FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, chtela jsem se zeptat zda pojisteni odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli je danove uznatelny naklad. dekuji za odpoved Sommerova
za vítězství v anketě (soutěži) byl předán věcný dar -nový automobil. Jaké jsou daňové povinnosti příjemce? Děkuji za odpověď
Dobrý den, před dvěma roky jsme koupili nemovitost-provozovnu, jejíž pořizovací cenu druhým rokem odpisujeme. Nyní jsme kompletně vyměnili topení, tzn. kotel, radiátory,rozvody potrubí - fa od topenáře 70.250,- Je tento náklad technické zhodnocení a musíme jej přidat k pořizovací ceně a odpisovat společně, nebo jde o opravu a můžeme dát celou fa letos do nákladů. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, který se týká podání dańového přiznání Fo za rok 2008/2009, všechny doklady jsem dala svému zaměstnavateli, který mi je vrátil s tím, že mi nemůže provést vyúčtování, protože sem měla dvě zaměstnání. Mohu podat dodatečné přiznání?
Používám soukromé vozidlo k služebním účelům. Jaká náhrada mi přísluší pokud mám vozidlo upraveno na LPG (lze jezdit jak na LPG i Natural 95)? Spotřebováné PHM nedokládám.
Dobrý den, v r. 2008 jsme koupili RD s pozemkem. V prosinci byl RD zbourán a teď je žádost o výmaz na katastr. úřadu. Jak s daněmi? Za rok 2008 platil minulý majitel. Od ledna RD na pozemku nestojí. Máme zaplatit jen daň z pozemku nebo jak postupovat? Děkuji za odpověď, Mrázková
na jaký řádek v novém formuláři na DPH se budou uvádět vystavené faktury podle §10 odst 2. (přeprava zboží mezi členskými státy je poskytnuta pro osobu registrovanou k dani v jiném členském státě). v loňském roce se jednalo o řádek 510.
Jsem OSVČ, kanceláře mám ve svém rodinném domku, do daňově uznat.výdajů dávám pouze podíl elektřiny a vody. Při výměně oken za plastová (i v kanceláři) mohu alikvotní díl uplatnit daňově? Děkuji za odpověď. MK.
Vroce2008jsem odpracovala 20dnů,úraz,zbytek v neschopnosti,od 28.12.08 evidenci na prac.úřadu.O danové přiznání jsem požadala bývalého zaměstnavatele,mám dotaz kdo mi vyplatí danové vyrovnání,jestli že tam bude přeplatek.Dekuji za odpověd.K.
Dobrý den! Prosím o radu. Jako fyzická osoba vlastním nemovitost, v roce 2008 jsem ji technicky zhodnotil a začal ji pronajímat. Nemovitost nemám vloženou do podnikání. Fakturu za práce na nemovitosti jsem zaplatil až v roce 2009. Taktéž cenu za pronájem jsem obdržel až v roce 2009. Uvažuji správně, že budu podávat daňové přiznání až za rok 2009 z rozdílu mezi cenou za pronájem a vynaloženými výdaji za technické zhodnocení nemovitosti? Děkuji za odpověď. Petr Vraštil.
Dobrý den,mám dotaz ohledně daní.Manžel pracuje u firmy,která mu dělá daňové přiznání.Poslala jsem účetní všechny potřebné doklady k daním,ale ona mi je teď vrátila s tím,že to nejde udělat.Já jsem na rodičovské dov. a nemám žádný jiný příjem.Máme s manželem úvěr právě doklady z úvěru mi paní účetní poslala zpátky.Ale podle zákona si je manžel může odečíst i za mě.Je možné nějak zjistit co všechno započítala pí. účetní manželovi do daní? A mohu se nějak bránit pokud tam nezapočítala vše?Děkuji za odpověď.
K odpovědi pana doktora Dytricha ze dne 1.4.2009: Zdravím pane doktore! Ještě k Vaší odpovědi, za kterou děkuji, zbývá takový detail.Zrušení registrace jsme provedli písemně k 1.2.2008. Ve výdajích firmy náklady na auto neplatňujeme. Autem ale jezdím do obchodu, kde mám provozovnu a také do tělocvičny, kde provozuji tělovýchovnou činnost. Na autě mi zůstlala reklama. Pracovnice finančního úřadu mi ale sdělila, že mě vídá jezdit tíámto autem a že i když nemám auto v majetku firmy, musím platit daň silniční. Pokud ale vím, například pokud jde o zaměstnance, není cesta do a ze zaměstnání předmětem cestovního příkazu a tedy ani nákladem zaměstnavatele. A když bych reklamu z auta sundala, způsobila bych jeho poškození. Nevím jak mám teď postupovat. Já osobně se domnívám, že pokud auto není v majetku firmy a ve velkém TP je uvedena fyzická opsoba s RČ a ne IČO, tak bych silniční daň platit neměla bez ohledu na to, zda na autě reklamu své firmy mám, či nikoliv. Pracovnice finančního úřadu totiž tvrdí, že reklama na mém autě spadá dle §2 zákona o dani silniční pod část ...."nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním ".... a proto jsem povinna platit daň. Poraďte prosím. Děkuji LG.
Dobry den, pres leto budeme pronajimat chalupu. Musime se predem zaregistrovat na financnim urade jako platci dane nebo staci pouze v danovem priznani za rok 2009 vyplnit prijmy z pronajmu? Dekuji moc za odpoved.
Dobrý den,převzala jsem nyní k účtování veřejnou obchodní společnost. Vím,že má určitá specifika,ráda bych se ale zeptala na 1. Jak zaúčtovat zisk,popř. ztrátu, která vznikne na konci zdaňovacího období? (neměla by se účtovat klasicky jako u a.s. či s.r.o., daň se neplatí, platí ji společníci jako OSVČ) 2. Jak zaúčtovat společností zaplacené zálohy na SP a ZP za společníky (neměl by být předpokládám daňový náklad, tj. vyloučit v daňovém přiznání). Doplatek již opět řeší společníci v rámci podání přehledů. Bohužel jsem nikde nenašla žádné informace k účtování specifických operací ve v.o.s. Děkuji
DObrý den pane doktore,mám na Vás prosbičku.Nejsem si jistá, zda bych mohla použít podnikání v oboru účetnictví paušálem ve výši výdajů 50% nebo 60%. Myslím že mohu uplatnit výdaje jen ve výši 50% dle §7ZDP. Kolegyně si musí udělat ŽL na admnistrativní práce (nevím jak jí zařadí ŽÚ)a může si uplatnit výdaje paušálem 60%. Vím že 60% je na živnosti řemeslné, ale byla bych radši,kdybych se někde mohla přesně dočíst, které živnosti spadají do paušálu 50% a které do 60%. Je to možné někde najít. Takhle se jenom domníváme,ale pro některé lidi co nevidí nepochopí a já mám také ráda, když se vše napíše jasně a ne v hádankách,jako většinou naše zákony. Děkuji Vám za odpověď a přeji krásné léto jaro. Marie
Dobrý den, ráda bych se zeptala na placení silniční daně u veřejné obchodní společnosti. Společnice v.o.s. občas využívá pro služební účely soukromé vozidlo (manžela). Manžel, jako majitel z technického průkazu se registroval k silniční dani a platí silniční daň roční sazbou. Jak jsem ale po převzetí účetnictví zjistila, rovněž v.o.s. je registrována k silniční dani a platí roční sazbu za stejné vozidlo. Domnívám se, že je to špatně a v.o.s. platí silniční daň zbytečně (zároveň by ani neměla mít daňově uznatelný náklad z tohoto titulu). Myslím si to správně, že by v.o.s. již silniční daň platit neměla? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli při darování nemovitosti spadám do druhé nebo do třetí skupiny, jestliže jsem v příbuzenském vztahu prasynovec. Děkuji
Dobrý den! Jako prodejce beru od výrobce zboží, které sám nabízí, a dostávám ho s procentní slevou z koncové ceny. Zboží je cenově v částkách až desítek tisíc Kč. Je možné nějakým způsobem účtovat prodej tak (např. jako obrat udávat poskytnutou slevu, anebo účtovat prodej jako prodej služby a zase s poskytnutou slevou), abych se brzy nestal plátcem DPH? Děkuji!
Prosím o radu: Máme fakturu z r.2006 za opravu, doba záruky je 36 měsíců tj. do září 2009. Dále bylo ve smlouvě, že odběratel může zaplatit za opravu pouze polovinu fakturované částky a zbytek i když bude po splatnosti může zaplatit do tří let tj. do doby záruky. Ale protože oprava neproběhla dobře, závada se vrací, tj. opět se to částečně pokazilo, odběratel polovinu faktury nezaplatí. Je možné vystavit daňový dobropis a vrátit si tím DPH a polovinu faktury mít mínusem ve výnosech letošní rok? Děkuji.
Srdečně Vás zdravím pane doktore. Jsem plátcem DPH. Provádím montáže antén a satelitů. Jakou prosím uplatnit sazbu DPH. Montážní práce jsou u většiny případů prováděny v bytech panelových domů a na rodinných domcích. Bude tato daň platit i pro výstavbu nových TV rozvodů na již stávajících objektech bytových družstev - Digitalizace STA (výměna nového za staré, nebo výstavba již zmiňovaných nových sítí) Předem Vám mnohokrát děkuji za ochotu. Omlouvám se pokud se můj dotaz objeví dvakrát.