jsem změnil penzijní fond s převodem naspořených prostředků.Nedošlo tedy k výplatě odbytného a pod.Mám povinost dodanit částku naspořenou na bývalém penzijním fondu? Mám nárok uplatnit slevu na dani z uhrazených příspěvků v roce 2008 součtem z obou fondů (4000+4000,-)?Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem OSVČ a chtěl bych vyřadit vozidlo darováním dceři. Na vozidlo byl uplatněn odpočet DPH, bylo pořízeno na leasing a poté zařazeno do OM. Již 9 měsíců je vyřazeno z OM, neuplatňuji na něj žádné výdaje. Musím platit nějakou daň (z příjmů či DPH?). Pokud ano, jak dlouho bych měl ještě "držet" vozilo, než jej daruji? Děkuji Vám za informace. S pozdravem Štirský
Dobrý den pane Doktore, chtěla jsem se zeptat,jak je to s náhradami jednatelů ((s.r.o.)(cestovné,telefony apod.))....Může si to společnost dát do nákladů.....A co je pravda na tom,že nejsou jednatele s.r.o. považováni za zaměstnance? Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Prodáváme družstevní byt v OV, sousedovy,tudíž stejnému členovy društva. Byt vlastníme 10 let,ale nemáme tam hlášené trvalé bydliště. Jaká daň se na nás vztahuje? Finance z prodeje budou použity na stavbu RD. Děkuji za vstřínost a pomoc. Bartoňová
Dobrý den,prosím o radu jak mam postupovat když chci používat os.automobil který je evidován na manžela ke své práci jako OSVČ a nasledně uplatnit náklady z provozování tohoto automobilu. Děkuji Vám předem za odpověď. Burdová M.