FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

b.ú. pro podnikání

Dobrý den, prosím o radu. Můj syn má registraci na FÚ jako umělec /designer/. Vede DE. Musí mít podnikatelský účet nebo stačí běžný účet. Děkuji za odpověď Žáková Olga

účetní období v DE

Dobrý den, můžu prosím Vás do roku 2009 zaúčtovat doklad z 4.12.2008 za mobilní telefon? Jedná se o daňovou evidenci. Děkuji

sbírka listin

Dobrý den, můžete mi sdělit, kterých organizací se týká povinnost uložení závěrky do sbírky listin u příslušného obchodního rejstříku a jaký je přesný postup a termín. Týká se to též příspěvkových a ost.neziskových subjektů? Děkuji.

sleva na dítě družky

Dobrý den mam dotaz. Nevím kam ho ale zařadit. Žiji s přítelem máme 2 děti jsem doma na rodičovské dovolené s 2 letým synem.Slyšela sem že pokud bychom byli manželé mohl by přítel žádat o slevu na daních na mě.Prtoto se chci zeptat jka to je zda muséíme být manželé nebo jen druh a družka a zda by se daně vraceli za minulí rok na toto? děkuji

pořízení zboží z EU

Dobrý den chtěl bych vás požádat o následující radu. Začal jsem nakupovat zboží z Polska. Nyní mi přišly dvě faktury. První vystavená v CZK a je na ní cena bez DPH + 19 DPH a cena celkem (příkladně 1000 + 119 = 1119) . Na druhé faktuře taktéž vystavenou v CZK je cena pouze bez DPH a DPH zde není vyčísleno (příkladně 2000 + 0 = 2000) . Datum UZP na obou fakturách je v 1.čtvrtletí 2009 Do jakých kolonek v novém výkazu mám zapsat uvedené položky a jaké povinnosti se na mne vztahují. Jen doplňuji jsem čtvrtletní plátce DPH a účtuji v "JU". Děkuji za odpověď Petr Horsak

uplatnění odpočtu

Dobrý den, prosím o radu ohledně přiznání k DPH.FO,DE,čtvrtletní plátce DPH. Jak postupovat při zpracování přiznání za 1.Q.2009 jestliže: 1)FO obdržela fa od plátce s DUZP k 31.1.09 na 11 755 Kč se splat. 18.2. a z této fa uhradila 31.3.09 1 000 Kč. 2) jak nse postupuje v případě, že obdržela fa s DUZP 14.11.08 a částečně ji hradí letos v rúzných kvartálech? Jakou má souvislost DUZP a datum uhrady v DE u dodav. fa? Děkuji za odpověd Surovcová

uplatnění odpisů HIM

Dobrý den, prosím o radu v následující věci - mám 3 roky osobní automobil, který od roku 2006 odepisuji (VS 350000 Kč), bohužel jsem až letos zjistila, že jsem v roce 2007 uplatnila špatný odpis (nižší, místo 100.100 jsem dala 72.100) a potřebuji poradit, jakým způsobem dostanu do daní rozdíl v tom odpisu? Mám ten rozdíl doodepsat v posledním roce? Nebo musím podat dodatečné danové přiznání? To bych nerada, nebo je jediná možnost prodat ho před odepsáním a dát pak do daní zůstatkovou cenu proti prodejní? Bude pak daňovým nákladem celá zůstatková cena nebo jen do výše té prodejní, která bude v současnousti pravděpodobně nižší? Děkuji moc za radu, nevím, jak to mám vyřešit. 3

výdaje za telefon

Dobrý den, mám podnikání jako vedlejší činnost.Chtěla jsem se zeptat, zda-li si mohu do nákladů dávat faktury za telefon (faktury mi chodí jako fyzické osobě).Předem děkuji.

daňový výdaj

Dobrý den, lze nákladovat úroky z úvěru při koupi nemovitosti určené k pronájmu a zdaňované dle §9 ? Nemovitost není určena k bydlení, jedná se o kancelářské prostory. Děkuji

prodej občerstvení

Dobrý den, nezisková organizace, t.j. Sokol o.s. chce ve svých prostorách provozovat pro své členy přes sezónu občerstvení (nealko + pivo). Zisk z tohoto občerstvení by byl použit výhradně na vylepšení sportovních prostor a náčinní. Provoz občerstvení by zajišťovali členové. Prosím o informaci, zda-li lze takovouto výdělečnou činnost provozovat a za jakých podmínek. Děkuji

prodej chaty a daně

Dobrý den, potřebovala bych poradit s prodejem nemovitosti. Před 2 roky jsem zdědila po otci rekreační chatu. Dědický odhad byl 310000 Kč. Nyní bych tuto chatu chtěla prodat za cenu 400000 Kč. Musím dělat nový odhad nemovitosti, když na něm kupec netrvá? Jaké daně musím z tohoto prodeje zaplatit a v jakých částkách? Děkuji za vaši odpověď. Ivana Marková

více činností v DE

Potřebovala bych poradit. Mám živnost. oprávnění na truhlářskou činnost a zároveň na chovatelské potřeby a chov zvířat.Potřebovala bych vědět zda je možné toto účtovat dohromady v jednom deníku nebo mám mít dva. A za druhé pokud nebudu mít letos žádnou tržbu z prodeje zvířat a zatím jenom náklady jestli se to na konci roku nějak dělí do dalších let. Děkuji

oprava rybníku

Dobrý den, zpracovávám účetní evidenci malému mysliveckému sdružení, a to má v nájmu od obecního úřadu rybník, v současné době obec bude rybník opravovat, a chce částečné náklady na opravu (vypuštění, odbahnění, opravu hráze a výpustě) fakturovat mysliveckému sdružení. Ve smlouvě taková dohoda o podílení se mysliveckého sdružení na opravách není. Je tedy tato úhrada celá nedaňovým výdajem? Nebo pokud by se udělal dodatek ke smlouvě ve kterém se toto zohlední, stane se výdej pro myslivecké sdružení daňovým výdajem? Děkuji za odpověď S pozdravem M.VOJÁČKOVÁ

rekonstrukce pronajatých prostor

Dobrý den, jsem podnájemce kanceláře ve které jsem provedl výměnu WC staré za nové a opravu elektroinstalace. Mohu si tyto výdaje v DE uplatnit jako daňové a mohu uplatnit nárok na vrácení DPH? děkuji za odpověď.

základ daně

dovoz zboží ze zemí mimo EU (Norsko) Prosím o informaci, vedu DE a jsem čtvrtletní plátce DPH, při dovozu zboží z norska my byla vystavena faktura bez DPH v měsíci březnu a na JSD je uveden datum v měsíci dubnu. DPH se vypočítá dle Data JSD a udajů v něm? Základ + cena dopravy - clo? Děkuji za vysvětlení

odpočet ŽP

Dobrý den, mám dvě životní pojištění, na každém zaplatím za rok 12000 Kč. Kolik si z toho můžu odečíst z dani z příjmu. Díky za odpověď a přeji hezký den.

osvobození od daně

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda se do doby pěti let pro užívání pozemku započítává i doba smluvně sjednaného nájmu s majitelem, od kterého byl pozemek zakoupen a to pro účely osvobození od daně při prodeji uvedené nemovitosti - pozemku, když fakticky jsem pozemek zakoupil před dvěma roky a v současné době ho hodlám prodat. Děkuji za odpověď.

sazba daně

Moji rodiče maji uloženy své našetřené peníze v bankovním ústavu. V jaké výši budou úspory zdaněny pokud budou zahrnuty do dědického řízení. Děkuji Valentová

zaměstnance podnikatele

Dobrý den, mám dotaz ohledně vedení účetnictví. Moje známá chce začít podnikat a chtěla by, abych ji vedla účetnictví. Mám vysokoškolské vzdělání a půl roku praxe jako účetní. Je možné, abych ji jako zaměstnanec nebo na dohodu o pracovní činnosti vedla účetnictví? Předem děkuji za odpověď.

vyplnění přiznání

Mám dotaz ohledně vyplnění nového formuláře k DPH.Jedná se mi o to, že nevím do kterého řádku(zda 21 nebo 25)doplnit částku.Podnikatel ČR plátce DPH u nás je rovněž zaregistrován jako plátce DPH na Slovensku.Vykonává služby s místem plnění na Slovensku(plátcům i neplátcům) a vystavuje faktury na Slovensko s DPH,kde toto DPH odvede.Doteď jsme zapisovali do řádku 510.Děkuji za Vaši odpověď.