FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Srdečně Vás zdravím. Jsem plátcem DPH. Provádím montáže antén a satelitů. Jakou prosím uplatnit sazbu DPH. Montážní práce jsou u většiny případů prováděny v bytech panelových domů a na rodinných domcích. Bude tato daň platit i pro výstavbu nových TV rozvodů na již stávajících objektech bytových družstev - Digitalizace STA (výměna nového za staré, nebo výstavba již zmiňovaných nových sítí) Předem Vám mnohokrát děkuji za ochotu.
Dobrý den, uzavřela jsem v prosinci 2008 životní pojištění Flexi, doba pojištění 23 let, s rozsahem pojištění - pojistná částka 10 tis. Kč a při trvalých následcích úrazu 500 tis. Kč. Prosím, vztahuje se na tuto smlouvu také daňová úleva? Děkuji.
Dobrý den, můj syn má s.r.o.,trvalé bydliště Žďár n.S. a současně má přechodné bydliště Praha.V Praze vykonává svou činnost.Pokud vyjížděl ze Žďáru a byl ubytovaný v Praze,zadávala jsem do účetnictví vyúčtování prac. cesty. Teď, když má i přechodné bydliště a vrací se do Žďáru jen o víkendech, nejsem si jistá, jak provádět vyúčtování pracovních cest. Děkuji
Prosím o radu. Osoba (občan ČR, trvalé bydliště ČR) pracuje 10 měsíců v Rakousku, kde odvádí daně. Jak je to se zdaněním těchto příjmů v ČR? Děkuji.
Dobry den, prosim o radu. Jsem zamestnana na HPP, muj zamestnavatel za me odvadi socialni a zdravotni dan, uplatnuje take slevu na dani. Rada bych si jeste zacala privydelavat. Jako zivnostnik. Zajimalo by me, jak pote probiha mesicni daneni a take danove priznani. Dekuji.
Jsem plátce DPH a koupil jsem automobil s přepážkou, v tech.průkaze je jako nákladní automobil N. Zařadil jsem ho do obchodního majetku a uplatnil odpočet DPH. Odpisy krátím podle knihy jízd podle poměru jízd pro podnikání a soukromých. Mám nějak zkrátit uplatněný odpočet DPH, a když ano, tak každý rok, nebo až po skončení doby odpisu? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych se zeptala na problematiku výkupu použitých baterií. Manžel podniká v oboru elektrikařiny; má ŽL i koncesi. Od svých zákazníků přebírá i použité baterie z různých el. přístrojů. Nejsem si ale jistá, zda může odvézt tyto baterie do sběrny a nechat si tudíž za ně vyplatit peníze, když doposud nevedl žádnou evidenci, od koho, resp. od jaké fyzické či právnické osoby kdy,jaký typ a kolik baterií převzal. Děkuji za odpověď. Romana Dobiášová
Dobrý den. Celoročně pracuji v Luxembursku , jsem však trvalím pobytem hlašen v cr. platím daně v Luxembursku musím dodanit příjem i v česku? Děkuji za odpověd.
Dobrý den,manžel pracuje v tescu u ochranky. Jeho měsíční průměrný čistý plat je 15 600,- , máme tři děti a já jsem na MD. Čekaly jsme že ve výplatě mu vrátí nějaké daně. Jako rodina opravdu přežíváme. A nic mu nevrátily. Chce se na to v práci zeptat, ale nevíme jestli si to nemyslíme špatně, že by měly něco vracet. Co myslíte vy?Když jsme podávaly zdaněné manželů, vždy nám vracely kolem 10 000,-. Poradte prosím. děkuji Zuzka
Dobrý den, dcera studentka pracuje několik let na poloviční úvazek u firmy, která jí každý rok provede zúčtování daně (nepodává sama DAP). Letos odjela koncem ledna studijně mimo Českou republiku s vědomím zaměstnavatele. Nyní se dověděla od zaměstnavatele, že letos za ni zaměstnavatel zúčtování neprovedl. Nedoplatek určitě nemá, přeplatek ano. Zaměstnavatel ji informoval až teď. Musí dcera DAP podat sama dodatečné, nebo nemusí pokud se vzdá přeplatku? Byla chyba na straně zaměstnavatele? O žádný doklad o příjmech nežádala, z čeho by třeba zaměstnavatel mohl usuzovat že si chce DAP podat sama.
Firma která mě prováděla elektrikářské práce na provozovně v roce 2008. Dne 10.3.2009 mi zaslala fakturu, ale datum vystavení této faktury je 10.2.2008. Jak mám účetně postupovat v tomto případě? Jsem plátce DPH i tato firma je plátce DPH. Mohu totu fakturu v letošním roce zaůčtovat v DPH,i DE?Děkuji za odpověď.
Je možné uznat dodávku a montáž venkovního bazenu u rodinného domku do 350 m2 podlahové plochy jako zdanitelné plnění pro uplatnění snížené sazby DPH?
Dobrý den,pane doktore prosím Vás jak postupovat,když má jeden člověk (jedna OSVČ) vystaveny 3 živnostenské listy.Lze mu v tomto případě zpracovat pouze jedno účetnictví a tím pádem podat pouze jedno přiznání? Jak by se postupovalo v tomto případě,kdyby chtěl uplatnit výdaje % z příjmů,když by spadal například do 60 a 50%??? Lze to v tomto případě vůbec použít a nebo musí vést daňovou evidenci.DĚKUJI!!!!!!
Dobrý den, jsem plátcem DPH a provozuji pohostinství.Od 1.1.2009 jsem začal provozovat i ubytování.V ceně za ubytování není žádné jídlo.Musím k ceně za ubytování přičítat 19% DPH nebo může být ubytování osvobozené od DPH?Pokud bude ubyt.osvoboz.od DPH musím krátit odpočet na DPH? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Jsem pět měsíců v prac.poměru.Předtím na úradu prace.Jsem samoživitelka a v péči mám jedno dítě ve věku 13let.Mám narok na nějaké roční danové vyrovnání?Děkuji
Jsem zaměstnanec a mám manželku na mateřské. Když má vyživovaná manželka dostane mateřskou v celkové výši 68005 korun, přesáhne hranici o 5 korun a nemohu si na ni z daní odečíst nic(?) Ve výsledku naše rodina bude chudší než ta, kde má manželka příjem 50 tisíc a manžel za ni dostane na daních zpátky dalších 24840 Kč. Myslíte si také jako já, že je v tomto zákon nedokonalý? Spravedlivější by bylo, kdybych si vyživující manžel mohl z daní odečíst například rozdíl mezi 68000 a manželčiným příjmem, maximálně však 24840Kč.
Řeším problém účtování o nedokončené výrobě. Pokusím se předmět mého sporu s ekonomickým oddělením popsat. Útvar výroby si odebere materiál (ocel) , který je dodáván ve dvoutunových svitcích. Dle mého názoru by měl skladník bezprostředně po vydání materiálu z prostoru skladu provést výdej (odpis) příslušného množství materiálu v interním informačním systému tak, aby fyzický stav byl shodný se stavem účetním. Je běžnou praxí, že odebraný materiál není zpracován v celém množství a zůstane ve výrobních prostorách ve formě jen částečně použitých svitků. A tento okamžik, je předmětem mého sporu. Dle mého názoru má být tento materiál účetně v nedokončené výrobě na účtu 121. Dle názoru našich účetních musí tento materiál být nadále v zásobách nákupu, protože na něm nebyla provedena ve výrobě žádná operace. Prosím Vás o radu, jak by tento proces měl správně probíhat, jak toto účtovat a v které literatuře mohu tuto problematiku najít. Těším se na Vaši odpověď. s pozdravem Jaroslav Horký
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik se vrací peněz na dani z úroku na bydlení. Mám nově hypotéku na RD a zaplacené úroky v roce 2008 byly 26597, v ročním zúčtování zaměstnavatelem mne bylo vráceno 4 005,-, zdá se mne to málo. Vrací se jen nějaká poměrná část nebo jak to je. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, mám zdvořilý dotaz k pronájmu bytu. Jedná se o družstevní byt, který budu v tomto roce odkupovat do osobního vlastnictví. Je tato částka uznatelný náklad?
Dobrý den, chtěla jsem se optat jak máme postupovat. Jsmě firma s.r.o. a pořádáme akci, která je z části charitativní. Jedná se o galavečer v boxu, kde výtěžek za vstupné atd půjde dětem do dětských domovů.Na akci proběhne i sms soutěž a vítěz dostane harley, které jsme koupili jako firma. Jak máme postupovat? musíme motorku přihlásit na firmu a pak na víherce nebo se může přihlásit rovnou na víherce, a jak to bude účetně? můžeme si harley odepsat normálně jako dar? a v jaké částce? Děkuji moc za pomoc. hezký den