FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

příspěvek na nájem

Dobrý den, firma chce svému zaměstnanci přispívat na nájem bytu. Je tento příspěvek daňovým nákladem? Děkuji. Tomáš Krutský, Praha.

příspěvek na dopravu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je-li možné, (podle jakého §) aby zaměstnavatel přispíval zaměstnanci na dohodu o činnosti na cestu do práce? Jedná se o zaměstnance ve státní organizaci na krátký úvazek - 1 den v týdnu, dojíždějícího asi 100km.

podání přiznání

Dobrý den, dobrý den - pokud jsem prerušila živnost k 31.3.2009 a do té doby jsem vedla jednoduché účetnictví, do kdy jsem povinna podat přiznání k daně z příjmu za rok 2009.

inventarizace

Dobrý den,prosím o rady k inventarizaci cenin stravenek v příspěvkové organizaci.Za část organizace byla provedena fyzická inventarizace stravenek k 31.12.2008 a druhá část, kterou má na starosti jiná kolegyně, tak za tu fyzická inventarizace dodána dosud nebyla.Zůstatek v účetnictví nesouhlasí na přehledy,poněvadž celkově fyzická inventarizace nebyla dodána a když požaduji od vedení podklady z inventarizace stravenek celkem, tak mi ani dnes nebylo za druhou část organizace nic předáno.Podle jaké směrnice,pokynu je organizace povinna fyzické inventarizace cenin provádět a kolik zaměstnanců se účastní na inventarizaci 2 nebo 3? Děkuji Blaščáková

sazba daně

Dobrý den, potřebuji poradit se sazbou DPH. Mám vystavit fakturu na opravu izolace autocisterny. Dohledala jsem si obdobnou fakturu z roku 2002, kde je snížená sazba. Děkuji za odpověď. I. Hronová

pořízení majetku

Dobrý den. Prosím o radu ohledně podnikání. Mám přerušenou živnost a od 1.května ji obnovuji. Chtěl bych koupit sekačku na sečení trávy již teď v dubnu, abych mohl od 1.května s ní vykonávat služby na živnostenský list. Mohu si ji koupit v dubnu a dát do nákladů v květnu? Děkuji za odpověd.

poskytování služeb

Dobrý den, můj dotaz je zatím předběžný.Ráda bych se zeptala, zda je možná rada v oblasti účtování úvěrů a úvěrových účtů u družtva. Zajímá mne postup a cena za zpracování dotazu a příkladu účtování. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Luka

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, potřebovala bych radu z oblasti placení daně za prodej nemovitosti. Jedná se o prodej chalupy po čtyřech letech. Nemovitost budeme prodávat za vyšší cenu, než byla kupní a nevím, zda tento "zisk" máme zdanit a jak. Prosím o sdělení, podle kterého zákona se prodej nemovitosti zdaňuje a zda se dají uplatnit nějaké výdaje (úroky z úvěru). Děkuji za odpověď. H. Vostárková

změny způsobu uplatění výajů

Platba penale u dodatečného přiznání při přechodu na paušál. Předpokládám přechod na paušál u příjmu z pronájmu v daňovém přiznání za rok 2009. Budu tedy muset podat dodatečné přiznání za rok 2008 a zdanit pohledávky. Je možné se vyhnout platbě penale tím, že zašlu předpokládanou částku penale na svůj daňový účet u finančního úřadu a budu tam tedy po celý rok držet přeplatek? Předem děkuji za odpověď.

stravné

Dobrý den, zajímalo by mě, pokud zaměstnanec v s.r.o.-stření firma,podnikající se službami- použije sazbu stravného ne 58 ale 69 korun,jak se postupuje dál? Je možno upravitve směrnici že jeden zaměstnanec má stravné ve výši 58 a druhý ve výši 69? A pokud ne a je to špatně v danovém přiznání co je třeba udělat dál? Jedná se mi o cestovní náhrady za rok 2007 a 2008. A někde jsem slyšela,že pokud zaměstnnec má stravné ve výši 69 korun,pak tu částku nad stanovených 58 musí si přidanit ve svém danovém přiznání.Je to pravda? Předem Vám velmi děkuji za odpověd.

poplatník silniční daně a oprava přiznání k DPFO

Dobrý den, můžete mi poradit jak je to s podáváním daňového přiznání k silniční dani? Podává daňové přiznání ten, kdo je psaný jako majitel v technickém průkazu nebo ten, který automobil používá k podnikání? Ještě se chci zeptat na podání přiznání na DPFO - v březnu tohoto roku jsme podali daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2008. Až nyní jsem si uvědomila, že jsme v něm neuplatnili odpočet na manželku, která je na mateřské a nemá žádný jiný příjem. Jaké mám podat přiznání - dodatečné nebo opravné? A budu v něm uvádět všechny údaje jako v řádném nebo jen ty rozdílné částky? Děkuji za odpověď Eva Ondráková

sleva na dítě

Dobrý den,může si daňový nerezident, který pracuje u nás v České republice uplatnit v daňovém přiznání k dani z příjmů FO roční slevu na dítě, i když jeho manželka uplatňuje měsíční slevu na dítě na Slovensku? Děkuji za odpověď.

roční vyúčtování

Dobrý den...v roce 2008 jsem byla studentka od ledna až do května respektive do srpna....Nyní jsem v pracovním poměru a uplatnila sem za loňský rok daňovou úlevu.Nyní při výplatě jsem zjistila že mi tato úleva nebyla vrácena.Kolega také studoval a daně mu byly vráceny...zdá se mi to divné,mohli by jste mi poradit kam se mám s tímto problémem obrátit.děkuji Věra Güntherová

výpočet DPH

Dobrý den, jsem plátce DPH a mám zjednodušený daň.doklad, na kterém je uvedena částka celkem vč.DPH 19% a pouze daň 19%. Základ daně chybí. Uplatním si nárok k odpočtu DPH ve výši, která je uvedená na dokladu nebo si vyčíslení nevšímám a vždy počítám daň "zhora"? Děkuji.

vyrovnání daně

Dobrý den, ráda bych se informovola a mém danovém vyrovnání roku 2008. tento rok jsem ukončila střední školu, tedy jsem neměla žádné příjmy. Jako student jsem byla vedena do konce srpna. Poté jsem byla evidována na Úřadu práce, nárok na podporu v nezaměstnanosti jsem neměla. Nepobírala jsem ani žádné jiné dávky. Od listopadu 2008 jsem nastoupila do zaměstnání a můj HRUBŸ výdělek činil za 11. měs. cca 9 500,- Kč a za 12. měs cca 12 500,- Kč. Ráda by jsem věděla aspoň tedy přibližně výši navrácených daní. Podniková účetní je velice nedůvěryhodná osoba a každý si na ni stěžuje, proto by jsem se ráda ujistila, že nezanedbala svou práci ohledně daňového vyrovnání. děkuji za odpověď. S pozdravem BM

roční zůčtování

mám dotaz na vyúčtování daňe.Manželka pracuje za hrubou mzdu 10000kč.Minulý rok pracovala pouze 7měsíců a od 8měsíce měla nemocenskou až do 31.12.08.K vyučování přidala doklad o zapl.úrocích ze stav.spoř.ve výši 7000kč.Ve vrácení daně dostala asi 250kč.Nám se zdá tato částka malá.Můžete mi prosím zhruba spočítat kolik měla dostat vráceno?Nemá žádné ulevy na děti ani manžela.Děkuji

posktynutí služby v EU a daň

Dobrý den, prosím o názor: naší společnosti byla vystavena faktura z Bulharska-od plátce DPH- PŘEFAKTURACE DOPRAVY ZBOŽÍ- na faktuře je uvedena částka vč.jejích DPH 20% . Myslím si, že částka na fa by měla být bez DPH. (Dopravce je český a cenu dopravy jim fakturoval bez DPH). Děkuji za odpověď. Pavla

evidence příjmů a pohledávek

Dobrý den,začala jsem podnikat v oblasti Zprostředkování obchodu a služeb(tedy přesně náplní mé práce je doplňování zboží pro různé firmy do regálů obchodů-tzv. merchandising),nejsem plátce DPH.Výdaje si budu uplatňovat procentem z příjmů,tedy 50%.Jakou evidenci si musím vést a jakou má mít formu? Každý měsíc vypisuji faktury za vykonanou práci a zasílám je zprostředkovatelské agentuře k proplacení.Představuji si něco jako:Datum(datum úhrady faktury),Doklad(číslo vystavené faktury),Popis(za jakou práci byla Fa) a částka.Kdy se příjem opravdu do evidence zapisuje-až po připsání částky na účet?V případě,že mi je nějaká vystavené Fa uhrazena v hotovosti,jak mám tuto úhradu doložit-mám si vystavit nějaký příjmový doklad a nechat ho podepsat tím, kdo mi peníze uhradil? Předem velice děkuji za odpovědi

srážky ze mzdy

dobrý den, dostali jsme pro našeho zaměstnance soudní usneseni k uspokojeni předností pohledávky výživného ve výší 14000,-Kč a dále pak pro výživné po dobu od 1.1.2009 ve výši 1000,--Kc kazdeho mesice predem. Nabylo právní moci 25.2.2009. Je to tak, ze 14000,-- dluh budu srazet po odectu zákl.nepostižit.částky ve výši 1/3 čisté mzdy? 1000,-Kč bezneho vyzivneho budu kazdy mesic srazet bez prepoctu v plne vysi? Usneseni nabylo pravni moci az 25.2.2009, co bude s beznym vyzivnym ve vysi 1000,-Kc do te doby?

vyrovnání daně

Dobrý den.Jsme zaměstnanci malé firmy.Každý rok v březnu jsme očekávali vyrovnání daní.Dostávali jsme vždycky nazpět.Byly nemocenské,paragrafy,odpočty za penzijní připojištění atd.Jenže letos nám paní účetní řekla,že nikdo z nás na žádné vyrovnání daně nemá nárok,že neplatíme zálohu na daně.Minimální hrubou mzdu máme 8.000Kč.Z výplatního lístku nám zmizela kolonka -záloha na daň po slevě-.Je to tedy možné?Děkujeme za odpověď.