FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

úrok z půjčky

Máme smlouvu o půjčce od nespojené osoby, každý rok ji prodlužujeme, výše úroků 7%. Od kterého roku musíme používat obvyklý úrok, myslím, že v r.2008 ještě tolerovali stanovené úroky, ale jak je to v r.2009. Musím požádat banku o výši úroků k 1.1.2009? děkuji.

auto v podnikání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pořídil jsem automobil (na jméno FO, ne na IČO). Podnikání mám jako vedlejší činnost a tento automobil bych chtěl zařadit do podnikání. Jezdím jak pro podnikání, tak pro soukromé účely. Povedu knihu jízd s tím, že ke konci roku si spočítám poměr mezi jízdami pro podnikání a soukromými a vyhlášenou cenou pohonných hmot ke konci roku si uplatním ujeté kilometry pro podnikání. Ostatní náklady spojené s provozem vozidla (kromě silniční daně) taktéž budu krátit příslušným poměrem. Totéž budu dělat s odpisy pořízeného vozidla (budu uplatňovat poměrnou část). Chci se zeptat, zda to takhle bude správně a potom, pokud při mém trvalém zaměstnání budu nucen použít toto vozidlo s tím, že mi bude vyplacené cestovné, je toto možné? Děkuji za odpověď

postoupená pohledávka v DE

Jak správně zaúčtovat v daňové evidenci příjem postoupené pohledávky a její splácení?

sazba daně

Dobrý den.Jsem OSVČ-truhlář a od tohoto měsíce musím být plátce DPH.Není mi jasné, jestli mohu uplatnit sníženou sazbu 9% u všech výrobků v tzv.sociál.bydlení(podle metrů).Např.kuchyňská linka,vestavěná skříň,plovoucí podlaha,kancel.nábytek,zařízení dětských pokojů.Názory se dost liší,v diskuzích se řeší hlavně kuchyn.linky,ale budu moc rád ,když mi poradíte s konkrétními výrobky.Děkuji a přeji krásný den.

TZ a rezervy v DE

Dobrý den, mám prosbu, která se týká tohoto dan. účet. příkladu: koupil jsem kravín na základě kupní smlouvy za 500 tis. Kč bez rozpisu DPH tzn. zda to dobře chápu že je to bez DPH, potřebuji vědět zda je to hmotný majetek a do které odpisové skupiny patří (kolik let se bude odepisovat). Dále se chci zeptat jak se tvoří technické zhodnocení, tvorba rezervy na nemovitost, protože já ten kravín budu opravovat a nevím jak to účtovat v danové evidenci. Předem děkuji Kratochvíl L.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, před 4 lety nám byla poskytnuta hypotéka na bytové potřeby dle zákona o daních z příjmů. Nyní bychom rádi hypotéku přefinancovali úvěrem ze stavebního spoření. Bude možné si odečíst úroky od daňového základu z tohoto úvěru?

pořízení zboží z EU

Dobrý den, FO plátce DPH nakupuje zboží v Německu ve firmě METRO (u nás MAKRO). Bohužel se tam s ním nikdo o tom, že je tady plátce DPH nehodlá bavit, tudíž jsou všechny faktury vystavené včetně německého DPH - je vyčíslen základ daně, DPH a cena celkem. Jak je to v ČR s DPH? Musí se vykázat v přiznání k DPH na řádcích 3 a 44 (z celkové fakturované částky)? Nebo se zde již nikde nevykazuje, když bylo odvedeno v Německu? Děkuji za odpověď.

daňová uznatelnost nákladů

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové uznatelnosti nákladů. Chci se zeptat, zaplacené DPH a spotřební daň je daňově uznatelný náklad, když vedu účetnictví? Děkuji..

prodej auta z majetku

Dobrý den! Prosím o radu. Živnostník má osobní automobil v podnikání dva roky. Po dvou letech auto daruje dceři. Ptám se tedy. Plyne z tohoto darování pro něj nějaká daňová povinnost? Kdyby dcera automobil po roce prodala, nemusí tento příjem z prodeje danit? Děkuji za odpověď. Petr Vraštil.

odpočet DPH

Prosím Vás, měla bych dotaz k uplatňování DPH u fa přijatých za stravování. Obědy odebíráme do firmy nejen pro zaměstnance, ale i pro majitele firmy, jeho manželku a otce, kteří nejsou zaměstnaní. Samozřejmě uplatňuji 55% do uznatelných nákladů jen u zaměstnanců. Předpokládám dobře, že i DPH bych mohla uplatňovat jen u obědů, které se týkají zaměstnanců? Děkuji za odpověď.

přepočet cizí měny

Dobrý den pane doktore,moc prosím o radu.Při nákupu pily v Rakousku proběhla platba v korunách,ale doklad je pouze v eurech.Jsem plátce DPH a musím provést samovyměření.Chtěl jsem,aby mi prodejce na doklad sám doplnil částku v korunách co byla uhrazena.On mi odpověděl,že cca 5 let je jedno zda jsou na dokladu koruny nebo eura,že si mám sám propočítat eura x kurz koruny v den koupě a dát normálně do pokladny která je vedena v korunách.Lze to tak udělat a nebo je tento postup špatný.Děkuji moc a jsem s pozdravem.

osvobození od daně

Dobrý den, chci se zeptat ohledně osvobození daně dědické a darovací v 1 a 2 skupině. Je tam nějaký limit do kterého se vztahuje osvobození? Vím, že to bylo nějak ve druhé skupině do 60 000 Kč, ale nevím, jestli je to stále aktuální? Děkuji za odpověď.

povinnost podávat přiznání

Dobrý den, Založila jsem si firmu (s.r.o.) z důvodu podnikání v oblasti gastronomie. Asi před rokem jsem podnik prodala a vykazovala nulové daňové přiznání na FÚ. Nyní mi zůstalo jen s.r.o.(jsem již rok nezisková, činnost nevykonávám), proto bych se chtěla zeptat, jak je to nyní s platbou daní? Zda musím vykazovat každé 3 měsíce nulové daňové přiznání, nebo zda se dá nějakým způsobem od daní úplně odprostit? Předem děkuji za odpověď, L.Schwarczingerová

danění příjmů umělce a odvody

Dobry den, prosim o radu. Jsem zamestnana na HPP a podepsala jsem danove prohlaseni pro rok 2009, zamestnavatel za me radne odvadi socialni a zdravotni pojisteni. Momentalne se mi naskytla moznost pracovat v oblasti umelecke, na tzv. umeleckou smlouvu, kdy je vyplacena mzda ve forme odmen. Mohli by jste mi prosim poradit jak probiha placeni pojisteni v tomto pripade? Mam jit skutecnost, ze delam na um.smlouvu nekam nahlasit? A kam? Nebo se o to postara druha strana, pro kterou budu cinnost vykonavat. Dekuji za odpoved. P.

studium při zaměstnání

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné studium zaměstnance (VoŠ) při zaměstnání posuzovat jako prohloubení kvalifikace § 230 s tím, že studium úzce souvisí s výkonem práce a je tedy v zájmu zaměstnavatele? Je tedy na straně zaměstnavatele uznatelným daňovým nákladem a mohl by být zároveň na straně zaměstnance osvobozený? Nebo se jednoznačně jedná o zvýšení kvalifikace? Předem děkuji Alice Apltauerová

obrat pro registraci plátce

Manželka je spolupracující osoba.Každý máme svůj živn.list,přijem dělíme 50% od jaké částky jsme povinni platit DPH.Je to 1 000000kč(po 12-ti měsících) dohromady nebo každý zvlášť. Děkuji

DPH z prodeje vstupenek neplatce DPH.

DPH z prodeje vstupenek neplatce DPH.

místní příslušnost k dani

Občan ČR pracuje v Rakousku. Trvalý pobyt má v ČR, kde má postavený rodinný dům a manželku. Ve Vídni má též trvalý pobyt. Není každodenním pendlerem, odjíždí tam v pondělí ráno a vrací se ve čtvrtek večer. V ČR je méně než 183 dní v roce. Musí v ČR dávat daňové přiznání a doplatit rozdíl daně?

zaúčtování odstupného

Dobrý den,prosím o radu. Firma si pronajímá prostory a předchozím pronajímatelům bude vyplácet odstupné za uvolnění těchto prostor.Jedná se o poměrně vysoké částky a tak nevím,jak je zaúčtovat.Jako mimořádný výdaj?Nebo musíme nějak časově rozlišit?Nájemní smlouva je na 2 roky s možností o 2 roky prodloužit a odstupné je ve výši asi 1,5 měsíční tržby,co má firma z ostatních prodejen.Moc děkuji.

příspěvek na ubytování

Dobrý den, prosím o odpověď na několik následujících otázek: 1)podle §6,odst.9,písm.i zák.586/1992 Sb. může zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci hodnotu přechodného ubytování do výše 3500 Kč měsíčně, přičemž tento příspěvek je u zaměstnance osvobozen od daně z příjmů. V souvislosti s tím bych chtěl vědět, jestli je tato částka u zaměstnavatele daňovým nákladem. 2) Pokud zaměstnavatel poskytne zaměstnanci na přechodné ubytování vyšší hodnotu než 3500 Kč, jestli z částky nad 3500 Kč musí být vypočítáno u zaměstnance SP a ZP a zaplacena daň z příjmu. 3) Pokud zaměstnavatel poskytne zaměstnanci jakoukoli částku na přechodné (příp. i trvalé) bydlení a tuto částku zahrne pouze do nedaňových nákladů (tzn. ze zisku), musí z této částky u zaměstnance vypočítat SP a ZP a daň z příjmu. Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský.